Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Stomatologie a dentální hygiena

Na Vaše dotazy v poradně Stomatologie a dentální hygieny odpovídá:


MUDr. Jan Stuchlík


dr_stuchlik.jpg Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky
Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.

Profesní zaměření:
Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na estetické rekonstrukce, implantologii a tkáňovou regeneraci.

Vzdělání:
Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.
Od roku 2009 je na základě 3-semestrálního studia na prestižních německých klinikách držitelem mezinárodně uznávaného certifikátu pro implantologii a členem DGI – Deutsche Gesellschaft für Implantologie. Kontinuální vzdělání si doplňuje v Německu v rámci APW – Akademie Praxis und Wissenschaft.
Během studia absolvoval v roce 2001 semestrální stáž na Universität Rostock, Německo a v roce 2004 semestrální stáž na Blackrock Clinic, Dublin, Irsko.

Publikace:
Přednášková činnost, pravidelné překlady odborných článků pro odborný časopis Quintessenz; v roce 2005 přeložil pro nakladatelství Grada knihu Memorix zubního lékařství (německý originál Memorix Zahnmedizin, Thieme Verlag).

Praxe:
2005 - 2012: pracoval jako zubní lékař v Asklepion – klinice a institutu estetické medicíny.
Od roku 2012: Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky

Jazykové znalosti:
Hovoří plynně anglicky, německy a rusky.


Partner poradny Stomatologie a dentální hygiena:

banner_partner.jpg

Poradna uzavřena

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den,byl jsem u zubaře na odstranění zubního kamene,od té doby už 3 měsíce mě trápí vyražka na vnitřní straně rtu,takové bílé i vodové pupínky vždy v místě kde se ret dotýká zubní mezery,nikdy jsem tento problém neměl až po dentalní hygieně kterou jsem podstoupil poprvé v životě-kamene bylo dost.Moje zubařka mě poslala na stěry a vysledek, známky HPV.Mohl jsem se nakazit právě při odstranění kamene?Čekal jsem že dostanu nějaké léky ale do doporučení mě napsala pouze nekouřit.Nedokážu nikomu vysvětlit že to vše začalo až po odstranění kamene.Pupínky nebolí,nepalí ale po ohrnutí rtu tam jsou.děkuji

odpověď

Dobrý den, Při ošetření, ať už u zubního lékaře, nebo dentální hygienistky, se používají sterilní nástroje, infekce by měla být vyloučena. Je možné, že zákrok způsobil aktivaci virů, které do té doby byly v těle přítomny, ale neaktivovány. Těžko soudit, jedná se jen o spekulace.

otázka

Dobrý den již měsíc docházím k zubaři s bolestí zubu pod korunkou. Mám metalokeramicky můstek na 4 horních zubech. Byl mi udělán RTG snímek vše v pořádku žádný zánět. Zuby na poklep lékařem nebolí ani nereagují na horké i studené.Při zkoušení skusu ohledně obroušení vše v pořádku.Dásně mám zdravé. Ale zuby mě při ukusování jídla bolí,resp.ukousnot nejde nic ani měkkého jako plátek šunky krajíc chleba...prostě nic jako bych je neměla. Na dotek prstem bolí jen zevnitř a zespoda při zkusu zvenku nebolí. Lékař si se mnou neví rady a já jsem zoufalá. Prosím o radu. Děkuji

odpověď

Dobrý den, tady bez vyšetření opravdu pomoct nemůžeme, doporučuju navštívit jiného lékaře na konzultaci situace. S pozdravem MDDr. Jakub Váša

otázka

Dobrý den, zubní lékař mi doporučil nechat si vytrhnout ještě nevyrostlou osmičku, protože mi v dásni roste nakřivo a mírně už zasahuje do kořenů sedmičky. Zub mě nijak nebolí, ale je mi jasné, že je potřeba řešit to, co nejdřív. Chtěla bych ale jít na soukromou kliniku, než do klasické nemocnice. Tam mi ale dali termín až 30. ledna. Chci se zeptat, je v pořádku odložit to ještě na 2 měsíce nebo bych měla jít raději do nemocnice a nechat si ji vytrhnout co nejdřív? Sice mě zub nebolí, ale nevím, jestli se za ty dva měsíce nemůže ještě víc posunout a nemůže to pak být horší? Mockrát děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bez rentgenu se nedá říct nic na jistotu, ale 2 měsíce, pokud nejsou subjektivní potíže, by to vydržet mělo. S pozdravem MDDr. Jakub Váša

otázka

Dobrý den, před cca dvěma měsíci mi můj zubní lékař odvrtal hluboký kaz, zasahující blizko nervu, kanálky se čistit nemusely. Zaplatila jsem za plombu 2500kc,nyní se mi zdá, že kolem plomby se dělá černý lem, který se jeví jako kaz. Pokud to bude špatně odvrtaný kaz, mám právo na reklamaci plomby nebo ji budu hradit zase já. Děkuji

odpověď

Dobrý den. To je na dohodě s ošetřujícím lékařem.

otázka

Před 12 dny mi zubař vytrhl 7 vpravo nahoře(8 ka mi už zcházela), uděalal mi tím trháním zároveň komunikaci tzn, že jsem měl spojenu nosní dutinu s pusou, díra byla 2 cm velká, on mi tu ránu zašil šesti stehy, nasadil antb, rána se hojila dobře až překvapivě dobře, dnes poprvé jsem jedlopatrně i na tu operovanou stranu dásně, nedopatřením, jsem však zkousl kousek mandarinky přímo na to místo díry, zdá se mi jako by se mi na boku dásně udlal menší boule, je možní, že bych nějak pohnul s výplní dásně čelisti? (doktor mi do sanice dal nějakou výplň ze které se prý časem vytvoří nová kost sanice. Když už se mi to dnes stalo s tim jídlem, tak jsem se ze zvědavosti "podíval" na celou ránu, umyl jsem si pečlivě ruce a palcem jsem ohmatal tu zašitou díru. pal jsem si ústa vypláchl Paradontaxem extra 0,2 , zdá se mi, že až uplně vzadu je ostrá část okostnice, kterou mi zubař při tom původním zákroku postupně uštipoval, aby mohl ránu zašít. Mít takové zranění není žádná legrace je to velký nápor na nervy, Nevim ani jak vlastně budu mít teď tu část "nové" kosti která vznikne z té výplně dásně jak bude ta část silná, ani nevím, zda není na překážku když tam zůstal malinký ostrý kousek původní okostnice který nepatrně vyčuhuje z dásněi, jsem už z toho utrápený,umordovaný zpoufalý, jak mám teda jíst, doktor zubař říkal, že mohu již na tu stranu kousat le ne ostrá jídla. Prosím poraďte mi děkuji Vám.

odpověď

Dobrý den. U oroantrální komuninace by problém s jídlem být neměl. Pokud je někdy ostrý výběžek kosti, buď si s tím tělo poradí samo, nebo to může ošetřující lékař zabrousit. Pokud to nějak trápí, zašel bych na kontrolu k lékaři, který zákrok dělal.

otázka

Dobrý deň. Už pár rokov mám vytrhnutú dolnú šestku. Môj zubár mi teraz odporúča urobiť tam mostík. Veľmi sa mi do toho nechce, chcem sa spýtať, aké následky môže mať, keď si tam mostík nedám urobiť a zostane mi tam diera? Odrádza ma, že sa nasadzuje na vedľajšie zuby. Mám ich už síce blombované, ale bojím sa, že sa mi môžu ešte viac zničiť obrusovaním a tiež či si zvyknem na niečo neprirodzené v ústach. Čo sa mi môže stať, keď si ten mostík tam nedám? Je to relatívne zadný zub, dieru mi veľmi nie je vidno, z estetického hľadiska mi to nevadí. Ďakujem.

odpověď

Dobrý den. Tak díra po šestce může ovlivnit pozici okolních zubů – jak vedle mezery, kdy se můžou sklánět směrem do mezery, tak protilehlý zub, který může zase trochu povylézt z dásně, protože bude hledat nějaký zub naproti, se kterým by kousal. Náhrada zubu má teoreticky ve fixní podobě 2 možnosti – zmíněný most, kde chápu, že nechcete obrušovat okolní zuby, a implantát s korunkou.

otázka

Dobrý den, přítelkyni se uštípla vnější ploška skloviny na stoličce (cca 20-25% po obvodu a asi 1-2 mm nad dásní). Uvnitř zubu je amalgánová plomba (která je nyní částečně obnažena), sklovina okolo neporušená. Připadne Vám standardní postup jejího stomatologa, který nabízí jako první variantu řešení odstranění zbylých částí zubu a nasazení korunky, jako druhou variantu domodelování zubu kompozitem a jako třetí variantu nechat vše tak s tím, že to ničemu v podstatě nevadí. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel jsem paní neviděl, ale z popisu situace bych volil jinou variantu – nejprve se snažit zub zrestaurovat fotokompozitní výplní po odstranění starého amalgámu a vyčištění od případného kazu. Korunka až jako druhá varianta, pokud by dostavba bílou výplní nebyla z nějakého důvodů možná. Nechat zub prasklý s rozsáhlým amalgámem se mi nezdá jako dobrá volba, určitě bych doporučil zub spravit. S pozdravem MDDr. Jakub Váša

otázka

Dobrý den u jednoho zubu mám zánět. Moje zubařka mi kolem toho zubu nařízla dáseň, dala antibiotika a každý den jsem chodil na výměnu drenu. Když se rána zacelila zub mě vůbec nebolel, otok na dásní byl za 2 dny pryč. Přibližně po 10 dnech se mi objevila na dásní těsně vedle řezu malá búlka. Zub ani dáseň nebolí, na dotek je to citlivější ale bolest to není. Připadá mi že mi tvář trošku natekla. Co by to mohlo být? Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Bez vyšetření těžko říct, ale pravděpodobně se jedná znovu o zánět. Pokud se nevyřeší příčina (to znamená udělat kvalitní ošetření kořenových kanálků, nebo vytrhnout zub), tak se zánět může stále vracet.

otázka

Dobrý den, Před dvěma a půl týdny jsem byla na extrakci levé dolní osmičky. Dostala jsem antibiotika na týden a posléze ještě na další týden, protože otok neustupoval. Nyní jsem po antibiotikách, otok téměř není, nicméně mám v puse, ve tváři jakoby vedle té osmičky, tuhou a ohraničenou nahmatatelnou bouli. Je to normalní? :-(

odpověď

Dobrý den. Jestli je to normální nevím, protože bez osobního vyšetření se nedá přesně určit diagnoza a tím pádem ani poradit. Může se jednat možná o jizvu, nebo něco podobného. Doporučuji konzultaci u zubaře, který zákrok prováděl.

otázka

Dobrý den, navštívila jsem zubního lékaře, protože mi vypadla plomba. Zub mi opravil a udělal rentgen. Chce mi na dvou zubech čistit kanálky a u jednoho dokonce trhat nerv. Mně přijde divný, že jsou tyto úkony opravdu potřeba, protože mě žádný zub nebolí, žádný pocit brnění, či cukání.... prostě nic. Nemám ani problém se studeným nápojem, či teplým. Taky mě překvapila řeč o ceně. Za čištění jednoho kanálku chce 900,- plus výplň. Za injekci na umrtvení jsem taky platila. Přitom má smlouvu s mojí pojišťovnou a ta injekce hradí. Na můj dotaz, proč mi neudělá čištění kanálků na pojišťovnu mi bylo odpovězeno něco ve smyslu, že mají modernější přístroj a na metodu placenou pojišťovnou prý nemají vybavení. Trochu si myslím, že pan doktor lže..

odpověď

Dobrý den. Předně bych svému lékaři věřil, pokud ne, tak je lepší najít si jiného, bez důvěry mezi pacientem a lékařem se nedá dělat kvalitní práce. Ošetření kořenových kanálků se často dělá i když zub nebolí, protože zánět je to často chronický - subjektivně se neprojevuje, ale je tam a může se kdykoliv spustit. Za cenu, kterou pojišťovny platí za ošetření kořenových kanálků se toto, velmi náročné, ošetření nedá udělat kvalitně.

otázka

Dobrý den pane doktore, před skoro 13ti lety jsem měla úraz horní jedničky a od té doby mám místo zubu keramickou korunku. Zub drží, je v pořádku, nic nebolí, ale už nějakou dobu mě trápí jeho malinko odlišná barva a navíc s dnešním trendem bílých zubů mě to trápí mnohem víc a popravdě se trochu stydím smát a zuby ukazovat. Což je škoda, zuby mám jinak pěkné. Také toužím po bílých zubech a chtěla bych si je nechat vybělit, ale korunka mi v tom bohužel brání, a tak uvažuji o její výměně. Bohužel mě má paní zubařka moc nepotěšila, jelikož by to u mě prý byla otázka i měsíce a chodit s ještě ošklivějším zubem měsíc si nedovedu představit. Po odkrytí rtu mi zub ohraničuje tmavá část, asi je to můj předchozí odumřelý zub. Není to ale při smíchu vidět, tak mi to nevadí. Paní zubařka mi chce nejdříve odříznout z dásně štěp, aby to prý pak měla jak ukotvit. Pak se musí vše vyčistit a zub připravit, proto tak dlouhá doba. Jaký je Váš názor? Nejde to nějak zkrátit? Dočetla jsem se o korunkách z Cerec, kde není čekací lhůta téměř žádná a o štěp si myslím, že to neni nutne... Dále mě napadla jestě varianta se zubni fazetou. Nejde třeba ta přilepit na umělý zub a dosahnout tak změny jeho barvy? Nebo není žádna jina varianta, jak zub zesvětlit? Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bez vyšetření Vám bohužel nemůžu poradit, konkrétní situace se musí vidět, vyšetřit, zrentgenovat, a až poté se dají sdělit možnosti. Bez toho jsou to jen spekulace. S pozdravem MDDr. Jakub Váša

otázka

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na Váš názor. Můj nový zubař po mne chtěl při první návštěvě výpis ze stomatologické péče. Ještě jsem se s tím nesetkala. Nemůže to nějak zneužít? Napadlo mne to až s odstupem a po mé osobní zkušenosti, kdy se paní doktorka se sestřičkou přede mnou bavily o dost osobních věcech a způsobem, který mi nebyl příjemný. Ale to je jiná věc. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, je to v pořádku, pan doktor chce znát Vaši stomatologickou historii. Nevidím důvod, proč by to měl zneužívat, je to lékař. S pozdravem MDDr. Jakub Váša

otázka

Dobrý den pane doktore. Prosím Vás o názor. Nejdříve mi byl od dětství zaplombován zub, poté v tomto červenci, tedy asi po 15 letech, mě začal bolet. Paní zubařka vyvrtala, vytáhla nervy, vyčistila kanálky, zaplnila cementem. Do týdne jsem musela přijet znovu, protože se bolest nedala vydržet, ale zabraly dva ibalginy. Po vyvrtání vytekl hnis, vypláchla jsem si to a znovu mi to zadělala. Takto se to opakovalo několik týdnů. Před třemi týdny jsem tam byla zase, paní doktorka zub zadělala a řekla, ať zkusím bolest vydržet. Zub mě začal bolet ve čtvrtek, v sobotu mi už nepomohly ani dva Auliny současně a po třech hodinách po nich Zaldiac. Bolest byla šílená, tepalo mi v dásni, tváři a tvář byla skoro až pod oko oteklá a teplá. Zároveň mě bolel spánek, ale to mě bolí skoro celou dobu léčení zubu. Za celou noc jsem nedokázala usnout a hned v neděli ráno jela na pohotovost. Paní doktorka odvrtala, vydesinfikovala a nechala otevřené. V pondělí mi má paní doktorka nechala zub otevřený, protože jsem měla stále oteklou a bolavou tvář a dáseň. Teď po týdnu tam mám jít. Stále mě ale zub bolí, stejně tak tvář. Naštěstí už není tak oteklá, ale bolí to, musím si brát aspoň jeden ibalgin. Bolí mě i hlava. Za celou dobu mi nebyl udělán rentgen, nebrala jsem ATB ani mi nebyl předepsán žádný lék na bolest, i když je mám velké. Co si o tom myslíte? Je běžné, že mě od zubu bolí i hlava a mám nateklou a bolavou tvář? Někdy nemohu ani normálně fungovat, když mi nezaberou silné léky na bolest. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, to co popisujete jsou komplikace spojené s endodoncií (ošetření kořenových kanálků). Samozřejmě to normální není, pokud je ošetření kořenových kanálků zhotoveno správně, tak bývá zub cca 2 dny citlivý na skus a jinak v pořádku, bez bolesti, bez komplikací. Pokud nejste spokojena s postupem u ošetřující lékařky, doporučuji konzultaci/ošetření na jiném pracovišti. S pozdravem MDDr. Jakub Váša

otázka

Dobrý den, mám po rodičích velmi špatné zuby. Po přestěhování nemohu najít vhodného lékaře. Lékařka, která mě přijmula mi ničí jeden zub za druhým, velmi trpím bolestmi a ona se tváří, že je vše v pořádku. Děsí mě tím, že mi musí strhat můstky, udělat 3x resekci apod... Kde mohu najít pomoc? Rozvrtala mi i zdravý zub s tím, že je tam začínající krček, tak že ho raději spraví. Bohužel plomba zřejmě seděla na nervu a tak jsem měla týden bolesti, než přijela z dovolené. Pak mi zub rozvrtala ze zadu a zatím jej "léčí". Vše trvá již nejméně měcíc. Mezitím se mi vylomily další dva zuby a zub, který jsem přišla původně spravit po vypadlé plombě vůbec neřeší. Prosím o pomoc, je to jak špatný sen. Děkuji

odpověď

Dobrý den, tady je rada velmi jednoduchá – najít si jinou lékařku / lékaře. Ti kteří spolupracují s pojišťovnou mají velmi často plno a neberou nové pacienty, člověk buď musí hledat dál, nebo se obrátit na nějakou soukromou kliniku, kde ale pacient platí vše. S pozdravem MDDr. Jakub Váša

otázka

Dobrý den, mám dotaz za dceru, které je 20 let. Při vrtání zubu cítí bolest i po předchozím umrtvení. Lékařka jí řekla, že jí příště aplikuje silnější dávku, ale ani to nepomohlo, vrtání bylo opět bolestivé. Po aplikaci anestetika musí v čekárně čekat cca 15 min., moje zkušenost při umrtvování zubu je výborná. Osobně navštěvuji jinou zubní lékařku, která zřejmě používá jinou látku a po aplikaci, asi tak za minutu vrtá a to bezbolestně. Prosím o radu, v čem je problém. Zda nevhodná očkovací látka, kterých je zřejmě více druhů nebo způsob aplikace lékařkou, nebo něco jiného. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, důvodů může být více, nejčastěji to bývá způsobeno nevhodným způsobem aplikace, méně často nějakou neobvyklou anatomií. Anestezie více druhů je, ale jeden druh anestezie je v ČR nejrozšířenější a při správné aplikaci funguje bez potíží. Pokud bude ošetřování dcery i přes anestezii bolestivé, doporučuji zkusit jinou lékařku / lékaře. S pozdravem MDDr. Jakub Váša

Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Co je pro vás největší motivací k zanechání kouření?

Zatím hlasovalo 97 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kdy je třeba pomyslet na CHOPN

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění, jehož hlavním rysem je omezený průtok vzduchu v průduškách. Klíčové pro oslabení projevů CHOPN je její včasné odhalení. Podstoupit spirometrické vyšetření by proto měl každý, u koho se ve dvou po sobě jdoucích letech objeví kašel přetrvávající alespoň tři měsíce.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida již dávno nejsou překážkou početí

Přestože jsou v ideálním věku a našly toho pravého pro založení rodiny, stovky žen se střevními záněty neznámého původu, tzv. idiopatickými (ISZ), se rozhodnou mateřství raději úplně oželet. Může za to strach ze zhoršení jejich zdravotního stavu nebo komplikace v těhotenství.

Jsou pro řízení vhodné samozabarvovací brýle?

Samozabarvovací brýle samy poznají, kdy vás mají chránit před sluncem. V místnosti jsou čiré a při pobytu venku se dokážou zabarvit až na úroveň slunečních brýlí. Samozabarvovací čočky totiž reagují na hladinu UV záření. Tyto brýle vyřeší problémy těch, kteří nechtějí nosit sluneční klipy, kontaktní čočky nebo si pořizovat sluneční dioptrické brýle. Jsou ale vhodné pro řidiče?

Onemocnění štítné žlázy - neléčené může mít závažné důsledky

Štítná žláza, tvarem připomínající motýla, je umístěna na dolní části krku před průdušnicí. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce