Inzerce

Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Poradna uzavřena

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den.V lednu jsem prodělal ledvinovou koliku,kdy mně byl zaveden stend. Dvakrát jsem byl na rozbjení lerv. V dubnu mi bude stend vytažen a zustatky kamene vytaženy,doposud jsem nic nevymočil. Předoprační biologické vyštření moči bylo v pořádku,ale po námaze je moč zbarvena do červena, v klidu nebo večer je moč pohledově čirá. Je to normální,děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, po uvedené léčbě a při zavedeném stentu se může krev v moči objevovat, není to neobvyklé. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, je mi 38 let. Když mi bylo 16, tak jsem prodělala zánět močového měchýře. Přeléčeno Biseptolem. Od té doby mě ale provází tyto obtíže: lehčí tlak v zádech na levé straně, občas nepravidelně močení (někdy si připadnu vysušená a mám pořád žízeň, jindy naopak chodím močit častěji a mívám oteklý obličej). V poslední době se přidala i chronická únava, zhoršení zraku a paměti, pískání v uších atd. Na urologii jsem zatím nebyla. Pouze jsem byla na ultrazvuku ledvin, a tam nebyl žádný nález. V moči byly zjištěny zvýšené erytrocyty (17), bakterie enterococcus sp. a hlen. Může tato bakterie způsobit mnou zmíněné obtíže ? Jinak cukr a hormony štítné žlázy mám v normě. Děkuji za názor

odpověď

Dobrý den, Vámi popisované obtíže s nálezem bakterií nesouvisí, spíše jde o neurologické postižení (paměť, zrak, sluch...). Infekce enterokokem může způsobit zánět močového měchýře, který se projevuje typickými lokálními příznaky, únava může být také přítomna, ale ostatní potíže ne. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý deň, mám 40rokov a už od strednej školy som si všimol rozdiel medzi varlatami. Na pravej strane je semenník vpredu a nadsemenník vzadu ale na ľavej strane je to naopak. Bežné mi to nerobí problém, len ľavá strana býva citlivejšia na nachladnutie prípadne bolesti chrbtice. Je to skôr estetický problém pri pohľade z predu. Bol som vtedy u dvoch urológoch, obaja sa vyjadrili, že varlata sú v poriadku. Napriek tomu má tento rozdiel znepokojuje. Môže to tak byť? Je potrebné to riešiť s lekárom?

odpověď

Dobrý den, pokud tato poloha nezpůsobuje bolesti nebo jiné obtíže, není třeba to řešit Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý večer, chtěl bych poradit, co říkáte na moji diagnózu:XX male syndrom,u muže byl prokázán karyotyp 46,XX s translokaci SRY genu na krátké ramenko Xchromozonu.Vysetrenim SNP array byla potvrzena disomie chromozomu X a částečná nulisomie chromozomu Y. Chromozom Y je zastoupen pouze části krátkého raminka. Dlouhé raminko Y chromozomu s geny nezbytnými pro spermiogenezi zcela chybí, což je příčinou azoospermie. Lékař mi řekl, že s tím nic nejde dělat, vím, že jsem neplodný, ale přece musí být něco, co mi pomůže, abych fungoval jako chlap po sexuální stránce a nebyl unavený a bez energie. A unavený životem. Je mi 24let prosím poraďte, kam bych se mohl ještě obrátit nějaký specialista tady v ČR, prý jsem unikátní případ a tady mě odbili, že s tím nejde nic dělat. Děkuji

odpověď

Dobrý den, obraťte se na endokrinologa, únava může být způsobena nedostatkem testosteronu, jeho substituce je poměrně jednoduchá, ale ve Vašem případě musí být léčba pod kontrolou endokrinologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den,mám dotaz. Na žaludu se mi občas tvoří malé zarudlé pupínky, když jsem měl sex s partnerkou tak druhý den ji bylo více. Děkuji za odpověď Radek

odpověď

Dobrý den, kožní léze na penisu jsou obtížné pro diagnostiku i pokud je vidíme na vlastní oči, takto z popisu nelze říct vůbec nic. Ale pokud se nález zhoršuje bezprostředně po styku, nepravděpodobnější příčinou je jen podráždění kůže sekrety Vašimi nebo partnerčinými. Doporučuji hygienu co nejdříve po styku. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý deň, na predkožke sa mi objavil tento biely pupáčik http://oi66.tinypic.com/30c0ex0.jpg, mám ho tam asi mesiac a pol, nezväčšuje sa , nezmenšuje, necitim bolest ani nemám problém s močením. Čo to môže byť? Môžem mať pohlavný styk s ochranou?

odpověď

Dobrý den, patrně jde jen náplň mazové podkožní žlázy, můžete mít styk bez omezení. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, pane doktore. Mám asi týden takový problém. Při ejakulaci je sperma hustší, až želatinové. Několik minut po ejakulaci ještě vytéká jakási řídká tekutina. Nevím si rady, poradíte mi prosím? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, konzistence spermatu není v životě stálá, mění se v závislosti na stavu organismu. Výtok řídké tekutiny po ejakulaci je fyziologický, jde o sekret ze žlázek kolem močové trubice. Pokud máte podezření na infekci, lze odeslat sperma na mikrobiologické vyšetření. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den pane pimáři. Recidivujicí uroinfekti,opakované atb,1/2 roku potíže BV moči E.coli31 tis. UZ" ledviny bez hypotonie KPS a lithiázy,m,m,s difuzně ztluštělou stěnou uzr.oml.dop.augmenbtin dle citlivosti+nitrofurantoin jako chemoprofylaxi.pak kontrola moči,moč negativní, ,pak následovalo,cystoskopie .kalibrace.volně do 28ch csk.cystokopem volně do m.m., trabekularizace stěny m.m., na přední stěně divertikl s širokým hrdlem.ureteral.ústé bpn z.detrusorovosfinkterová dysinergie dop. rp. omnic tocas 1-0-0 ko za 2m. Můj dotaz zní, zda je u ženy tato léčba správná a potřebná, mám bolesti v podbříšku a slabost jak kdybych neměla v něm sílu, dost velká citlivost močové trubice v sedě i při pohybu. Moje léky..betloc-zon 25mg 1 eutayrox -100-1 detralex 2- anpopiryn1/2- vessel-due-1 Děkuji mnohokrát za vaši odpověd.

odpověď

Dobrý den, ze zápisu mi vyplývá, že močový měchýř se špatně vyprazdňuje, proto opakované infekce a divertikl v měchýři. protože močovou trubici máte volnou, jediným vysvětlením je opravdu porucha funkce hrdla m.m. V tomto případě bych volil stejnou léčbu. I když je omnic brán jako lék na prostatu, ve skutečnosti je to lék, který uvolňuje hladkou svalovinu v hrdle měchýře. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den p.doktore, mám na Vás dotaz ohledně diletace ledvinové pánvičky v těhotenství. Byla mi zjištěna před měsícem v pravé ledvině 20mm. Začla jsem mít problémy až nyní, bolest boku a zad. Nejvíce tedy spíše záda. Doktoři chtějí udělat stent, ale já to odmítám. Bojím se toho. Moje tělo se hodně špatně po zákrokách hojí a mám strach abych spíše potom ještě netrpěla. Neslyšela jsem ještě na stent dobré zkušenosti. Jsem ve 25tt těhotenství. Už jsem o jedno miminko přišla a nyní mam strach co bude dále. Bojím se abych si stentem spíše neublížila nebo naopak, když si ho nenechám udělat abych neublížila miminku i své ledvině. Chci se poptat zda je nutné stent zavánět nebo prostě lze jenom vydržet? Dostala jsem od gynekologa kapičky na bolesti algifenový. V noci spim normálně bez bolestí, jenom přes den je to horší spíše k večeru po celodenní námaze. Moc Vám děkuji za vaši odpověd.

odpověď

Dobrý den, obvykle se při těchto obtížích stent zavádí, uleví od bolestí a zajistí odtok moče z ledviny. Dilatace 20 mm je v graviditě celkem obvyklá, pokud byste neměla bolesti, osobně bych při takové dilataci stent nezaváděl. Rizikem při nezavedení stentu je zánět ledviny, při kterém by stent musel být zaveden a následovala by léčba ATB. Jelikož se stent zavádí přes močovou trubici a měchýř, využívá fyziologických tělesných otvorů, odpadají potíže s hojením. Nicméně i zavedení stentu má rizika - dráždění stentu, riziko infekce, možnost spontánního vymočení stentu. Myslím, že v následujících 15 týdnech by se potíže se zvětšováním dělohy spíše zhoršovaly, stent bych taky doporučil. Ale můžete ještě počkat, pokud budou bolesti snesitelné, dilatace se nebude výrazně zhoršovat a nebudou známky zánětu, možná to do porodu vydrží. Tak jsem Vám vlastně neporadil 😊 Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli nejde nějakým způsobem povolit kůži v oblasti žaludu penisu? Něco jsem o tom zaslechl. Problém s přetažením nemám, jen to občas odnese malinká trhlinka na uzdičce. Je mi 20. Díky

odpověď

Dobrý den, patrně máte zkrácenou uzdičku, lze provést jednoduchou plastiku. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, mám zkrácenou uzdičku na penisu, při stažení předložky, dojde ke značnému ohnuti žaludu,, dolů ''. Při sexu pobolívá,je citlivá a občas dojde i k menšímu natrhnuti. Chci se zeptat jak lze řešit tento problém, předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, lze provést poměrně jednoduchou plastiku uzdičky, výkon provádíme v lokální anestezii. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Pane doktore, mám dotaz ohledně svého syna. Je mu teprve 7 měsíců, takže možná je hodně předčasné něco řešit, nicméně, má od narození velmi malý penis. Řádově 1,5cm. Dočetla jsem se něco o tzv. vnořeném penisu, kdy vlastně kořen penisu začíná v břiše a není vidět. Jsem pouhý laik, ale zdá se mi, že tohle by mohlo být ono, když vezmu v potaz jeho vzhled. Pokud je v pořádku a je pouze malý, nic s tím asi nenadělám, ale nerada bych něco zanedbala. Dá se s tím něco dělat? Pokud ano, zřejmě navrhnete návštěvu lékaře, kterého? Děkuji

odpověď

Dobrý den, buďte klidná, část penisu je fyziologicky vnořená u každého muže, pokud má penis viditelný, nejde o žádnou patologii. Na velikost penisu naštěstí zatím nemáme normy EU. Pokud by šlo o vrozenou vadu pohlaví, byla by diagnostikována již neonatologem při porodu. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den pane primáři, již řadu let trpím prostatitidou, časté močení, trvalé pánevní bolesti, někdy při domočování bolesti v měchýři. Příznaky jako u cystitidy. Neustálé noční erekce. Moč při zhoršení problémů /křeče po vymočení / - hodnoty krvinek leu. a er. 10 v zorném poli., CRP nízká. Cystoskopie - silně překrvené trigonum. CT břicha a malé pánve - četné kalcifikace MU s nekrozami mezi rectem a moč. měchýřem, prostata zvětšená 52 mm /šíře/, četné prostatolity. Hákovitá angulace kostrče do malé pánve, provedena extirpace kostrče. Ejakulát - E. coli a Enterococus. ATB bez efektu. Nasazen Omnic, bez efektu. Poté Duodart - retrográdní ejakulace. Mírné zlepšení - lepší močení /proud/ a větší porce. Mám 3 otázky : 1/Zda zpětný chod ejakulátu a exprimátu /po defekaci/může infikovat moč. měchýř. Snažím se dost proplachovat. 2/Pomohla by sterilizace - provádíte u vás? 3/Pomohlo by endoskopické odtranění prostaty? Děkuji předem za odpověď, ročník 1966

odpověď

Dobrý den, 1. retrográdní ejakulace není riziková z hlediska infekce. I pokud jsou přítomny bakterie, vymočení po ejakulaci by je mělo eliminovat. Vývodné močové cesty by byly ve styku se spermatickou tekutinou i při přirozené ejakulaci 2. sterilizaci provádíme, v tomto případě by byla indikována pouze při opakovaných zánětech v oblasti nadvarlat a varlat 3. to si nejsem jistý, rozhodně endoresekce prostaty nevede k úplnému odstranění prostatické tkáně a z hlediska chronické infekce by situace byla asi stejná, mělo by dojít ke zlepšení mikčních obtíží a dala by se vysadit medikace duodartem Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den , je mě 62 let, léčím si hypertenzi následujícími medikamenty: Cynt 0,4, Amicloton, Anopyrin, Lusopress, Irbesartan Actavis 300 mg, Nebivolol Sandoz 5 mg. Vlivem asi i věku i léků mám problémy s erekcí a protože mám přítelkyni, nechci ani jí ani sebe šidit. Myslíte si, že by byla možná změna léčby hyperteznze a nebo přidat nějaký dopl%nující lék, který by, alespon na nějaký čas erekci podpořil ? Děkuji

odpověď

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se léčíte kombinací léků na tlak, předpokládám, že korekce tlaku je u Vás problematická a asi nebude jednoduché ji změnit. Pokud by se změnit dala, musí o tom rozhodnout lékař, který Vám ji nasadil a sleduje Vás. Užívání tablet na podporu erekce by byla v tomto případě asi nejlepší varianta. Může Vám je předepsat kterýkoliv lékař. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den. Jak se provádí CT ledvin?

odpověď

Dobrý den, jde o speciální rentgenovou techniku, kdy pacient na pohyblivém stole pomalu zajíždí do rentgenového "tunelu". Vyšetření se provádí buď s aplikací kontrastní látky (injekce do žíly) nebo bez ní, podle požadavku lékaře. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jak snášíte vysoké teploty?

Zatím hlasovalo 266 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Plavání našemu tělu prospívá, je ale nutné plavat správně

Plavání je jedním z nejzdravějších sportů, musí se však dodržet několik pravidel. Styl „paní radová“ škodí páteři, přesto na koupalištích převažuje. Děti v kruzích a s křidélky se ho učí nesprávně už odmala.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce