Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, jak dlouho můžu nanášet Hemagel do rány, řezné rány a kdy můžu omývat vodou?

odpověď

Dobrý den. Ránu můžete běžně omývat. Po omytí a jemném osušení (oschnutí), naneste Hemagel. Ten nanášejte až do zahojení rány.

otázka

Dobrý den, dva dny po konci covidu jsem byl běhat, druhý den jsem nejedl, vypil 3 kafe a v noci jsem dostal silné bušení srdce, nemohl jsem dýchat, měl jsem pocit že se ve mě zastavila krev. Rychle jsem otevřel okno a zkoušel jsem to rozdýchat. Zavolal jsem si záchranku, dle EKG a krevních testů bylo vše v pořádku a než jsem přijel domů tak se tento stav opakoval. Diagnoza byla panická ataka. Od té doby se stav několikrát opakoval, rozhodl jsem se raději zkontrolovat stav srdce a plic. Ekg a tlak jsou v pořádku na ultrazvuku srdce se nezjistilo nic nenormálního. Plíce v pořádku. Nicméně hned tu noc při špatném snu začalo srdce bušit jak o závod a měl jsem pocit že to srdce nevydrží a pukne, předcházelo tomu dva dny předem špatný spánek a stres v práci a z panické poruchy. Chtěl bych se zeptat, zda s tímto stavem mohu sportovat, nehrozí mi infarkt či zástava srdce? Co mám dělat aby se tento stav neopakoval. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Pokud jde o první pomoc při panické atace je vhodné co nejvíce uklidnit a zpomalit dech (pomáhá třeba dýchání do pytlíku). Důležité je pokusit se zklidnit také myšlenky a upnout se k tomu, že úzkostná ataka brzy odezní jako ty předešlé. Jestliže chcete panické ataky jednou provždy překonat, je načase navštívit specialistu. Ten doporučí vhodné léky a terapii, která Vám pomůže odhalit příčinu obtíží a překonat je.

otázka

Dobrý den. Denně užívám kombinaci těchto lék:Betaserc 16mg 3xdenně,Diaprel MR 1x ráno,Tezeo 40mg 1x ráno,Zoxon 2mg 1x večer,Rosucard 10mg 1x večer. Prosím o informaci, jestli uvedená kombinace léků je správná a není škodlivá.

odpověď

Dobrý den. Tyto léky je možné užívat současně. Vhodné je však pár doporučení. Pokud by se objevila neobvyklá bolest, citlivost nebo slabost svalů, co nejdříve vyhledejte lékaře a řekněte mu, že užíváte Rosucard a Tezeo. Kombinace Tezea a Zoxonu může z počátku užívání způsobovat vyšší snížení tlaku. Pokud kombinaci užíváte již delší dobu bez problémů, je to v pořádku.

otázka

Dobrý den. Mám alergii na pyly, která se projevuje 2x za rok po dobu asi 2 týdnů silnějším svěděním v zadní části ústní dutiny a střední části uší. Je to dosti nepříjemné, protože to nelze nijak poškrábat. Nyní jsem na to poprvé vyzkoušel proplach dutin vodou s mořskou solí (konvičkou) a z převážné části to pomohlo. Jak velkou dávku monohydrátu síranu manganatého byste doporučili dodat do 300ml konvičky s vodou a mořskou solí ? Tuto dodatečnou látku jsem vyčetl u jednoho z produktů z řad nosních sprejů, určeného právě na alergii obohaceného o Mn. Moc děkuji za info.

odpověď

Dobrý den. Bohužel nemáme zkušenosti s používáním síranu manganatého jako suroviny k výrobě roztoku pro proplachování nosu a dutin. Ani výrobce neuvádí přesné množství použité suroviny.

otázka

Dobrý den, mám předepsaná ATB Duomox 1000 na dg. ac pharyngytis po 12ti hodinách a rád bych podpořil působení atb i dalšími variantami, a tak bych se rád zeptal, mohu během léčby duomoxem používat tinkturu lichořeřišnice pro umocnění účinku? Rád bych se ale zeptal na váš názor... Děkuji za odpověď a Váš čas

odpověď

Dobrý den, ano, kombinovat Duomox a lichořeřišnici můžete.

otázka

Dobrý den. Užívám léky na inkontinenci (Spasmed, Soliflow, Vesikare) pan dr. zkouší co je nejlepší. Já ale na delší vycházku používám nejraději vložku - pro jistotu. Urgenci těžko zabráním. Dřív jsem užívala Betmigu - a tehdy se měla lepší pocit. Prosím o informaci, jaký je rozdíl ve složení a které léky jsou na předpis, příp. jaké jsou doplatky.

