Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den,přítel mé dcery se dostal do rvačky,kde potom od jiného rváče dostal ránu přes oko ,kde měl útočník ještě navíc prsten, čímž mu poranil oko i okolí oka.V místní nemocnici jej neošetřili, neboť prý nemají oční pohotovost, odkázali jej na 2 vzdálená pracoviště.Dnes chtěl zajít na oční ,kde říkali,že není jejich registrovaný pacient,tudíž jej neošetří.Kam už tedy má zajít,jelikož oko je krvavé a bolestivé. Děkuji za radu

odpověď

Dobrý den, akutní případ (tím spíše úraz) je povinno ošetřit kterékoli pracoviště očního lékaře. Pokud Vás oční lékař v místě bydliště takto odmítl (což by opravdu neměl), nezbude Vám než zajet tam, kam Vás odkázali z místní nemocnice.

otázka

Dobrý den, v poslední době při koukání na světlou oblohu, v případě kdy se nesnažím zaostřit na žádný objekt, pozoruji v zorném poli takové samovolně se pohybující světlejší mžitky, které ale nejsou příliš výrazné. Jakoby člověk koukal do mikroskopu na pohybující se bakterie. Trpím na zákalky ve sklivci, ty ale vypadají jinak. Je mi 30 let. U očního lékaře jsem byl vyšetřen naposledy v květnu 2019. Jsem již objednán ke kontrole na květen. Bylo by dobré nechat se vyšetřit očním lékařem dříve, nebo se nemám znepokojovat? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, určitě není třeba se znepokojovat, bude se jednat jen o jinak vypadající zákalky (např. to může být synchíza - zákalky cholesterolového nebo vápenatého původu).

otázka

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu pro mého tatínka, byl na operaci oka, je diabetik a má neproliferativní degeneraci rohovky,byl operován 13.2. v jedné nemocnici pod narkózou, dnes 14.2. po propuštění dostal kapky na kapáni s dexametazonem, uniclofen s diclofenakem a homatropinove kapky. Není mi jasné zdali má kapat ty homatropinové kapky když se používají na rozšíření zornic,je to kvůli tomu aby se odstranili nějaké zbytky léčiv použitých při operaci? Už tak má potíže si kápnout sám do oka ty kapky,uniclofen si kapat nechce, že ho to pálilo když si ho kapal před tím (už byl předtím na operaci rohovky, špatně ho diagnostikovali na jiném pracovišti a dlouhodobě kapal do oka Azopt,Nevanac a další). Myslíte, že by stačilo aby si kapal ty kapky s dexamethazonem? Má ještě polohovat aby se mu prý z oka dostali nějaké plyny a netlačili na ránu mu řekli lékaři. Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den, homatropin nebo příbuzné kapky se po operaci sítnice kapou téměř vždy - udržují zornici širokou, aby nedošlo vlivem zánětu ke srůstům a také aby bylo možno bezproblémově stav sítnice kontrolovat. Pokud je v oku plyn, tak je předepsané polohování nutné (jednak je třeba, aby bublina plynu "přitlačila" ošetřenou sítnici a nedošlo k jejímu odchlípení, jednak je žádoucí dostat plyn v oku dále od čočky, aby nedošlo k jejímu zkalení). Pokud jde o Uniclophen a Dexamethasone - obojí jsou protizánětlivé kapky a jejich účinek je největší, když se kapou oboje.

otázka

Dobrý den pane doktore, měli jsme pocit, že dcerka 3,5 roků sem tam pošilhává. Po vyšetření mi řekli, že šilhání nepozorují, ale dcerka prý nevidí jak by měla. OD nat. 6/18 OD nat. 6/12 AR/C OD + 1,00 +0,50 ax 173° OS + 1,25 +0,50 ax 170° Doporučení- bez brýlové korekce, okluzor jeden den pravé oko, po té dva dny levé oko. 3-4 hod/denně. Důsledně okluzor dodržujeme, ale nyní už to není jen subjektivní pocit, ale po sundání okluzoru dcerka zjevně šilhá dovnitř. Myslím, že očička šilhají střídavě. Oči se jí ale venku, při pohledu do dálky srovnají. Za dva měsíce máme jít na kontrolu, ale chtěl bych se Vás zeptat, znát Váš názor, co nás podle mého popisu do budoucna může čekat? Je průběh, že po okluzoru začala šilhat běžný? Děkuji moc za odpověď

odpověď

Dobrý den, okluzor nepůsobí šilhání, jen je díky němu více patrné. Co se týče dioptrií - nevím, zda se jedná o hodnoty bez nebo po rozkapání, ale myslím si, že dcera by měla kromě okluzoru nosit také brýle.

otázka

Dobrý den, na LO se mi občas na rohovce tvoří rosolovitý útvar, snižuje ostrost zraku, nebolí, po několika dnech zmizí.Na oku poškozený ON po AHY. Blind spot PHQ. Kapu vizin jako placebo. Ovšem znepokojuje mne to. Věk 65+. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel aniž bych útvar viděl Vám neporadím. Můžete poslat foto, ale nejlepší bude zajít za Vaším očním lékařem.

otázka

Dobrý den, do zaníceného ucha - cizí těleso - jsem si kápl Otic, později Sanorin, po hodině Ophtal, čištění nepomohlo, tak znovu 2 kapky Oticu. Okamžitá výrazná bolest až do krku vypadala jako popálení kyselinou. Vyplachuji vlažnou vodou, je to lepší. Je, že došlo k reakci ?

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se problémů se zrakem. Problematikou nemocí ušních, nosních, krčních se zabývá jiný obor - ORL. Bohužel tuto poradnu nemáme na našich stránkách k dispozici. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

otázka

Dobrý den. Už přes měsíc vnímám periferní světélka, když přejdu ze světla do tmy/šera. Světélko přejede jakoby uvnitř oka navlevo i vpravo, většinou seshora dolů, někdy naopak, ne v zorném poli. U očního jsem byla, tam je vše v pořádku (jsem jen kratkozraká 1 a půl dioptrie), prý bude problém jinde. MR mozku nic neukázala, problém by tedy neměl být ani neurologického charakteru, ani sono krčních tepen neukázalo žádnou nesrovnalost. Máte prosím zkušenost, co to může způsobovat? Je to neškodný jev? Před nedávnem mi byla diagnostikovaná histaminová intolerance a mezi příznaky jsem našla změny vnímání světla. Mohlo by to s tím souviset? Už 14 dní držím přísnou nízkohistoaminovou dietu, ale oči se rozhodně nelepší, spíše naopak :-( Moc děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den, nebojte se, je to neškodný jev. Světýlka vznikají následkem pohybu sklivce uvnitř oka. Pokud by náhle zesílila jejich intenzita, pak je vhodné urgentní oční vyšetření v rozkapání, aby se vyloučilo poškození sítnice tahem sklivce.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné z tupozrakostí si udělat řidičský průkaz skupiny B. Na pravé oko vidím v pořádku. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud je druhé oko v pořádku, pak řidičský průkaz mít můžete.

otázka

Dobrý den,moc prosím o radu.Je mi 58 roků,Jsem 14 měsíců po operaci očí(počínající šedý zákal a krátkozrakost 7-8 dioptrií), mám trifokální čočky. Na blízko a střední vzdálenost nevidím,na větší vzdálenost vše má duchy,duhy,vše se mi vlní, jsem jako pod vodou,v pravém oku mám neustálé blikání, mám problémy v práci,nejsem schopná řídit auto,jet na kole,v podstatě nejsem schopna vůbec fungovat,vidění po všech stránkách mnohem horší než s brýlemi.Používám kapky,masti,omega 3,v poslední době antidepresiva,ale žádné zlepšení. Prosím poraďte,co dál.Moc děkuji

odpověď

Dobrý den, je třeba to řešit na pracovišti, kde Vás operovali. Jen vyšetření je schopno odhalit příčinu - může se jednat o posun čočky v oku, zbytkovou dioptrickou vadu, druhotný šedý zákal apod. Možností je mnoho.

otázka

Dobrý den, mám syna 24 měsíců. Byli jsme na oční klinice v Novém Jičíně s tím že syn občas šilhá. Paní doktorka nás objednala na vyšetření s tím, že máme před vyšetřením synovi týden rozkapávat oči. Dost jsem se toho zalekla, neumím si představit, že syn tak dlouho pořádně neuvidí. Je tohle normální postup? Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, ano, dělá se to tak. Existují i kapky, které lze kápnout až v ordinaci lékaře, ale po kapání atropinu několik dní předem jsou výsledky měření přesnější.

otázka

Dobrý den pane doktore, chtěla bych konzultovat maminky diagnozu - myopická makulární degenerace sítnice, suchá forma.V lednu tohoto roku byla na klinice v KT potvrzena tato diagnóza.Bohužel zde nelze připojit soubor - výsledky vyšetření. Vím, že tuto formu nelze vyléčit, ale chtěla bych se zeptat, jaké jsou v současné době nejúčinnější metody léčby ke stabilizaci progrese tohoto onemocnění.Zdali by zde byla vhodná biologická léčba či laser a jaký typ? Velmi děkuji

odpověď

Dobrý den, bohužel suchou formu postižení makuly zatím nejsme schopni léčit. Probíhají určité studie na nové látky, ale zatím nejsou potvrzeny výsledky. Zatím jedinou osvědčenou metodou, jak zpomalit progresi, je suplementace luteinu (podle výsledků posledních studií je optimální denní dávka luteinu ve výživových doplňcích 12 mg).

otázka

Vážený pane primáři.V prosinci 2015 mi operovali šedý zákal na levém oku.Tesně před oerací jsem přečetl písmena na dvou vrchních řádcích.Operující mne upokojovala,že se nemám ničeho obávat,že bude vše v pořádku.Příští den,když mi odstranili obvaz jsem kostatoval,že špatně vidím,načež se mi dostalo strohé odpovědi že co hci,když jsem byl pouze den předtím operován.Při přebíraní propouštěcí správy jsem již jiné lékařce říkal,že něco není v pořádku.Ta mi řekla,že se na sítnici objevila jizvička,která zapřičiňuje,že střed obrazu je deformovaný,což mi zkresluje vidění.Doteď jsem doufal,že se to nějak napraví.Bohužel,není tomu tak.Prosím proto o Váš názor,zda-li je eště nějaká naděje a jestli došlo k poškození sítnice(před operací jsem nebyl o tom informován! při operaci. Mám eště jeden problém.Nevidím totiž rovnou čáru,jenom vlnovku.Dá se to nějak odstranit,nebo alespoň zmírnit? Za odpověď předem děkuji s omluvou,že Vás svým problémem zaneprázdňuji.

odpověď

Dobrý den, vše nasvědčuje tomu, že problém na sítnici byl již před operací šedého zákalu (operace šedého zákalu probíhá jen v přední části oka a riziko poranění sítnice je nulové). Otázka je, proč to ušlo pozornosti při předoperačním vyšetření - možná byl šedý zákal natolik hutný, že přes něj nešlo sítnici vyšetřit? To je i příčinou, že vidíte zvlněně. Pokud se jedná o jizvu, tak se již bohužel nic nedá dělat.

otázka

Dobrý den, před 5ti dny večer mne několikrát ostře řezalo v pravém oku vpravo v rozsahu od 1 do 7, následně se mi tamtéž jako oblouk objevují ostré záblesky při pohledu vlevo. To přetrvává. V zorném poli jsem viděla černou ostrou čárku, zůstala 2 dny, už není. Přebíhají mi různými směry v tomto oku stíny, asi zákalky, které již byly, ale nyní je tam ještě větší, který je kříží. Ř ezání je nyní občas na straně u vnitřního koutku oka. Jednu chvíli jsem měla zdvojené vidění. P.dr.oční byla velice pečlivá, odeslala mne na oční kliniku k vyšetření na spec.přístrojích, které umoźní vidět víc. Je mi 69 a p.dr.mi sdělil, že to nic není, a spec.vysetřenim by mne zbytečně trápil. Jedná se o problém sítnice ? A jak mám nyní postupovat ? Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den, takto na dálku Vám nedokáži úplně poradit. Záblesky a skvrnky bývají průvodním jevem odloučení sklivce, vše by mělo postupně ustat, ale určitě byste měla absolvovat opakované kontroly, aby byla jistota, že odlučující se sklivec s sebou netáhne sítnici (někdy se to může stát a odchlipující se sítnici je třeba řešit, zatímco samotné odloučení sklivce je neškodné). Řezání v oku a dvojité vidění však není průvodním jevem odloučení sklivce, takže Vám bez vyšetření nemohu říct, co je příčinou.

otázka

Dobrý den od loňského roku se mi zhoršil zrak na jednom oku o 2 dioptrie nyní 9diop. Na druhém se drží na 6,5. Lékař mě vyšetřil po rozkapani oči ale na horším oku píše že čočka opákní, pod centrem u DTQ pigment naevus vel 1x1 PD, nic mi neporadil a kontrola za rok. Nechci se smířit s tím že se zrak kazí a žádná rada. Můžete mi prosím poradit co dělat. Stačí si jen kapat kapky na suché oko. Velice děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud se jedná o mínusové dioptrie, pak je nárůst pravděpodobně způsoben počínajícím šedým zákalem (tzv. "opákní čočka"). Vzhledem k nárůstu dioptrií a velkému dioptrickému rozdílu mezi očima bych v takovém případě doporučil operaci šedého zákalu, tj. náhradu zkalené čočky umělou. Pigmentový névus stačí jen sledovat, pokud nejeví žádné známky rizikovosti.

otázka

Mám čerstvě diagnostikovanou mokrou formu makulární degenarace. Na levé oko vidím rozmazaně a nepřečtu skoro nic. Došlo k tomu náhle-ze dne na den. Pravé je dobré. Zaujala mne "Schariothova makulární čočka". je mně 76let.I kdyby to nebylo na pojišťovnu, měl bych zájem.Děkuji a s pozdravem.

odpověď

Dobrý den, Schariothovu čočku je možno implantovat pouze do oka, které již prodělalo operaci šedého zákalu. Druhou podmínkou je, aby byl nález na sítnici stabilizován - tzn. že při aktivním ložisku vlhké formy nelze čočku implantovat. Ptejte se proto svého lékaře na možnost předpisu speciálních lup (zvětšovacích pomůcek).

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se nákazy koronavirem?

66%
34%
Zatím hlasovalo 167 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Mytí rukou je důležitá součást prevence

Správné mytí rukou je jednou ze základních prevencí před šířením nákazy, včetně viru chřipky nebo COVID-19. Většina lidí si však myje ruce špatně.

Zelený a šedý zákal, jaký je mezi nimi rozdíl?

Kromě toho, že obě onemocnění postihují oko, nic jiného společného nemají. Mezi šedým a zeleným zákalem je velký rozdíl, a nejen v tom, že každá z chorob postihuje jinou část oka.

Jak podpořit imunitu? Správná strava, klid, ale i homeopatika

Podpora imunity je v této době, kdy nás viry ohrožují ze všech stran důležitější než kdy jindy. Co tedy udělat pro posílení naší imunity a organismu? Zjednodušeně řečeno: platí to, co vždy. Hodně vitamínů, spánek, odpočinek. Pomoci mohou také některé minerály a homeopatika.

Je ibuprofen při infekci COVID-19 nebezpečný?

Mezi laickou i odbornou veřejností se množí dotazy o údajné nebezpečnosti používání ibuprofenu při infekci koronavirem. Je nutné se tohoto léku opravdu obávat?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce