Poradna: Stomatologie a dentální hygiena

Na Vaše dotazy v poradně Stomatologie a dentální hygieny odpovídá:


MUDr. Jan Stuchlík


dr_stuchlik.jpg Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky
Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.

Profesní zaměření:
Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na estetické rekonstrukce, implantologii a tkáňovou regeneraci.

Vzdělání:
Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.
Od roku 2009 je na základě 3-semestrálního studia na prestižních německých klinikách držitelem mezinárodně uznávaného certifikátu pro implantologii a členem DGI – Deutsche Gesellschaft für Implantologie. Kontinuální vzdělání si doplňuje v Německu v rámci APW – Akademie Praxis und Wissenschaft.
Během studia absolvoval v roce 2001 semestrální stáž na Universität Rostock, Německo a v roce 2004 semestrální stáž na Blackrock Clinic, Dublin, Irsko.

Publikace:
Přednášková činnost, pravidelné překlady odborných článků pro odborný časopis Quintessenz; v roce 2005 přeložil pro nakladatelství Grada knihu Memorix zubního lékařství (německý originál Memorix Zahnmedizin, Thieme Verlag).

Praxe:
2005 - 2012: pracoval jako zubní lékař v Asklepion – klinice a institutu estetické medicíny.
Od roku 2012: Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky

Jazykové znalosti:
Hovoří plynně anglicky, německy a rusky.


Partner poradny Stomatologie a dentální hygiena:

banner_partner.jpg

Poradna uzavřena

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den pane doktore, Jen mám dotaz. Bolel mě zub nahmatala jsem si bouličku v dolní čelisti. Šla jsme k zubařovi ten mi zub vyčistil a podle RTG zjistil že mám kaz hluboko. 9.prosince mám přijít a uvidí se jestli zub žije nebo ne. Ale co mě trápí je ta boule. Je malá, pohyblivá, neboli a hlavně nejde vidět jen si ji nahmatam. Je jako by u dolní čelisti v dásní. Bojím se že se jedná o vážnou věc. Zubař mi řekl že je to zvětšená uzlina. Nevíte kdy tyto uzliny miznou? Už to bude týden kdy jsme navštívila zubaře. Děkuji.. Může se jednat i o rakovinu?

odpověď

Dobrý den, podle popisu to vypadá spíše na příznak spojený s onemocněním zubu. Po léčbě by se měl stav upravit. Pokud by potíže přetrvávaly i nadále, dostavte se znovu ke kontrole.

otázka

Dobrý den, mám problematický chrup s poměrně vysokou kazivostí. Prosím o informaci, zda je rozumné si nechat v takové případě zabrousit přední zub, jen kvůli estetickému hledisku. Nevedlo by to k vyššímu riziku vzniku kazu či zbytečného ohrožení zdraví zubu? Ještě mám jeden dotaz ohledně vypadnutí malého kousku plomby ze zadní části horního předního zubu (na samém konci zubu daleko od dásně) - prý to z hlediska pevnosti zubu nevadí nechat bez ošetření. Nevystavuji tak ale zub opět většímu riziku vzniku kazu nebo jiných problémů, když je porušena sklovina? Předem Vám děkuji za odpovědi.

odpověď

Dobrý den, záleží, do jaké hloubky by byl zábrus proveden. Pokud by se zábrus udržel ve sklovině a ta byla následně zaleštěna do hladka, větší kazivost nehrozí. K Vašemu druhému dotazu – záleží, jak velký kus výplně se odlomil a v jakém místě – jestli ve výplni či na rozhraní zub-výplň. Pokud by to byl druhý případ, doporučujeme pro těsnost výplně zhotovit výplň novou.

otázka

Dobrý den, mám problém, kdy byly ošetřeny zubní kanálky v šestce dole a následně zaplněny a dle rentgenu proběhlo vše v pořádku. Sedmička hned vedle je nedokonale vyčištěna od předchozí zubařky, časem se bude dočišťovat. Žádný zub mě nebolí, nemám sebemenší problém, ale od té doby, co mi byla zaplněná šestka dole, mě bolí stejná strana tváře tím způsobem, že pociťuji nepříjemný tlak ve tváři. Toto trvá přibližně dva měsíce. Zánět v dutinách vyloučen rentgenem, kam mě poslal praktik. Nevíte, jestli bolest ve tváři může být způsobena špatně zaplněným kanálkem, špatně vyčištěnýma kanálkama v sedmičce? Děkuji za vaše rady.

odpověď

Dobrý den, citlivost po ošetření kořenových kanálků bývá běžná. Jestli je zde ale navíc stále zub s nedokonale ošetřeným kořenovým systémem (sedmička), vylučte tuto možnou příčinu popisovaných obtíží opětovným ošetřením kanálků.

otázka

Dobrý den, před cca měsícem jsem začal pociťovat slabou bolest v oblasti dříve zaplombované šestky vlevo dole při skousnutí potraviny v tomto místě. Tento pocit během uplynulé doby nijak negradoval a je stejný. Citlivost na teplé či chladné prostředí se zatím neobjevila. Neboť odjíždím příští týden na dva týdny do zahraničí, navštívil jsem svoji zubní lékařku, aby posoudila stav a případně provedla či naplánovala odpovídající zákrok. Po prohlídce zubu, tvrdila, že nalezla v místě vedle staré plomby na zubu drobný kaz s tím, že je zbytečné to teď řešit a že mohu v klidu odjet a objednala mně až na polovinu února 2020. Kaz bude mechanicky odstraněn vrtáním a vložena plomba. Mám ale obavu, že naplánovaná doba je velmi pozdní, kaz se bude rychle rozvíjet, narušovat zub do té míry, že může brzy proniknout na dřen zubu, způsobit zánět a tak vyvolané bolesti a zbytečné útrapy, o destrukci a ztrátě zubu nemluvě. Myslíte si, že jsou mé obavy zbytečné nebo na nich něco bude, a měl bych co nejdříve ještě před odjezdem ( příští týden) navštívit paní zubařku a nechat provést odpovídající zákrok v rámci ranních bolestivých připadů ? Pravděpodobně by byl zub vyvrtán a osazen dočasnou výplní ? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel bez toho, abychom viděli zub či rentgenový snímek přesnou odpověď dát nemůžeme. Pokud ale píšete, že paní doktorka objevila „drobný kaz“, nemusíte mít obavu, že by se za tak krátkou dobu stihl rozšířit až do dřeně.

otázka

Dobrý den, potřebuji radu k zubaři chodím od mládí zuby se mi začali dost kazit okolo 15 let a to jsem k zubaři chodil pravidelně a zuby si čistil jak to jen šlo postupem času mi odešli skoro všechny stoličky na dolní čelisti a dvě na horním patře obě jedničky a dvojky mám opravované a tak mohu pokračovat je mi 26 a k zubarce chodím 2x do měsíce už asi rok od 18 si čistím zuby jen pastami od elmexu a používám jen kartáčky které mi doporučila paní zubařka a kupují se v lékárně i pastu mi doporučila zubařka říkala že elmex je nejlepší a teď konečně k dotazu už asi 2 roky mi jedničky a dále dozadu prostě všechny zuby co mám vrtané pořád jen vrtá každou návštěvu a poté je výplní jen nějakým cementem který stejně vypadne třeba za 5 dní a tak je to dokola každou návštěvu plomba ani jedna pořád jen zvětšování dir a výplně nic víc a zadní stoličky ani jeden kořen venku bylo mi řečeno že mám kořeny co pevně drží a že do budoucna do nich něco dá a udělá mi na ně nový zub mám tam jen torza ale min. Dva roky se na ně ani nesáhlo jen zase ta výplň co po čase vypadne a je tam hluboká díra je vůbec možné udělat jen na kořen nový zub ?? A proto se ptám má smysl pořád jen čekat a nechat si zvětšovat díry a poslouchat slyby protože opravdu nevím proč to tak je a i když chodím k zubaři 2x do měsíce a už skoro dva roky bez nějaké změny tak nechci o zuby přijít i když paní zubařka pořád říká to se opraví budeš mít zuby i v 70ti a tak má smysl čekat na nějaké změny nebo si najít jiného zubaře děkuji

odpověď

Dobrý den, práci Vaší paní zubařky a tak ani názor na případnou změnu lékaře nám hodnotit nenáleží. Některé léčebné postupy opravdu vyžadují opakované vkládání provizorní výplně a kořeny (pokud je zbývající množství tvrdých zubních tkání a jejich stabilita dobrá) opravdu využít lze. Pokud však máte o své léčbě jiné představy či dlouhodobě nepociťujete zlepšení, je návštěva na jiném pracovišti pochopitelná. Přejeme brzké vyřešení obtíží.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na kořenovou nádstavbu a její rizika. Mám ji asi 5-6 let a nyní mi korunka spadla z té kovové části, která je v dásni. Problémy mi to žádné nedělá, konzumace jídla bez problému. Můj dotaz je, jestli se mi třeba nemůže dostat kousek nějakého jídla mezi tu kovovou nádstavbu a kost a způsobit mi například zánět okostice nebo jiný problém? Děkuji za odpověď. Třebíč

odpověď

Dobrý den, při spadnutí korunky a odhalení kořenové nástavby v ústech je zvýšené riziko usazovaní plaku a následném vzniku zubního kazu na kořeni, ve kterém je kořenová nástavba zasazená. Určitě bych v tomto případě doporučil návštěvu Vašeho lékaře.

otázka

Dobrý den, můžete mi poradit, kde je problém a jak jej vyřešit? Cca před 3 měsíci mi byl vrtán kaz a následně zaplombován fotokompozitní bílou výplní. Bylo mi řečeno, že zub může být až 6 týdnů citlivý na chladné a teplé a občas pobolívat. Což se přesně dělo a děje dodnes. Minulý pátek mě ale začal zub bolet jako nikdy a tak jsem dnes po svátku šel k zubařce. Zkoušela mi reakci na chladné, což jsem reagoval, tudíž je tam prý živý nerv a údajně s tím nemůže nic udělat zatím. (Kdyby tam byl zánět, tak bych prý skákal až do stropu) Rentgen zjevně nic neukázal. Zub pořád bolí, nemůžu na něj vůbec kousat a je hodně citlivý na sebemenší dotek. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, v zubu byl pravděpodobně kaz velmi hluboký, blízký nervu zubu. Přechodná citlivost zubu na studené a teplé může být po zhotovení hlubokých výplní normální, ale bolesti na skus a dotyk ukazují spíše na nevratné poškození nervu zubu. Na rentgenu je vidět až pozdější fáze zánětu, kdy zánět prostoupí až do kosti pod zubem a kost začne narušovat, v tuto chvíli tedy nemusí být na rentgenu nic patrné. V akutní fázi zánětu zub reaguje na chlad zvýšeně, ale nemusí to být pravidlem. Podle toho, jak celou situaci popisujete je s největší pravděpodobností nutné ošetření kořenových kanálků zubu, tedy zub umrtvit.

otázka

Dobrý den, již jsem měl dříve fixní rovnátka, ale bohužel ze své nedbalosti jsem přestal nosit snímací, které na ně navazovaly a po čase mi horní střední řezák vylezl ven, myslíte že bych kvůli jednomu zubu musel mít znovu fixní aparát nebo i v mem věku 22 let, by se mnou zmiňována vada dala řešit pouze snímacím aparátem. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, doporučujeme konzultaci na ortodoncii, kde o terapii rozhodnou. Častěji se ale u dospělých pacientů využívá fixních aparátů.

otázka

Dobrý den, od svých 15ti let (nyní je mi 23) mě trápí časté záněty zubní dřeně. Přišla jsem o tři zuby, jeden v předu tak je nahrazen implantátem. Dále spousta zubů mrtvých.. A protože jsem z bolestí, častých návštěv u stomatologa i braní antibiotik již značně vysílena, začínám zvažovat celkovou zubní náhradu implantáty. Ráda bych znala názor odborníka, jestli to je možné a vhodné. Vím, že vlastní chrup je v těle důležitý, ale jestli mi tam nyní nepáchá více škody než užitku.

odpověď

Dobrý den, bez rentgenové dokumentace a seznámení se současným stavem chrupu samozřejmě nemůžeme být konkrétní, obecně ale platí, že vlastní zub je pro tělo to nejlepší a vyplatí se o jeho zachování usilovat. Tak jako pro vlastní zub, tak i pro implantát je ale nejdůležitější správná a důkladná hygiena.

otázka

Dobrý den, nějakou dobu mě trápil problém se zuby, kdy jsem měl bolesti při kontaktu se studeným. Bolest bylo ovšem těžké identifikovat odkud jde. Jen jsem věděl, že někde v levé horní části chrupu. Paní zubařka mi doporučila pastu na citlivé zuby. Jenže asi po 2 měsících se dostavili bolesti a tentokrát bolest trvala i bez kontaktu se studeným. Paní doktorka mi vyčistila a zaplnila zubní kanálky u levé horní stoličky (šestky). Bolest ovšem stále trvala a byla čím dál nesnesitelnější a proto jsem ji navštívil znovu. Údajně nenašla všechny kanálky a některý skrytý může teď dělat problém. Dostal jsem antibiotika a prášky na bolest. Prášky nezabírají, stále cítím velké bolesti, navíc mám zduřené uzliny v levé části krku pod čelistí. Na pohotovosti mi jiná paní doktorka tento zub znovu otevřela a našla další jeden malý kanálek, který by mohl tuhle bolest způsobovat. Podle paní doktorky z pohotovosti mám vyhledat pomoc u odborníků ,kde dělají mikro-čištění kanálků. Tento proces je zdlouhavý a finančně náročný. Chci se zeptat na Váš názor, zda-li si podstoupit tento proces čištění, nebo z dlouhodobého hlediska byste doporučil raději zub vytrhnout? Ještě bych se rád zeptat, zda může nějak souviset problém s touto stoličkou vpravo nahoře i s tím, že se mi teď ozvala bolest zubu pod ním, tedy také šestka stolička vlevo dole. Zub je na dotek citlivý a bolí. Občas v něm pulzuje. Děkuji

odpověď

Dobrý den, bez rentgenové dokumentace a vyšetření nemůžeme podat přesnou odpověď. Přesto pokud je příčinou obtíží zmiňovaný zub, tak obecně platí, že je nutno nalézt, vyčistit a zaplnit všechny kanálky zubu, aby došlo k ústupu zánětu a s ním spojených bolestí. A jelikož je anatomie kořenového systému často spletitá, velmi nám k odhalení všech kanálků právě mikroskop pomáhá. Bolest dolního zubu pak bude mít dle Vašeho popisu spíše vlastní příčinu (nejčastěji jí bývá kaz). Proto doporučujeme komplexní vyšetření chrupu společně se zhotovením rentgenů.

otázka

Dobrý den, dcera téměř 4roky měla před týdnem úraz-spadla na pusu, horní jedničky měla povytažené-nevím jak přesně to popsat, na pohotovosti ji jeden zoubek vytáhli druhý nechali, ale má ho trošku vybočený a je cca tak 0,5cm, níž než původně vyrostl, ji to nějak neomezuje, ale z estetického hlediska to nevypadá hezky, v pondělí byla následně na kontrole u svého zubaře a ten to taky neřešil. Udělal ji jen rentgen. Mám to nechat být, nebo to řešit jinde, už jen pro to aby ji pak trvalé jedničky vyrostli tak jak mají. Děkuji

odpověď

Dobrý den, takto úrazem změněnou polohu dočasného zubu opravdu neupravujeme a to právě proto, aby nedošlo k poškození vyvíjejícího se stálého nástupce. Zhotovení rentgenového snímku je pak pro kontrolu stavu správným postupem.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální, když mi asi tak před týdnem řezali do dásně, aby zubař vyndal zub moudrosti, a potom to zašili, aby mě bolela hlava (u spánku) a ucho na té straně, kde jsem měla zub. Beru antibiotika na bolest dásně a nevím, jestli to není tím. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Může to být následek zákroku, pokud se stav nezlepší, tak je vhodné návštívit lékaře, který trhání prováděl.

otázka

Dobrý den, Už asi rok mám vytrhnutou horní osmičku, nicméně mě teďka začala bolet dáseň jakoby mi ta osmička znovu rostla. Moje Zubařka je teď nemocná a chtěla bych vědět jestli je to něco vážného. Moc děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Nemělo by být. Pokud budou obtíže přetrvávat, bude vhodné navštívit jiného zubaře na kontrolu.

otázka

Dobrý den,mluvím za svého přítele.Všiml, že asi 3 měsíce (mohlo být déle) má nějaký výrustek dole na zubu. Stomatochirurg mu to vyřízl a za dva týdny šel vytahovat stehy. Řekl mu, že to byl zhoubný nádor, ale že je vše v pohodě. Nic víc nekontroloval, nedělal třeba žádné rentgeny (nevím jaký je postup) a poslal ho domů. Jak mohl vědět, že se to nikde nerozšířilo. Přítel si stěžoval, že to má bílé - na to mu řekl, že to byly leukocyty, že je to dobře, že se to udělalo. Plival i krev. Dnes to byl vytáhnou, tak nevím jak dále se to bude hojit, ale mám obavy. To stačilo jen vyříznout a vše v pohodě? Děkuji za názor.

odpověď

Dobrý den. Tady nemohu poradit, protože s tím nemám žádnou zkušenost. Nádory spadají do kompetence stomatochirurgů. Pokud máte pochybnosti, tak je možná konzultace u jiného stomatochirurga.

otázka

Dobrý den. Chtěl bych se, zatím jen informovativně zeptat. Kolik by přibližně stál celý chrup? Tím myslím všechny implantáty + všechny zuby(keramické, metalkeramické). Momentálně mám jen sundavací zubní náhradu. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Možnost ošetření chrupu implantáty je velmi individuální. Je nutné stanovit potřebný počet implantátů (neplatí, že pro náhradu jednoho zubu je potřeba vždy jeden implantát). Záleží také na metodě, kterou si zvolíte. Vhodnost postupu je volena podle klinické situace. Postup při implantaci ovlivní i kvalita a kvantita kosti, do které má být implantát umístěn. Standardní postupy vyžadují použití 6-8 implantátů a přípravné chirurgické výkony. Dále je tu metoda „All-On-Four“, kdy je můstek kotven pouze na čtyřech zubních implantátech. Záleží také na materiálu. Jestliže Vás na nějakém pracovišti lákají velmi nízkou cenou, pravděpodobně Vám plánují zavést levné nekvalitní implantáty, které mohou časem selhat nebo neumožní špičkový estetický výsledek. Zkušení implantologové používají renomované implantologické systémy. Finanční náročnost ošetření implantáty je z těchto důvodů velmi individuální. Podrobný plán ošetření včetně finanční kalkulace lze proto provést pouze na základě podrobného vyšetření. Chcete-li znát přesné informace, objednejte se na konzultaci, kde Vám detailně na základě vyšetření poskytnou potřebné informace.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

40%
53%
Zatím hlasovalo 343 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Akutní zdravotní problémy našich dětí. Co zvládneme sami a kdy vyhledat pomoc lékaře?

Pokud jste rodiči, pak jste pravděpodobně někdy zápasili s otázkou, když vaše dítě onemocnělo, zda zavolat doktora nebo počkat. U dítěte mladšího 2 let, které nedovede popsat své pocity, je často obtížné nalézt příčinu problému. Kromě toho, nemoci u malých dětí mají tendenci se vyvíjet mnohem rychleji než u dětí starších a u dospělých. Je proto nejlepší kontaktovat lékaře, když se kojenec nebo batole necítí dobře bez zjevné příčiny.

Tenisový loket. Jak jej léčit?

S tzv. „tenisovým loktem“ má zkušenost řada z vás. Tenisový loket získal své označení zřejmě pro zvýšený výskyt u sportovců věnujících se tenisu. Dnes je však toto označení nepřesné. Postihuje totiž pacienty na základě přetěžování při velmi různém spektru činností, často nárazově prováděných.

Nebojte se mamografu

Ročně u nás stále na rakovinu prsu umírá na 1600 žen, k čemuž stále přispívá podcenění preventivních vyšetření. Přitom šance na vyléčení jsou dnes nesrovnatelně vyšší než třeba ještě před dvaceti lety. Je to dáno včasným záchytem onemocnění, kdy je nádor ještě malý, často nehmatný a nešíří se do okolních tkání. K odhalování raných stádií rakoviny prsu slouží právě mamografie.

Užíváte často léky? Pozor na ledviny!

Užívání léků nezatěžuje jen trávicí trakt, ale často také ledviny. Mnoho léčiv je totiž z těla vyloučeno právě prostřednictvím ledvin, i když k této očistné funkci organismu významně přispívají také játra. Pokud není lék užíván podle pokynů ošetřujícího lékaře, můžete si způsobit poškození ledvin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce