Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chřipka se blíží, připravte se!

( Renata Vyšínová | přečteno: 10016x )

Každý rok je to stejné: na přelomu podzimu a zimy dorazí chřipka. Snad nejrozšířenější sezónní onemocnění, které skolí ročně miliony lidí. Jen na jejich zdravotním stavu záleží, jestli půjde o "banalitu" nebo smrtelnou záležitost. Jak se proti ní bránit a jak ji poznat, pokud se nakazíme?

shutterstock.com

Příznaky chřipky

Přichází velmi rychle, bez varování - nenastupuje, ale udeří. Prostě jste v jednu chvíli naprosto zdraví a za pár hodin nemocní. Virus má inkubační dobu mezi 18 až 24 hodinami. První, podle čeho chřipku poznáte je fakt, že ji neprovází rýma a kašel. Nástup chřipky zaznamenáte hlavně na teploměru. Začíná totiž hlavně vysokou horečkou - mezi 38 až 40 °C. K té se přidá zimnice a třesavka, bolesti hlavy, kloubů, zad a nohou. Bolesti hlavy mohou být tak silné, že je provází nevolnost a zvracení. Nezřídka se přidá i nechutenství, průjem či zácpa.

Teprve během jednoho až dvou dnů se přidávají příznaky onemocnění dýchycích cest, čili pálení v krku a kašel, rýma. Počítejte s tím, že při chřipce byste měli zůstat alespoň tři dny doma v posteli - ostatně bolesti, teplota a únava vám většinou nedovolí nemoc přecházet. Další zhruba týden až dva poté doznívá kašel a týma.

Chřipku nevyléčíte

Průběh chřipky je u každého jiný - hlavní je kondice, věk, zdravotní stav. Roli hraje také typ viru - druhů je několik a každý u nich vyvolá různě závažné onemocnění. Nejtěžší průběh lze očekávat u viru typu A. "Béčko" většinou způsobí lehčí nemoc a typ C, který většinou dostanou jen děti, se "spokojí" s rýmou a mírnou bolestí krku. Nebezhpečná je pro malé děti, staré a nemocné, a také všechny s poruchami imunity.

Pro chřipku - bez ohledu na typ viru - je chatakteristické to, že nejde vyléčit, musíte ji prostě prodělat a maximálně zmírnit její příznaky. Tradičním "lékem" je tedy zůstat v posteli a udělat si čaj s citrónem a medem - tedy odpočívat a zajistit přísun vitaminů.

Vloni se ukázalo, že i ty nejmodernější léky - čili antivirotika jako Tamiflu a Relenza - jsou účinná jen pokud je stihnete podat v naprostém začátku nemoci, pak už nejsou účinná. Účinné je očkování - ovšem za předpokladu, že se vakcína "trefí" do takového typu viru, který ten rok chřipku způsobuje. To ale není tak jednoduché, protože chřipkové viry velmi často mutují a pak není očkování účinné.

Máte nějaký osvědčený tip na to, jak zmírnit příznaky chřipky? Jaké máte zkušenosti s očkováním proti ní? Zapojte se do diskuse!

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
jméno a příjmeníZdeněk

Ano, všechny tyto okolnosti jsou hezké, jak se ale chřipce bránit když jsem po transplantaci srdce a mám rakovinu. Jak se chřipce mají bránit lidé co užívají silné dávky imunosupresiv? Mám trochu pocit že na tyto pacienty se zapomíná a není jich málo.

jana simova
2x

Prestoze jsem se nechala v listopadu 2010 očkovat,prodelavam prave chripku a podle prubehu s urcitosti typ A. V pondeli po prichodu z prace jakoby ji na me nekdo"hodil!", horecka 39.9,zimnice,bolest svalu,hlavy neuveritelna,ze se bojim pohnout,aby se mi nerozlitla na tisic kousku.Je patek a zlepseni nic moc,cely tyden teplota 39-40 i po pravidelnem podávani leku-Paralen po 4hod.,Ibalgin,Prospan na kašel,který me trápí od stredy a nenechá ani vyspat.Jsem uz cela ochraptela z nej,v krku pálí a o telesne unave a vycerpani ani nemluvim.Tech caju s medem a citronem bylo uz na litry a ovoce a vitaminu jakbysmet. Imunitu mam vysetrenou v listopadu na alergologii a vse v poradku, potom probehlo ockováni Vaxigripem.Cely tyden lezim,krom sprchy a prevleceni do sucheho a vareni caje,neco malo jidla.I takhle malo pohybu me vycerpa,ze musim ihned zas zalehnout.Tak kde delam chybu, ze uz 5 dnu je stav skoro stejny....:-((((((Ted 39.1


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce