Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, dcerka 9 týdnů má v očičku červený útvar z žilek cca 1-2 mm velký ,lehce vystouplý, hned vedle duhovky. Přijde mi, že to má snad od narození. Nijak se to nemění, nemizí a ani se nezvětšuje. Na tělíčku má několik hemangiomů. Může se jednat o stejný útvar? Není to nějak nebezpečné? Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, ano, může se jednat o hemangiom. Zda je útvar nebezpečný nebo ne na dálku neposoudím - objednejte se k očnímu lékaři.

otázka

Dobrý den, je mi 20 let a před 2 lety jsem začala trochu hůře vidět na pravé oko (nezaostřila jsem na něj např. nápis v dálce). V posledním měsíci se mi zrak na toto oko zhoršil tak, že nezaostřím třeba 2 metry před sebe. Ráno když se vzbudím, vidím na něj úplně normálně, ale během dne se to zhoršuje, někdy se to zhorší náhle, někdy vidím až dvojitě, mám migrénu, motá se mi hlava apod. Na levé oko vidím naprosto dokonale. Brýle nenosím. Vím, že online nic nezmůžete a musím jít k lékaři, brzy se objednám, ale spíš mě zajímá, zda je to normální, nikdy jsem neslyšela o tom, že by se někomu během dne zhoršoval takto rapidně zrak a ke všemu jen na jedno oko, bojím se jestli to není spíše neurologický problém. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, takto na dálku opravdu těžko odhadovat, ale může to být např. skrytou dioptrickou vadou. K očnímu lékaři se určitě objednejte.

otázka

Dobrý den, můj dotaz se týká zhoršení zraku za poslední cca 2.roky. Je mi 48.let. Jako dítě v mateřské školce mi bylo odoperováno šilhaní levého oka. Toto proběhlo prvotřídně a celý život jsem byl bez problémů. Až poslední měsíce pozoruji silně nekvalitní vidění (při čtení musím zaostřit, menší písmo třeba lupou - častejší bolesti hlavy - snad i následek mé práce na Celní poště.) Brýle nenosím. Můžu vás poprosit o radu co a jak tento problém řeší. Děkuji předem.

odpověď

Dobrý den, vzhledem k věku je velmi pravděpodobné, že už prostě jen potřebujete brýle na blízko. Objednejte se k očnímu vyšetření.

otázka

Dobrý den, mám nález větší erpiretinalní membrána na levém oku. Termín operace za cca 2 měsíce. Je to nebezpečné, nemohu oslepnout? Za jak dlouho by měla být operace od nálezu? Jak rychle toto poškození v oku postupuje? Moc děkuji za odpověď. Hezký den

odpověď

Dobrý den, operace epiretinální membrány není akutní, membrána postupuje pomalu a slepotu nepůsobí - jen více či méně výraznou deformaci obrazu a snížení zrakové ostrosti.

otázka

Dobrý den, dcerka nyní dostala první brýle a nejsem si jistá, zda jsou v pořádku. Paní doktorka do lékařské zprávy napsala tato data: V OD-5/10 sl. s kor. -1,25sf=-0,5cylax 0st=5/5 OS-5/10 s kor. -1,0sf=0,5cylax 0st=5/5, nat. binokul. 5/8, AR: OD -1,5dsf=0,5cylax 2 st. OS: -1,0sf=-0,75cylax 7st. Na dodacím listu z optiky, kde nám zhotovili brýle, ale mají psáno: pravá čočka SPH -1,75, CYL +0,50, levá čočka SPH -1,50, CYL +0,50. Je to takto v pořádku? Zajímá mě hlavně ten údaj SPH, kde jsou zřejmě dioptrie vyšší, než jsou psané na zprávě od paní doktorky. Je to takto v pořádku? Děkuji Vám za odpověď.

odpověď

Dobrý den, ano, je to v pořádku - v zápise z optiky je totiž cylindr, který Vaše lékařka zapsala s mínusovým znaménkem, převeden na plusový (zároveň je v takovém případě nutno otočit osu cylindru o 90°), a potom je nutno změnit i sférické dioptrie, aby celková hodnota korekce (tzv. sférický ekvivalent) byla zachována. Tedy je to jen jiný způsob zápisu a je to správně.

otázka

Dobrý den, pane doktore. Nosím kontaktni čočky, ovšem jsem rázně proti spaní v nich. Bohužel se mi stalo, že jsem v nich na 5h usnul a poté je ihned vyjmul. Mám se nějak obávat o své oči? A zajít k lékaři? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, pokud se neobjeví podráždění, bolest, řezání, zčervenání apod., není nutno jít k lékaři.

otázka

Dobrý den, dnes ráno jsem byl na oční pohotovosti kvůli cizímu tělesu v oku. Lékař mi těleso zapíchlé v oku vyndal. Napsal mi kapky Tobrex. Je možné, abych po nich měl rozšířenou zornici a špatně zaostřoval na blízko?

odpověď

Dobrý den, po Tobrexu ne, spíše se jedná o následek samotného úrazu. Vše by se mělo během pár dní vrátit k normálu.

otázka

Dobrý den, syn ve 3 letech byl tupozraký a měl 1/5 dioptrie na levé oko v 6 letech tupozrakostí vyléčená a brýle nosil a nosí jen má už 2/5 dioptrie. Nyní na kontrole v Praze zjištěna opět tupozrakost. V listopadu je synovi 8 let a dioptrie zůstali stejně, jen prý na levém očku už má jen 70procent vidění. Dostal tedy okluzor na 2 hodiny a že si máme najít oční v místě bydliště. Mudr jiný oční zjistil, že má špatné brýle ale kámen úrazu nastal, že čtení obrázku nebylo v pořádku. Syn popisuje, že kytičku vidí jako provázek, květ a lístky nevidí, lodičku poznal jen podle jednoho trojúhelníku a auto má jen malá kola a rovnou čárku a takto popsal i lékaři. Dostal hřebínek na otáčení a to taky moc dobře neviděl. Syn si stěžuje, že ve škole a i jinde nevidí celí obrázek a někdy kousek chybí. Nyní tedy nevím co se děje, okluzor tedy dáváme, ale dál nevím.

odpověď

Dobrý den, okluzor určitě dávejte. Věk 8 let je pro řešení tupozrakosti hraniční (poté již neléčená tupozrakost není řešitelná), ale při důsledném dodržování okluze spojeném s tréninkem tupozrakého oka (doporučuje se např. obkreslování, modelování, navlékání korálků a pod. aktivity) můžete ještě dosáhnout velmi slušného vidění. Jiná léčba není.

otázka

Dobrý den, je mi 22 let a týden zpátky jsem zjistila, že vidím hůře do dálky na pravé oko. Došla jsem si na přeměření k optikovi a mám 0,25 dioptrie na levé a 1,25 na pravé oko. Je nutné nosit brýle či kontaktní čočky, pokud mě tato vada neomezuje? A jaké hrozí riziko při nekorekci této vady? Nevím, jak dlouho to trvá, neboť jsem na to přišla omylem. Nechci se dostat do kolečka, kdy by si oko s brýlemi zvyklo a dioptrie jen rostly. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, nošení či nenošení brýlí nemá na růst dioptrií vliv. V zásadě není nutné brýle nosit, pokud Vás vada nijak neomezuje. Rizikem je nicméně dřívější nástup potíží s viděním na blízko - tím, že pravé oko je "nastaveno" na dobré vidění na blízko, nemusí do blízka aktivně zaostřovat a celý akomodační aparát v oku předčasně slábne (za normálních okolností zrak do blízka slábne až kolem 45. roku věku).

otázka

Dobrý den, před několika dny jsem na jednom oku měl omezenou periferii na 50%. Viděl jsem jakousi clonu, jako bych si před oko podržel ruku aby mně nesvítilo slunce do očí. Nechal jsme asi 5 minut zavřené oči a vše se vrátilo do OK stavu. Na operaci šedého zákalu jsem zatím nebyl. Na pravidelné oční prohlídce mně sdělili, že šedý zákal tam trochu je, ale pokud se mně nerozmazává obraz nebo nevidím dvojitě, tak že na operaci zatím nemusím. JE MNĚ 85 ROKŮ.

odpověď

Dobrý den, pokud byla clona přechodná, pravděpodobně se jedná o přechodnou poruchu prokrvení sítnice nebo zrakových center v mozku, tedy obdobu cévní mozkové příhody. Pokud se situace bude opakovat nebo se objeví jiné potíže (např. trnutí končetin, bolest hlavy...), vyhledejte lékaře (nejen očního, ale i neurologa).

otázka

Dobrý deň, mám už dlhú dobu problémy s očami. Pri pozeraní nadol ako napr. pri čítaní ,vidím rozmazane a po istej dobe nastáva aj nauzea. Pozeranie pred seba alebo nahor nie su žiadne problémy. Bola som už viackrát na vyšetrení,ale nič sa nezistilo. Viete mi poradiť čo by to mohlo byt? Pred rokom a pol sa mi objavila aj očná migréna,ktorú som mala už 4krat. Ďakujem za odpoveď

odpověď

Dobrý den, pravděpodobně se jedná o problém neurologický, může souviset právě s migrénou. Pokud je oční vyšetření v pořádku, měl by Vás prohlédnout neurolog.

otázka

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Chci se prosim doptat. Našla jsem na netu, že existuje retinoschza degenerativni, jsou 2 tipy: plochá(typická) a bulozni(retikulární), někdy je problém tyto 2 tipy rozlišit, může mít člověk oba..? Jedná se o získanou retinoschizu, vzniká u starších lidi, ale někdy u mladších, což není asi dobře, jsem zjistila? V Česku je o této diagnóze strašně málo informací, kde píší, dochází k progresí periferní...Nebývá tady tato nemoc, nebo je vzácná, nebo je nová? Nejsou s ní zkušenosti? Pochopila jsem, že je rozdíl mezi retinoschoziou a degenerativní r. Bylo mi sděleno, že tato nemoc progreduje. Nebo nemusí? Slepí se sítnice, dochází ke ztrátě funkci neuronu na periferi (,kdyz je nalez v těchto mistech), dojde ke ztrátě zraku v periferní oblasti, zřídka i dojde k makule? Dokud se sítnice nestepi, nedojde ke ztrátě zraku? Nelze léčit, brát vitaminy, operovat. Jak dlouho člověk uvidí? To, že může dojít k odchlípení sítnice u této diagnózy, nebo nemůže, lze operovat?

odpověď

Dobrý den, retinoschíza se u nás vyskytuje, ale není to příliš častá diagnóza (u spousty lidí se na ni nepřijde, protože nemají žádné potíže a nejdou k očnímu). Její šíření je obvykle pomalé a směrem do periferie sítnice, čímž nevyvolá zhoršení zraku. Zrakové funkce všech pacientů retinoschízou, které jsem vyšetřoval, byly dlouhodobě stabilní. Pokud dojde k odchlípení sítnice, řeší se chirurgicky.

otázka

Dobrý den, Je mi 24 let a bydlím ve Velké Británii. Cca 1 rok mám problém s okem, vidím mlhavě, cítím, jako bych tam měla střep. Při pohybu oka do stran mě to vždy zabolí. Horší se to a navíc mi oko pořád slzí. Lékaře jsem již navštívila, dal mi jen mast při které mi řekl že mám něco s nervem v oku. Jenže dnes je to již druhý den co mast používám a stále se to nelepší, ba naopak oko se mi zmenšuje a připadá mi i napuchlé. S doktorem máme další termín již za týden, chci to oko zachránit mám dvě menší dcery kteří mě potřebuji a já se snažím to oko co nejrychleji uzdravit. Proto se chci zeptat i vás, jestli bych neměla jet domů do cz a řešit svůj problém právě tam. Nejsem si jistá, jestli mi tu ve velké Británii pomůžou. Mám s okem vážný problém a nedokážu s tím nic dělat. Prosím o zkušenou radu odborníka. Děkuji

odpověď

Dobrý den, určitě několik dnů vyčkejte, zda léčba zabere. Pokud ne, řešte to s Vaším lékařem na kontrole.

otázka

Dobrý den, už měsíc mně trápí obě oči. Cítím v nich neustále "svědění" a mám tendenci pořád zrychleně mrkat. S očima jsem nikdy problémy neměla, až před půl rokem se mi mezi vnější a vnitřní straně udělala boulička, u vrchního víčka (u slzného kanálku) na pravém oku. Jde pouze cítit, ale ne vidět. Tak nevím, zda to může mít spojitost s tím? Alergická nejsem. Můžete mi prosím poradit, co bych měla dělat? Z očního mám strach, ale pokud budu muset,tak půjdu. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, nejspíš máte zánět víčkových okrajů (blefaritidu). Na oční se určitě objednejte a zatím kapejte umělé slzy bez konzervantů několikrát denně a aplikujte na víčka teplé obklady.

otázka

Dobrý den moje máma trpí zeleným zakalem a vysokým očním tlakem, a prý nato pomáhá nějaký olej který je vyroben z marihuany. Chtěl jsem se vás zeptat, jestli s tím máte nějakou zkušenost. Děkuju

odpověď

Dobrý den, zkušenost nemám, studie však ukazují, že u takových dávek konopí, které významně snižují nitrooční tlak, již převažují jejich nežádoucí účinky nad pozitivy.

Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Co je pro vás největší motivací k zanechání kouření?

Zatím hlasovalo 97 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kdy je třeba pomyslet na CHOPN

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění, jehož hlavním rysem je omezený průtok vzduchu v průduškách. Klíčové pro oslabení projevů CHOPN je její včasné odhalení. Podstoupit spirometrické vyšetření by proto měl každý, u koho se ve dvou po sobě jdoucích letech objeví kašel přetrvávající alespoň tři měsíce.

Onemocnění štítné žlázy - neléčené může mít závažné důsledky

Štítná žláza, tvarem připomínající motýla, je umístěna na dolní části krku před průdušnicí. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida již dávno nejsou překážkou početí

Přestože jsou v ideálním věku a našly toho pravého pro založení rodiny, stovky žen se střevními záněty neznámého původu, tzv. idiopatickými (ISZ), se rozhodnou mateřství raději úplně oželet. Může za to strach ze zhoršení jejich zdravotního stavu nebo komplikace v těhotenství.

Bělení zubů: doma nebo v ordinaci?

Barvu zubů ovlivňují částečně genetické dispozice, ale také řada vnějších faktorů jako například kouření, užívání některých léků nebo konzumace určitých potravin a nápojů. Nežádoucí zabarvení zubů lze odstranit. Pokud toho ale chcete dosáhnout a nezničit si při tom zuby, je potřeba pečlivě vybrat metodu, kterou zvolíte.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce