Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, může kožní onemocnění Rosacea poškodit oční sítnici? Nebo může mít zmíněné onemocnění jiný negativní vliv na oko? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, při rosacee může dojít ke zhoršení funkce mazových žlázek na víčkách, což vede k otokům víček a vysychání očí. Sítnici ani jiné struktury uvnitř oka rosacea nepostihuje.

Otázka: Dobrý den pane doktore, od roku 2010 nosím brýle na dálku +0,25 a +0,75 ,jsem aktivní řidič, denně pracuji na pc a lépe se mi s brýlemi čte na blízko. Myslíte,že by byly vhodné multifokální čočky?

Odpověď: Dobrý den, pokud zatím nepotřebujete rozdílné dioptrie na dálku a na blízko, jsou multifokální čočky zbytečné. Používejte na čtení brýle, které nosíte i na dálku.

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se jen zeptat. Byl mi v loňském roce diagnostikován Glaukom. OCT proběhlo, mám silnější rohovku, tak si každý den dávám do obou očí po jedné kapce Dualkopt. Než jsem si začal kapat, žádné problémy jsem neměl, nevím co je to bolest hlavy, bolí mě tak maximálně 1x za rok. Bolest očí nikdy, jen únava, občas, kterou cítím v oblasti kde je oko uloženo. Řekl bych únava v oční jamce. Ale v poslední době, tedy od té doby co užívám přípravek Dualkopt, mám takový pocit, jen na levém oku. Nebolí to, jen prostě to oko cítím více než to druhé. Pravé oko tam je, nevnímám ho, ale to levé oko vnímám, prostě ho cítím. Je to normální, nemůžou to způsobovat ty kapky? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, také doporučuji informovat o tom Vašeho očního lékaře, opravdu se může jednat i o vedlejší účinek kapek. Na trhu je k dispozici celá řada antiglaukomových preparátů, takže není problém vyzkoušet jiný.

Otázka: Dobrý deň, asi pred rokom v lete som postrehla, že ľavým okom nevidím tak ostro ako pravým. Bolo to až rušivé. Mám pocit akoby som mala zalapkané okuliare, tiež to čo vidím len ľavým okom nie je také jasné, obraz je tmavší, zmenšil sa mi kontrast, takže drobné detaily mi trošku splývajú. Nie že by isom nak videla farby, napriklad žltá je vždy žltá, len keď sa pozerám iba ľavým okom tak je to tmavšia žltá akoby s prímesou šedi. Nemám bolesti pri pohybe okom. Mám ale často unavené oči z počítača, ale obe. Vadí mi hlavne ranné slnko, toto oko totiž oslepuje. Nosím od detstva okuliare do diaľky. V súčasnosti -5. Podľa očnej sa ostrosť nijako zvlášť neznížila, vraj len o 0,25.. Štrbinovou lampou po rozkvapkaní očí, ani na OCT nevidí v oku nič závažné, čo by toto mohlo spôsobiť. Takže ma nijako nelieči. Kupujem si teda očné vitamíny. Niekedy mám pocit že sa to v priebehu dňa zvýrazňuje, inokedy to tak nevnímam. Výsledky z OCT MK/FM: FD zachovaná, retina norm. hrúbky, patrafoveolárne drobné defekty. TOPO o.dx. 230/282 obj 7,27 mm3, o.sin. 228/271 obj 7,17 mm3. Vľavo mierna protruzia bulbu. sietnica bpn. cievy prim. plnené. Lekárka povedala, že určite to nie je šedý zákal. Očný tlak 18,0/18,0 Torr. CHcem sa spýtať či na tomto vyšetrení OCT mohla zhodnotiť lekárka aj očný nerv, alebo len oko. Ďakujem.

Odpověď: Dobrý den, na OCT lze hodnotit i stav zrakového nervu. Protože ve Vaší zprávě žádné parametry zrakového nervu nejsou, bylo by vhodné se na ně podívat a také provést vyšetření na perimetru (zorné pole), aby se vyloučil problém právě se zrakovým nervem. Jinak podle popisu se jako první možnost nabízí šedý zákal - říkáte, že ten Vaše lékařka vylučuje, přesto by možná bylo vhodné provést vyšetření na Pentacamu (nutno v rozkapání), kde lze zachytit i jen minimální zkalení čočky, které tyto potíže s viděním může způsobit.

Otázka: Dobrý den pane primáři, čas od času se mi stává / trvá to už několik let/, že se mi dělají mžitky, resp. vlnovky před očima. To trvá cca 20 minut, pak to přejde a nepatrně mi začne bolet hlava. Pochopitelně jsem se při preventivní prohlídce 5.3.2019 zmínila oční lékařce. Bylo mi řečeno, že to je způsobené poklesem krevního tlaku, nedokrvením mozku. I na neurologii jsem to zmiňovala, v podstatě byla odpověď stejná. Paní doktorka mi čas od času dělá vyšetření EEG a nyní mi poslala na sono karotid a vert tepen. Jsem už seniorka, snažím se o své zdraví starat. Nemusí mi tyto problémy znepokojovat. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, pokud sono magistrálních tepen dopadne dobře, není třeba se obávat. Pravděpodobně se jedná jen o příznaky migrény.

Otázka: Dobrý den, pořád mi slzí levé oko, používám různé kapky na suché oko - téměř žádný efekt.

Odpověď: Dobrý den, bylo by vhodné zjistit, zda se nejedná o problém ucpaných slzných kanálků. Pokud slzení skutečně souvisí se syndromem suchého oka (což je nejčastější příčina), pak je vhodné kromě kapání dávat i teplé obklady na víčka a masírovat, případně i čistit (např. Blephagelem - volně dostupný v lékárnách) víčkové okraje, kde bývají ucpané mazové žlázky.

Otázka: Dobrý den pane doktore. Mám tento dotaz? Byl mi omylem podávám Xalatan -kapky asi půl roku, než se zjistil omyl. Může mi nějak poškodit tyto kapky oči? Zatím nemám problém s viděním. Prý se dokonce mohlo stát, že by se mi změnila barva oka? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, Xalatan zrak poškodit nemůže. Změna zbarvení (ztmavnutí) duhovky je možné, ale při půlročním (tj. relativně krátkodobém) používání málo pravděpodobné (navíc je to záležitost pouze kosmetická).

Otázka: Dobrý den, moje matka má asi od prosince problém s okem, obraz se jí zpočátku vlnil a pak začala vidět flek hnědé barvy, po vyšetření jí lékaři sdělili, že jde o řídnutí sítnice. Mamka je narozena r. 1940 a píchá si inzulin. Byla jí přiznána biologická léčba a měla by dostat 3 injekce do oka po cca 2 měsících. Tato nemoc je prý nevyléčitelná , můžete nám doporučit jak zpomalit nebo zastavit její postup. Moc děkuji za vaše rady

Odpověď: Dobrý den, jedinou efektivní léčbou jsou právě injekce anti-VEGF preparátů, které dokáží postup nemoci zpomalit a někdy i mírně zlepšit vidění. Nicméně je to tak, jak píšete - věkem podmíněná makulární degenerace je nevyléčitelná.

Otázka: Dobrý den, mám dotaz ohledně umělých slz. Po několika zánětech oka, lékař diagnostikoval syndrom suchého oka, doporučil jen kapat Ofta gel, který nepomáhá. Lékař bohužel moc sdílný není, ve smyslu, že se s tím nedá moc dělat. Takže jsem si o problematice sama vyhledala veškeré informace. Nevím bohužel jaká složka slz mi chybí, to nezjišťoval, takže už mám snad 20 kapky ve smyslu pokus omyl. Teď asi Hylo Gel vyhovuje nejvíce. Ale můj dotaz, po jak dlouhé době hodnotit zda ty kapky jsou účinné? Má člověk ihned poznat, že mu sedí a nebo třeba týden dva než se dá něco hodnotit? Už si připadám jako blázen s vykupováním lékáren a pořádně nevím kdy ten účinek brát jako konečný, neúčinkují zase a nebo ještě vytrvat. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, efekt umělých slz se pozná po cca 3 týdnech. Bez ohledu na typ poruchy slzivosti (nejčastěji bývá stejně typ smíšený) doporučuji kapat preparáty obsahující kyselinu hyaluronovou (což je např. Vámi zmíněný HyloGel).

Otázka: Dobrý den pane doktore. 17 ledna 2019 mi byla dělaná operace obou očí, výměna čočky za trifokální. Začínajíci šedý zákal a zároveň dioptrie. Po 2 měsících jsem začínala mít šedé vidění. 23.4.2019 mi provedli yag kapsulotomii. Teď je to 3ti den a šedé vidění je horší a navíc mám velké paprsky kolem světel. Chci se zeptat jestli je to normální nebo co mi radite,a čím by to mohlo být způsobeno. A jestli mám vydržet nebo co nejdříve zavolat lékaři Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, po YAG kapsulotomii je běžné, že člověk vidí několik dní poletující "mušky". Pokud však skutečně došlo k zešednutí obrazu, doporučuji vyhledat co nejdříve lékaře.

Otázka: Dobrý deň, bola sa na očnej klinike na vyšetrenie ohľadne plánovanej laserovej operácie za účelom odstránenia dioptrií (-2,5 a - 2,75). Na tejto klinike mi nerobili žiadny test slzivosti. Naštudovala som si, že povrchová metóda LASEK je síce bolestivejšia, ale neporušia sa nervové pletevce. LASEK na rozdiel od spomínaných hlbokých metód nedochádza k preťatiu nervových pletevcov, ktorých dôležitou funkciou je stimulácia tvorby sĺz. Z tohto dôvodu veľa ľudí po hlbokých metódach pociťuje diskomfort v podobe suchého oka. Na danej klinike mi odporučili hĺbkovú metódu riešenia refrakčnej chyby oka. Viete mi s tým prosím poradiť resp. aké sú vaše skúsenosti ? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpověď: Dobrý den, všechny laserové metody korekce dioptrií s sebou nesou riziko syndromu suchého oka, takže v prvé řadě bych doporučil provést před zákrokem Schirmerův test (test slzivosti). Dnes se obecně upřednostňují hluboké metody, protože hojení je rychlejší a méně bolestivé, ale záleží to na preferencích každého pracoviště.

Otázka: Dobrý den, pane primáři, chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby tři neděle po operaci šedého zákalu, oko stále pobolívalo? Byla jsem na screeningu a řekli, že oko po operaci je v pořádku, ale že se mi tam udělal druhotný šedý zákal, který je možné odstranit až za 3 až 4 měsíce.Stává se to, že tak brzy po operaci se toto objeví:Je to normální:Děkuji za odpověd.

Odpověď: Dobrý den, oko může 3 týdny po operaci ještě pobolívat. Druhotný šedý zákal se může objevit kdykoli po operaci a doporučuje se odstraňovat ho až tehdy, když je nová čočka v oku "přirostlá", aby vlivem laseru nedošlo k jejímu posunutí, což je obvykle právě za 3 měsíce.

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Minulý rok v září jsem si začla všímat na fotkách syna vyfocených bleskem jak má bělavé odlesky v jednom očičku. Není to jen na jedné fotografii. Je to třeba na každé 3,4... byla jsem u dvou očních lékařů, synovi rozkapali oči, vyšetřili oftalmoskopem a vše bylo v pořádku. Paní doktorka říkala, že to může být úhlem focení, nebo osvíceným očním nervem, ale je mi zvláštní, že třeba fotky jiných deti to nemaji? Nejradši bych vám poslala fotografii, ale bohužel to nejde. Děkuji moc za odpověď

Odpověď: Dobrý den, ano, je to úhlem focení, kdy se do záběru dostane terč zrakového nervu na sítnici. Pokud byl syn podrobně vyšetřen a nic podezřelého nebylo zjištěno, můžete být klidná.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jde z krve nejakým jednoduchým rychlým testem, popř. klasickými odběry, zjistit přítomnost oparu v oku? Již měsíc jsem léčena na zánět duhovky v pravém oku, ale paní doktorku napadlo, jelikož to stále nevypadá lépe, že by se mohlo jednat o opar. Oko mě výrazně nebolí, jen při zvýšené námaze(práce s počítačem). Nejsem moc nakloněná tomu, dostat celkovou medikaci proti oparu způsobem pokus omyl, radši bych měla jistotu. Děkuji mockrát

Odpověď: Dobrý den, nejlepší by bylo odebrat krev na přítomnost protilátek proti herpes virům, což může udělat i Váš praktický lékař.

Otázka: Dobrý den, začala jsem chodit s partnerem, který má myopii a 8 dioptrií. Nosí brýle a na operaci nebyl. Chtěla jsem se zeptat: a) zda může ve své situaci aktivne sportovat (např. posilovat), b) kdybychom měli děti, je zde riziko že budou mít stejnou oční vadu? Já mám myopii též (necelé 2 dioptrie, byla jsem na operaci). Mockrát děkuji.

Odpověď: Dobrý den, sportovat může a pokud jde o děti, je bohužel velmi pravděpodobné, že krátkozrakost po Vás obou podědí (jak vysokou však nelze odhadovat).

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Ilona (Magnetická rezonance (MR)) 16. června 2019, 06:14:00

    já jdu dneska  Diskutovat

  • Katarinka (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 16. června 2019, 08:00:01

    Ahoj Jani no praveze to zvysenie moc dobre neznasam...ty si to musela zmenit?co bolo tou hlavnou… Diskutovat

  • Katarinka (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 16. června 2019, 08:13:06

    Mne je najhorsie doobeda okolo 3 sa to uz lame k lepsiemu. Ale ako kedy...najviac sa tesim na… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce