Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, může být zelený zakal i při normálním očním tlaku? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, bohužel ano, může a mívá zpravidla agresivnější průběh než zelený zákal při vysokém nitroočním tlaku.

otázka

Dobrý den, před 4roky jsem při sportovní zátěži zjistil, že se mi zamlžuje pravé oko. Po 2-3 minut v klidové poloze se oko opět zaostřilo. Podstoupil jsem různá vyšetření na oční klinice u Dr. Leštáka v Praze, kde konstatovali, že oko mám v naprostém pořádku a ani magnetická rezonance nic neodhalila. Po 3 letech se pravé oko samo vyhojilo a vidím i při zátěži na něj perfektně, ale stejný proces probíhá teď v levém oku s tím rozdílem, že zamlžení je menší. Obvodní lékař se domnívá, že by se mohlo jednat o nedokrvení sítnice a nasadil by lék na ředění krve a tím problém možná vyřešil. Mám dotaz jaký na to máte názor.

odpověď

Dobrý den, téměř jistě se jedná o cévní příčinu. Léky na ředění krve jsou tedy vhodné, mělo by se doplnit cévní vyšetření mozku a ultrazvuk magistrálních tepen (krkavic).

otázka

Dobrý den. Již 20 let nosím brýle po celý den. Špatně vidím do dálky, ale mám problém někdy přečíst i cenu výrobku v obchodě za vitrínou. Chci se zeptat, zda by v mém případě šla provést operace na snížení dioptrií? A zákrok hradí zdravotnní pojišťovna? Mám 4 dioptrie na levém oku, na pravém kolem 3. Je mi 31 let. Děkuji

odpověď

Dobrý den, doporučuji objednat se na podrobné vyšetření na pracoviště, kde operace dioptrických vad provádějí - vhodnost operace u konkrétního jedince je nutno posoudit individuálně. Zákrok každopádně není hrazen zdravotní pojišťovnou.

otázka

Dobrý den, téměř celou pracovní dobu strávím u počítače a několik posledních měsíců se mi stává, že po několika hodinách mám (nepřiměřené) problémy se zaostřením očí na text (i po pauze a dívání se z okna do dálky trvá stále delší dobu, než jsem schopný opět něco přečíst, a to i v tištěné podobě), oči mě bolí, občas pálí. Byl jsem u oční lékařky, která mi řekla, že mám oči v pořádku a ať si v lékárně koupím kapky na unavené oči. Monitor jsem umístil "co nejdále", upravil intenzitu osvětlení a vyzkoušel jsem již několik druhů očních kapek, ale přesto mám pocit, že se potíže příliš nezlepšily a zároveň si nejsem jistý, že je vhodné dlouhodobě takové kapky užívat. Našel jsem, že je možné zakoupit brýle s nedioptrickými skly, ale s filtrem proti "modrému světlu" - myslíte si, že by mohly pomoci? Mám obavy, abych neustálým díváním se přes sklo, byť průhledné, oči ještě více nazatěžoval a abych si zrak celkově nezhoršil. Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den, osobně si dle Vašeho popisu myslím, že příčinou bude nerozpoznaná dioptrická vada. Nechte se přeměřit nejlépe optometristou (např. v oční optice, kde tuto službu nabízejí), bude mít na Vás více času než oční lékař a může tak odhalit i to, co při běžném očním vyšetření nebylo patrné.

otázka

Dobrý den. Chci se zeptat, zda je standardní postup, když oční lékař našeho syna již odmítá dále vyšetřovat z důvodu, že jsme jako rodiče odmítli brýle? Syn je nosil od cca 4 do 7 let věku (nyní je mu 10), ale neustále je zapomínal nasazovat. A protože se mu vada nezlepšovala a viděl bez brýlí stejně jako s nimi, usoudili jsme, že mu nechybí. Už tenkrát jsme se zavázali, že pokud si bude stěžovat na únavu očí, bolesti hlavy nebo problémy se zaostřováním, že okamžitě brýle nasadíme. Jedno oko měl dlouhé +0,5 D, navíc s cylindrem +1,25D a druhé dlouhé +0,5D s cylindrem +1D. Když jsem to lékaři oznámil, tenkrát se mu to asi moc nelíbilo, ale ještě to nějak toleroval. Pak syna vyšetřil při další kontrole znovu a zjistil zlepšení o 0,2D na každém oku a předepsal nové brýle, které jsme ale už nechtěli ani pořizovat, když stejně nenosil ani ty předchozí. Výsledek je takový, že už k němu nemáme chodit (vyslechla si to manželka, já bych se asi v ordinaci trochu více hájil). Rozhodně vím, že nemám znalosti jako pan doktor a rozhodně bych si ani nedovolil tvrdit, že vada se mu začala zlepšovat až teprve poté, co přestal nosit brýle (určitě na to mají vliv jiné věci jako růst atd.), ale není to od lékaře hodně radikální krok? Není pacient ten, kdo má poslední slovo, zda léčbu chce nebo nechce podstoupit, zvláště když se navíc ani zdraví nezhoršuje? Neumím si představit, že by mě odmítl např. zubař, protože jsem odmítl nosit rovnátka. Zároveň si jsem vědom, že mu asi není příjemné, že s ním běžný pacient vlastně tímto polemizuje, ale říkám si, nezažívá toto ve své profesi každý? Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za zdlouhavý dotaz.

odpověď

Dobrý den, určitě by léčba měla být výsledkem spolupráce a diskuse mezi lékařem a pacientem, i když v případě dětí je situace právně i eticky složitější (rozhoduje za ně zákonný zástupce, který se někdy může rozhodnout špatně). Lékař může odmítnout ošetřovat pacienta, má-li pocit, že ve vztahu není důvěra, ale musí zároveň doporučit lékaře jiného.

otázka

Dobrý den pane doktore . Mám na Vás dotaz, snad mi bude zodpovězen, protože nevím co dělat . Mám dceru v prosinci 4,5let. Má oční vadu- šilhá na levé očičko, má tupozrakost a 12dioptrii to vše bohužel má na levém očku. Jezdíme do nového Jičína, tam mi paní doktorka řekla, že je pomalu slepá. Já tomu nevěřím, vím že na to oko reaguje, pohybuje se atd. Má nosit brýle a okluzor. Na brýle ji dala 6 dioptrii že uvidíme jak na to bude reagovat. Samozřejmě dcera prvně brýle vůbec nechtěla , okluzor už tím tuplem. Dávali jsme ten lepicí to byl boj, tak jsem koupila ten látkový na brýle. Ten se snaží nosit, ale ve školce pořad brýle zvedá nahoru protože chce vidět tím zdravým okem. Ale pro nás je úspěch, že to vůbec má a snaží se. Ale je to každodenní boj a od učitelek neustále poslouchám ať ji domlouvám a ať ji hlídam ať to nosí. Já se snažím, marně vysvětluji i učitelkám, že to opravdu nemá jednoduché a vidí opravdu dost špatně. U nás doma sice brýle nosím já ale začala jsem až v pubertě a mám 3dioptrie na dálku, nikdo jiný oční vadu nemá. Prosím co dělat, kam jet, aby nám pomohli? Jsem bezradná, chci aby to měla v pořádku. Je možná nějaká oční operace? Může se ji to někdy spravit nebo to už má na celý život? Za chvilku půjde do školy a toho se děsím. Děkuji moc jestli jste dočetl až tady, popřípadě za odpověď budu moc vděčná. S pozdravem Henkenova

odpověď

Dobrý den, při takto velké vadě by určitě nemělo zůstat jen u okluzoru a brýlí, ale dcera by měla být i v péči ortoptistky, docházet na speciální cvičení. Bez specializovaného vyšetření ani neposoudím vhodnost případné operace. Zkuste se objednat např. do Fakultní nemocnice v Ostravě, případně do Dětské fakultní nemocnice v Brně. Vaše lékařka by Vám měla napsat doporučení.

otázka

Dobrý den, 6leté dceři bylo po rozkapání zjištěno následující:op +2.0/-0.5ax168 ol +1,75/-1.0ax27.Oční lékařka doporučila brýle. Prosím, jaký na to máte názor? Jsou brýle opravdu nutné? Děkuji moc za odpověď

odpověď

Dobrý den, pokud není sníženo vidění anebo nemá dcera (skryté) šilhání, pak bych asi brýle zatím nepředepisoval.

otázka

Dobrý den, jedná se o syna, ročník 1971. Před dvěma lety navštívil naposledy oční lékařku, předepsala mu brýle na čtení , ovšem zvýšila mu dioptrie, bolela ho hlava, a začalo mu hodně šumět v uších. Zrak se mu natolik zhoršil, ale lékařku již nenavštívil. Nemá v ní důvěru. Rozhodl se pro operaci v Brně Neovize. Prostudoval si vše na internetových stránkách, a zdá se mu, že snad tato praktika by mu mohla pomoci. Ale snaží se ušetřit fin. částku 12.500,- Kč aby se mohl objednat na vyšetření a zbylou částku při domluvě doplatil. Moje otázka zní, doporučujete mu tuto operaci, může být bez obav, ale je jasné, že v první řadě musí projít vyšetřením. Je jeho rozhodnutí správné a nebo co byste doporučili Vy? Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den, o vhodnosti této operace je nutno rozhodnout přísně individuálně. Tzn. bez vyšetření k tomu nemohu nic říct. Při správném výběru pacienta jsou nicméně výsledky velmi dobré.

otázka

Dobrý den, poprosím co přesně znamená tento popis? VOP – 0 VOL – 5/15 s +19,5 J.č. 2 s add+2,5 OP – spoj. Vak klidný, protézka vyhovuje OL – klidný bulbus rohovka čirá, PK bpn, hlubší, duhovka s úzkou zornicí sekludovanou k zadnímu pouzdru čočky ,střed s volným okénkem. Na fundu nález fysiol. Menší papila vertik. Oválná bez exkavace a jen světlejší NOT OL 18, 21 torrů Pachymetrie v prům 64 l Děkuji.

odpověď

Dobrý den, že jste po operaci vrozeného šedého zákalu a léčíte se se sekundárním zeleným zákalem jakožto následkem operace zákalu šedého je Vám nejspíš jasné. Monokulus = vidíte jen jedním okem. Takže: V OP, V OL je zraková ostrost pravého/levého oka - vpravo je nulová, tedy slepota, neboť pravé oko nemáte. Vlevo máte zrakovou ostrost na úrovni 30% s nejlepší možnou dioptrickou korekcí, na blízko s korekcí přečtete druhý nejmenší text. Vlevo máte srůsty duhovky s vazivovým pouzdrem, které v oku zůstalo po odstranění čočky. Sítnice je v pořádku, terč zrakového nervu je menší, ale bez známek postižení zeleným zákalem. Nitrooční tlak vlevo je v normě, máte vyšší tloušťku rohovky (641 um - norma je 520 - 580), což může zkreslovat měření nitroočního tlaku směrem nahoru. Protože přes úzkou zorničku (způsobeno srůsty duhovky) nelze vyšetřit periferní sítnici, je třeba ji vyšetřit ultrazvukem, zda se neodchlipuje (záblesky mohou být prvním příznakem).

otázka

Mám glaukom s otevřeným úhlem. PL mně předepsal na poruchy spánku lék Trittico AC 75, kde je uvedeno, že ačkoliv to není prokázáno, může zvyšovat oční tlak. Ten mám vyšší 21,22, na levém oku ztenčenou sítnici, na glaukom kapu monopost. Mám lék užívat ?

odpověď

Dobrý den, nejlepší bude vyzkoušet to - pokud by se Vám po užívání Trittica nitrooční tlak opravdu zvýšil, pak by bylo vhodné jej neužívat.

otázka

Dobrý den, na glaukom si kapu Monopost. Mimo to jsem prodělala mozkovou mrtvici a bolí mě klouby a záda. Mám problém najít vhodná analgetika (mimo Paralenu), která by glaukom a mrtvice nevylučovaly. Děkuji za případný tip.

odpověď

Dobrý den, při glaukomu můžete veškerá běžná analgetika používat.

otázka

Dobrý den, jsem po operací očí - kataratky -Bifokální multifokální čočka. První oko je v pořádku, druhé oko - nevídím na něj a tak jsem zašla k lékaři. Tam mi sdělili, že mám oteklou rohovku a je tak zalitá vodou. Předepsali mi kromě kapek po operaci také 40% glukosu. Řekli, že se to srovná, ale neřeli kdy. Za jak dlouho poznám zlepšení? Je to normální, že mám po operaci tyto problémy? Připadám si slepá a mám strach, že se to nezlepší (je mi 41 let). Děkuji

odpověď

Dobrý den, někdy se tato komplikace, tzv. dekompenzace rohovky, stává. Otok obvykle odezní do měsíce.

otázka

Dobrý den, na oku se mi dnes ráno objevila jedna větší, a jedna menší bílá skvrnka. Oko je podrážděné. Přikládám foto (https://ibb.co/fxwdnM8). Nevíte o co se může jednat? Ještě dodám že nosím čočky pro každodenní nošení.

odpověď

Dobrý den, vyhledejte očního lékaře, může se jednat o zánět rohovky. Kontaktní čočky teď rozhodně nenoste.

otázka

Dobrý den. Špatně vidím na levé oko. Po mozkové mrtvici mám narušené centrum vidění. Dá se to léčit. Jak? Děkuji

odpověď

Dobrý den, léčit se to bohužel nedá, lze jen čekat, zda dojde alespoň k částečné regeneraci nervové tkáně (ta probíhá po dobu cca jednoho roku).

otázka

Dobrý den, jsem po VPP nyní se silikonovým olejem v oku cca 3 měsíce. Jelikož se mi kalí čočka, doporučili mi za další 3 měsíce vypuštění silikonového oleje z oka a potom cca za 1 měsíc operaci šedého zákalu s výměnou čočky. Když jsem se zeptala, zda není možné udělat obě operace najednou, bylo mi řečeno, že to pojišťovna nehradí. Je tedy možné provézt oba zákroky najednou (nevadí to něčemu ze zdravotního hlediska?), když už budu v narkóze a kolik bych si v případě musela za tento kombinovaný zákrok připlatit? Jsem velký nervák a všechny operace zvládám velmi špatně, ikdyž šedý zákal prý není těžký zákrok. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, z medicínského hlediska lze provést vypuštění oleje i operaci katarakty zároveň, nicméně je to tak, jak píšete - pojišťovna v takovém případě uhradí pouze jeden z těchto zákroků. Jsou však pracoviště, kde to i přes to obojí naráz dělají, nejlepší je domluvit se s operatérem.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Znáte hladinu cukru ve vaší krvi?

Zatím hlasovalo 123 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Bolest zad - pohybové metody, které prospějí tělu i duši

S bolestí zad se během svého života potýká až 80 % lidí. A není divu. Celý den prosedíme u počítače, do práce a z práce jezdíme autem, v tašce nebo kabelce přes rameno taháme notebook i rodinné nákupy – a záda a páteř dostávají každým dnem zabrat čím dál víc. Účinnou úlevu může přinést pravidelné cvičení, které svaly podél páteře protáhne, zpevní, a zádům tak znatelně uleví.

Diabetická neuropatie - nejčastější komplikace diabetu

Diabetická neuropatie je postižení nervů, jejíž příčinou je cukrovka čili onemocnění nazývané diabetes mellitus. Vzniká při dlouhodobě nedostatečně léčeném diabetu. Pomoci může dobře zvolená včasná léčba, avšak až polovina pacientů s neuropatií zůstává bez symptomů. Ti jsou paradoxně nejvíce ohroženi syndromem diabetické nohy, která vede k amputacím a zvyšuje riziko smrti, protože postihuje i nervový systém, řídící funkci srdce.

Jak je to s nárokem diabetiků na glukometr a diagnostické proužky?

Člověk s diabetem by měl mít pod kontrolou svoji glykémii, hladinu cukru v krvi. Ke sledování glykémie v domácích podmínkách jsou důležitým pomocníkem glukometry. Má každý diabetik nárok na glukometr a diagnostické proužky?

Ganglion - vada na kráse, která může způsobovat bolest

Ganglion je hmatné zduření, které se vyskytuje na zápěstí, v dlani nebo na prstech ruky, může se vyskytovat i na dolních končetinách. Zpravidla nezpůsobuje žádné potíže, může však být bolestivý, hlavně při jeho prvním výskytu, při pohybu nebo při větší pracovní zátěži. Některým pacientům vadí kosmeticky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce