Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pohanková mouka v kuchyni – jak ji správně používat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1707x )

Máte ve spíži pohankovou mouku a nevíte, co s ní? Na rozdíl od celého vařeného zrna pohanky je pohanková mouka jemnější a má všestranné použití, které má ovšem svá pravidla. Jaká má specifika a do kterých receptů se hodí nejlépe? Přečtěte si konkrétní tipy, které pro nás připravila lektorka zdravého životního stylu a specialistka na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová.

labeta.cz

Z čeho se vyrábí pohanková mouka a který typ koupit?

Pohanková mouka vznikne mletím celého loupaného zrna pohanky. Seženete ji jak v jemně mleté „hladké“ verzi, tak v polohrubé, hrubé i ve formě krupice. Pro začátek je nejjistější sáhnout po hladké pohankové mouce, kterou využijete do slaných i sladkých receptů. Hodí se jak do palačinkových těst, lívanců, kakaových muffinů, tak na zahušťování polévek či zeleninových placiček a karbanátků.

Je pohanková mouka bezlepková?

Pohanka je přirozeně bezlepková plodina. Pokud se někdo lepku vyhýbá na základě svého osobního stravovacího stylu či z důvodu vnímané intolerance, stačí sáhnout po 100% pohankové mouce. Celiaci či alergici si však musí pohlídat větu "Může obsahovat stopy lepku". Taková pohanková mouka se může mlít na stejném místě jako jiné obiloviny a může být "kontaminovaná" např. lepkem z pšenice.

Proč pohankovou mouku používat? Jaké jsou benefity?

Samozřejmě všichni nemusí jíst všechno. Jednomu vyhovují a chutnají jáhly, druhému kamut, třetímu pohanka. Pohanka má jedinečnou specifickou a s ničím nesrovnatelnou chuť, kterou buď nemusíte, nebo si ji zamilujete. Pokud vám však v nějakém receptu samotná pohanka nechutnala, neznamená to, že ji musíte nadobro vyškrtnout z nákupního seznamu. Zkuste ji zakomponovat právě ve formě mouky. Proč?

  • Pohanková mouka je kvalitním zdrojem dobře stravitelných živin
  • Má nízký glykemický index a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
  • Obsahuje antioxidanty a jiné biologicky aktivní látky
  • Je alternativou pšeničné mouky pro celiaky či lidi preferující bezlepkové stravování
  • Při vaření a pečení se chová "vděčně", dobře se s ní pracuje
  • Díky svým lehce "lepivým" vlastnostem umožňuje v některých receptech vynechat vejce. Například v palačinkách
  • Má výborné sytící vlastnosti a je praktické s ní zahustit luštěninové polévky, bramboráky či různé zeleninové placičky

Zásadní principy používání pohankové mouky

Pohanková mouka má výraznější specifickou chuť. To má své plusy i mínusy. Nedoporučujeme ji používat u receptů, kde je cílem zachovat tradiční chuť a světlou barvu. Pohanková mouka se např. nehodí na zahušťování bílých omáček, jako je tradiční smetanová či koprová. Typově se také nehodí do žluté svěží citronové bábovky či tvarožníku. Naopak dokonale zapadne do „tmavších“ receptů zemitější chuti, kde se používá více koření. Tato jídla pohanková mouka obohatí nejen nutričně, ale i chuťově. Perfektní je třeba v bramboračce, gulášovce, jablečné bábovce či voňavém perníku. Pro začátek stačí nahradit běžnou mouku z 30 % moukou pohankovou. U tmavých těst to může být až 50 %.

Má cenu kupovat pohankovou mouku, když mi pohanka nechutná?

Ano a ano. To, že někomu nesedí výrazná chuť pohanky v její základní formě neznamená, že ji musí dát na black list. Pohanka ve formě hladké mouky je chuťově jemnější a byla by škoda nevyužít její perfektní zahušťovací i nutriční vlastnosti.

Shrnutí a doporučení na závěr

Pokud s pohankovou moukou nemáte zásadní problém, doporučuji mít ji v zásobě a v rámci pestrosti jídelníčku ji prostřídávat s moukou rýžovou, jáhlovou, kukuřičnou či cizrnovou. Při sladkém pečení doporučuji používat ji jen částečně, kdy chuťově nezasáhne do výsledku. Ve slaných výraznějších receptech může být její podíl vyšší. Perfektní je třeba ve slaných palačinkách se žampiony a sýrem, nikdo si jí ani nevšimne v kakaové buchtě či perníku. Je tak snadné zase o trochu vylepšit svůj jídelníček.

Bezlepkový vánoční perník

Potřebujete

165 g hladké pohankové mouky, 170 g rýžové mouky, 140 g třtinového cukru, 150 ml oleje (řepkového nebo kokosového), 400 ml mléka, 1 vejce, 1 polévková lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek do pečiva bez lepku, 2 čajové lžičky skořice, 1 čajová lžička perníkového koření, špetka soli, na ozdobu 100 g vysokoprocentní čokolády, strouhaný kokos, perníčky

Postup

Nejdříve smíchejte obě mouky s třtinovým cukrem, kakaem, skořicí a perníkovým kořením. Do suché směsi přidejte olej, vejce a zamíchejte. Jako poslední vmíchejte mléko, kypřící prášek a špetku soli. Těsto důkladně zpracujte, ať v něm nejsou hrudky a nalijte do formy vyložené pečícím papírem. Perník pečte zhruba 40 minut v troubě vyhřáté na 170° C. Pokud nebudete péct ve formě na chléb, ale na plechu, tak stačí péct kratší dobu, jelikož bude vrstva těsta slabší a bude tak dříve propečené. Proveďte test špejlí. Až perník vychladne, tak ho můžete z formy vyndat a ozdobit dle vlastních preferencí – např. rozpuštěnou čokoládou, strouhaným kokosem a můžete přidat i pár perníčků.

Zdroj: labeta.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce