Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den. Ráda bych si nechala udělat tetování ( na paži, červené) Předem bych se ale chtěla poradit s lékařem, svého kožního nemám, a všeobecná lékařka tetování nedoporučila obecně. V mém případě jde o to, že nemohu mít náušnice ( nebo jsem je alespoń nemohla mít, když mi bylo 9 let) ani zlato, ani jiné kovy. Z toho důvodu se obávám, aby mi tetování nezpůsobilo nějakou náhlou a závažnou reakci či dokonce vážný zdravotní problém. Raději bych se poradila s lékařem, než s tatérem samotným. Nerada bych skončila v nemocnici. Na druhou stranu, na tetování bych ráda šla. Nevím, zda když jsem měla problém s náušnicemi, zda je tak pravděpodobné, že bych nemohla mít ani tetování. Prosím o radu.

odpověď

Dobrý den. Tetování je činnost, která porušuje integritu lidské kůže, proniká pod pokožku, způsobuje lehké krvácení a přímo do organizmu vpravuje cizorodé látky (barviva), které v určitých případech mohou způsobit i vážnější komplikace. Tetování lze provést pouze na absolutně zdravou pokožku bez jakýchkoliv chorobných příznaků. Je samozřejmé, že tetování nemohou podstoupit lidé, kteří trpí určitými nemocemi. Pokud je klient těžkým alergikem, trpící na exérmy či nesnášenlivostí různých kovů, které při styku z pokožkou mohou způsobovat potíže, není možné tetování provést z důvodu špatného hojení inkriminovaného místa.

otázka

Dobrý den, ráda bych radu, jak řešit menstruaci u dívky 11 let. V létě jezdí na tábory na dovolenou. Je nějaká možnost korekce?

odpověď

Dobrý den. Menstruace na táboře nebo na dovolené může skutečně potrápit, protože dívka se musí vyrovnávat s jinými podmínkami, než jaké má doma či ve škole. Jistě se dá domluvit s vedoucími nebo zdravotnicí, mívají s takovými situacemi své zkušenosti a tak dokáží dobře poradit. Bohužel jiná než hormonální cesta není, na což je Vaše dcera velmi mladá. Můžete zkusit konzultultovat problém s lékařem.

otázka

Dobrý den, prosím, jaká homeopatika užít? Čeka nás očkování polio v 10 letech. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. doporučuje se 7. a 14. den po očkování vycucat 1 kuličku Sulfuricum acidum 5 nebo 9CH. Pokud by se objevily po očkování nežádoucí účinky je třeba je řešit přímo s homeopatem, který vybere vhodné homeopatikum dle konkrétních projevů. Připojuji důvěryhodný odkaz, kde se o homeopatické pomoci při očkování dozvíte více. https://svethomeopatie.cz/cs/2782-homeopatika-na-snizeni-nezadoucich-ucinku-ockovani

otázka

Dobrý den, už měsíc mám strašně suchou pokožku v hlavě, strašně mě to svědí, ze si to vždy rozškrábu až do krve. Chtěla bych poradit co by mi na to mohlo pomoct. Moc děkuji.

odpověď

Dobrý den. Pokud pokožka svědí již tak dlouho, doporučuji návštěvu kožního lékaře. Pro zmírnění svědění je možné použít např. šampon a tonikum na suchou a svědící pokožku hlavy řady Eucerin Dermocapillaire. Šampon můžete používat každý den. Necháte ho chvíli působit a opláchnete. Tonikum se aplikuje 2x denně na vlasovou pokožku. Neoplachuje se.

otázka

Od léta 2018 do jsem bral Asentru 200mg (postupné navyšování z 50mg) na obsedantně kompulzivní poruchu. Od zimy 2021 do léta 2021 jsem postupně bez vedlejších efektů vysadil. V řijnu jsem měnil práci a od té doby začal mít problémy z nespavostí (většinou probuzení okolo 3-4 hodiny ranní a nemožnost dalšího usnutí). Po měsíci se začala vracet i obsedantně kompulzivní porucha. Na začátku ledna návštěva obvodní lékařky, která předepsala ráno Asentra 50mg a večer Trittico 50mg. Po třech dnech navýšení Trittico na 100mg a po týdnu navýšení Asentra na 100mg. Po navýšení Trittica mírné zlepšení spánku a po navýšení Asentry zlepšení obsedantně kompulzivní poruchy. Po navýšení Trittica ale nadměrné pocení dlaní a chodidel a nával horka do nich, zvýšená teplota přes den (většinou 37,3), občasná bolest hlavy a v krku, ztuhlost svalů zad a dolních končetin, při držení přiborů mírný třes rukou, občasné zvýšení tepové frekvence, celková slabost. Vyšetření krve a moči nic nenašlo. Po třech týdnech snížení Trittico zpět na 50mg: zhoršení spánku a přetrvávání ostatních problémů. Je možné, že jsou problémy vyskytující se od navýšení Trittica způsobeny nadměrných nahromaděním serotoninem v nervových spojeních a vznikl serotoninový syndrom? Za jakoukoliv radu a případný návrh alternativní medikace budu vděčný.

odpověď

Dobrý den. O tom, jak v léčbě pokračovat, přísluší rozhodnout Vám a Vaší lékařce na základě zhodnocení Vašeho současného stavu, těžko lze dát nějaké jednoduché doporučení. Neostýchejte se své problémy se svou paní doktorkou řešit, ona Vás nejlépe zná, může Vás vyšetřit, a doporučit vhodnou medikaci.

otázka

Dobrý den, včera mi končila pětidenní karanténa po pozitivním pcr testu. Pro jistotu jsem se byl znovu nechat otestovat, ale pcr test vyšel znovu pozitivně. Necítím žádnou únavu nebo bolesti těla. Mám jen lehce ucpaný nos. Znamená to, že budu muset znovu podstoupit pětidenní karanténu nebo mohu jít např. za dva dny na další test.

odpověď

Dobrý dn. Obecně platí, že v izolaci jste min. 5 dní od vašeho pozitivního testu. Po konzultaci vás váš praktický lékař může propustit z izolace, pokud jste byli izolováni min. 5 dní, a zároveň poslední 2 dny nemáte příznaky onemocnění covid-19.

otázka

Dobrý den, mému 7letému synovi byla zjištěna borelioza. Dostal antibiotika Zinat v dávce 250mg - 2x denně. Prosím, není tato dávka pro syna moc vysoká? Podle letáku by měl užívat max 150mg. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. U boreliozy je dávka pro děti pod 40kg 15mg/kg hmotnosti až do maximální dávky 250mg 2x denně. Užívat by se měl 14-21 dní. Takže dávkování je v pořádku.

otázka

Dobrý den, chci zeptat jestli je normální reakcí při zavedení čípku Faktu na hemeroidy pálení v konečníku a krev na toaletním papíře. Krev byla již před léčbou. Jen pokud hemeroid krvácí, jestli nepoužít něco jiného. Léčba cca 3 dny. Na koloskopii pravidělně chodím. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Pokud je v konečníku prasklinka, tak se pálení či štípání může objevit. Pro rychlejší hojení prasklinek je vhodný Hemagel procto. Pokud krvácí hemeroid (nikoliv prasklina v pokožce) je vhodný právě Faktu. Není problém oba produkty kombinovat. Doporučuji mezi nimi odstup alespoň 1h.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli kapky Mastodynon mohou nějak ovlivnit HA Krajině. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Mastodynon by účinek antikoncepce ovlivňovat neměl.

otázka

Dobrý den, když ležím dostávám závratě. Někdy při otočení, ale někdy jen tak v klidu. Najednou se mi zatočí hlava a za chvilku to přejde. Ihned po závrati nemůžu chvilku zaostřit, mám rozmazané vidění. Cítím tlak na šišinku a mám slabé ruky. Když se posadím a potom celý den už to bývá dobré. Dnes v noci několikrát a dokonce ráno, po snídani, se mi hlava zatočila při sehnutí až jsem spadla (naštěstí na gauč). Vystřídala jsem několik polštářů a je to stejné. Tlak mám v normě. Děkuji za Váš názor.

odpověď

Dobrý den. Bez osobní konzultace není možné určit, co je příčinou Vašich potíží. Pokud potíže neustoupí, je na místě návštěva lékaře.

otázka

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na homeopatickou léčbu počínající růžovky, rosacei. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, léčba rosacey se dá skutečně podpořit homeopaticky. Velký význam má i detoxikace organismu. Je vždy důležitá podrobná anamnéza a omeopatická léčba, která rozhodně není jednoduchá, patří do rukou zkušeného homeopata.

otázka

Dobrý den, užívám Trittico 300mg Cipralex 20mg, který ale vysazujeme postupně pro neúčinnost a NU. Lékař mi nyní poslal ovšem erecept na Ketilept 25mg jako augmentaci léčby, ten pak zvýšíme na 50mg a Tritico snížíme. Ovšem jsem zjistila, že Ketilept obsahuje laktózu, se kterou mám dost problém. Menší 25mg tabletu snad přežiju s Laktazanem, ale vyšší dávky? Není nějaká jiná alternativa? Bojím se napsat lékaři s dalším požadavkem. Měli jsme dost živou diskuzi na téma Ketilept, který mě děsil tím, že je antipsychotikum a já mám deprese. A ještě dotaz - můžu brát Ketilept současně s Tritticem? Obojí mám 0-0-1, Trittico beru kolem 22hod. Děkuji moc

odpověď

Dobrý den, se stejnou účinnou látkou jako Ketilept neobsahuje laktózu pouze Quetiapin Mylan. Ostatní podobné léky laktózu obsahují (Hedonin obsahuje ze všech ostatních laktózy nejméně. 4x méně než Ketilept). Kombinace Trittica a Ketileptu je možná pouze za předpokladu pečlivého následného sledování. Ideálně pravidelné EKG (i před začátkem užívání kombinace) a měření hladiny draslíku a hořčíku.

otázka

Dobrý den, mám takový podivný dotaz. Od malička jsem docela snědý, ale rom nejsem. Chtěl bych se zeptat, jestli nejsou nějaké léky, nebo mastičky na stabilizaci pigmentu. Děkuji

odpověď

Dobrý den, s tímto dotazem se obraťte přímo na kožního lékaře, který se zabývá i estetickou dermatologií.

otázka

Dobrý den. Mám teď celkem nově potíže ale nevím co nebo jestli něco znamenají. Bolí mě hlava, cítím dost unavená, v krku, divně se mi dýchá (nedokážu to popsat), kašel a přidané hleny zbarvené lehce do červena. Nevím si rady jestli to mám nějak řešit s lékařem nebo ne. Mám bohužel i spoustu jiných problémů a myslím si že nejsou úplně malé

odpověď

Dobrý den. Bez osobní konzultace není možné určit, co je příčinou Vašich potíží. Pokud potíže neustoupí, je na místě návštěva lékaře.

otázka

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi kožním přípravkem belohair 5 % a belohair 2%. Po jakém prosím rychleji rostou nové vlasy, jaký je účinnější a tedy lepší. Předem moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, Belohair 5% je indikován pouze u mužů. Belohair 2% mohou používat i ženy. Používá se 2x denně 1ml na suchou pokožku hlavy. Účinek lze očekávat po 4 a více měsíců.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 215 lidí

Mohlo by vás zajímat

Roztroušená skleróza se nevyhýbá ani dětem

Roztroušená skleróza, která postihuje hlavně mladé dospělé ženy, se nevyhýbá ani dětem. Protože se ale problém týká jen malé skupiny dětí, pediatři často na toto onemocnění při problémech nepomyslí a diagnostiku tak mohou nechtěně oddálit. Právě u nich je ovšem snad ještě důležitější než u dospělých pacientů včasné nasazení léčby.

Separační úzkostí si projde každé dítě

Separační úzkost představuje jednu z vývojových fází v dětském životě. Obvykle se projevuje pláčem, hysterických křikem a silným rozrušením, a to hlavně ve chvíli, kdy se dítě musí obejít bez přítomnosti svých rodičů nebo se nachází v nějakém neznámém prostředí.

Oční vada, kterou nepoznáte! Astigmatismus!

Oční vada způsobená nepravidelným tvarem rohovky je velmi častá, přesto kolem ní stále panuje řada mýtů a polopravd. „Astigmatismem trpí přibližně dvě třetiny našich pacientů,“ uvádí MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Díky moderní medicíně se však lze potíží jednou provždy zbavit.

Roztroušená skleróza: Stres, covid i očkování může být spouštěčem atak

K atakám roztroušené sklerózy přispívá i vysoká míra stresu v populaci. Prožili jsme covidovou pandemii, na kterou navázala válka na Ukrajině, a přišlo i zhoršení ekonomické situace. To vše jsou velké stresory, které naši pacienti silně prožívají a bohužel mohou zapříčinit ataku. Silný stres může dokonce nemoc i vyvolat. Pacienti s roztroušenou sklerózou se od letošního jara dostávají k nové léčbě, která by jim měla pomoci lépe s nemocí bojovat.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce