Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak na vyhřezlou ploténku?

(2. dubna 2024, Komerční prezentace | přečteno: 500x )

Záda trápí občas od jistého věku každého. Ale když bolest neodchází, je třeba s tím začít něco dělat. Velmi častým důvodem bolestí zad bývá deformovaná nebo vyhřezlá meziobratlová ploténka.

shutterstock.com

Zdravá ploténka je schopna udržet obrovskou zátěž

Meziobratlová ploténka je elastická tkáň, jejímž hlavním úkolem je odpružení páteře a udržení vzpřímené polohy člověka. Zdravé ploténky jsou schopné udržet zátěž až 100 kg ve stoji, cca 140 kg v sedě a až 250 kg v předklonu. Pokud ležíte, na ploténky působí výrazně nižší zátěž cca 25 kg.

V uvolněné poloze, kdy má ploténka dostatek místa, je schopna udržovat vysoký obsah vody. Při zátěži se prostor zmenšuje, ploténka vodu uvolňuje, snižuje se její elasticita a je náchylná na deformaci či vyklenutí.

 V důsledku zvýšené zátěže vyvíjené na meziobratlové ploténky dochází v průběhu dne k postupné kompresi meziobratlových prostorů a "sesedání" páteře. V noci se komprese opět uvolní a páteř se "prodlouží". Pokud ležíme na vhodné podložce, uvolní se i meziobratlové ploténky.

Co je výhřez ploténky?

Meziobratlové ploténky slouží jako tlumiče mezi obratli. Jakmile dojde k jejich degeneraci nebo k úrazu, hrozí jejich protržení. Rosolovitá jádra plotének se pak můžou dostat z meziobratlového prostoru a tlačit na míšní nervy nebo kloubní pouzdra malých obratlových kloubů. K tomuto tzv. vyhřeznutí plotének dochází nejčastěji mezi 30. - 45. rokem života a obvykle se jedná o velmi bolestivou záležitost.

Prvotní problémy s ploténkami se projevují jako občasné bolesti zad při sezení nebo zvedání těžkých předmětů, a časem se stupňují. U akutní fáze bolest může přejít v mravenčení končetin až k znehybnění určité části těla.

Nejčastějším místem výhřezu meziobratlové ploténky je oblast bederní páteře, konkrétně segment posledních dvou bederních obratlů L4/5 a L5/S1, to je odhadem 90 procent všech případů. Nepříjemné bolesti zad ale vyvolávají už i trhlinky v meziobratlových destičkách, u nichž k výhřezu samotnému ještě nedošlo.

Jaké příznaky signalizují výhřez ploténky?

Obvyklým projevem výhřezu ploténky je bolest, která vyzařuje v pásu od postiženého úseku páteře až do končetin. Z krčních obratlů může vést do paže a projevit se brněním prstů na rukou, z bederní oblasti pak může bolest postupovat do boků a dolů do nohou. Vzdálenost, kam bolest vyzařuje, je závislá na tlaku destičky na nerv, respektive na míře jejího mechanického poškození. Čím víc je ploténka vyhřezlá, tím víc tlačí na nerv a tím dál bolest sahá. Ústup bolesti zpět k páteři, kde se ‚centralizuje‘, považujeme za projev uzdravování, tedy že destička ustupuje zpět do místa, kam patří. Pokud meziobratlová destička tlačí jen na jednu stranu, pociťujeme bolest jen v tom daném boku či noze. Pokud tlačí na oba nervy nebo do středu na míchu, bývá bolest na obou stranách souměrná.

Jak páteři ulevit?

Zásadní je natažení a uvolnění páteře. Toho je možné dosáhnout v poloze na zádech, kdy je na páteř vyvíjen nejnižší tlak. Jakmile je uvolněna, ploténky jsou schopné znovu absorbovat tekutinu, čímž se jejich elasticita zvyšuje a mohou regenerovat.

Osobám trpícím diskopatií, tj. degenerativním onemocněním meziobratlových plotének, pro uvolnění většinou nestačí položit se na záda na běžnou podložku. Na té totiž meziobratlové ploténky zůstávají i nadále částečně stlačené. U tohoto onemocnění je potřeba použít speciální podložku, která dokáže páteř jemně natáhnout a uvolnit.

Doporučeno lékaři

magnistretchPro tento účel byla ve spolupráci s lékaři na Univerzitě v Zaragoza vyvinuta kolekce matrací MagniStretch. 8 hodinový spánek na ní má podobný účinek jako 30 minut intenzivního strečinku. Je konstruována tak, aby dokázala využívat tlaku lidského těla. Při zatížení se dvě zóny matrace roztahují opačným směrem, a tím v průběhu spánku jemně natahují páteř a umožňují regeneraci jednotlivých meziobratlových plotének a zádového svalstva, uvolňují skřípnuté nervy, zpomalují proces sesedání páteře a zlepšují krevní oběh. 
„Konstrukce matrace představuje funkce, které jsou prospěšné pro biomechanickou obnovu páteře během spánku, což vede k lepší a rychlejší obnově meziobratlových plotének a relaxaci zádového svalstva.“ říká o patentovaných matracích MagniStrech Antonio Herrera Rodriguez, emeritní profesor traumatologie a ortopedie a mimo jiné i výzkumný pracovník na Univerzitě v Zaragoze.

Díky svým významným regeneračním účinkům MagniStretch prošla náročným procesem certifikace a může se tak řadit mezi zdravotní produkty 1. kategorie, Medical Device Class 1.

Vybírat můžete ze 4 typů matrací MagniStretch od středně měkké až po středně tuhou. Jednotlivé matrace se liší také výškou. Všechny mají zlatou pečeť označující zdravotní produkty 1. kategorie. Matrace MagniStretch jsou vhodné pro osoby trpící skoliózou a jinými biomechanickými poruchami páteře. V posledních 3 letech se po zásluze stala nejprodávanější matrací společnosti Magniflex.

Zdroj: magniflex.cz


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce