Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Proti návalům a pocení při menopauze pomáhá zdravá strava a sport

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2740x )

Návaly horkosti jsou při menopauze sice přirozené, ovšem na jejich vyvolání nebo intenzitě se mohou podílet i určité potraviny. Stravovací návyky jsou důležité a změnou jídelníčku můžete leccos ovlivnit. Je dokázáno, že návaly horka vyvolávají například alkohol, káva, kořeněná a ostrá jídla, tučná strava, cukr nebo sůl. Ženy by se jim proto měly v období menopauzy spíše vyhýbat.

Dobrá rada
shutterstock.com

Návalům horka a pocení můžete zabránit změnou stravování

Pokud si zralé ženy chtějí uchovat pevné zdraví a energii, nejvyšší čas přejít na zdravý životní styl mají před padesátkou. Rizika a příznaky spojené s menopauzou sice nezmění, vhodnou výživou ale mohou problémům předejít nebo je hodně omezit.

Dietologové radí začít důkladnou revizí jídelníčku, jež je prvním krokem k prevenci infarktu, mrtvice či řídnutí kostí. Kolem padesátky klesá hladina ženských hormonů, a tak ženy trápí návaly horka a nočního pocení.

Uleví se jim, když se vyhnou některým druhům potravin a nápojů - z jídelníčku by v tomto životním období měla zmizet silně kořeněná jídla, je také lépe vyhnout se na čas kávě a alkoholu. Naproti tomu pokrmy obsahující izoflavony, rostlinné hormony, mohou příznaky menopauzy zmírnit. Jsou v sojových výrobcích, například tofu a sojovém mléce.

Odborníci rovněž doporučují ženám v tomto věku, aby jedly hodně potravin s obsahem železa a vápníku - dvě až čtyři porce mléčných výrobků denně zajistí dostatečný příjem kalcia. Vápník je také v rybách, jako jsou sardinky a losos, v brokolici a luštěninách. Ženy po padesátce by měly přijímat 1200 miligramů vápníku za den.

Pro zachování zdraví je důležité kontrolovat si hladinu cholesterolu. I malé snížení uleví od návalů horka a nočního pocení. Ženy by si měly hlídat váhu a omezit v jídelníčku tučné potraviny. Tuk by měl dávat nanejvýš třicet procent denního příjmu energie. Důležitý je výběr tuků - živočišné tuky jako máslo a sádlo zvyšují hladinu cholesterolu. Tím stoupá i riziko nemocnění srdce. Ženy po padesátce by měly z jídelníčku vyřadit tučné maso, plnotučné mléko, zmrzliny a tučné sýry. Za den by měly přijmout nanejvýš 300 miligramů cholesterolu.

Omezení platí i pro cukr a sůl, hodně soli ve stravě zvyšuje tlak. Naopak zeleniny a ovoce by ženy měly jíst co nejvíc, a pokud to tak dosud nebylo, po padesátce by se ovocné a zeleninové pokrmy měly stát pravidelnou součástí jejich jídelníčku. Obsahují zdraví prospěšnou vlákninu.

Denně by žena měla sníst dvě až čtyři porce ovoce a tři až pět porcí zeleniny. Vláknina je také v celozrnném pečivu, obilovinách, těstovinách a rýži. Denní příjem by měl činit 20 gramů.

Ženy v menopauze by neměly zapomínat ani na správný pitný režim. Obecné doporučení je vypít osm sklenic tekutiny denně.

Sportem proti návalům horka, depresím i kilogramům navíc

Kromě zdravého stravování je ideální zapojit i pravidelný pohyb. Sportování působí také proti zvyšování tělesné hmotnosti, za které často mohou hormonální změny. Fyzická aktivita funguje i proti depresím, neboť se při pohybu vylučují endorfiny - hormony štěstí.

Pro ženy ve zralém věku se doporučuje svižná chůze, jízda na kole, plavání nebo třeba populární nordic walking. Skutečný pokles hladiny cholesterolu i kilogramů ovšem zaručí pouze pravidelné cvičení a střídání jeho intenzity. Pozitivní zdravotní přínos má kombinace dynamického pohybu s následným strečinkem, při kterém se tělo a svaly zklidní a protáhnou.

Klimakterické obtíže zmírňují také odvary z třezalky nebo rakytníku, které účinkují jako přírodní antidepresiva, kokoška pastuší tobolka, jež pomáhá vyrovnávat vysoký i nízký tlak, od bolestí hlavy zase uleví sedmikráska, levandule nebo kopretina. Při návalech horka působí příjemně také čaj ze šalvěje.

„Proti horkosti příznivě působí produkty ze sóji obsahující rostlinné hormony fytoestrogeny, které částečně kompenzují nevyvážený stav hormonů, pokrmy z červené řepy, bílkoviny a potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny, které jsou významné pro tvorbu hormonů a jsou dobré na nervy. Doporučuji také zvýšit přísun stravy s vyšším obsahem selenu, který snižuje návaly horka, a vápníku, který najdeme v mléčných výrobcích, luštěninách, brokolici nebo rybách. Vhodné jsou i potravinové doplňky přímo určené pro klimakterické období,” radí Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma. Nebojte se zeptat svého lékaře, nebo se poradit v lékárně o nějakých vhodných doplňcích stravy, i ty vám mohou výrazně ulevit. Na trhu se jich nabízí skutečně široká škála, vyzkoušejte, které vám budou sedět nejvíce.

Klimakterické obtíže zmírňují také odvary z třezalky nebo rakytníku, které účinkují jako přírodní antidepresiva, kokoška pastuší tobolka, jež pomáhá vyrovnávat vysoký i nízký tlak, od bolestí hlavy zase uleví sedmikráska, levandule nebo kopretina. Při návalech horka působí příjemně také čaj ze šalvěje.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce