Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Denzitometrie umožňuje stanovení rizika vzniku zlomenin

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1035x )

Denzitometrie je zobrazovací metoda měřící hustotu kostní hmoty. Díky denzitometrickému vyšetření je lékař schopen přesně určit, jaký je úbytek minerálů v kostech a tím i vaše náchylnost ke zlomeninám.

shutterstock.com

Denzitometrické vyšetření se používá ke stanovení hustoty kostní tkáně a k určení množství minerálů v kostech s použitím minimálního množství rentgenového záření pomocí analytického programu. Nejčastěji se využívá ke stanovení hustoty kostní tkáně při onemocnění osteoporózou. Denzitometrie je bezbolestné vyšetření, které pacienta nikterak nezatěžuje. Díky denzitometrickému vyšetření je lékař schopen odhadnout, jak velká jsou rizika zlomenin spojených s osteoporózou.

Vyšetřované oblasti:

  • bederní páteř – při podezření na osteoporózu
  • kyčelní kloub – stanovení rizika patologické zlomeniny
  • předloktí – doplňkové vyšetření při osteoporóze

Celotělové vyšetření – určeno k posouzení všech tkání v těle, využívá se ke stanovení  podílu tuku a hodnocení efektu redukčních programů.

Pro koho je vyšetření určeno 

Indikace denzitometrie, stejně jako každého jiného vyšetření, je vždy v kompetenci ošetřujícího lékaře. Pro indikace jednotlivých vyšetření ale zpravidla existují doporučení, která vydávají příslušné odborné společnosti. Denzitometrie by podle nich měla být provedena pro stanovení rizika fraktury u žen v menopauze nebo po menopauze, u kterých jsou zjištěny faktory zvyšující riziko zlomenin a které chtějí podstoupit příslušnou doporučovanou léčbu. Dále např. u osob obojího pohlaví, u nichž lze na základě radiologického vyšetření usuzovat na přítomnost osteoporózy nebo je zachycen stav po zlomenině při neadekvátním či minimálním traumatu – to se týká zejména žen od 40 let a mužů od 55 let. Denzitometre je také indikovaná u pacientů na začátku nebo v průběhu dlouhodobé léčby kortikoidy nebo jinými léky, které snižují množství kostní hmoty.

Na základě výsledků denzitometrie je možné podstoupit cílenou léčbu, ale i jinak lze dle všeobecných pokynů s úpravou životosprávy a doporučovanou běžně dostupnou terapií účinně ovlivnit osteoporózu jako jednu z nejčastějších civilizačních nemocí.

Příprava na vyšetření:

V den vyšetření klient může jíst a pít, pouze je potřeba vynechat potravinové doplňky nebo léky obsahující kalcium (vápník). K vyšetření je potřeba mít žádanku se všemi náležitostmi. Žádanku může vystavit kterýkoliv praktický či odborný lékař. Údaje získané vyšetřením zhodnotí radiolog. Výsledky odešle lékaři, který vystavil žádanku. Součástí hodnocení je i doporučení dalšího postupu.

Délka vyšetření je přibližně 30 minut.

Jedná se o vyšetření s použitím rentgenové záření, dávka je však přibližně 100x nižší než při běžném rentgenovém snímku dané oblasti. V těhotenství se vyšetření neprovádí.

Jak hradí pojišťovna denzitometrické vyšetření?

Denzitometrické vyšetření je zaměřeno na stanovení obsahu minerálů v kostech nebo v měkkých tkáních a v indikovaných případech je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V souladu s platným Seznamem zdravotních výkonů ho musí doporučit ošetřující lékař, který má pacienta v péči pro kostní chorobu.

Nově tento výkon patří do odbornosti klinické osteologie, kde lékař vyšetření indikuje sám. Nadále však může být požadavek na vyšetření od revmatologa, dětského revmatologa a dalších z odborností: ortopedie, traumatologie, vnitřního lékařství, gynekologie a porodnictví, dětské gynekologie a endokrinologie. Může to být i praktický lékař, ale jen má-li u konkrétního pacienta písemné pověření od příslušného specialisty k předpisu antiosteoporotických léčivých přípravků s limitací odbornosti.

Pro indikace k denzitometrickému vyšetření, stejně jako u každého jiného vyšetření platí, že je potřebná žádanka, a je vždy plně v kompetenci ošetřujícího lékaře, jestli vyšetření doporučí. Existují však pravidla doporučení, která vydávají příslušné odborné společnosti, tak aby mohlo být co nejefektivněji a nejúčelněji využito denzitometrického vyšetření v osteologické praxi. Denzitometrie je také indikovaná u pacientů na začátku nebo v průběhu dlouhodobé léčby kortikoidy nebo jinými léky, které snižují množství kostní hmoty.

Standardně se vyšetřují 2 až maximálně 3 oblasti skeletu, nejčastěji se jedná o bederní úsek páteře, kyčelní klouby nebo oblast distálního předloktí. Toto vyšetření je dostačující pro vyhodnocení stavu kostní struktury i změn probíhajících v čase léčby. Je nutné si také uvědomit, že se jedná o vyšetření s radiační zátěží, a vzhledem k tomu není žádoucí organismus více zatěžovat. Celotělová denzitometrie je možná, ale standardně se neprovádí. Další doplňující informace jsou uvedeny na internetových stránkách Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu (www.smos.cz).

Další možností je vyšetření kostní denzity ultrazvukovým přístrojem. Jedná se o vyšetření bez radiační zátěže, kdy je však možné vyšetřit kvalitu kostní struktury pouze v jedné lokalitě, a to konkrétně na patní kosti. Vyšetření je tedy v podstatě orientační, ale pro prevenci dostačující. Výkon je možný na žádanku s obdobnými pravidly jako u kostní denzitometrie, ale v rámci prevence je vhodný i pro samoplátce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce