Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bezlepková dieta není vhodná pro každého

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1140x )

Stále více lidí vyřazuje lepek ze své stravy, i když netrpí žádnými symptomy, které by naznačovaly jeho nesnášenlivost. Z dlouhodobého hlediska však může dodržování bezlepkové diety tyto jedince ohrozit na zdraví, protože bezlepková dieta s sebou přináší i určitá rizika.

shutterstock.com

Co je lepek a kde ho najdeme

Lepek hraje ve výživě člověka významnou roli a vyskytuje se ve velkém množství výrobků. Lepek je směs bílkovin bohatých na prolin a glutamin, nacházející se v obilovinách, zejména v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu. V souvislosti s onemocněními, kdy je třeba lepek vylučovat z jídelníčku, není zcela jednoznačná škodlivost ovsa, v různých zemích se názory na tuto problematiku liší. V České republice lze koupit bezlepkové ovesné vločky a bezlepkové produkty s ovsem.

Nabídku těchto produktů najdete na Lékárna.cz. Jednou z výhod je doručení objednávky na vámi určené místo.

Celiakie, alergie na lepek a jiné

Onemocnění, vyskytující se v souvislosti s lepkem jsou celiakie, alergie na lepek a také neceliacká citlivost na lepek (NCCL). První dvě jsou vyvolávány poruchou specifické (adaptivní) imunity a jsou známy dlouhou dobu. NCCL je způsobena poruchou nespecifické imunity a jde o poměrně novou jednotku. Tito nemocní mají obtíže při konzumaci potravy s lepkem, ale neprokáže se u nich celiakie ani alergie na lepek. Lidé trpící touto nemocí mají nejen průjem, ale často také různé mimostřevní symptomy (bolesti hlavy, deprese, poruchy chování, chronická únava, pokles tělesné hmotnosti, bolesti kostí a kloubů).

Duhringova dermatitida (Dermatitis herpetiformis Duhring, Duhringův syndrom) je kožní projev nesnášenlivosti lepku a je vzácnější než celiakie.

Pokud mám podezření na problémy s lepkem, koho bych měl navštívit? 

V lékárně si můžete zakoupit domácí test na nesnášenlivost lepkuU testů na nesnášenlivost lepku (nejen domácích) je klíčové, aby byly provedeny před zavedením bezlepkové diety. Pokud již lepek nekonzumujete, mohou být výsledky testů zkreslené. Testy jsou však pouze orientační, tudíž nenahrazují odbornou lékařskou diagnostiku. V případě pozitivit, je tedy nutné navštívit praktického lékaře.

Vhodný test je možné zakoupit na Lékárna.cz.  Tento samodiagnostický test z jedné kapky krve vám poskytne výsledek už za 15 minut.

Bezlepková dieta

Zatímco pro osoby trpící celiakií, alergií na lepek nebo neceliakální glutenovou senzitivitou je bezlepková dieta jedinou možnou léčbou, jiní lidé ji považují za nástroj k redukci tělesné hmotnosti a dodržují ji, přestože jim nebylo diagnostikováno žádné z výše uvedených onemocnění. 

Principy bezlepkové diety

ZAKÁZANÉ POTRAVINY

Při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek, tj. pšenici, žito, ječmen, oves a veškeré potraviny, které jmenované obiloviny obsahují.

Jedná se o: výrobky z mouky – chléb, pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice, rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku). Je nutné si dávat pozor na potraviny, ve kterých byla mouka použita jako přídavek.

VHODNÉ POTRAVINY

Při bezlepkové dietě je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, proso (jáhly), quinoa, amarant, teff, ovoce, zelenina, houby, maso, vejce, cukr, med, kakao a mléko, mléčné výrobky, jako jsou sýry, tvarohy, jogurty, smetana, maso, ryby, vejce, ořechy a semena, sladidla, dochucovadla, tuky, koření, nápoje – ovocné šťávy, nealkoholické nápoje, voda, čaj, káva, víno, destiláty.

Pro bezlepkovou dietu se kromě přirozeně bezlepkových potravin používají i speciálně upravené potraviny, tj. moučné směsi, chléb, pečivo, těstoviny, sušenky a další, které nahrazují běžné potraviny obsahující lepek.

Velký výběr bezlepkových potravin naleznete v internetovém obchodě Lékárna.cz, který funguje také jako prodejna pro celiatiky. Díky tomuto eshopu je velmi jednoduché si sestavit chutný a plnohodnotný jídelníček.

Je dobré si ohlídat složení všech potravin a hlavně polotovarů, často najdeme lepek i tam, kde bychom ho nečekali. V podstatě stačí sledovat nabídky obchodních řetězců a poctivě číst složení výrobků. Hodně napoví známý symbol přeškrtnutého klasu. Pozor si dejte také na kosmetiku a hlavně tu, která přijde do kontaktu s ústy. V kosmetice najdeme lepek ve složení pod slovy: triticum vulgare, secale cereale, hordeum vulgare, avena sativa nebo wheat complex. 

LEPEK JE ALERGEN A JAKO TAKOVÝ MUSÍ BÝT VŽDY VE SLOŽENÍ VÝROBKU VÝRAZNĚ UVEDEN.

Rizika bezlepkové diety

Přestože je bezlepková dieta jediným léčebným postupem pro osoby trpící onemocněními založenými na citlivosti na lepek. V poslední době je bezlepková strava stále více populární i u těch, kteří netrpí žádným z těchto onemocnění. Důvodem může být redukce tělesné hmotnosti nebo touha následovat světový trend. Z dlouhodobého hlediska však dodržování bezlepkové diety s sebou přináší i určitá rizika.

V minulých letech bylo prokázáno, že lidé na bezlepkové stravě mohou mít nízké příjmy některých vitaminů a minerálních látek, jako například vitaminu D, vitaminů skupiny B, vápníku, železa, zinku, hořčíku a také vlákniny. Z toho vyplývá, že při dodržování bezlepkové diety je zřejmě obtížnější splnit doporučené denní dávky těchto minerálních látek a vitaminů, protože velké množství jich je obsaženo právě ve vyloučených obilovinách.

Vyhýbání se lepku může mít za následek i deficience makronutrientů. Vyřazení obilovin obsahujících lepek znamená vyřazení významných zdrojů bílkovin ze stravy. Dalšími makronutrienty, které mohou být v nedostatku u osob dodržující bezlepkovou dietu, jsou sacharidy, zvláště vláknina. Vláknina díky své viskozitě a schopnosti vázat vodu významně podporuje trávení v gastrointestinálním traktu. Nedostatečný příjem vlákniny v potravě může být spojen s rizikem vzniku některých onemocnění, například rakoviny tlustého střeva.

Proto je vhodné si hlídat dostatečný příjem vlákniny a také proteinů. Vlákninu nám dodává především zelenina a proteiny můžeme najít nejen v mase, vejcích, mléku a luštěninách, dobře vstřebatelným zdrojem bílkovin jsou také kvalitní proteinové doplňky stravy či kolagen, které nám doplní celé spektrum aminokyselin ve snadno vstřebatelné formě. Čisté proteiny lze přidávat do kaše, nápoje či jinak si s nimi obohatit běžné jídlo.

Lékárna.cz nabízí nepřeberné množství přírodních produktů, které obsahují kvalitní protein.

Navíc bylo zjištěno, že bezlepkové výrobky obsahují v porovnání s běžně konzumovanými potravinami vyšší podíl ztužených tuků, které nejsou pro zdraví člověka prospěšné.

V případě, že se chcete dozvědět víc o bezlepkové stravě a co je vhodné doplnit, aby váš organismus  nestrádal, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce