Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Amniocentéza - vyšetření na vrozené vady během těhotenství

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 90895x )

Amniocentéza je vyšetřovací metoda, která slouží k odhalení některých závažných vrozených vad plodu u těhotné ženy. Provádí se do 24.týdne těhotenství.

Co je amniocentéza?

Amniocentéza je vyšetřovací metoda, která slouží k odhalení některých závažných vrozených vad plodu u těhotné ženy. Vyšetření se provádí v době, kdy je ze zákona ještě možné těhotenství přerušit (do 24.týdne), a tím zabránit narození postiženého dítěte. Těhotenství se samozřejmě v případě pozitivního nálezu přerušuje jen na přání těhotné ženy.

Jaké jsou přístroje a pomůcky k provádění amniocentézy?

Amniocentéza je výkon, při kterém lékař za kontroly ultrazvukového přístroje odebírá tenkou dlouhou jehlou plodovou vodu těhotné ženě. Ultrazvuk je zobrazovací metoda, která dokáže lékaři ozřejmit anatomické poměry vyšetřované oblasti. V tomto případě dělohu s plodovými obaly, plodovou vodou a plod. Z odebrané plodové vody se následně provádějí další vyšetření. Buňky obsažené v plodové vodě se vyšetřují cytogeneticky. To znamená, že je možné laboratorními technikami určit jejich "genetickou výbavu" - karyotyp. Nevýhodou následného vyšetření plodové vody je časová prodleva deseti dní, po kterou se dále buňky k vyšetření připravují. Další vyšetření, které se z odebrané plodové vody provádí, je vyšetření biochemické. Biochemické vyšetření plodové vody zahrnuje určení hladiny těchto složek alfa-fetoproteinu a acetylcholinesterázy. Při onemocněních plodu rozštěpem páteře nebo některými jinými chorobami je koncentrace těchto látek v plodové vodě zvýšená. Například úspěšnost detekce rozštěpu páteře pomocí biochemického vyšetření je 99,5% s 0,03% falešnou pozitivitou.

Amniocentéza

Kdy Vám lékař doporučí amniocentézu?

Lékař Vám doporučí amniocentézu v případě, že má podezření na vývojovou vadu plodu. Toto podezření může získat na základě výsledků z předešlých vyšetření, které se provádějí rutině v rámci Vašich docházek do těhotenské poradny. Patří mezi ně biochemické vyšetření krve a ultrazvuk. Podezření také může vzniknout v případě, že byly u Vás v rodině zaznamenány vývojové vady nebo opakované potraty. Vyšetření se provádí od 15. týdne těhotenství. Při tomto vyšetření je možné diagnostikovat chromozomální poruchy, jako například Downův syndrom, strukturální defekty jako je spina bifida (neuzavřený páteřní kanál, kde chybí obratle), anencephalus (vrozená porucha, kdy je mozek buď nekompletní, nebo zcela chybí), stejně tak jako mnohé vzácné dědičné metabolické poruchy. Později v průběhu těhotenství se tohoto vyšetření používá k diagnostice infekce popřípadě k zhodnocení zralosti plodu.

Mám se vyšetření obávat?

Během posledních 30 let se stala amniocentéza prováděná ve II. trimestru (druhé třetině těhotenství) běžně používanou metodou k vyloučení genetických vad plodu. Plodová voda se odebírá z obalu plodového vejce, prostoru ve kterém plod plave. Vyšetření se provádí za stále kontroly zobrazovací metody, která lékaři přesně ukazuje, kde se odebírající jehla nachází a kde se nachází v tu chvíli plod. Riziko komplikací při správném provedení je velmi malé. Přínos vyšetření pro pacientku zato velmi velký. Prokáže-li se tímto vyšetřením závažná odchylka, může žena těhotenství přerušit.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Před vyšetřením nejezte minimálně tři hodiny, lépe však 6 hodin. K vyšetření se dostavte s plným močovým měchýřem. Před vyšetřením hlaste každou alergickou reakci, kterou jste kdy prodělala.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Po příchodu do vyšetřovací místnosti se položíte na vyšetřovací stůl na záda s obnaženým břichem. Lékař pomocí ultrazvuku ozřejmí plod a plodové obaly a to tak, že ultrazvukovou sondou přejíždí po Vašem břiše, stejným způsobem jako při vyšetření ultrazvukem ve 12. týdnu těhotenství. Poté aplikuje do podkoží v místě předpokládaného vpichu, znecitlivující injekci a tenkou dlouhou jehlou za stálé kontroly ultrazvuku pronikne přes dutinu břišní, dělohu a plodové obaly do prostoru ve kterém plod plave. Z něj odebere 15-20 ml plodové vody a jehlu vytáhne ven. To je celé. Nemusíte mít strach, že plodu bude plodová voda scházet. Množství se odebírá přesně podle stáří plodu a za určitou dobu se rychle doplní. Po vyšetření nebo i v průběhu vyšetření můžete mít slabé křeče dělohy.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Po vyšetření dodržujte klidovým režim.

Alternativní vyšetření?

Biopsie choria umožňuje získat buňky plodu již v prvním trimestru těhotenství. Získání v časnější období a v případně nálezu chromozomální vady i dřívější ukončení těhotenství je jistě z psychosociální stránky pro ženu přijatelnější. Nevýhodou této metody je, že není možno udělat biochemické vyšetření plodové vody a že jisté procento odebraných vzorků je pro malou různorodost buněk nevyšetřitelné.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
V.
2x

Amniocentéza se neprovádí v lokálním znecitlivění. Odběrový vpich sám o sobě je téměř nebolestivý, tudíž by nemělo nejmenší smysl píchat ženu dvakrát. Mám osobní zkušenost. Při vpíchnutí jehly to jenom maličko štípne a potom už je cítit jenom takový lehký tupý tlak. Není to bolestivější než třeba injekce do zadečku. A taky nikdo z lékařů neřešil, kdy jsem naposledy jedla. O provedení AMC se rozhodlo při konzultaci s genetikem a výkon mi byl proveden ihned na místě, takže se nekonala žádná zvláštní příprava. Asi hodinu před výkonem jsem jedla, ale nikdo se mě na to neptal a také to při výkonu ničemu nevadilo. A močový měchýř jsem měla skoro prázdný a lékařce to taky nevadilo. Po výkonu jsem pak hned mohla odejít domů, pak už jen dát si pár dnů pohov, bohužel by se měl vynechat i sex :-(

Karča
1x

A mohu se zeptat kde jste na té amniocentéze byla?

Katy
2x

přesně tak, tyhle informace jsou snad smyšlené nebo co :o) taky mi udělali odběr hned na místě, bylo to jen píchnutí, jinak vůbec nebolelo, celou dobu miminko hlídali, ale to se ani nehlo :o) Na jídlo se mě nikdo neptal, močák jsem měla prázdný... proboha, vždyť to není operace :o) Jo, akorát sex mi nikdo nezakázal :o)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 12. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Genetické poradenství

Cílem genetického poradenství je odpovědět rodinám na otázku „Jaké máme riziko, že naše dítě bude postiženo dědičnou nemocí?“Ve většině případů je možné určit výši rizika a zajistit adekvátní vyšetření.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Downův syndrom a další chromozomální odchylky

Chromozomální odchylky (aberace) jsou způsobené chyběním nebo přebýváním části chromozomu (případně celého chromozomu, nebo dokonce více chromozomů). Každý člověk má v každé buňce kompletní genetickou výbavu – 46 chromozomů.

Geny a genetika

Trvalo víc jak 10 let než byla vybudována základní síť genetických poraden a zavedena výuka genetiky na všech lékařských fakultách.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce