Inzerce

Češi nevěří, že lze vyrobit kvalitní margarín

17. července 2014, Redakce Ordinace.cz   |   přečteno: 3460x

Výsledky laboratorní analýzy ukázaly, že margaríny dostupné na českém trhu jsou kvalitní. Čeští spotřebitelé jim přitom často zbytečně nedůvěřují. Moderní postupy při výrobě již delší dobu umožňují vyrobit kvalitní margarín, který může být dobrým zdrojem důležitých omega 3 mastných kyselin, kterých mají Češi ve stravě dlouhodobě nedostatek.

foto: shutterstock.com

„Technologie výroby margarínů se za posledních dvacet let výrazně změnila. Současné postupy dovolují vyrobit margaríny pouze se stopami trans nenasycených mastných kyselin. Většina margarínů jich dokonce obsahuje méně než máslo,“ komentuje složení tuků na českém trhu prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., z Vysoké školy chemicko-technologické.

Analýza vyvrátila zažité mýty

Ve skutečnosti jsou margaríny vyráběné z rostlinných olejů a tropických tuků. Přítomnost většího než stopového množství trans nenasycených mastných kyselin analýza, až na jedinou výjimku, neprokázala. Spotřebitelé odmítají margaríny často i proto, že jsou zdrojem omega 6 mastných kyselin, jejichž nadbytek ve stravě může být příčinou zánětlivých reakcí organismu. Analýza však ukázala, že poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin v kvalitních margarínech z našich obchodů je pro lidské zdraví výhodný. „Máslo sice oproti margarínu obsahuje minimální množství omega 6 mastných kyselin, ale zároveň obsahuje téměř zanedbatelné množství omega 3 mastných kyselin. Z tohoto pohledu se margarín ukazuje pro každodenní spotřebu jako výhodnější,“ shrnuje Dostálová.

Řepka nebo slunečnice? Pro zdraví zásadní rozdíl!

„Pro výrobu margarínů se v našem regionu využívá zejména řepkový olej. Ten je bohatý na omega 3. Oproti tomu například v USA je dostupnější olej slunečnicový nebo sójový, které jsou bohatší naopak na omega 6,“ vysvětluje doc. Ing. Jiří Brát, CSC.,  odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju a místopředseda odborné skupiny pro tuky České společnosti chemické. Právě použité suroviny při výrobě margarínů rozdělují názory lékařů ze zámoří a z Evropy. Výsledky amerických studií o škodlivosti margarínů tak neplatí nutně v evropských podmínkách.

Rozhoduje výživová hodnota výrobku

Při výběru tuku je nutné sledovat jeho složení. Měl by obsahovat co nejméně nasycených mastných kyselin, které přispívají k rozvoji například srdečně-cévních onemocnění. 15 % spotřebitelů však netuší, jak si správně tuk vybrat. Přestože se pro výrobu margarínů používají tropické tuky (palmový, palmojádrový, kokosový) s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, výrobky z nich jsou výživově výhodnější. „Dříve museli výrobci používat metodu částečného ztužování, aby margarín vyrobený z tekutých olejů ztuhl. Smícháním tropických tuků například s řepkovým olejem však vzniká výživově hodnotná potravina, která je výrazně zdravější než margaríny vyráběné zastaralou metodou ztužování,“ uzavřel Brát.

Přečtěte si také

Cholesterol: Strašák dnešní doby

K čemu je dobrý vitamin C?

Seriál:Letní zdravotní rizika: nákupy ve stáncích a grilování

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Nové články emailem
Anketa
Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?
Zatím hlasovalo 108 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Radka (schizofrenie a lék Abilify) 24. května 2017, 12:56:42

    Já beru jak abilify tak zyprexu. Nepřibrala jsem ani kilo. Nepřibírá se po lécích, ale po… Diskutovat

  • Ajka (Krevní tlak a jeho hodnoty) 23. května 2017, 20:03:29

    preji hezky den, mam po nekolikate nameren tlak 114-119/98-105 pritom jsem leta trpela spise na… Diskutovat

  • Glanctt (Máte někdo zkušenosti s novým lékem CHAMPIX?) 25. května 2017, 23:34:09

    Přiznám se ze jsem po champixu dost unavena.. a vic spím..bývá mi trochu spatne od žaludku...… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.