odpověď

Dobrý den. Všechny léky napomáhají uvolnění hladkého svalstva močového měchýře. Rozdíl je v účinných látkách a mechanismu účinku na močový měchýř. Všechny tyto léky jsou vázané na lékařský předpis. Betmiga - mirabegron - doplatek 1000,- za 90 tbl. balení Spasmed - trospium - doplatek dle množství účinné látky (15 nebo 30mg) cca 100-130,- za 50 tbl. balení Soliflow a Vesicare obsahují stejnou účinnou látku - solifenacin - bez doplatku Pokud vám Betmiga pomáhala, proč Vám ji lékař přestal předepisovat?

otázka

Dobrý den.Týden po první vakcíně pfizer na kovid občasné mravenčení v ruce. Normální nebo ne? Děkuji

odpověď

Dobrý den, to se asi vyloučit nedá, pokud by to byla odezva na očkování, měly by obtíže za nějakou dobu ustoupit. Pokud obtíže budou přetrvávat, objednejte se k neurologovi.

otázka

Dobrý den, dnes jsem dostal na zánět v zubů Dalacin C, mám 16 tablet, které beru po 12 hodinách. Chtěl bych se zeptat, jestli můžu jít 15.6. na a druhou dávku očkování proti Covid? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Očkování proti Covidu je stejně jako u ostatních vakcín doporučeno odložit v případě akutního horečnatého onemocnění. Doporučuje se kromě toho odstup dvou týdnů v případě užívání antibiotik. Pokud je to tedy možné, bylo by vhodnější s očkováním počkat dva týdny po dobrání antibiotik.

otázka

Dobrý den, prosím Vás chci se zeptat. Mám větší vyvýšené znaménko na prsu. Vicebarvené. Mohla bych Vám poslat fotku aby jste se podívala prosím a řekl mi Vás názor. Děkuji

odpověď

Dobrý den. To, zda je znaménko, respektive změna na kůži, nebezpečné, zhodnotí dermatolog, nejlépe pomocí přístroje.

otázka

Dobrý den před pár týdny po alergické viróze jsem začal pozorovat celkovou únavu a únavu dolních končetin a taky třes horních končetin. Levé koleno mám ztuhlé. Občas mě brněly prsty na rukách a při odpočinku na nohách.Měl jsem hrozný strach z RS a mívám kvůli tomu úzkostné stavy. Byli jsme s tím u praktické lékařky a ta nás poslala na internu kde mi udělali kompletní rozbor krve a nic nezjistili. Poslali mě na neurologii kde mě prohlédli zkusili reflexy a nic špatného nenašli. Odvodili mé problémy od stresu z přijímacích zkoušek a úzkosti a strachu z vážných nemocí (když mě někde něco bolí tak hned hledám co by to mohlo být a mám z toho hrozný strach). Předepsali mi hořčík a B komplex a řekli že to bude nejspíš ze stresu a blokace krčí páteře (kvuli online výuce jsem skoro 10 měsícu jen seděl u pc s minimální fyz. aktivitou). Problémy se začaly lepšit. Po cca 2 týdnech jsem začal mít knedlík v krku špatně se mi polykalo, dýchalo a při tom jsme volali na vysledky štít. Žlázy kde mi zjistili zvýšenou aktivitu. To ve mě probudilo obavy z rakoviny krku a byl jsem zase asi 10 dnu ve stresu. Problémy s rukama se začaly vracet třesou se a občas mám problém s jemnou motorikou ( přijde mi že kvůli třesu. Nemám problémy se zavazováním bot zapínáním knoflíku atd.) koleno zase ztuhlé (taky jsem začal chodit do posilovny 3x týdně na doporučení neuroložky) a přijde mi že mám taky natažená lýtka (neuroložka mi taky řekla že mám plochá chodidla a jsem “ztuhlý”). Občas mi když jsem ve stresu škube oční víčko (moje matka to tak má taky) a někdy tak jednou denně mi občas tak 3x škubne ve stehně ale když to protáhnu či lehce promačkám rukou přestane to okamžitě. Mám strašnou hrůzu z ALS a doufám že problémy jsou jen ze stresu. Nevím jak se stresu z vážných chorob zbavit mívám z toho stavy úzkosti (byl jsem u psycholožky celý den jsem se cítil dobře ale k večeru se stres vrátil. Prosím o radu mohla by to být ALS? Knedlík v krku a problémy s dýcháním byly asi z alergie (mám silné alergie na roztoče, pyly, a trávy). V posilovně vše zvládám normálně bez problémů. Mám od 4 celiakii. Mohla by to byt ALS?

odpověď

Dobrý den, diagnostika ALS je velmi náročná, neexistuje specifický test, který by ji potvrdil, je potřeba provést řadu vyšetření k vyloučení jiného postižení. ALS se nejčastěji manifestuje mezi 50.- 60.rokem, častější je u mužů. Touto cestou se bohužel nelze vyjádřit k pravděpodobnosti diagnozy ALS ve vašem případě. Bylo by nutné vyšetření na neurologii.

otázka

Dobrý den, mám menší hnědou díru v zubu. Dá se to zachránit třeba čištěním nebo musím k zubaři? Kdybych k němu musela, zachrání to třeba plombou nebo mi ho rovnou vytrhne? Přednášky jsem slyšela, poprosím o jasnou a stručnou odpověď. Děkuju

odpověď

Dobrý den. Bez osobní konzultace není možné posoudit, oč se jedná. Pokud máte díru v zubu, pravděpodobně se jedná o zubní kaz, který vyřeší pouze lékař.

otázka

Dobrý den, po odstranění žilek laserem mi zůstala spálená pokožka. Můžete mi poradit, čím promazávat, nebo to zmizí samo. Děkuji

odpověď

Dobrý den, pro zklidnění podráždění po tomto zákroku doporučuji AVÈNE Cicalfate Obnovující emulzi. Zpočátku promazávejte pokožku i několikrát denně (3-5x denně- jak bude potřeba), po základním zklidnění stačí mazat 2x denně do úplného obnovení kůž.

otázka

Dobrý den, jsem po potratu pilulkou. Týden od spolknuti prvních 3 pilulek jsem měla nechtěný nechráněný pohlavní styk. Do 9h po něm jsem si vzala Postinor2 (oba najednou) a dva dny na to, jsem si nechala zavést nehormonální tělísko. Sliznice je vysoká necelé 4mm. 2 roky jsem nepoužívala žádnou antikoncepci, jelikož mi bylo řečeno, že jsem neplodná. Jaká je pravděpodobnost, že bych mohla znova být.. Děkuji a přeji hezký den

odpověď

Dobrý den. S tím dotazem se prosím obraťte přímo na Vašeho gynekolog, který zná Váš aktuální zdravotní stav a anamnézu.

otázka

Dobrý den mám červenou skvrnu kolem kotníku a tvoří se tam sucha pokožka, žádné masti na to nepomáhají. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Může se jednat o kožní onemocnění, skvrna může ale souviset i s některým vnitřním onemocněním. Bez osobní konzultace není možné stanovit diagnózu. Je potřebná podrobná anamnéza a doplňující vyšetření, pokud onemocnění přetrvává už déle. Doporučuji vyšetření v kožní ambulanci.

otázka

Dneska jsem byla u doktora s prsteníčkem, protože jsem včera spadla na schodech. Jeden článek mám trochu naštíplý (vlastně trochu zlomený). Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho by se mi to mohlo vyléčit.

odpověď

Dobrý den. Každé zranění je specifické, a není proto vždy možné jednoznačně říct, jak dlouho bude léčba trvat. Záleží na spoustě faktorů, roli hraje místo i vážnost zranění, technika léčby, poúrazový režim a rehabilitace. Zlomené prsty se hojí zhruba 3 až 5 týdnů.

Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Chodíte pravidelně na dentální hygienu?

43%
57%
Zatím hlasovalo 143 lidí

Mohlo by vás zajímat

Dentální hygiena je podstatná součást péče o zdraví zubů

Jen necelá třetina lidí absolvovala v posledních 12 měsících alespoň jednou zubní hygienu. Tento preventivní zákrok je přitom ideální podstoupit dvakrát ročně. Zájem o ošetření u dentálního hygienika stoupá s dosaženým vzděláním a klesá s věkem. Problémem může být dostupnost lékařské péče, které je nedostatek především na malých městech. Respondenti z měst nad 100 tisíc obyvatel na zubní hygienu dochází více než lidé z menších obcí, kde bývá problém i se zajištěním akutních zákroků. Ukázal to průzkum, který pro pražskou kliniku Schill Dental Clinic připravila agentura STEM/MARK.

Urologické nádory bývají velice nenápadné

Urologické nádory bývají velice nenápadné, a právě proto jsou tak nebezpečné. Většinu jednoduše sami neodhalíte, příznaky navíc mohou zpočátku vypadat jako prostý zánět močových cest doprovázený bolestí nebo výskytem krve v moči. Proto je důležité chodit na preventivní prohlídky k lékaři a zmínit se mu o jakýchkoliv problémech, které vás trápí, byť vám připadají banální.

Černý kašel si snadno spletete s virózou

Pertuse neboli černý či dávivý kašel byl dlouhá léta považován za téměř vymýcenou chorobu. V posledních letech však hlásí návrat. Počty nakažených se rok od roku zvyšují především vlivem nižší proočkovanosti dospělé populace. Dospělí, pro které bývá průběh nemoci identický s virózou, fungují jako roznašeči. Ve smrtelném nebezpečí se ocitají především děti během prvních šesti měsíců od narození. Účinnou ochranou je očkování.

Deset faktů o pneumokoku

Možná si nejste jisti, co to vlastně pneumokok je. A i když už jste asi slyšeli, že se jedná o bakterii, která je v populaci běžná, možná jste ještě neměli prostor popřemýšlet, jak se proti ní chránit. Ochránit vás může pomoci očkování. Ptáte se, co vlastně pneumokok způsobuje? Nebo jak se k němu postavit v nynější pandemii? Přečtěte si 10 faktů o pneumokoku a rozšiřte si obzory.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce