Inzerce https://www.lekarna.cz/vse-za-99/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vse-za-99

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:

Odborná erudice:

Odborné stáže:
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci šedého zákalu obou očí a výměny čoček, za které jsem zaplatila 10000 za jedno oko. Vidím teď na dálku i na tv, a na čtení budu potřebovat slabší brýle. Chtěla jsem se zeptat zda se tyto čočky časem nějak horší, a zda si mohu koupit obyčejné brýle v drogerii, či marketu, nebo si mám udělat nové u optika. Děkuji

odpověď

Dobrý den, moderní umělé nitrooční čočky si zachovávají své vlastnosti téměř neomezeně. Časem se může vytvořit tzv. druhotný šedý zákal, což je zakalení zadního pouzdra umělých čoček, ten lze ovšem zcela jednoduše odstranit laserem. Brýle doporučuji vždy nechat udělat u optika - jednak mohou být mírně odlišné dioptrie na každém oku, jednak Vám optik skla v brýlích vycentruje přesně podle Vašich očí.

otázka

Vážený pane primáři, jsem 4 měsíce po úspěšné operaci makulární díry. Po operaci se mi však zásadně změnilo zaostřování na operovaném oku: zatímco před onemocněním jsem měla obě oči více méně stejné (cca 1,5 - 0,5 cyl, add 2,5), nyní operovaným okem překvapivě ostřím na blízko bez brýlí, zatímco do dálky vidím rozmazaně. Lékařka mě posílá na operaci šedého zákalu obou očí. Jaká může být příčina popsané změny a může operace šedého zákalu takový rozdíl dioptrií vykompenzovat? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, pokud se na operovaném oku rozvíjí šedý zákal (což se může stát), tak se obvykle dioptrie mění směrem ke krátkozrakosti (do mínusu). To má za následek horší vidění do dálky, ale paradoxní zlepšení vizu do blízka. Operací šedého zákalu (výměnou čočky) se dioptrie zkorigují.

otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je při operaci šedého zákalu z hlediska náročnosti a rizika operačního zákroku a rizika případných pozdějších komplikací rozdíl mezi implementací monofokální čočky se žlutým filtrem a novým typem čočky s prodlouženým ohniskem Eyhance. Je nový typ čočky o hodně složitější? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, operační postup se u těchto dvou čoček nijak neliší, stejný je i pooperační hojení a riziko komplikací.

otázka

Dobrý den, trpím věkem podmíněnou makulární degenerací pravého oka. Obdržel jsem již 17 injekcí do oka LUCENTISU a poté mě byla změněna injekce na RANIVISIO. Po této injekci se začaly dostavovat závratě a bolesti hlavy, rovněž tak únava. Tato situace trvá od 15/11/23 až dodnes. Tuto situaci jsem nahlásil v nemocnici, byl jsem poslán na vyšetření srdce (je dobré) a odkázán na interního lékaře v místě bydliště. Můj dotaz: můžu při mém problému, protože beru VALFARIN 2Mgr používat doplňky GINGIO nebo TEBOKAN. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, Gingio ani Tebokan by se při léčbě Warfarinem užívat neměly.

otázka

Dobrý den, prosím chtěl bych se na něco zeptat, nevím jak to přesně popsat. Když se dívám na určitou věc, např. na rám okna, tento se stále chvěje. Když přivřu oči, jako by se mi oční víčka neustále chvěla a na pravém oku je to horší. Je to nepříjemné. Nevíte, prosím, co by to mohlo být? Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, nejspíše to bude tzv. visual snow, což je obvykle neškodná neurologická porucha.

otázka

Dobrý den. Prosím, za jak dlouho po zákroku Kryopexe sítnice a cév mohu do letadla. Děkuji

odpověď

Dobrý den, po 2 týdnech by to mělo již být zcela bezpečné.

otázka

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu. Před cca 7 týdny mi zčervenalo oko, ale nebolelo a začal jsem používát Ocuflash. Od prvního dne jsem samozřejmě přestal nosit kontaktní čočky. Ani po cca 10 dnech se stav nezlepšil a vyhledal jsem lékařskou pomoc. Na očním jsem zjsitil, že na uvedené oko mám rozmazané vidění a byl mi předepsán Oftaquix (5x denně). Následně jsem byl 2x na kontrole, ale oko se zlepšilo jen částečně a vidění bylo stále rozmazané. V průběhu kontrol mi byl kontrolován nitrooční tlak a také proveden stěr z oka, který byl negativní). Následně mi byl vysazen Oftaquix a byl předepsán pouze Recugel. Po týdnu na kontrole stav stále nezlepšující se a předepsán k Recugelu ještě Virgan gel (5x denně). Nyní 5. den používání, ale stav se stále nezlepšuje. Už začínám být nervózní. Máte nějakou radu na další postup? Děkuji!

odpověď

Dobrý den, je třeba dovyšetřit také zadní segment oka - sítnici, zrakový nerv. A také dioptrie.

otázka

Dobrý den, mohou ucpané meibomovy žlázy vystřelovat bolest do čela a i při omaku čelo bolí a nebo to je něco jiného co s těmito žlázami nesouvisí? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, spíše by se takto meibomitida projevoval neměla.

otázka

Dobrý den, Chci se zeptat, CCA před 14 Plus mi po výtěru očí byl zjištěn stafylokok e byly mi nasazeny antibiotika Tobradex, kapala jsem asi cca dohromady pětkrát až šestkrát za dva dny jelikož mi působily silné bolesti oka a nadměrné slzení. Po další návštěvě lékaře s prosbou o jiné antibiotika mi jiný lékař( jelikož je to klinika kde se často střídají lékaři) už nedal žádné antibiotika Jen mi řekl ať si koupím umělé slzy. Dříve před návštěvou s problémem že mě štípou, slzí, tečou oči problémy nebyly, tudíž mi ani kapky na zvlhčení nepomáhají, stále mi velmi slzí oko. Oko není nijak zarudlé ale velmi mě to obtěžuje a nerada bych aby se díky této bakterii objevil časem nějaký zánět spojivek a podobně, už teď musím dělat oční hygienu kvůli ucpaným žlázkám během 1 týdne navštěvování ordinace kdy mi nebylo poskytnuto pomoci, to mi oči mírně hnisaly a teď když mi oko slzí, tak zanechává po zaschnutí film, Může to být hnis? Potřebovala bych odbornou radu jak se této bakterie zbavit, když se na toto zeptám těchto očních lékařů Řeknou mi že je to běžná bakterie. Ano já chápu že je to běžná bakterie která se vyskytuje na kůži Ale dříve předtím jsem jí v oku neměla a nebyly žádné potíže teti v oku Mám a očividně potíže dělá, Nerada bych abych si ji přenesla i například do druhého oka a podobně, mám u sebe Maxitrol kapky ale nevím zda-li je mohu kapat když mi nikdo neřekl zda vlastně vůbec můžu. Nechápu jedno Proč když mi nesedli jedny antibiotika, tak jsem nedostala jiné doposud mi to nikdo nevysvětlil, jak je možné že jeden lékař dá antibiotika a jiný řekne že jsou zbytečný Proč by měli být zbytečný když se potvrdil La bakterie. Budu moc ráda za podrobné vysvětlení a radu děkuji.

odpověď

Dobrý den, na spojivkách se některé typy bakterií vyskytují běžně, tzn. nemusejí způsobovat záněty. Každopádně pokud potíže přetrvávají, osobně bych doporučil minimálně týden léčby antibiotickými kapkami, na které je daná bakterie citlivá.

otázka

Dobrý den, občas se mi stává, že mám pocit jakéhosi pnutí v pravém oku, přičemž při pohledu do zrcadla vidím, že pravé horní víčko se mi jakoby zvedne, zatímco levé poklesne. Tohle se mi stane několikrát za den, ale pak třeba měsíc až dva ne. Poprvé se mi to stalo asi před třemi lety. Bolesti očí/hlavy při tom nemám, zhoršené vidění také ne (jsem bez dioptrií). Jen mám zpravidla ten den oči velmi unavené a problém je mít otevřené. Je možné, že to je kombinací oční únavy, příp. nedostatku spánku apod.?

odpověď

Dobrý den, možné to je, ale bez očního vyšetření lze jen spekulovat.

otázka

Dobrý den, byla mi laserem zadělána trhlina na sítnici na levém oku. Při čtení v zorném poli i na amslerově mřížce jako by v závěsu při posunu očí vpravo,je vidět to zakřivení, ta jamka po zatavení. Při kontrole u lěkaře mi bylo řečeno, že by to mělo odeznít, což se mi nezdá. Spojí se ta sítnice po tom laseru? Děkuji

odpověď

Dobrý den, po laseru zůstane v sítnici jizva. Pokud je malá, neměla byste ji vnímat, větší jizva ale může mírně rušit vidění.

otázka

Dobrý den pane doktore. Mám kamarádku, která má synka ve školce. Byla na měření zraku u oční lékařky, která ji řekla že je potřeba chlapci zvýšit dioptrie a za tři měsíce má přijít na kontrolu. Lékařskou zprávu ji odmítla dát do ruky a hned s ní utíkala vedle do optiky. Mám tedy pár dotazů. 1) může si lékař dovolit nevydat zprávu do rukou matky? 2) může se v tak krátké době tří měsíců zrak změnit, že je potřeba nová kontrola? Mám totiž podezření, že optika je s lékařkou nějak provázána a že si takto pouze zajišťují kšefty. Předem moc děkuji.

odpověď

Dobrý den, u dětí se zrak během tří měsíců změnit může. Zprávu by lékař na žádost pacienta/zákonného zástupce každopádně vydat měl.

otázka

Dobrý den pane doktore, prosím Vás existuje očkování na oční opar. Je mi 50 let a již se mi 3x objevil na rohovce, už 5 let beru zovirax, ale asi to pro mne není úplně nejvhodnější léčba. Proto by mě zajímalo zda bych se mohla nechat proti očním oparu naočkovat. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel neexistuje.

otázka

Dobrý den, dívala jsem se z balkonu kde šla paní a najednou jsem ji viděla dvakrát, jako kdyby šly dvě vedle sebe. Když jsem si zakryla pravé oko a potom levé tak jsem ji viděla normálně jednou. Čím to může být? Stalo se mi to zatím poprvé. Mám tlak v levém oku 30 ale glaukom dle lékaře nemám, tak mi zatím kapky nedal a sleduje to. jinak vidím na dálku rozmazaně asi 2 dioptrie na dálku, ale brýle nenosím. Jinak beru Letrox nejmenší dávku na štítnou žlázu. Děkuji za odpověď Kadlecová

odpověď

Dobrý den, takto se projevuje šilhání, u Vás může být způsobeno např. onemocněním štítné žlázy. Pokud by se stav opakoval, zajděte na oční na kontrolu.

otázka

Dobrý den! Má smysl užívat doplňky na výživu očí, např. Ocutein?

odpověď

Dobrý den, pokud máte degenerativní změny na sítnici anebo zvýšené riziko jejich vzniku (např. vlivem léků, rodinné anamnézy apod.), tak určitě ano.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Kovová pachuť v ústech má většinou jednoduché vysvětlení

Kovovou pachuť v ústech může způsobovat řada faktorů, od špatné ústní hygieny až po vedlejší účinky léků nebo těhotenství. Jestliže tento stav přetrvává delší dobu, může být příznakem vážnějšího onemocnění.

Antibiotika versus sluneční záření

Léčba antibiotiky s sebou nese několik omezení. Od dodržování klidového režimu, abstinenci až po ochranu před sluncem. Některé typy zvyšují citlivost kůže na slunce, proto je třeba před pobytem na slunci dbát zvýšené opatrnosti. Při užívání určitých typů léků dochází ke změnám na kůži, která se stává citlivější k působení UV paprsků.

Zasažení bleskem a jak se správně chovat za bouřky?

I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, končívají podobné případy mnohdy tragicky a proto je dobré chovat se za bouřky rozumně.

Vypadávání vlasů u žen v menopauze

Můžete doporučit vhodný šampón na vlasy, který je vhodný proti vypadávání vlasů u žen v menopauze?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce