Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Stomatologie a dentální hygiena

Na Vaše dotazy v poradně Stomatologie a dentální hygieny odpovídá:


MUDr. Jan Stuchlík


dr_stuchlik.jpg Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky
Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.

Profesní zaměření:
Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na estetické rekonstrukce, implantologii a tkáňovou regeneraci.

Vzdělání:
Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.
Od roku 2009 je na základě 3-semestrálního studia na prestižních německých klinikách držitelem mezinárodně uznávaného certifikátu pro implantologii a členem DGI – Deutsche Gesellschaft für Implantologie. Kontinuální vzdělání si doplňuje v Německu v rámci APW – Akademie Praxis und Wissenschaft.
Během studia absolvoval v roce 2001 semestrální stáž na Universität Rostock, Německo a v roce 2004 semestrální stáž na Blackrock Clinic, Dublin, Irsko.

Publikace:
Přednášková činnost, pravidelné překlady odborných článků pro odborný časopis Quintessenz; v roce 2005 přeložil pro nakladatelství Grada knihu Memorix zubního lékařství (německý originál Memorix Zahnmedizin, Thieme Verlag).

Praxe:
2005 - 2012: pracoval jako zubní lékař v Asklepion – klinice a institutu estetické medicíny.
Od roku 2012: Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky

Jazykové znalosti:
Hovoří plynně anglicky, německy a rusky.


Partner poradny Stomatologie a dentální hygiena:

banner_partner.jpg

Poradna uzavřena

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, vypadl mi můstek a pan doktor mi ho odebral a nabídl že udělá celý nový vršek. Jelikož jsem si můstek platila chtěla jsem ho vrátit, ale pan doktor ho vyhodil tak jsem se chtěla zeptat zda by mi neměl pan doktor tento můstek dát. Pravděpodobně už je tento můstek nepoužitelný ale stál mě docela dost peněz tak jsem si ho chtěla odnést. Ještě bych se ráda zeptala jaká je životnost můstků. Nyní mi dělá můstek na 10 zubů, vypočítal vše na částku cca 17 tisíc tak se chci zeptat zda opět po dvou letech je možné že mi zase tento můstek vypadne jako tento předchozí a budu platit opět nový Moc děkuji

odpověď

Nevyhovující sejmutý můstek nemá žádné další využití, ale neměl by být problém, pokud byste o něj požádala. Váš lékař by Vám ho jistě rád vydal, protože pro něj již také žádné využití nemá. Co se týká životnosti nového můstku, ta je limitována mnoha faktory, zejména dentální hygienou, ale také kvalitou zhotovení. MDDr. Soňa Humpolíčková

otázka

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na možnosti řešení mého problému. Moje jedničky nahoře byly "mrtvé", byly tmavší než ostatní zuby, proto jsem si nechala zuby opravit - obrousit a na ně nasadit keramické korunky. Korunky vypadají hezky, ale problémem jsou tmavé dásně lemující jedničky - prý z důvodu černých kořenů. S korunkami jsem spokojena, ale bohužel, když se usměji odkryji tmavé okolí okolo jedniček a nevypadá to vůbec hezky - jako bych měla opět "černé" zuby. Dle doktora se toto nedá vyřešit. Prosím Vás o Váš názor. Velice Vám děkuji

odpověď

Možnou příčinou nevyhovujícího zbarvení v oblasti krčků může být kovový podklad korunky. Metalokeramické korunky způsobují tyto estetické nedostatky. Řešením by v této situaci byly celokeramické korunky, které by se zhotovily po vnitřním bělení pahýlů zubů. MDDr. Soňa Humpolíčková

otázka

Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat na jakou zubní náhradu mám nárok,když jsem po ozářkách a vypadaly mě zuby.Děkuji za odpověď.

odpověď

Máte nárok na klasickou celkovou snímatelnou zubní náhradu. Jiné varianty náhrad a jejich proplacení pojišťovnou je nutné konzultovat přímo s Vaší zdravotní pojišťovnou, která rozhodne, jakou náhradu Vám proplatí. MDDr. Soňa Humpolíčková

otázka

Dobrý den. Chci se zeptat,zda je možné při čištění zubního kamene narušit sklovinu zubu tak,že mezi zuby vzniknou miniaturní kazy. Spousta lidí tvrdí,že čištění zubního kamene je sice nepříjemné,ale jen někoho to bolí. Já ani po injekci nemohla pomalu vydržet,jak to bylo bolestivé. Teď mám mezi předníma zubama skoro všude kazy v místě,kde se zuby dotýkají a začínám si myslet,že mi to způsobila sama sestra svým nešetrným přístupem. Rentgen mám dělaný snad rok zpátky a tehdy nikdo nezmínil takové množství kazů.Děkuji za odpověď.

odpověď

Při odstraňování zubního kamene běžně nedochází k poškození zubů, ani ke vzniku zubního kazu. V bodu kontaktu vznikají zubní kazy kvůli špatné mezizubní hygieně.

otázka

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat jakým způsobem by se dala řešit moje situace.V horním patře mi chybí na levé straně 3,4,5,6,7, na pravé straně 4,5,6,/ 3 a 7 mají korunku z dřívějšího můstku/.V současné době mám částečnou snímací protézu značky Deflex, na kterou jsem si za 2 roky nezvykla, navíc po neustálém opravování mi dobře nedrží.Léčím se na autoimunitní reumatickou artritidu injekcemi Metoject, Prednisonem 5 mg denně, dále se léčím na osteopenii pomocí Vigantolu a Calcia.Je to asi moje zbožné přání, ale ráda bych měla horní patro bez snímací protézy.Děkuji vám za odpověď.

odpověď

Pokud se chcete vyhnout snímatelné náhradě, nejlepší volbou jsou dentální implantáty. Před zvolením této terapie je ale nutné důkladné vyšetření, zejména zhodnocení nabídky kosti. Dle CT vyšetření se určí, zda je terapie vhodná a případně jaký bude postup, jestli bude nutné doplnit kostní materiál atd. Důležité je i zhodnocení rizika implantace ve vztahu k Vašim chorobám.

otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V listopadu mi byla zhotovená bílá kompozitová vyplň na 5 vpravo dole a dnes se mi kousíček odštípl a mám pocit, že je plomba v pohybu... Vztahuje se na tuto záruka, nebo budu muset výplň platit znova... Děkuju moc za odpověď

odpověď

Dobrý den, tandardní záruka na fotokompozitní výplně je 6 měsíců, avšak může se lišit dle pracoviště. Obraťte se proto na svého ošetřujícího zubního lékaře. Hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 19 a od 15cti jsem nebyla u zubaře. Mám panickou hrůzu. Nedokážu to popsat, prostě mám strach. Jelikož jsem u zubaře už pár let nebyla, tak mám hrozné zuby. Nedávno mi vypadl zub vepředu, nevypadl mi celý, takže kořen mi zůstal a mám "kančí" zub. Stoličky mám taky prolezlé kazem a zuby se mi rozpadají. Potřebovala bych poradit, nesednu si do zubařského křesla. Kam bych měla zavolat, aby mi udělali celkovou narkózu a opravili zuby nějak levně? Moc Vám děkuji.

odpověď

Pro zhodnocení stavu chrupu, stanovení plánu terapie a vytvoření cenové kalkulace je nezbytné komplexní vyšetření zubním lékařem. Ošetření v celkové anestezii je většinou indikováno pro rozsáhlé chirurgické zákroky (nejčastěji extrakce, implantace). Nicméně levná záležitost to nebude, protože toto ošetření není hrazeno ze zdravotního pojištění. Zkuste se obrátit na některé z pracovišť, která ošetření v celkové anestezii nabízí. Hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý deň, veľmi by ma z estetického hľadiska zaujímalo, z akého najbielšieho odtieňa je možné zhotoviť celokeramický mostík, ďakujem....

odpověď

Dobrý den, nejbělejší odstín pro protetické práce je BL1 – odstín určený pro vybělené zuby. Vždy však záleží na konkrétním případu – zbarvení pahýlu, zvoleném typu materiálu, technice zhotovení apod. Hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý den mám den po vytržení 6ky v levo nahoře. Dnes sem zjistila zápach z té díry,krevní sraženinu tam mám o co se muže jednat?Děkuji

odpověď

Dobrý den, Zápach může být způsoben např. soustem jídla, které v ráně uvázlo. Pokud začne rána bolet, dostaví se teploty či otok, vyhledejte pomoc zubního lékaře. Hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Syn 9let před 14dny spadl a ulomil si 1/3 druhého zubu jedničky. Nerv je hraniční,ale zachovalý. Můžete mi doporučit jak a jakým materiálem zub dodělat na co nejdelší období? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, většinou se u dětí tyto zuby dostavují fotokompozitním materiálem (bílá „plomba“). Tato varianta je nejlevnější, nejrychlejší a zpravidla esteticky vyhovující, nicméně je třeba být na zub opatrný. V pozdějším věku je případně možné na zub zhotovit celokeramickou korunku, která je mechanicky odolnější. Hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý den, podstupuji implantaci 4 předních zubů a mám po augmentaci, po 3 měsících se mi udělala na dásni 0,5cm dírka a jdou vidět krystalky výplně, chci se zeptat jestli existuje technika na zalepení dásně,totiž můj doktor je 14 dní pryč. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, Nelze jednoznačně posoudit stav situace bez vyšetření, může se jednat pouze o proces v měkkých tkáních i o poruchu ve vhojování augmentátu. Doporučuji Vám navštívit ošetřujícího zubního lékaře, „zalepení“ dásně by v tom případě problém nevyřešilo. S přáním hezkého dne, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý den pane doktore v úterý 22.9.mi zubní lékařka provedla endodontické ošetření přední jedničky nahoře i se zasazením čepu,který tvarovala.Je to den po zákroku nebolí to jen při skousnutí toho čepů je bolest.Chtěla bych se zeptat jest-li to může být nebo je nějaký problém .Bylo mi to děláno z důvodu chronického zánětu,kde už dřív byl zaveden čep,ale kanálek nebyl ošetřen děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, Endodonticky ošetřené zuby mohou být skutečně několik dní po definitivním zaplnění citlivé, a to zejména na skus. Pokud by se však Vaše obtíže zhoršovaly, objevil se otok či teploty, kontaktujte zubního lékaře. Hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na následujíci. Na horních jedničkách, z venkovní strany mám velmi drsnou sklovinu. Jsou v ní drobné rýhy a prohlubně. Pozoruji to jen na těchto dvou zubech. Čím to může být zapříčeněno? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Zdrsnění skloviny je většinou zapříčiněno mechanickým opotřebením zubu, tedy úrazem, odlomením, sežvýkáním apod. Může jít i o některou z poruch vzniklých v průběhu vývoje zubu. Ty jsou však zpravidla doprovázeny barevnými změnami. Pro konkrétní odhalení příčiny Vašeho problému je třeba klinické vyšetření zubů. Hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych znala Váš názor na možnosti řešení. Je mi 71let, netrpím parodontózou. Před operací jsem si musela nechat vytrhnout v dolní řadě 4zuby. Na pravé straně jsem přišla o 4,5,6. Na levé straně o 6. Horní řadu mám 6 a 6 zubu již léta. Má představa řešení: 1. Na pravé straně dole zavést 2implantáty(4 a 5) a můstek nesený těmito dvěma implantáty(tedy nesl by 6). 2. Na levé straně dole mám na 4 a 5 korunku. Lze na ně zavěsit formou můstku 6. Nebo lépe udělat na 6 implantat. Velice děkuji za Váš názor, budu čekat na Vaši odpověď. Přeji Vám jen spokojené pacienty a úspěchy ve Vaší práci.

odpověď

Dobrý den. Implantologické řešení je opravdu ve většině případů velmi dobrou volbou. Zejména v dolní čelisti, kde snímatelné náhrady často nemají na čem držet, a tedy v ústech „plavou“. Můstek se zpravidla zhotovuje s mezičlenem uprostřed, tedy ve Vašem případě implantáty v místě 4 a 6 a na nich kotvený můstek zahrnující 4, 5 a 6. V některých případech lze udělat i tzv. dnes pendens, kdy se ke korunkám připojí chybějící člen směrem dozadu či dopředu. Záleží však na stavu zubů pod korunkami nebo stabilitě implantátů. Jaké řešení je ideální ve Vašem případě, lze říci až po vyšetření, kdy zubní lékař zjistí množství zbývající kosti v čelisti a na tom závisející možné rozložení implantátů. Přeji Vám hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

otázka

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat. Na začátku června jsem si uštípla kousek předního dolního zubu, moje paní doktorka mi to zabrousila a já od té doby mám pocit, že mi mám něco v té mezeře. Už jsem byla znova u paní doktorky, ale ta tam nic necítí. Je pravda, že prstem tam taky nic necítím,ale jazykem o to přejíždím neustále ji skoro 3 měsíce a je to velmi nepříjemné. Vzhledem k tomu,že jsem se rozhodla změnit lékaře, ale ten mě vezme až v listopadu, jsem se chtěla zeptat jestli mi poradíte, kde a jak mám tento svůj problém řešit, když už nechci jít ke své staré doktorce??? Je možné jít jen na tento jeden zákrok k někomu jinému??? Jsem za to vyřešení ochotna i zaplatit, protože je to opravdu nepříjemné a už mě začíná ten zub i pobolívat. Děkuji za vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den, jazyk je velmi citlivý, takže se může stát, že pacient jazykem pociťuje problém, který není viditelný ani hmatatelný prstem či vyšetřovacími nástroji. Je obtížné zhodnotit situaci bez možnosti vyšetření, zub mohl uštípnutím např. ztratit kontakt se sousedním zubem nebo je na zubu nevyhovující výplň, což vede k ulpívání potravy a zánětu dásně, pocitu tlaku a citlivosti v mezizubí. Pokud Vás již zub pobolívá, doporučila bych Vám situaci zkonzultovat se zubním lékařem, který problém vyhodnotí a navrhne možnosti řešení. Soukromé kliniky či lékaři, kteří nespolupracují s pojišťovnami, často poskytují možnost ošetření jednoho konkrétního problému bez komplikací vyplývajících z přeregistrování pacienta u pojišťovny. Hezký den, MDDr. Jarmila Semrádová

Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Co je pro vás největší motivací k zanechání kouření?

Zatím hlasovalo 97 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kdy je třeba pomyslet na CHOPN

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění, jehož hlavním rysem je omezený průtok vzduchu v průduškách. Klíčové pro oslabení projevů CHOPN je její včasné odhalení. Podstoupit spirometrické vyšetření by proto měl každý, u koho se ve dvou po sobě jdoucích letech objeví kašel přetrvávající alespoň tři měsíce.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida již dávno nejsou překážkou početí

Přestože jsou v ideálním věku a našly toho pravého pro založení rodiny, stovky žen se střevními záněty neznámého původu, tzv. idiopatickými (ISZ), se rozhodnou mateřství raději úplně oželet. Může za to strach ze zhoršení jejich zdravotního stavu nebo komplikace v těhotenství.

Jsou pro řízení vhodné samozabarvovací brýle?

Samozabarvovací brýle samy poznají, kdy vás mají chránit před sluncem. V místnosti jsou čiré a při pobytu venku se dokážou zabarvit až na úroveň slunečních brýlí. Samozabarvovací čočky totiž reagují na hladinu UV záření. Tyto brýle vyřeší problémy těch, kteří nechtějí nosit sluneční klipy, kontaktní čočky nebo si pořizovat sluneční dioptrické brýle. Jsou ale vhodné pro řidiče?

Onemocnění štítné žlázy - neléčené může mít závažné důsledky

Štítná žláza, tvarem připomínající motýla, je umístěna na dolní části krku před průdušnicí. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce