karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, necelé dva měsíce beru léky Asentra 50 na úzkosti. Příští týden mě ale čeká cesta autobusem, při které mi obvykle bývá špatně,a proto si vždy před cestou beru Kinedryl. Chtěla bych se zeptat, jestli kombinace těchto přípravků není nijak závadná. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Kombinace Asentry a Kinedrylu je možná.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už asi týden mám častou stolici, až 6krát denně. Stolice je řídká a žluté barvy. Nevíte prosím, co s tím mohu dělat? Jak to zastavit? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Doporučuji navštívit praktického lékaře, který má možnost provést odběr krve ke zhodnocení, jestli se jedná o bakteriální nebo virovou infekci. Dále může odebrat vzorek stolice, který odešle na mikrobiologické vyšetření, které určí konkrétního patogena a díky tomu modifikuje terapii. Zatím bych doporučila klidový domácí režim, dostatek tekutin, dietu (piškoty, banány, pečivo, rýže a další), Smectu či černé uhlí, případně Endiaron.

otázka

Dobrý den udělala se mi bradavice pod nosem. Odpadla mi už ale krvácí mi z toho i z nosu.

odpověď

Dobrý den. Na občasná krvácení z nosu můžete vyzkoušet Ascorutin https://www.lekarna.cz/ascorutin-tbl-obd-50/ 3xdenně 2 tablety. Ale pokud by problém neustal, doporučuji návštěvu lékaře.

otázka

Dobrý den, začala jsem před týdnem používat kosmetiku Tian de a vyskákalo mi jak akné povrchové tak hloubkové které se i mírně zanítilo.. Mám teď i dost jizev po tváři. Můžu poprosit o radu který přípravek mi pomůže? Děkuji moc jsem zoufalá

odpověď

Dobrý den. Kosmetika Tiande, ač se tváří jako zcela přírodní, úplně tak přírodní není a někomu nemusí vyhovovat. Doporučuji přestat jí používat. Doporučuji spíše kosmetiku řady Bioderma Sebium https://www.lekarna.cz/produktova-rada/bioderma-sebium/ . Konkrétně pro čištění (což je základ péče o pleť) jsou vhodné Micelární voda nebo Čistící gel. Pro celkovou péči o problematickou pleť Sebium Global.

otázka

Dobrý večer, můžete mi prosím poradit co si koupit v lékárně na problém s nočním močením než budu nucena vyhledat lékaře ? Někdy musím jít i 4 x za noc.

odpověď

Dobrý den. Zkuste večer před spaním už tolik nepít. Poslední větší množství tekutin si dopřejte kolem 18.h. Nepíšete, zda máte i nějaké jiné problémy v oblasti močového měchýře ani jak dlouho problém trvá. Pokud procházíte obdobím menopauzy, můžete vyzkoušet přírodní produkt https://www.lekarna.cz/ive-inkontinstop-tob-30/. Počítejte ale, že účinek se neprojeví hned, ale zhruba za 2-3 měsíce pravidelného užívání. Pokud máte i jiný problém než jen noční nutkání na močení, návštěva lékaře je nutná.

otázka

Dobrý den Už asi měsíc se v noci budím každou hodinu a půl musím jít močit.

odpověď

Dobrý den. Pokud nevypijete večer před spaním půl a více litru tekutin, tak vzbuzení kvůli nucení na močení signalizuje zdravotní problém. Každý člověk, který v noci chodí pravidelně močit, by měl navštívit odborného lékaře - urologa. Potřeba vstát kvůli močení minimálně jednou za noc se považuje za tzv. nykturii. Příčin je mnoho. Jednak jsou to onemocnění ledvin, různá onemocnění močového měchýře a dolních močových cest, zvětšená prostata apod. Pokud tedy chodíte častěji, je důležité zajít k lékaři (praktický lékař, gynekolog, urolog), který zjistí popř. vyloučí závažné zdravotní problémy, které by tento problém mohly způsobovat.

otázka

Dobrý den, po vysazení antikoncepce jsem menstruaci neměla pravidelnou, v možný den nástupu menstruace jsem začala krvácet, proto jsem začala s užívánim antikoncepce Lindynette 20, ale již druhý den krvácení ustalo. Nevím tedy jestli toto krvácení nepovažovat pouze za špinění, další možný termín jsem měla vypočítány za týden. Zmiňuji, že jsem v cyklu užila tabletu po, jelikož nám s přítelem selhala ochrana. Prosím tedy o radu, od kdy jsem v tomto případě chráněna? Děkuji za odpověď a za Váš čas.

odpověď

Dobrý den, rozhození cyklu mohlo způsobit právě použití pilulky "po". Pokud jste nasadila Lindynette, budete chráněná po 7.dni pravidelného užívání. Po tuto dobu doporučuji použití i jiné ochrany proti početí.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se poradit. Přibližně rok mám na levém lýtku křečovou žílu, trochu také na levém stehnu z vnitřní strany. Celou dobu mám pocit, jakoby mi v noze tepalo nebo neustále něco pulzovalo (tep?). Mám hodně viditelné žíly na nohách i rukách a zda se mi, že poslední dobou jsou čím dál viditelnější a rozšiřují se. Pulzování začalo i na pravé noze, kde se křečové žíly také již tvoří a přesunulo se do chodidla. Když stojím nebo sedím, po relativně krátké době mám pocit, že se mi v noze hromadí krev. Našel jsem si, že budu mít problém s žilní nedostatečnosti, že krev se špatně vrací proti gravitaci. Stejně tak když mám dlouho ruce svěšené, hromadí se mi krev v žilách na rukou a není mi to příjemné. Lze to nějak řešit? Jsem aktivní, chodím na procházky, jezdím na kole, zdravý životní styl, nekouřím, v poslední době jsem nezměnil nějaký návyk. Bude mi za měsíc 30 let. Děkuji za názor.

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka. Bez osobní konzultace Vašeho zdravotního stavu není možné stanovit diagnózu. Nicméně pokud máte křečové žíly, neměli byste to nechat být jen tak. Varixy by se měly léčit od prvních náznaků. Kromě estetického hlediska mohou v pokročilém stadiu pacienta omezovat a stát se příčinou dalších závažných onemocnění. Žilní nedostatečnost či křečové žíly odhalí lékař specialista, který je zkušený v používání minimálně invazivních technik prováděných k zobrazování žil. Používá se ultrazvukové vyšetření ke zhodnocení anatomických poměrů žilního řečiště, funkce chlopní a změny toku krevního proudu v žilách. Výsledky těchto vyšetření pak pomáhají v diagnostice určit, zda jste kandidát pro minimálně invazivní operaci, známou jako žilní ablace (odstranění), nebo zda je možné volit jinou metodu. Bylo by tedy vhodné navštívit svého praktického lékaře který zhodnotí Vaši situaci a následně Vás může odeslat ke specialistovi. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

otázka

Dobrý den, beru již půl roku antikoncepci Sirmya, minulou neděli jsem dobrala poslední prášek, avšak nestihla jsem dojít k lékaři během 7 denní pauzy pro nové prášky a nový prášek si tedy beru o 3 dny později, než jsem měla. Jsem pro pohlavní styk chráněná hned po té 10 denní pauze, nebo až po té 8-10 denní lhůtě od nového prášku, jako bych si je začala brát úplně od znova? Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Pokud dojde k jakémukoliv "výpadku" užívání (větší časový rozdíl mezi tabletkami než 24+12h nebo prodloužení 7denní pauzy o více dní ) v prvním týdnu užívání platíčka, je to jak píšete. Ochrana nastává až po 8. dnu bezchybného užívání antikoncepce. Proto se první týden užívání při styku chraňte ještě dodatkovou ochranou.

otázka

Hezký den. Můj otec, 83 let, desítky let pleš bez vlasů. Pokožka hlavy trpí, je různě pigmentovaná, suchá, loupe se, svědí. Chtěla jsem poslat foto, ale nelze připojit. Můžete mi prosím doporučit nejvhodnější krém?

odpověď

Dobrý den. Vyzkoušet můžete krémy a balzámy, které pomáhají zklidnit svědění pokožky a vyživují suchou kůži. Např. Bioderma Atoderm Intensive https://www.lekarna.cz/bioderma-atoderm-intensive-75ml/, nebo A-derma Exomega https://www.lekarna.cz/a-derma-exomega-control-emoliencni-balzam-200-ml/. Pokud nedojde během měsíce ke zlepšení nebo se stav zhorší, doporučuji navštívit kožního lékaře.

otázka

Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Už cca půl roku se léčím antidepresivy Velaxin 50mg. A krátce po jejím nasazení se mi v podpaží udělali takové fialovočervené skvrny. Zkoušel jsem různé masti, ale nepomáhá to. Nemohl by to být jeden z vedlejších účinků těchto antidepresiv? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Nežádoucí účinek Velaxinu by to být mohl. Pokud jste tak ještě neučinil, informujte o skvrnách ošetřujícího lékaře, nebo se objednejte ke kožníku lékaři.

otázka

Dobrý den mám 3 měsíční miminko. Vigantol jsem nahradila Biogaia s vitaminem D. Je to dostačující náhrada? Podávám každý den 5 kapek Biogaia s D. Děkuji

odpověď

Dobrý den. 5 kapek Biogaia obsahuje 400IU vitamínu D, což by při denním příjmu mělo být dostačující.

otázka

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Včera mi nasazovali rovnátka - ležela jsem tam hodinu a půl s roztaženou pusou. Už když jsem tam ležela s tím "roztahovákem pusy" mne rty velmi bolely. Poté, co mi "roztahovák" vyndali, mi rty začaly otékat. Než jsem přijela domů, měla jsem je nateklé snad co nejvíce to šlo - ledovala jsem je, ovšem to nepomáhalo, tak jsem si je chladila pod proudem studené vody. Dnes ráno jsem se vzbudila s domněním, že to alespoň trochu přešlo - bohužel ne, rty jsou stále ohromě nateklé. Nevíte, co bych měla dělat, popřípadě kdy by mi rty mohly splasknout?

odpověď

Dobrý den, patrně to zmizí samo, kdyby otok přetrvával, pak kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. Mohlo by se jednat i o alergickou reakci.

otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda užívání antihistaminik (1x denně Zenaro) ovlivňuje výsledek těhotenského testu, ať už z moči nebo z krve. Děkuji Vám

odpověď

Dobrý den. Antihistaminika by neměla mít výraznější vliv na test. Pokud si ale nejste těhotenstvím jistá, zajděte na gynekologii k provedení testu z krve, který je přesnější a hlavně kvantitativní, ten vám dá jasnou odpověď.

otázka

Dobrý den bolí mne palec na pravé noze oblast okolo lůžka a červená. Jak to mám léčit. Palec je nateklý

odpověď

Dobrý den. Přesnou identifikaci onemocnění může určit lékař, který palec může vidět. Takto na dálku mohu jen hádat. Jednat by se mohlo například o Dnu, mykozu nebo úraz. Každé se léčí jiným lékem. Proto doporučuji návštěvu lékaře.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

64%
36%
Zatím hlasovalo 609 lidí

Mohlo by vás zajímat

Alergie na vánoční stromeček

Trápí vás každý rok s příchodem Vánoc kýchání, rýma či kašel? Je načase začít přemýšlet o vánočním stromku jako o možné příčině vašich potíží.

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce