Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Domácí měření tlaku je pro správnou léčbu zásadní

(12. července 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 882x )

Počet lidí trpících zvýšeným krevním tlakem je v České republice značný a lze předpokládat, že se stárnutím populace jich bude i nadále přibývat. Pro odhalení hypertenze a také její úspěšnou léčbu je přitom podle odborníků zcela zásadní měření krevního tlaku v domácím prostředí a sdílení těchto informací s lékařem.

shutterstock.com

Měření krevního tlaku je jednoduchý a neinvazivní způsob, jak zjistit, jak na tom jsou naše srdce a cévy. Vysoký krevní tlak je totiž jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkt, mrtvice nebo srdeční selhání. Proto je důležité pravidelně si tlak kontrolovat a dodržovat doporučení lékaře. Leckdy jde totiž doopravdy o život, neboť vysoký krevní tlak ovlivňuje naše vnitřní orgány. Týká se přitom stále více lidí, a to i mladších. Mění se také limity, při kterých vysoký krevní tlak škodí zdraví:
Poslední studie potvrzují, že nebezpečí hypertenze nezačíná od hodnot 140/90 mm Hg, ale k ochraně orgánů před změnami způsobenými hypertenzí je bezpečnější cíl 120–130/70–80 mm Hg.,“ varuje MUDr. Eva Kociánová, Ph.D., z I. interní kliniky – kardiologické LF UP a FN Olomouc.

tabulka krevní tlak hodnoty

Proč je to důležité měřit tlak doma?

Mnoho lidí se stále domnívá, že stačí nechat si tu a tam změřit tlak při návštěvě lékaře nebo v lékárně. To ale často nestačí, protože tlak se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako je stres, fyzická aktivita, strava nebo denní doba. Navíc někteří lidé trpí tzv. syndromem bílého pláště, kdy mají u lékaře vyšší tlak než doma, což může mít za následek nadbytečné braní léků. Maskovaná hypertenze zase znamená, že pacient má u lékaře normální tlak, ale doma má vysoký tlak, což může vést k nedostatečné léčbě a zvýšenému riziku komplikací.

Domácí měření také pomáhá pacientovi zvýšit jeho motivaci a spolupráci s lékařem, protože vidí, jak se jeho tlak mění v závislosti na jeho chování a léčbě. Pacient se tak stává aktivním partnerem v péči o své zdraví.

Jak si správně změřit tlak doma?

Proto je vhodné si pořídit kvalitní a validovaný tlakoměr a měřit si tlak pravidelně doma. Tím získáte přesnější a spolehlivější údaje o vašem tlaku a můžete je sdílet se svým lékařem. Ten pak může lépe nastavit vaši léčbu a sledovat její účinnost.

Pokud chcete mít co nejpřesnější výsledky, musíte dodržovat několik pravidel při měření tlaku doma:

  • Používejte kvalitní a validovaný tlakoměr, který je schválený Evropskou společností pro hypertenzi (ESH) nebo dalšími odbornými organizacemi. Tak např. tlakoměry Omron jsou mezinárodně validované a splňují požadavky Evropské společnosti pro hypertenzi (ESH) i České společností pro hypertenzi (ČSH). Navíc dle posledního průzkumu společnosti Kantar Health v Evropě 2019 patří mezi značku č. 1 doporučovanou pro domácí měření krevního tlaku.
  • Před měřením se vyhněte kofeinu, alkoholu, kouření, jídlu nebo fyzické námaze alespoň 30 minut.
  • Měřte si tlak v klidném prostředí, sedněte si pohodlně na židli s oporou zad a nohy položte na zem. Ruku s manžetou položte na stůl tak, aby byla ve výšce srdce.
  • Manžetu si nasazujte podle návodu k použití na holé paži asi 2 cm nad loktem. Manžeta by měla být pevná, ale ne příliš těsná.
  • Během měření byste se neměli hýbat ani mluvit.
  • Měřte si tlak dvakrát (s odstupem půl až celé minuty) ráno před snídaní a dvakrát večer před večeří. Měřte si tlak vždy na stejné ruce a vždy si zapište obě hodnoty (systolický a diastolický tlak) a datum a čas měření. Některé moderní přístroje dokáží data zapsat sama do aplikace v mobilu přes bezdrátové připojení a ukázat křivku vývoje tlaku za vybrané období.
  • Sledujte průměrné hodnoty tlaku za týden nebo měsíc a porovnávejte je s cílovými hodnotami, které vám stanovil váš lékař. Pokud jsou vaše hodnoty vyšší nebo nižší než doporučené, kontaktujte svého lékaře a poraďte se s ním o změně léčby nebo životního stylu.

Jaký koupit tlakoměr pro domácí použití?

Na trhu je řada tlakoměrů s různými parametry. Jde o pažní nebo zápěsťové.

Zápěsťové tlakoměry lékaři označují za méně přesné, protože jsou velmi citlivé na pohyb zápěstí. Mají však jednodušší a rychlejší ovládání. Jsou menší, lze je všude nosit s sebou a jsou cenově přijatelnější.

Pažní tlakoměry jsou dle lékařů přesnější. Nejsou však tolik vhodné pro lidi s obezitou, zde může být problém s uchycením manžety na paži a také v důsledku silnější paže nemusí být detekce tlaku přesná a může docházet ke zkreslení měření. Výhodou tlakoměrů na paži je, že manžetu můžete kdykoliv vyměnit, zatímco tlakoměry na zápěstí mají manžetu napevno spojenou s přístrojem.

Tlakoměry jsou napájené buď tužkovými bateriemi, nebo síťovým adaptérem. Je jen na vás, jaký typ si vyberete.

Pokud chce tlakoměr používat více členů rodiny, kupte si tlakoměr s dělenou pamětí. Samozřejmě jsou také tlakoměry bez paměti.

Moderní digitální tlakoměry umožňují propojení přístroje s počítačem nebo chytrým telefonem. Všechny výsledky tak budete mít vždy po ruce.

Nejnovějším typem tlakoměrů jsou ty, které měří i EKG a dokáží tak odhalit nebezpečnou fibrilaci síní.

Náš tip: Pro domácí měření tlaku vám doporučujeme ověřené značky tlakoměrů Omron a Veroval, které je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Pokud si nejste jisti s výběrem tlakoměru, který přístroj je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce