Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně patnáctiletého syna. Od půl roku věku jsme jezdili na specializované pracoviště kvůli rodinné anamnéze - retinoblastom u malého dítěte (bratr otce). Po rozkapání měl v roce věku plus čtyři (OP) a plus pět dioptrií (OL), a tak do páté třídy nosil brýle plus dvojky, aby si je moc nenamáhal, i když s nimi i bez nich viděl stejně. V devíti je začínal sundávat. Poté nás z péče propustili a oční lékařka v našem městě doporučila odkládání brýlí. V rozkapání ale vycházely hodnoty stále tak vysoké. Levé oko měl od mala slabší (i vzhledově - ucpaný slzný kanálek - ten se ale vyvinul bez operace, malinko uzší oční štěrbinu)- výsledky čtení kolem 0.8. O tupozrakosti nikdo nemluvil. Ještě před třemi lety viděl 1.0 OL i OP, v normě, i když vždy paní doktorce říkal, že levé vnímá rozmazaně. Včera mu bylo zjištěno vidění OP 1,5, OL 0,5 ( s +1.5 sf 0.6). ARM OP+0,75, OL +2.0. Oči byly vyšetřeny perimetrem, rozkapány, prohlédnuto pozadí a vše v pořádku. Vyšetření na stereopsi - není přítomna (obrázek a červenozelené brýle), v roce 2016 přítomna byla. Má nosit brýle s +1.25 na OL a plank na OP. Bylo nám vysvětleno, že už se oko přestalo umět namáháním doostřit, a že brýle ho mohou ještě zkusit "rozkoukat". V diagnóze nic o tupozrakosti není, jen "hypermetropia l.sin. OL, visus 1.0 v r. 2016". Prosím o názor, zda by bylo vhodné nějaké další vyšetření a kde o něj případně můžeme žádat. U paní doktorky jsem byla trochu v šoku. Na mou otázku, zda to nemůže být něčím jiným, odpověděla, že asi ne, a po kontrole očního pozadí (fotila si ho) řekla, že je oko v pořádku. Je něco, co můžeme udělat, abychom současnou situaci nepodcenili? I když celkově naštěstí vidí dobře, jde přece jen o druhé oko. Mockrát děkuji.

odpověď

Dobrý den, je dost neobvyklé, že by se po osmém roce věku rozvinula tupozrakost. Bez vyšetření Vám bohužel nedokážu poradit, nicméně máte-li zájem, můžete se objednat k nám na kliniku k dětské specialistce MUDr. Stöhwasserové.

otázka

Dobrý den, před 3 týdny mi byl diagnostikován na oční ambulanci otok oční sítnice a zrakových nervů v obou očích. Proběhlo vyšetření na CT, kde mi bylo řečeno, že výsledky jsou asi dobré. Při dotazu, zda mohu podstoupit mg.rezonanci Dr. odvětil, že mg.rezonance není přesná jako CT a tudíž není třeba. Žádná substituční léčba, pomoc, ba dokonce ani rady, jak se s tím poprat, mi nebyly sděleny. Jediné, co Dr. chtěl, tak to bylo, abych vysadila ze dne na den Sertralin (užívám ho cca rok, že by se vedlejší účinky projevily až teď? Psychiatr tuto spekulaci okamžitě zamítl a byl zděšen lékařským postupem..)Nicméně jsem na očním apelovala a dávala důraz, že dost svého času strávím za volantem a pracuji 8 hodin denně u PC a tato patálie mi opravdu znepříjemňuje jak osobní, tak profesní život. Panem Dr. mi bylo řečeno, že tyto otoky nijak nepoškozují zrak a jsem schopná k výkonu práce a řízení vozidla. Můj obvodní lékař byl touto zprávou nemile překvapen a vystavil mi ihned neschopenku jinou. Také mi provedl krevní obraz,který dopadl dobře. Můžete mi, prosím, nějak poradit, jak mám dále postupovat? Je mi teprve 20 let a jen tak nečinně ležet doma je mi opravdu proti srsti, když je lékařská pomoc a zájem ten tam...

odpověď

Dobrý den, pomohlo by, kdybyste mohla poslat zprávy z provedených vyšetření, bez přesnějšího popisu těžko radit.

otázka

Dobrý den. Děkuji za vaši odpověď. Byla jsem už na očním prý ječné zrno ale spíš vlčí. Dostala jsem mastičku maxitrol mátu 4.den a dávám opravdu teplé Heřmánkové obklady. Můj dotaz je jak dlouho mám mazat a jestli se to vůbec vstřebá nebo to praskne. Nechtěla bych aby to museli vyříznout. Co jsem tady četla tak vlčí zrno zraje dýl než ječné, jestli je to pravda. Děkuji

odpověď

Dobrý den, doporučuji mazat 14 dnů a poté se při nezlepšení poradit s Vaším lékařem.

otázka

Dobrý den mohu se zeptat z jakého důvodu se dělá laserová iridotomie ? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, jedná se o zákrok, který má za úkol napomoci volnému proudění nitrooční tekutiny ze zadní oční komory do přední. U některých očí je tento tok omezen, což vede ke zvyšování nitroočního tlaku a může nastat tzv. glaukomový záchvat - akutní zvýšení nitroočního tlaku na velmi vysoké hodnoty, které bezprostředně ohrožují zrak.

otázka

Vážený pane doktore, jsem po operaci tenkého střeva a na pravém oku nyní vidím jak přes černé síto. Není to šedý zákal, oko je čisté.

odpověď

Dobrý den, urgentně vyhledejte očního lékaře, měl by provést vyšetření v rozkapání - příčina bude buď ve sklivci nebo na sítnici.

otázka

Prosím o odpověď pane primáři, je možné při retinopatii, když člověk už 15let nevidí, zkusit operaci sítnice, která je prý potrhaná, aspoň trochu vidět? Aspoň na jedno. Moc Vás tímto žádám o odpověď. Neboli zdali je možné Vás navštívit. Neházím vše hned do koše. Něekdy nemožné je možné. Děkuji

odpověď

Dobrý den, navštívit mě určitě můžete, ale obávám se, že sítnici v takovém stavu a po tolika letech již žádná operace nespraví.

otázka

Dobrý den, je mi 23 let a v dětství jsem prodělala 3 operace strabismu.V současné době je šilhání minimalní, ale přijde mi, že hůř vidím na dálku. Nechala jsem si změřit zrak v optice a hodnoty vyšly P: -0,5 -0,25 cyl a osa 175. L: -0,25 -0,25 cyl a osa 5. Pociťuji,že by mi brýle pomohly při studiu déle se soustředit, zejména kdyz koukam na tabuli nebo i při řížení. Nicméně mám obavu, aby se těmi brýlemi šilhání nějak nevrátilo zpátky nebo abych oku jinak neuškodila. Jaký je Váš názor? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, oku určitě neuškodíte. Pokud se s brýlemi cítíte komfortněji, neváhejte a pořiďte si je.

otázka

Dobrý den, nedávno jsme se synem navštívili dětského lékaře kvůli vrozené anizokorii. Oční pozadí měl syn v pořádku, ale při měření dioptrii paní doktorka zjistila hodnoty AR - 7,75/-2,0/43 a - 5,5/-0,75/124. Hodnoty nijak nevysvětlila, jen nás objednala znovu za e měsíce na kontrolu, kdy oči i rozkape, momentálně vyšetření dělala bez rozkapaní. Mohla bych Vás poprosit o vysvětlení, co naměřené hodnoty znamenají a pokud by se potvrdily, jak je to vážné? Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bez rozkapání nelze dioptrickou vadu u takto malého dítěte vůbec hodnotit, takže vyčkejte.

otázka

Dobrý den, nosím kontaktní čočky -2 dioptrie na obě oči. Pravým okem vidím o něco hůř, ale při koukání oběma očima mi to nevnímám. Je v pořádku nosit méně dioptrií, než reálně mám, nebo vadí, že jedno oko vidí jinak ostře než druhé? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, v zásadě to nevadí, ale až budete kupovat příští čočky, doporučoval bych nasadit již správné dioptrie.

otázka

Dobrý den. Mám dotaz na víčku se mi udělala boulička je to jako zduřelé a okolo červené. Oko při mrkání někdy jako když tam mám kamínek, u řas mě to trochu svědí. Boulička je spíš od prostřed oka jako váleček. Dávám si teplé heřmánkové obklady. V červnu jsem měla pod tímhle okem ječné zrno oko bylo oteklé a pomohli mi obklady z repiku. Děkuji

odpověď

Dobrý den, na ječné zrno v akutní fázi jsou opravdu nejlepší teplé obklady. Pokud se stav nezlepší po týdnu, navštivte očního lékaře.

otázka

Dobrý den, před rokem byly mé čtyřleté dceři zjištěny oční vady. Byly nasazeny brýle a na jedno oko okluzor. Bylo nám řečeno že je možnost po nějaké době, zrak srovnat a přestat nosit okluzor i brýle. Na poslední kontrole nám doktorka řekla že se oči zlepšily, ale že brýle bude mít napořád, protože má nějakou vrozenou vadu, která nejde napravit. 1. dotaz, pokud se zhotovily brýle před rokem a oči se zlepšily, neměly by se upravit i brýle k aktuálnímu měření? nebo to je jedno, plus mínus půl dioptrie ? 2. dotaz mohli by jste mi najít v té zprávě od doktorky o jakou vrozenou vadu co nejde srovnat se jedná ? přepis první zprávy : VOP 4/5 nat ARM: +0,50/-1,00/9 VOL 4/10-5č.nat +1,25/-2,25/166 PD 52 mm CYKLO: +2,00/-1,00/16 +3,00/-2,00/172 PD 51 mm OPL :zevně klidné, spojivky klidné, rohovka transp., intaktní, PK čirá, přim. hluboká, duhovka klidná, zornice volná, isokorie, reakce přiměřené, čočka čirá FOPL: mydr. . papila v úrovni, ohran. , růžová, fyzol. exkavace, CK klidná, s FR OPL, CF OPL, sítnice růžová, bez ložiskových změn, na cévách přim. věku NT Tn OPL i v mydr. Z: hyperopia levis et astigmastismus o.l.utrq. ,pr.l.sin. amblyopia levis o.l.sin, v.s. fyziol oční nález na OPL Poukaz na brýle. PD:Sf=+0,5,Cyl.Dp.=-0,75,Cyl.Osa=10 LD:Sf=+1,0,Cyl.Dp.=-1,75,Cyl.Osa=170 poslední zpráva: ARM: +0,50/-1,50/9 +0,75/-2,00/168

odpověď

Dobrý den, dcera má astigmatismus a mírnou dalekozrakost. Ke zlepšení došlo asi v tom smyslu, že se upravila tupozrakost, dioptrická vada se zdá stejná (byť se to bez rozkapání nedá říci jistě). Ve čtyřech letech je ještě dost času na to, aby dcera z vady tzv. vyrostla, i když podle mé zkušenosti je pravděpodobnější, že jí nějaký astigmatismus zůstane.

otázka

Dobrý den, mám na Vás jednu otázku. Manžel má občas problém se zrakem a to takový, že se mu zdá naráz všechno velké a nebo malé. Stává se mu to jednou za čas. Nevíte prosím čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, může se jednat o součást migrenózních potíží. Každopádně bych doporučil oční i neurologické vyšetření.

otázka

Dobrý den, může být zelený zakal i při normálním očním tlaku? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, bohužel ano, může a mívá zpravidla agresivnější průběh než zelený zákal při vysokém nitroočním tlaku.

otázka

Dobrý den, před 4roky jsem při sportovní zátěži zjistil, že se mi zamlžuje pravé oko. Po 2-3 minut v klidové poloze se oko opět zaostřilo. Podstoupil jsem různá vyšetření na oční klinice u Dr. Leštáka v Praze, kde konstatovali, že oko mám v naprostém pořádku a ani magnetická rezonance nic neodhalila. Po 3 letech se pravé oko samo vyhojilo a vidím i při zátěži na něj perfektně, ale stejný proces probíhá teď v levém oku s tím rozdílem, že zamlžení je menší. Obvodní lékař se domnívá, že by se mohlo jednat o nedokrvení sítnice a nasadil by lék na ředění krve a tím problém možná vyřešil. Mám dotaz jaký na to máte názor.

odpověď

Dobrý den, téměř jistě se jedná o cévní příčinu. Léky na ředění krve jsou tedy vhodné, mělo by se doplnit cévní vyšetření mozku a ultrazvuk magistrálních tepen (krkavic).

otázka

Dobrý den. Již 20 let nosím brýle po celý den. Špatně vidím do dálky, ale mám problém někdy přečíst i cenu výrobku v obchodě za vitrínou. Chci se zeptat, zda by v mém případě šla provést operace na snížení dioptrií? A zákrok hradí zdravotnní pojišťovna? Mám 4 dioptrie na levém oku, na pravém kolem 3. Je mi 31 let. Děkuji

odpověď

Dobrý den, doporučuji objednat se na podrobné vyšetření na pracoviště, kde operace dioptrických vad provádějí - vhodnost operace u konkrétního jedince je nutno posoudit individuálně. Zákrok každopádně není hrazen zdravotní pojišťovnou.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 311 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Mohou nedioptrické kontaktní čočky poškodit zrak?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli mi nedioptrické kontaktní čočky můžou nějak podráždit či poškodit mé oči. Jen se chci ujistit že je to bezpečné. Díky

Jakým způsobem se dají vyjmout kořeny z dásně?

Dobrý den, na pravé straně mám ulomené tři zuby, jeden dole a dva nahoře. Mám je ulomeny celé, pouze v dásni zůstaly "zbytky" zubů a kořeny. Jakým způsobem se kořeny z dásně dají vyjmout? Klasickou extrakcí to není možné, zbytky zubů jsou tak malé, že je kleštěmi nelze chytit a vytáhnout. Jaké je prosím možné řešení a je to hrazeno pojišťovnou? Děkuji

Cigarety a uzeniny jsou smrtelná kombinace – varují plicní lékaři

Kouříte a pravidelně si dopřáváte šunkové chlebíčky, klobásky a další uzeniny? V tom případě si podle pneumologů násobíte šanci na vznik chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), rakoviny plic a dalších plicních nemocí.

Chemoterapie již nemusí být utrpením: nevolnosti a zvracení se dá předejít moderní léčbou

Chemoterapie je základem léčby mnoha druhů zhoubných nádorů. Její účinek však bývá vykoupen nežádoucími účinky, především nevolností a úporným zvracením, které působí pacientům utrpení a děsí je často ještě před zahájením léčby. Lékaři však mají k dispozici moderní léky, které tyto nežádoucí účinky nejen mírní, ale umějí jim i předejít.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce