Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý večer, pane doktore, prosím Vás, na ječná zrna a následně na suché oči na nahříván, co více doporučujete? Mám nyní Eyes mask, jsou to gelové nahřívací brýle. Mám možnost si koupit ještě oční masku Posiforlid. Co více doporučujete Vy? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, to se nedá paušálně říct, gelové brýle produkují suché teplo, Posiforlid vlhké. Dříve se doporučovalo spíše suché teplo, dnes mám pocit, že převažují hlasy pro vlhké teplo, ale záleží vždy na tom, co více vyhovuje pacientovi. Pokud jste s gelovými brýlemi spokojena, zůstaňte u nich.

otázka

Dobrý den, byla jsem na odstranění druhotného šedého zákalu na obou očích. Na pravém oku se mi teprve dělal, nicméně byl také odstraněn. Nyní jsem 4. den po zákroku a pravé oko mi stále slzí a nevidím na něj jasně. Mám navštívit očního lékaře nebo je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, po několika dnech od odstranění druhotného šedého zákalu bývají pacienti bez potíží, takže na kontrolu určitě zajděte.

otázka

Dobrý den dnes ráno starší syn bochnul mladšího do oka loktem a tomu to celý den slzí. Je nutné dojet k lékaři nebo to přejde samo. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, pokud slzení ještě nepřešlo, na oční zajděte.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, čím je to způsobeno, že mám levé oko jakoby více vystrčené než to druhé. A někdy mě bolí za okem co je více vystrčené. Může to být něco vážného třeba nádor v hlavě. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, určitě zajděte neodkladně na oční. Může to být způsobeno patologickým procesem za okem v očnici (nádor, cévní anomálie, onemocnění štítné žlázy...).

otázka

Dobrý den, prosím o radu. Maminka (80 let)je onkologický pacient, toho času na biologické léčbě, po 3 dávkách chemotierapie. Dlohodobě se léčí s glaukomem. Po chemoterapii se jí rapidně zhoršil zrak, po návštěvě očního lékaře jí byly předepsány nové brýle na dálku i na blízko. Po vyzvednutí brýlí se sice zlepšilo vidění na dálku (přestože je korekce pouze -1,25), ale na blízko se jí nezdá, že by se něco zlepšilo. Vyžádali jsme si zprávu z vyšetření pro onkologii, ale jako laikům nám z toho není moc jasné. Znění zprávy: VOP 5/30 nat BB: +3,25/-0,5/79st VOL 5/50 nat +3,00/-0,25/55st Refrakce OP-1,25 = -0,50 cyl ax 52 OL -1,25 = -0,75 cyl ax 11 PD: 60mm Keratometrie OP 44,5 = 44 v ose 43 OL 45,25 = 45 v ose 29 NT pohm Tn OPL Kape Monopost, Dualkopt, Betoptic Poukaz na brýle: PD:Sf.== 1,25 LD: Sf.== 1,25 Poukaz na brýle: PB:Sf.=+1,75 LB:Sf.=+1,75 OPL: výrazná povrch. inj., tarzál. spojivky překrvené s papil reakcí, rohovka pransp., intakt., endotel bnp, PK čirá, přim. hlub., duhovka klidná, zornice volná, isokorie, ZK IOL in situ FOPL: papila ochranič., v úrovni, růž., exkavace C/D 0,8, CK klidná s hrubší kresbou, sítnice v dosahu leží, růž., na cevách AS změny PP 30-2 OPL ......residuál. zorné pole v centru cca 10 st. Prosím o radu, zda není chyba v předpisu na brýle na blízko, kde je rozdíl v naměřených hodnotách a předepsaných dioptriích do brýlí (když si půjčí brýle s diopriemi +3,00, tak vidí lépe, ale bojíme se sami si ordinovat). Popřípadě prosím o vysvětlení nálezu na očích, maminka se s glaukomem léčí dlouhodobě, loni měla nitrooční tlak zvýšený (zaléčeno)a při alergii na látku, kterou se oko rozkapává před měřením NT jí nadále NT měří pohmatem. Takže komplikací víc něž dost, ale protože nyní při onkologické léčbě je její psychyka na bodu mrazu, bylo by dobré, kdyby se mohla vrátit alespoň k oblíbenému čtení knih, což se současnými brýlemi nelze. Děkuji za pochopení, vysvětlení a rady.

odpověď

Dobrý den, bohužel ani ze zprávy nedokážu spolehlivě poznat, proč má maminka potíže na blízko. Předpis na brýle vypadá správně (pokud má na dálku -1,25 D, pak na blízko by opravdu měla mít +1,25 až 1,75 D). Možná je důvodem pokročilost glaukomu (dle perimetru má jen zbytky zorného pole), ale mohlo by jít i o druhotný šedý zákal (dle zprávy je maminka po operaci šedého zákalu a někdy je nutno po čase laserem "očistit" zašedlé čočkové pouzdro). Pokud se nedá vidění pomoci jinak, pak by brýle +3 D mohly fungovat (byla by to v podstatě lupa, která by jí umožnila číst tím, že text zvětší). Doporučuji ptát se maminčina očního lékaře.

otázka

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohl.mých změn na sítnici. Je mi 37let,od dětství nosím bryle na dálku(střední myopie),s brýlemi vidim jak ostříž.Chodim na pravidelné kontroly a při poslední kontrole před pár měsíci jsem byla u nové paní doktorky,a ta mi náhodně objevila změny na sitnici. Vyděsilo mě to,jelikož nemám se zrakem žádné potíže a navíc v mém věku. Navštívila jsem poté specialistu,kde mi byly provedeny další vysetreni,včetně perimetru. Byl mi zjištěn nalez na OCT makul. Kolem fovei diskrétní nález atrofie pigmentu a dystrofie,zejména v dolni části. Už to mohu prý mít dlouho.Byly mi doporučeny vitaminy,ochrana před sluncem a sledování v ramci kontrol. Amsler mřížku vidím dobře,perimetr dopadl výborně bez jakýkoliv vypadku. Bylo mi i sděleno,že se to ani nemusí rozšiřovat a ovlivnit mi to zrak,ktery je jak jsem již psala zcela v pořádku.To mě trochu uklidnilo,ale přeci jen strach ve mě ještě nějaký je. Ráda bych se zeptala na Váš názor. Moc děkuji.

odpověď

Dobrý den, ano, je možné, že tyto změny na sítnici už máte delší dobu, jen je Váš předchozí lékař neobjevil. Zda bude docházet k jejich horšení a zda Vám to v budoucnu ovlivní zrak nelze předpovědět, takže bych doporučil to stejné, co jste už slyšela - výživové doplňky s luteinem, pravidelné kontroly (doma se sledujte pomocí Amslerovy mřížky).

otázka

Vážený pane doktore, obdobných dotazů dostáváte asi stovky, proto to zkrátím. V noci jsem přistihla svého dvouletého syna, jak mává bdělému 2-měsíčnímu miminku před očíčkami LED lampičkou na čtení asi ze vzdálenosti 5 cm, trvalo to zhruba 15 až 20 vteřin, než jsem přiběhla a lampičku zabavila. Bohužel mi teď vrtá hlavou, zda se tím nemohl miminku poškodit zrak. Bylo to z velké blízkosti a navíc v noci, kdy byl kontrast mezi tmou a světlem veliký. Můžete mi k tomu prosím říci svůj názor? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, LED světlo zrak nepoškodí, i když to určitě nebylo nic příjemného.

otázka

Dobrý den. Četla jsem o přínosu blesku mobilního telefonu na odhalení leukokorie u dítěte. Dnes jsem se snažila vyvolat červené oči dítěte/5let/pomocí telefonu. Jelikož se mi nedařilo červený reflex zachytit/nedíval se přímo do telefonu/, fotila jsem jeho obličej z různých úhlů asi 60x. Teď se bojím, zda blesk telefonu, který se aktivoval při každé fotografii a částečně osvítil oko dítěte, nemohl při této intenzitě / v průběhu asi dvou hodin /poškodit jeho zrak. Děkuji za odpověď, chtěla jsem pomocí mobilu ověřit jeho zrak a nyní se bojím, zda jsem mu nemohla ublížit. Děkuji

odpověď

Dobrý den, zrak tím nepoškodíte, ale takto excesivní focení určitě není pro fotografovanou osobu (tím spíše dítě) ani trochu příjemné.

otázka

Dobrý den, mám těžkou tupozrakost pravého oka a chci se zeptat jaký je rozdíl ve vidění mezi mnou a zdravím člověkem. Vím, že mám menší pozorovací úhel směrem vpravo a velmi špatně chytám letící věci, ale jinak mi přijde že vidím normálně, ale když jsem nikdy podřadně na druhé oko neviděl, tak se tak pouze domnívám. Jak je to třeba s virtuálníma brýlema které mají dva displeje? Uvidím stejně jako vidím v reálu, nebo prostě část obrazu neuvidím? Děkuji

odpověď

Dobrý den, na Váš dotaz se bohužel bez vyšetření nedá odpovědět.

otázka

Dobrý den, 23.4.2020 jsem byla na operaci PPV s peelingem pro VMTS vlevo. Přo propuštění jsem měla NOT 17/12. Nejdříve jsem kapala týden maxitrol a poté dexamethason 5krát denně a pak každý další tyden o kapku měně. Dnes 13.5. Jsem byla na kontrole a NOT jsem měla 15/23. Paní doktorka mi nasadila kapky timo-comod. Chci se tedy zeptat, jestli není tlak zvýšený těmi kortikoidy. Po přectení pribaloveho letaku mam strach kapky zacit kapat , ještě v kombinaci s tim dexamethasonem. Na další kontrolu jdu až 3.6, tak se mi tak dlouho nechce oboje kapky kvůli nežádoucim účinkům kapat.A ještě prosím, co znamená v závěru zprávy (Ks respondent?) Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, ano, je možné, že se tlak zvýšil v reakci na kapání kortikoidů (KS respondent = člověk reagující na aplikaci kortikoidů zvýšením nitroočního tlaku). Ale nebojte se, tlak 23 není až tolik zvýšený a kapání kortikoidů je natolik zásadní pro správné pooperační hojení, že je určitě vhodné v jejich kapání pokračovat. Osobně bych možná tlak zatím nesnižoval, ale to je individuální rozhodnutí, které záleží na zažitých postupech a zkušenostech každého lékaře a na tom, nakolik je pro pacienta zvýšení tlaku rizikové.

otázka

Dobrý den, nedávno se mi svěřil jeden z mých podřízených, že nevidí na jedno oko. Je to starší pán v důchodovém věku, ale rád by odpracoval ještě rok a pak šel do důchodu. Jsme výrobní závod kde se používají převážně ruční, elektrické, manipulační vozíky. VZV většinou mimo pracoviště operátorů. On sám nemá problém s orientací v prostoru, vypadá to, že vzdálenosti odhaduje dobře, nikdo si toho nevšiml, ale má jít na zdravotní prohlídku ohledně prodloužení smlouvy a tam výjde najevo, že je na jedno oko slepý. Vím, že dostal prodloužení řidičáku, ale jakou má možnost, že by mohl pokračovat v zaměstnání? Je to v pravomoci doktora napsat, že má dobrou orientaci a tím pádem nemá omezení pro výkon práce? Jakou práci můžou takto lidi vykonávat, pokud máte třeba kontakt na někoho kdo takové lidi zaměstnává nebo by mohl poradit? Předem děkuji za odpověď nebo alespoň za reakci. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, záleží na výsledcích vyšetření, ale obecně platí, že pokud trvá slepota déle než 6 měsíců (tzn. postižený je na ni již adaptovaný a vytvořil si náhradní prostorové vidění) a zraková ostrost druhého oka splňuje určitou normu (alespoň 50% zrakovou ostrost, zorné pole bez omezení), pak by Váš zaměstnanec mohl nadále na stávající pozici pracovat.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, nyní nosím kontaktní čočky Biotrue které mi dosud jako jediné vyhovovaly. Podle oftamologa bych měla mít čočky s cylindry, ale od tohoto výrobce jsou dost drahé a nemohu si je dovolit. Hledám proto alternativu a našla jsem tyto: https://www.vasecocky.cz/soflens-daily-disposable-for-astigmatism.html. Bohužel nemají na výběr osu 70° ale pouze 90°. Byl by to pro oko velký problém? Mohl byste mi případně doporučit nějakou jinou alternativu? Mám oči dost citlivé a suché, proto potřebuji čočky, kde je vyšší podíl vody. Levé oko: -3.50, 8.6, 0,75 x 070 Pravé oko: -2.75, 8.6, 0,75 x 090 Moc Vám děkuji za radu.

odpověď

Dobrý den, takto velký rozdíl v ose problém je, s čočkami byste viděla velmi špatně. Osobně si myslím, že pokud je pro Vás vidění se současnými čočkami bez cylindru přijatelné, není nutné čočky měnit. Při malém astigmatismu (do 1 dioptrie) čočka dokáže vyrovnat nepravidelný tvar rohovky a tím astigmatismus snížit.

otázka

Dobrý den, prosím o radu. Můj syn 2měsíce má levé oko jakoby zakalené, myslím duhovku a zasahuje kouskem i do zorničky, která je vůči druhému oku malá. Pravé oko je krásně čisté jasné a zornička se hodně zvětšuje podle světla. Prosím o radu co by to mohlo být, v porodnici bylo vše v pořádku. Určitě se objednám k pediatričce, a budu chtít doporučení na oční kliniku. Děkuji

odpověď

Dobrý den, příčin může být více (včetně nádoru či zeleného nebo šedého zákalu), návštěvu lékaře určitě neodkládejte.

otázka

Dobrý den. Před 14 dny mi začala rýma většinou nejvíce ráno a večer a často kýchám. Už i přes rok při smrkání vysmrkávám krev jen trochu ale párkrát mi teče i krev z nosu ale je to málo kdy spíše 2 x do půl roka cca. Poslední 4 dny mě řeže v obou očích, trochu zarudlé a první 2 dny mi přišlo pocitem trochu napuchlé. Jsem po 3 operacích očí. Šilhám ale byla jsem tam 2x ve 3 letech a jednou když mi bylo 6 let. Máme doma 2 kočky žiju s nimi 4 roky. Prosím o radu, děkuji

odpověď

Dobrý den, může se jednat o alergické potíže nebo o zánět spojivek, ale to lze zjistit jen očním vyšetřením.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na maminku. (74 let) Byla vloni na operaci šedého zákalu obou očích. Má nové brýle, ale tvrdí, že na dálku s brýlemi v určité vzdálenosti vidí předměty dvakrát. Když sleduje TV, tak na jedno oko vidí ostře, na druhé taky, ale dohromady opět dvakrát. Čím to prosím může být. Děkuji předem za odpověď

odpověď

Dobrý den, může to být skrytým šilháním (které se mimochodem vyskytuje až u 75% populace). Roli může hrát také to, v jaké poloze televizi sleduje (často jsou tyto potíže při čtení nebo sledování TV vleže).

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

40%
54%
Zatím hlasovalo 304 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Křeče nohou - jaké mají příčiny a jak je zastavit

Svalové křeče dolních končetin jsou poměrně častým zdravotním problémem. Mohou zasáhnout v těch nejnevhodnějších možných okamžicích; ať už ležíte v posteli v noci nebo sportujete, objeví se ostrá bodavá bolest, která vás může naprosto paralyzovat. Svalové křeče mohou mít různé příčiny. Jaké to jsou a jak jim lze předcházet?

Tříselná kýla: příznaky a léčba

Tříselná kýla je poměrně časté onemocnění. Jde o výchlipku pobřišnice stěnou břišní zasahující do tříselného kanálu, nebo u pokročilejších stavů i pod tříslo, někdy až do šourku u mužů a stydkého pysku u žen.

Akutní zdravotní problémy našich dětí. Co zvládneme sami a kdy vyhledat pomoc lékaře?

Pokud jste rodiči, pak jste pravděpodobně někdy zápasili s otázkou, když vaše dítě onemocnělo, zda zavolat doktora nebo počkat. U dítěte mladšího 2 let, které nedovede popsat své pocity, je často obtížné nalézt příčinu problému. Kromě toho, nemoci u malých dětí mají tendenci se vyvíjet mnohem rychleji než u dětí starších a u dospělých. Je proto nejlepší kontaktovat lékaře, když se kojenec nebo batole necítí dobře bez zjevné příčiny.

Rakovina prostaty se dá odhalit včas díky fúzní perinální biopsii

Karcinom prostaty je obávanou chorobou českých mužů, v současné době se jedná o jedno z nejčastějších nádorových onemocnění v pánské populaci. Nebezpečí tkví v tom, že rakovina může být přítomná bez příznaků. Přitom čím dříve se na nádor přijde, tím jsou lepší vyhlídky na vyléčení. Průlom v diagnostice představuje nová metoda fúzní perineální biopsie, která zvyšuje možnost záchytu i velmi malých ložisek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce