Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

5 důvodů, proč řešit šedý zákal v létě

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1540x )

Šedý zákal je porucha průhlednosti čočky, která nejčastěji souvisí s věkem. Zakalení si nejprve nemusíme vůbec všimnout, postupně ale dochází ke zhoršování zraku. Lidé s šedým zákalem vidí rozmazaně a neostře, dochází i ke zkreslenému vnímání barev a obrazu jako takového.

shutterstock.com

Operace šedého zákalu má své velké specifikum – závisí na pacientovi, jakou čočku, si během předoperačního vyšetření a po konzultaci s lékařem vybere. Výběr čočky na míru s individuálním přístupem k pacientovi je zajištěn na našich klinikách v několika variantách doplňkových programů, kde si pacient může vybrat od asferických čoček až po víceohniskové čočky. Stejně jako u mnoha dalších zdravotních problémů i zde platí, že čím dříve se začne problém řešit, tím lépe. S pokročilým šedým zákalem stoupá procento komplikací, a i pooperační rehabilitace zraku bývá složitější.  Jaké další důvody hovoří pro to, zákrok neodkládat?

1. Operace je jediným způsobem řešení

Na šedý zákal nepomohou žádné brýle ani kapky. Jednou vzniklý zákal není možné vyléčit, pouze operativně odstranit.
„Zákrok probíhá v místním umrtvení kapkami a pacient stráví na sále cca 15 minut. K zákroku patří ale nutná předoperační administrativa, příprava pacienta, pohovor s mikrochirurgem, vlastní operace a následné poučení o pooperačním léčebném režimu. Proto je třeba počítat, že v zařízení, kde operaci podstupujete, strávíte minimálně 2 hodiny,“ upřesňuje prim. MUDr. Martin Fučík z oční kliniky Lexum v Praze. Většina pacientů může už druhý den vykonávat své běžné životní aktivity.

2. Léto v barvách

Ke zhoršování vidění u stárnoucí čočky se šedým zákalem dochází postupně. Často je ovlivněné i barevné vidění, které stárnoucí čočka ladí do hnědavých barev. Takovouto změnu vidíme například na obrazech Moneta, který maloval zcela v jiných barevných kompozicích před a po operaci šedého zákalu. Tehdy však musel nosit silné afakické brýle, protože nebyly zatím objevené nitrooční čočky. Změnu v barevném vidění si často vůbec neuvědomujeme, protože přichází postupně. Současné nitrooční čočky nejen, že po operaci navrátí detailní zrakovou ostrost, ale i barevné vidění. To potvrzuje i prim. MUDr. Martin Choleva z oční kliniky Lexum v Ostravě:
„Běžně po operaci od našich pacientů slyšíme, že na operaci šli pouze kvůli doporučení lékaře a subjektivně žádné zhoršení zraku nepociťovali. Až po operaci si uvědomili, že skutečně vidí a jak moc se mýlili.”

3. Nižší riziko odložení operace

Operace šedého zákalu nemá mnoho překážek, jednou z nich je jiné akutní onemocnění, například chřipka či angína. Protože zatím není možné předpovědět, kdy přijde druhá vlna COVID-19 a v jaké síle, je potřeba počítat i s tímto rizikem. Vzhledem k letošní situaci způsobené́ COVID-19 je navíc pro všechny velmi důležitý faktor bezpečí. Doba, kdy jsme běžně přecházeli rýmu nebo nachlazení, je nenávratně pryč. Z pohledu plánování je proto vhodné volit letní měsíce, kdy je riziko těchto onemocnění nižší. Navíc letní měsíce patří tradičně k těm, kdy jsou čekací lhůty na zákrok kratší.

4. Čím dříve, tím lépe

Je přirozené, že na postupné slábnutí zraku si do určité míry přivykneme. Jsou ale situace, kdy je zhoršené vidění skutečně nebezpečné, například při řízení motorového vozidla. Obavy pacientů a odkládání operace nejsou pro odborníky novinkou. Čekání podle nich ale není na místě:
Čím mladší je pacient, tím je operace méně riziková, snazší a oko se daleko rychleji hojí. Pokud Vám již jednou šedý zákal zjištěn byl, bude tento stav progredovat a k operaci téměř s jistotou v budoucnu dojde. Proč tedy odkládat operaci, nabízející návrat ke kontrastnímu vidění s normálním vnímáním barev? Proč odkládat operaci, která Vás dokonce – v závislosti na zvoleném typu nitrooční čočky – zbaví brýlí?“ přibližuje důvody pro operaci prim. Choleva.

5. Slunečního svitu se bát nemusíte

Pokud se obáváte, že slunce bude očím vadit, mýlíte se. Obnova vidění je většinou rychlá – už druhý den uvidíte změnu.
„Sledovat televizi, číst si a vykonávat běžné aktivity můžete, když to stav operovaného oka umožní, již večer v den zákroku. U řízení motorového vozidla je to podobné. Za volant sedáme až když máme pocit zrakové pohody a nejlépe až po kontrole u očního lékaře,“ říká prim. Fučík. Jediným větším „omezením“ bývá několikatýdenní kapání očních kapek. V letních měsících je navíc nejvyšší podíl denního osvitu, tedy vitamínu D. Ten má příznivý vliv na psychiku, a tedy i na lepší fyzickou kondici a mentální zdraví.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce