Inzerce https://www.lekarna.cz/akce-3-za-cenu-2/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=akce-3-za-cenu-2

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:

Odborná erudice:

Odborné stáže:
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, rok řeším suché oko, bez kortikoidu oko se většinou rychle zanítí, navíc pracuji v mš jako učitelka a tam se mi oči zhoršují. Je možné užívat softacort a flarex dlouhodobě? Celoživotně? Snažím se chladit, masírovat, nedívat na tv, pc minimálně, omega mastné, vymývat oči, mám i krevní sérum, ale nic nepomáhá, teď jsem měla 3x za sebou atb kapky na bakter. zánět. Je to asi pro oko hodně náročné, ale co dělat. Ráda bych zkusila metodu rexon eye v klinice Lexum, doporučil byste to, neznám nikoho, kdo by to podstoupil. Je tato metoda zcela bezpečná? A učinná? Chytám se stébla. Moc vám pane doktore děkuji

odpověď

Dobrý den, někdy je nutné kortikoidy kapat trvale, takže ano, lze to. Nicméně místo chlazení byste měla dávat teplé obklady, teplo zlepšuje funkci mazových žlázek víčka, které produkují důležité složky slzného filmu. Doporučuji např. gelové "ledovací" polštářky nahřát v horké vodě a přikládat 2x denně 10 minut. A Rexon-Eye bych vyzkoušel, nemám s ním osobní zkušenost, ale většina podobných metod udává 60% účinnost v léčbě suchého oka, čili není to všespasitelné, ale není to ani zanedbatelný efekt.

otázka

Dobrý den. Mám občasné cukáni ve víčku na pravém oku a rád bych se zeptal z jakého důvodu ?

odpověď

Dobrý den, je to jen tik, často vzniká při únavě stresu či nedostatku hořčíku.

otázka

Je ve Fakultní nemocnici Hradec Králové rohovková poradna? Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, je.

otázka

Dobrý den, 4lety syn si posvítil led svítilnou do očí. Jednalo se o pár sekund, ale opakovaně. Od té doby při každodenní činnosti začal mrkat, někdy méně někdy více. Je možné, že si poškodil očička či může jít o souhru náhod? Začal být ve stejném období nachlazeny. Moc děkuji

odpověď

Dobrý den, LED svítilnou si oči pouze podráždil, k trvalejšímu poškození určitě nedošlo.

otázka

Dobrý den, v očním důlku mám nevyplněnou část. Oko nezaplní celou část důlku a je tam v rohu část nezakrytá. Je třeba lékařské vyšetření?

odpověď

Dobrý den, oko nikdy nevyplňuje celý oční důlek. Zbylý prostor je tvořen vazivem, tukem, slznou žlázou a okohybnými svaly.

otázka

Mám dotaz, zda je světloplachost přechodná a co s ní.

odpověď

Dobrý den, na to Vám nedokážu odpovědět, pokud neznám kompletní oční nález.

otázka

Dobrý den, prosím jen o informaci, jakým vyšetřením se dá zjistit tupozrakost na běžné kontrole? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, dá se zjistit poměrně snadno - vykoriguje se sklíčky dioptrická vada a pokud ani poté není vidění 100% (přičemž byla vyloučena jakákoli jiná oční choroba či postižení zrakových center v mozku), pak je oko tupozraké.

otázka

Dobrý den, byla mi diagnostikována větvová žilní retinální okluze na pravém oku, již rok docházím pravidelně za 4 týdny na intravitreální aplikace Eylea 2mg , bohužel prý otok na sítnici se výrazně nelepší a zvažují nasadit agresivnější léčbu steroidy, bohužel se spoustou vedlejších účinků /šedý zákal, zvýšení nitroční tlak ..../ a výsledek na otok sítnice - nejistý . Jsem trochu v rozpacích zda léčbu podstoupit, chtěla bych znát i jiný názor.. Moc Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud Eylea nezabírá, tak bych léčbu pomocí kortikoidů zkusil, uvedené komplikace jsou řešitelné.

otázka

Dobrý den, mám VPMD. Jdu na operaci s kolenem, může narkóza zhoršit můj stav? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, anestezie by na VPMD neměla mít vliv.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat zda mám možnost dostat řidičský průkaz, když mám na právem oku 3 dioptrie a na levém 6? Paní doktorka chce nejdříve vidět schválení od očního. Je možné dostat například brýle a dostat řidičský průkaz ?

odpověď

Dobrý den, ano, oční lékař Vám předepíše brýle a pokud s nimi splníte požadované nároky na zrakovou ostrost, pak můžete řidičský průkaz dostat.

otázka

Dobrý den, cca 3 měsíce mě trápilo ječné zrno na spodním víčku. Oční doktorka mi napsala Maxitrol a poradila nahřívat a oko mačkat a masírovat. Zrno celkem dvakrát prasklo, ale boulička zůstávala dál. Minulý týden jsme byla na chirurgickém odstranění (nakonec tam prý byla zrna dvě) a nyní mám nasazený oční Framykoin. Co mě znepokojuje je to, že jsem si cca před měsícem (při užívání masti) všimla, že mám zornici u bolavého oka zvětšenou. Na světle se to nezdá, v polosvětle je to výraznější. Přijde mi méně pružná a hůř se adaptující. Jako by nemohlo to oko zaostřit a zornice se stále hýbe. Říkala jsem to i své oční lékařce a i sestře před výkonem a nijak se to neřešilo. Myslíte, že to může mít souvislost s tím zrnem nebo léky? Nemohu mít nějaké trvalé poškození z toho zánětu nebo mám pátrat po nějaké neurologické příčině? Jsem z toho nesvá a samozřejmě se pozoruji a bojím se nějakého zanedbání. Děkuji moc za odpověď. Přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den, s ječným zrnem ani s aplikací Maxitrolu/Framykoinu to nesouvisí, doporučuji neurologické vyšetření.

otázka

Dobrý den pane doktore, dcera (13 měsíců) má vlivem vývoje rozdílné dioptrie (na každém oku má plusové), rozdíl jsou však 2 dioptrie. Naměřené výsledky: OP +3,00*-0,25/141 OL +5,25*-0,25/71 Doktor preventivně napsal brýle (korekce částečná OP +1,50 a OL +3,50), na druhou stranu jsem se setkala i s tím, že by je někdo nedával (že se vyvíjí a mohlo by se to srovnat samo), ale možná taky ne a mohla by začít šilhat. Jde mi o to, že brýle budou stát nemalé peníze, já se budu trápit a malá taky. Jak byste to prosím řešil? Děkuji předem.

odpověď

Dobrý den, určitě bych brýle doporučil.

otázka

Dobrý den,6.1.2017 jsem podstoupila operaci očí. Druh operace: IMPLANTACE IOL PanOptix. Po šesti letech se zrak rapidně zhoršil. Moje oční lékařka mě doporučila konzultaci v nemocnici, kde byla operace vykonaná. Bohužel po prodělaném Covidu mám velké psychické problémy a cestu do vzdálené nemocnice bych nezvládla. Chci se zeptat, jestli mohu zatím používat dioptrické brýle, než se můj zdravotní (psychický) stav zlepší a jestli půjde můj oční problém opravit. Operace byla dost drahá. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, zda půjde problém napravit nedokážu říct, nevím, co přesně je příčinou zhoršení vidění. Brýle nosit můžete, ale pravděpodobně Vám příliš nepomohou, protože po výměně čoček se dioptrie již nezhoršují.

otázka

Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci šedého zákalu obou očí a výměny čoček, za které jsem zaplatila 10000 za jedno oko. Vidím teď na dálku i na tv, a na čtení budu potřebovat slabší brýle. Chtěla jsem se zeptat zda se tyto čočky časem nějak horší, a zda si mohu koupit obyčejné brýle v drogerii, či marketu, nebo si mám udělat nové u optika. Děkuji

odpověď

Dobrý den, moderní umělé nitrooční čočky si zachovávají své vlastnosti téměř neomezeně. Časem se může vytvořit tzv. druhotný šedý zákal, což je zakalení zadního pouzdra umělých čoček, ten lze ovšem zcela jednoduše odstranit laserem. Brýle doporučuji vždy nechat udělat u optika - jednak mohou být mírně odlišné dioptrie na každém oku, jednak Vám optik skla v brýlích vycentruje přesně podle Vašich očí.

otázka

Vážený pane primáři, jsem 4 měsíce po úspěšné operaci makulární díry. Po operaci se mi však zásadně změnilo zaostřování na operovaném oku: zatímco před onemocněním jsem měla obě oči více méně stejné (cca 1,5 - 0,5 cyl, add 2,5), nyní operovaným okem překvapivě ostřím na blízko bez brýlí, zatímco do dálky vidím rozmazaně. Lékařka mě posílá na operaci šedého zákalu obou očí. Jaká může být příčina popsané změny a může operace šedého zákalu takový rozdíl dioptrií vykompenzovat? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, pokud se na operovaném oku rozvíjí šedý zákal (což se může stát), tak se obvykle dioptrie mění směrem ke krátkozrakosti (do mínusu). To má za následek horší vidění do dálky, ale paradoxní zlepšení vizu do blízka. Operací šedého zákalu (výměnou čočky) se dioptrie zkorigují.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Vtáčení špiček a šmajdání. Kdy a jak ho řešit?

Co znamená, když děti při chůzi vtáčejí špičky dovnitř? Obvykle jde o špatné nastavení držení těla, které může vést až ke vzniku skoliózy nebo špatnému tvaru kyčelních kloubů. V dětském věku lze tuto „vadu“ pohybem a správným cvičením odstranit. Později už hrozí velké riziko celoživotních zdravotních problémů.

Alergie na jarní pyly

Je tu jaro. Sluníčko svítí, ptáci zpívají, stromy a keře kvetou. Pro ty, kteří trpí alergií na jarní pyly pak jaro znamená rýmu, oteklé oči, kýchání a pocity svědění a pálení v nose i v krku.

Suchý kašel a rýma v těhotenství

Dobrý den. Přítelkyni trápí suchý kašel a rýma, s tím bychom si poradili. Ale je v 6 měsíci těhotenství a nevíme, co můžeme použít a čemu se určitě vyhnout. Zatím jsme to řešili pouze čaji a mořskou vodou do nosu.

Vysoký tlak v plicích mohou mít i děti. Důležité je na to přijít včas

Nestačíte s dechem, bolí vás na hrudi? Nemusí to být jen nedostatkem fyzické kondice. Podobné příznaky s sebou může nést zvýšený krevní tlak v plicích neboli plicní hypertenze, která se může vyskytnout také u mladších pacientů, dokonce i u dětí. Pokud se chorobu podaří odhalit včas, mají díky inovacím v léčbě velkou naději na normální život. Experti na to poukazují u příležitosti Světového dne plicní hypertenze (5. května), který tradičně připomenou modře nasvícené významné budovy v Praze, Brně a Olomouci. Modrou barvu pro nasvícení volí proto, že pacientům kvůli nemoci často modrají rty.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce