Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jaký protein je nejlepší a kdy si ho dát?

( Komerční prezentace | přečteno: 888x )

Naše tělo je potřebuje, a to nejen pro budování svalové hmoty, ale také pro rychlejší regeneraci. Pozitivně působí na imunitní systém, umí zasytit a naše tělo si je neukládá do zásoby. Ano, řeč je o proteinech, bez kterých se prostě neobejdeme. Jaké jsou nejlepší a kdy si je dát?

ketofit.cz

Proteiny si oblíbili nejen sportovci

Proteiny, jinak také bílkoviny, jsou pro naše tělo nepostradatelné, do těla je doplňujeme jen prostřednictvím stravy. Jsou základními stavebními kameny v našem těle, skládají se z aminokyselin a oblíbili si je nejen sportovci, ale i obyčejní lidé, třeba ti, kdo se rozhodli za účelem zhubnout, vyzkoušet nízkosacharidový jídelníček.

Náš tip: Přečtěte si recenze KetoFit a zjistěte, jak funguje ketodieta.

Proč jsou proteiny tak důležité?

Proteiny hrají v našem organismu důležitou roli. Podílí se na:

  • Výživě a růstu svalů
  • Výživě šlach, kostí a kůže
  • Ochraně svalů při výkonu
  • Zkrácení regenerace
  • Spalování tuků
  • Snižování nadváhy
  • Zasytí a zaženou hlad
  • Podporují zdravé fungování imunitního systému

Kde proteiny najdeme?

stravaProteiny nejsou žádné doplňky stravy, jejich zdrojem jsou masa, vajíčka, ryby, mléčné výrobky, luštěniny, semínka a další potraviny, tělu je ale můžeme dodat i prostřednictvím proteinových suplementů. Ty jsou oblíbené hlavně mezi sportovci.


Víte, že proteiny dělíme na živočišné a rostlinné, ideální pak je jejich kombinace ve stravě?

Živočišné bílkoviny se mohou pochlubit vyšším podílem esenciálních mastných kyselin, díky čemuž je označujeme jako plnohodnotné bílkoviny. Jejich zdrojem je libové maso, ryby, zvěřina, králičí a kuřecí maso, bílky, nízkotučný tvaroh nebo sýr.

Rostlinné bílkoviny neobsahují všechny potřebné aminokyseliny, označujeme je jako neplnohodnotné. Zdrojem jsou luštěniny, semínka, mák a výrobky ze sóji. Jejich velkou výhodou je nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny.

Jaké množství proteinů člověk potřebuje?

U běžné populace je doporučené množství bílkovin 1 g na každý kilogram tělesné hmotnosti, u sportovců se potřeba zvyšuje až na 2, někdy dokonce 3 g na kilogram hmotnosti. Přesné množství se odvíjí od fyzické aktivity, aktuální potřeby a fáze tréninku, ve které se nacházíte.

Víte, že na trhu najdeme hned několik druhů proteinů? Mezi ty nejoblíbenější patří syrovátkové proteiny, které se označují i jako WHEY proteiny a dál je dělíme na:

  • Syrovátkový koncentrát, který je vhodný pro začínající sportovce i ty, kdo se snaží nabrat svalovou hmotu.
  • Syrovátkový izolát, který se hodí i na hubnutí a tělo ho zvládne zpracovat rychleji než syrovátkový koncentrát.
  • Syrovátkový hydrolyzát, který je pro tělo nejlépe stravitelný, právem ho můžeme označit jako nejkvalitnější syrovátkový protein.

Mezi další oblíbené proteiny patří ty hovězí, veganské neboli rostlinné, vaječné a vícesložkové.

Kdy je nejlepší čas si nějaký protein dát?

Člověk by měl proteiny přijímat ze stravy v průběhu celého dne. Měly by být součástí každého denního jídla nebo aspoň 4 jídel za den. Když nedokážete potřebu vykrýt stravou, doplňte zbytek proteinem (proteinovým práškem), proteinovou tyčinkou a dalšími zdroji proteinů.

  • Ráno po probuzení je naše tělo hladové a potřebuje snídani plnou důležitých živin. Chybět nesmí sacharidy, tuky ani proteiny, ideálně kombinaci rychlých a pomalu stravitelných proteinů. Ke snídani se hodí vajíčka nebo sýr, kombinovat je můžete i s ovocem, jogurtem a arašídovým máslem.
  • Správně zvolená strava a její načasování hraje důležitou roli i v kvalitě tréninku, proto si zhruba 2 až 3 hodiny před tréninkem dopřejte plnohodnotné jídlo, které obsahuje sacharidy, tuky i bílkoviny. Co se proteinů týče, zaměřte se hlavně na ty pomalu stravitelné. Po celou dobu tréninku budou postupně uvolňovat aminokyseliny, kombinovat je zase můžete s ovocem.
  • Rychle doplnit bílkoviny je třeba i po tréninku, tím zajistíte regeneraci namáhaných svalů. Mezi nejvhodnější patří syrovátkové proteiny.
  • Svaly regenerují i během spánku, možná tak přemýšlíte, co si dát před spaním? Potřebné živiny tělu dodá třeba tzv. noční protein, který zároveň zajistí regeneraci svalů.

Náš tip: Víte, jak proteiny užívat? Proteinový prášek stačí smíchat s vodou nebo mlékem. Zatímco voda neobsahuje žádné tuky ani kalorie a proteiny se z takto připraveného nápoje rychle vstřebají a tělo je lépe stráví, protein smíchaný s mlékem zajistí postupné uvolňování aminokyselin. Do těla se vstřebává pomaleji. Před spaním tak je lepší protein smíchat s mlékem, po tréninku zase s vodou.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce