Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jakým způsobem můžeme přijímat vitaminy? - 2. část

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 9529x )

Při příjmu vitaminů a minerálních látek pomocí doplňků stravy si musíme uvědomit následující výhody a nevýhody ...

shutterstock.com

Doplňky stravy
Při příjmu vitaminů a minerálních látek pomocí doplňků stravy si musíme uvědomit následující výhody a nevýhody:

Výběr vhodného preparátu
Lidé si mohou vybrat preparát, který v dané chvíli potřebují - v chřipkovém období vitamin C, v zimním a letním období při slunění preparát s antioxidačním účinkem apod. Preparáty jsou také svým složením uzpůsobené jednotlivým věkovým kategoriím, seniorům jsou určené jiné preparáty než dospělým v produktivním věku, jiné jsou pro děti, jiné pro těhotné ženy. Dále je možné si vybrat mezi jednotlivým vitaminem, multivitaminovým preparátem, preparátem, který je doplněn minerálními látkami, nebo speciálními preparáty, např. antioxidanty.

Snadný příjem
Je velice jednoduché a ekonomicky výhodné spolknout denně jednu pilulku, než si "lámat" hlavu přípravou pestrého jídelníčku. V tom ale zároveň spočívá určité úskalí takového příjmu vitaminů. Často si lidé myslí, že spolknutím pilulky si zajistili "alibi" a dál se již nemusí o zdravou stravu starat. V takovém případě se výhoda mění ve velkou nevýhodu - pilulka se stává berličkou a omluvou pro jednostrannou stravu.

Příjem přesně definovaných látek
V preparátu přijímáme deklarované látky a to v množství, uvedeném na obalu. Víme tedy přesně, kolik kterého vitaminu jsme snědli. To v případě příjmu vitaminů stravou nevíme a obsah vitaminů v dané potravině můžeme jen odhadnout. Na druhou stranu žádný preparát není tak komplexní, aby zajistil všechny potřebné látky v odpovídajícím množství.

Větší možnost předávkování
Pokud užíváme vitaminové preparáty je nutné respektovat dávkování, uvedené na obale. Dále je třeba dát pozor na to, zda neužíváme více preparátů, které obsahují stejnou účinnou látku, nebo zda lékař nepředepsal některý vitamin v léčebných dávkách. V tom případě už další množství stejného vitaminu může překročit bezpečnou hranici příjmu. Např. injekčně podávaný vitamin D při léčbě osteoporózy bychom neměli kombinovat s multivitaminovým preparátem, který obsahuje další vitamin D. Také je nutné zohlednit vzájemné působení předepsaných léků a vitaminů.

Obohacené potraviny
Potraviny se obohacují vitaminy z několika důvodů - prvním důvodem je zvýšení nutriční hodnoty dané potraviny, dalším důvodem může být doplnění ztráty vitaminů, ke které došlo v průběhu technologických procesů (pak mluvíme o fortifikaci), a dále je možné přidávat některé vitaminy z důvodů technologických (vitamin C a E jako antioxidant).

Lze říci, že výroba takových potravin se stala světovým trendem. Např. v USA se obohacuje mouka kyselinou listovou. Kyselina listová je jeden z vitaminů skupiny B. Děti žen, které mají nedostatek tohoto vitaminu v době početí dítěte a v prvním trimestru těhotenství, mají zvýšené riziko vzniku vývojových poruch. Protože obecně mají lidé nedostatek tohoto vitaminu a u žen to může být fatální, začala se mouka kyselinou listovou obohacovat.

Také v ČR lze koupit některé potraviny, které jsou vitaminy nebo minerálními látkami obohacené. Nejčastěji se jedná o různé sušenky, bonbony, jogurty, mléka, mléčné nápoje, oleje a rostlinné margariny. Přidávání vitaminů a minerálních látek má svoje pravidla a tento proces je legislativně ošetřen ve Vyhlášce č. 53/2002 Sb. Vyhláška uvádí, které vitaminy a minerální látky lze bez povolení ministerstva zdravotnictví do potravin přidávat, do jakých potravin a v jakém maximálním množství. Často se v této souvislosti setkáváme s pojmy "funkční potraviny" a "nutraceutika".

Funkční potraviny jsou takové potraviny, které obsahují zvýšený množství některých fyziologicky důležitých látek a tím pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění ve větší míře, než ostatní potraviny. Za funkční potraviny je možné považovat např. výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny (cereální kaše) nebo výrobky se sníženým obsahem cholesterolu (rostlinné margariny). Tyto výrobky se podílí na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Vláknina má schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi, přičemž zvýšená hladina bakterie mléčného kvašení (probiotika), chránící organismus před vznikem řady chronických onemocnění.

Nutraceutika se vyrábějí také z potravinářských surovin, ale prodávají se v koncentrované formě v podobě různých preparátů (tablet, prášků apod). Např. mléčné bakterie můžeme přijímat v podobě zakysaných mléčných produktů (tedy funkčních potravin) nebo v podobě kapslí zakoupených v lékárně (tedy v podobě nutraceutik).

Jakým způsobem tedy vitaminy přijímat? Základem by měla být v každém případě zdravá a pestrá strava. Neměli bychom se vyhýbat některým potravinám, neměli bychom jíst stále stejná jídla. Z potravin je v případě výběru vhodné vybírat ty, které jsou vitaminy a minerálními látkami obohacené. Přednost bychom měli dávat i tzv. funkčním potravinám. Protože je naše strava málokdy "ideální", musí ji většina lidí doplnit vitaminovými preparáty, příp. vitaminovými preparáty s minerálními látkami. Takové preparáty patří mezi tzv. doplňky stravy a jak už název napovídá, slouží k doplnění stravy, neměly by se stát jediným zdrojem vitaminů. Doplňky stravy je vhodné vybírat v lékárně a to ne podle ceny, ale podle složení. Poraďte se s lékárníkem nebo odborníkem na výživu o tom, který preparát je právě pro Vás vhodný.

Můžete obrátit také na Nadaci NutriVIT, Slezská 7, Praha 2, tel.: 2270 10 300, 2270 10 543. Odborníci na výživu Vám zdarma poradí a zodpoví Vaše dotazy z oblasti výživy a poskytnou Info-noviny, kde se dočtete další zajímavé informace.

Poznámka: Článek navazuje na předchozí část o příjmu vitaminů ze stravy.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce