Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Prosím o radu a názor: zhruba před měsícem jsem byl na očním oddělení (cizí těleso v oku) a po ošetření mě paní doktorka nabídla celkové vyšetření očí. Výsledek: počínající šedý zákal, doporučená kontrola za dva měsíce. Následně - za tři dny - jsem šel na vyšetření k jinému očnímu lékaři. Výsledek: obě oči jsou naprosto bez jakéhokoli nálezu. Prosím o doporučení jak postupovat dál. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, z Vašeho dotazu nevyplývá, zda jste byl vyšetřen i v rozkapání. Počínající šedý zákal bez rozkapání nemusí být patrný. Každopádně kontrolou za doporučené dva měsíce nic nezkazíte.

Otázka: Dobrý den pane doktore, dnes jsem byla s dcerou 4,5let na kontrole.Kdy ve zprávě máme uvedeno,vidí pěkně na dálku i na blízko,bez brýlí,bez okluzoru,nešilhá.Optická media čirá,na levém oku nález synechií-muze být vrozené či pro proběhlé přední uveiditě,chybi však anamnéza,bez šilhání,vidění pekné bilat.,bez suprese oka.Astigmatismus oc.sin.,anizometropie.Dop.vzhledem k anizometropii již předepisuji brýle a okluzor jako prevenci vzniku amblyopie vlevo rp.celé brýle OD +0,50 OS +1 +1,50/70 okluzor nosit 2-3hodiny na pravém oku.Brýle nosit stále. Chtěla jsem se zeptat,zda je opravdu nutné,aby dcera nosila brýle,když zatím nemá žádnou vadu?Nezhorší se jí oči,když bude mít dioptrie?Aby pak nemusela nosit brýle stále.Prosím můzete mi odpovědět?Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, abych Vám na toto mohl odpovědět, potřeboval bych znát dioptrie naměřené po rozkapání očí.

Otázka: Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně patnáctiletého syna. Od půl roku věku jsme jezdili na specializované pracoviště kvůli rodinné anamnéze - retinoblastom u malého dítěte (bratr otce). Po rozkapání měl v roce věku plus čtyři (OP) a plus pět dioptrií (OL), a tak do páté třídy nosil brýle plus dvojky, aby si je moc nenamáhal, i když s nimi i bez nich viděl stejně. V devíti je začínal sundávat. Poté nás z péče propustili a oční lékařka v našem městě doporučila odkládání brýlí. V rozkapání ale vycházely hodnoty stále tak vysoké. Levé oko měl od mala slabší (i vzhledově - ucpaný slzný kanálek - ten se ale vyvinul bez operace, malinko uzší oční štěrbinu)- výsledky čtení kolem 0.8. O tupozrakosti nikdo nemluvil. Ještě před třemi lety viděl 1.0 OL i OP, v normě, i když vždy paní doktorce říkal, že levé vnímá rozmazaně. Včera mu bylo zjištěno vidění OP 1,5, OL 0,5 ( s +1.5 sf 0.6). ARM OP+0,75, OL +2.0. Oči byly vyšetřeny perimetrem, rozkapány, prohlédnuto pozadí a vše v pořádku. Vyšetření na stereopsi - není přítomna (obrázek a červenozelené brýle), v roce 2016 přítomna byla. Má nosit brýle s +1.25 na OL a plank na OP. Bylo nám vysvětleno, že už se oko přestalo umět namáháním doostřit, a že brýle ho mohou ještě zkusit "rozkoukat". V diagnóze nic o tupozrakosti není, jen "hypermetropia l.sin. OL, visus 1.0 v r. 2016". Prosím o názor, zda by bylo vhodné nějaké další vyšetření a kde o něj případně můžeme žádat. U paní doktorky jsem byla trochu v šoku. Na mou otázku, zda to nemůže být něčím jiným, odpověděla, že asi ne, a po kontrole očního pozadí (fotila si ho) řekla, že je oko v pořádku. Je něco, co můžeme udělat, abychom současnou situaci nepodcenili? I když celkově naštěstí vidí dobře, jde přece jen o druhé oko. Mockrát děkuji.

Odpověď: Dobrý den, je dost neobvyklé, že by se po osmém roce věku rozvinula tupozrakost. Bez vyšetření Vám bohužel nedokážu poradit, nicméně máte-li zájem, můžete se objednat k nám na kliniku k dětské specialistce MUDr. Stöhwasserové.

Otázka: Dobrý den, před 3 týdny mi byl diagnostikován na oční ambulanci otok oční sítnice a zrakových nervů v obou očích. Proběhlo vyšetření na CT, kde mi bylo řečeno, že výsledky jsou asi dobré. Při dotazu, zda mohu podstoupit mg.rezonanci Dr. odvětil, že mg.rezonance není přesná jako CT a tudíž není třeba. Žádná substituční léčba, pomoc, ba dokonce ani rady, jak se s tím poprat, mi nebyly sděleny. Jediné, co Dr. chtěl, tak to bylo, abych vysadila ze dne na den Sertralin (užívám ho cca rok, že by se vedlejší účinky projevily až teď? Psychiatr tuto spekulaci okamžitě zamítl a byl zděšen lékařským postupem..)Nicméně jsem na očním apelovala a dávala důraz, že dost svého času strávím za volantem a pracuji 8 hodin denně u PC a tato patálie mi opravdu znepříjemňuje jak osobní, tak profesní život. Panem Dr. mi bylo řečeno, že tyto otoky nijak nepoškozují zrak a jsem schopná k výkonu práce a řízení vozidla. Můj obvodní lékař byl touto zprávou nemile překvapen a vystavil mi ihned neschopenku jinou. Také mi provedl krevní obraz,který dopadl dobře. Můžete mi, prosím, nějak poradit, jak mám dále postupovat? Je mi teprve 20 let a jen tak nečinně ležet doma je mi opravdu proti srsti, když je lékařská pomoc a zájem ten tam...

Odpověď: Dobrý den, pomohlo by, kdybyste mohla poslat zprávy z provedených vyšetření, bez přesnějšího popisu těžko radit.

Otázka: Dobrý den. Děkuji za vaši odpověď. Byla jsem už na očním prý ječné zrno ale spíš vlčí. Dostala jsem mastičku maxitrol mátu 4.den a dávám opravdu teplé Heřmánkové obklady. Můj dotaz je jak dlouho mám mazat a jestli se to vůbec vstřebá nebo to praskne. Nechtěla bych aby to museli vyříznout. Co jsem tady četla tak vlčí zrno zraje dýl než ječné, jestli je to pravda. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, doporučuji mazat 14 dnů a poté se při nezlepšení poradit s Vaším lékařem.

Otázka: Dobrý den mohu se zeptat z jakého důvodu se dělá laserová iridotomie ? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, jedná se o zákrok, který má za úkol napomoci volnému proudění nitrooční tekutiny ze zadní oční komory do přední. U některých očí je tento tok omezen, což vede ke zvyšování nitroočního tlaku a může nastat tzv. glaukomový záchvat - akutní zvýšení nitroočního tlaku na velmi vysoké hodnoty, které bezprostředně ohrožují zrak.

Otázka: Vážený pane doktore, jsem po operaci tenkého střeva a na pravém oku nyní vidím jak přes černé síto. Není to šedý zákal, oko je čisté.

Odpověď: Dobrý den, urgentně vyhledejte očního lékaře, měl by provést vyšetření v rozkapání - příčina bude buď ve sklivci nebo na sítnici.

Otázka: Prosím o odpověď pane primáři, je možné při retinopatii, když člověk už 15let nevidí, zkusit operaci sítnice, která je prý potrhaná, aspoň trochu vidět? Aspoň na jedno. Moc Vás tímto žádám o odpověď. Neboli zdali je možné Vás navštívit. Neházím vše hned do koše. Něekdy nemožné je možné. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, navštívit mě určitě můžete, ale obávám se, že sítnici v takovém stavu a po tolika letech již žádná operace nespraví.

Otázka: Dobrý den, je mi 23 let a v dětství jsem prodělala 3 operace strabismu.V současné době je šilhání minimalní, ale přijde mi, že hůř vidím na dálku. Nechala jsem si změřit zrak v optice a hodnoty vyšly P: -0,5 -0,25 cyl a osa 175. L: -0,25 -0,25 cyl a osa 5. Pociťuji,že by mi brýle pomohly při studiu déle se soustředit, zejména kdyz koukam na tabuli nebo i při řížení. Nicméně mám obavu, aby se těmi brýlemi šilhání nějak nevrátilo zpátky nebo abych oku jinak neuškodila. Jaký je Váš názor? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, oku určitě neuškodíte. Pokud se s brýlemi cítíte komfortněji, neváhejte a pořiďte si je.

Otázka: Dobrý den, nedávno jsme se synem navštívili dětského lékaře kvůli vrozené anizokorii. Oční pozadí měl syn v pořádku, ale při měření dioptrii paní doktorka zjistila hodnoty AR - 7,75/-2,0/43 a - 5,5/-0,75/124. Hodnoty nijak nevysvětlila, jen nás objednala znovu za e měsíce na kontrolu, kdy oči i rozkape, momentálně vyšetření dělala bez rozkapaní. Mohla bych Vás poprosit o vysvětlení, co naměřené hodnoty znamenají a pokud by se potvrdily, jak je to vážné? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, bez rozkapání nelze dioptrickou vadu u takto malého dítěte vůbec hodnotit, takže vyčkejte.

Otázka: Dobrý den, nosím kontaktní čočky -2 dioptrie na obě oči. Pravým okem vidím o něco hůř, ale při koukání oběma očima mi to nevnímám. Je v pořádku nosit méně dioptrií, než reálně mám, nebo vadí, že jedno oko vidí jinak ostře než druhé? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, v zásadě to nevadí, ale až budete kupovat příští čočky, doporučoval bych nasadit již správné dioptrie.

Otázka: Dobrý den. Mám dotaz na víčku se mi udělala boulička je to jako zduřelé a okolo červené. Oko při mrkání někdy jako když tam mám kamínek, u řas mě to trochu svědí. Boulička je spíš od prostřed oka jako váleček. Dávám si teplé heřmánkové obklady. V červnu jsem měla pod tímhle okem ječné zrno oko bylo oteklé a pomohli mi obklady z repiku. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, na ječné zrno v akutní fázi jsou opravdu nejlepší teplé obklady. Pokud se stav nezlepší po týdnu, navštivte očního lékaře.

Otázka: Dobrý den, před rokem byly mé čtyřleté dceři zjištěny oční vady. Byly nasazeny brýle a na jedno oko okluzor. Bylo nám řečeno že je možnost po nějaké době, zrak srovnat a přestat nosit okluzor i brýle. Na poslední kontrole nám doktorka řekla že se oči zlepšily, ale že brýle bude mít napořád, protože má nějakou vrozenou vadu, která nejde napravit. 1. dotaz, pokud se zhotovily brýle před rokem a oči se zlepšily, neměly by se upravit i brýle k aktuálnímu měření? nebo to je jedno, plus mínus půl dioptrie ? 2. dotaz mohli by jste mi najít v té zprávě od doktorky o jakou vrozenou vadu co nejde srovnat se jedná ? přepis první zprávy : VOP 4/5 nat ARM: +0,50/-1,00/9 VOL 4/10-5č.nat +1,25/-2,25/166 PD 52 mm CYKLO: +2,00/-1,00/16 +3,00/-2,00/172 PD 51 mm OPL :zevně klidné, spojivky klidné, rohovka transp., intaktní, PK čirá, přim. hluboká, duhovka klidná, zornice volná, isokorie, reakce přiměřené, čočka čirá FOPL: mydr. . papila v úrovni, ohran. , růžová, fyzol. exkavace, CK klidná, s FR OPL, CF OPL, sítnice růžová, bez ložiskových změn, na cévách přim. věku NT Tn OPL i v mydr. Z: hyperopia levis et astigmastismus o.l.utrq. ,pr.l.sin. amblyopia levis o.l.sin, v.s. fyziol oční nález na OPL Poukaz na brýle. PD:Sf=+0,5,Cyl.Dp.=-0,75,Cyl.Osa=10 LD:Sf=+1,0,Cyl.Dp.=-1,75,Cyl.Osa=170 poslední zpráva: ARM: +0,50/-1,50/9 +0,75/-2,00/168

Odpověď: Dobrý den, dcera má astigmatismus a mírnou dalekozrakost. Ke zlepšení došlo asi v tom smyslu, že se upravila tupozrakost, dioptrická vada se zdá stejná (byť se to bez rozkapání nedá říci jistě). Ve čtyřech letech je ještě dost času na to, aby dcera z vady tzv. vyrostla, i když podle mé zkušenosti je pravděpodobnější, že jí nějaký astigmatismus zůstane.

Otázka: Dobrý den, mám na Vás jednu otázku. Manžel má občas problém se zrakem a to takový, že se mu zdá naráz všechno velké a nebo malé. Stává se mu to jednou za čas. Nevíte prosím čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, může se jednat o součást migrenózních potíží. Každopádně bych doporučil oční i neurologické vyšetření.

Otázka: Dobrý den, může být zelený zakal i při normálním očním tlaku? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, bohužel ano, může a mívá zpravidla agresivnější průběh než zelený zákal při vysokém nitroočním tlaku.

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Znáte hladinu cukru ve vaší krvi?
Zatím hlasovalo 8 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Peťa (Křivice - vitamín D) 11. listopadu 2019, 11:29:03

    My s vigantolem taky žádné problémy nikdy neměli, dáváme dětem vždy od narození, zkuste… Diskutovat

  • Denisa (Usta) 11. listopadu 2019, 14:50:02

    Dobrý den, jakou používáte zubní pastu a ústní vodu?  Diskutovat

  • Denisa (parodontologie) 11. listopadu 2019, 14:51:32

    Pomůže správný výběr zubní pasty?  Diskutovat

Inzerce