Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Každý dvanáctý člověk má astma

( Redakce | přečteno: 22827x )

Lidí, kteří trpí astmatem, přibývá. Naštěstí se zlepšují i možnosti léčby, nicméně mnozí pacienti ji nedostanou.

shutterstock.com

Lidí, kteří trpí astmatem, přibývá. Naštěstí se zlepšují i možnosti léčby, nicméně mnozí pacienti ji nedostanou, protože se nedovedou dobře domluvit. Situaci by měl zlepšit písemný test vyhodnocující stav nemoci.

 Každý dvanáctý člověk má astma

Problém připomíná i Světový den astmatu, který připadá na první květnové úterý. Jeho letošní motto v Česku zní: Nenaplněné potřeby v léčbě astmatu. Astma je vlastně nejhorším projevem alergie, při které člověka postihují záchvaty dušnosti.

„Astmatem trpí každý dvanáctý Čech a zdaleka ne každý nemocný dosahuje jeho úplné kontroly. Moderní farmakoterapie přitom umožňuje udržet astma pod úplnou kontrolou,“ říká Viktor Kašák, primář oddělení respiračních nemocí zdravotnického zařízení Lerymed, který je zároveň tajemníkem České iniciativy pro astma.

Potíž je v tom, že pacient často nedokáže své potíže přesně popsat a lékař se pak v jeho líčení nemusí dobře vyznat. Nakonec se tak může u stejného případu pohled lékaře a pacienta diametrálně rozcházet. Ukazuje se, že lékař musí v případě diagnózy, jakou je astma, vyžadovat cílené odpovědi na některé dílčí otázky. Podle Kašáka se navíc musí naučit získané odpovědi správně vyhodnocovat a na jejich základě sestavit pacientovi léčbu na míru. „Taková léčba teprve umožňuje dosažení velmi dobrých výsledků a výrazně zlepšuje kvalitu života,“ doplnil lékař.

Česká iniciativa pro astma proto ve spolupráci s farmaceutickou společností GlaxoSmithKline představila test kontroly astmatu, což je vlastně mezinárodní standardizovaný písemný test. Ten umožňuje lékařům i pacientům rychlé vyhodnocení úrovně kontroly astmatu. Test si mohou pacienti v ordinaci, případně na webu na adrese www.astmatest.cz. Někteří lékaři test už nějaký čas používají. „Výsledky ročních zkušeností s testem jsou velmi dobré. Test kontroly astmatu významně zlepšuje spolupráci pacienta při léčbě jeho onemocnění,“ tvrdí Irena Krčmová z alergologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Výskyt astmatu v posledních letech stoupá zejména v dětské populaci. Letos se proto objeví test i pro děti od čtyř do dvanácti let. „Podchytit astma u malých dětí je pro další vývoj a způsob léčby velice důležité. Test kontroly astmatu, který je dětskému věku přizpůsobený, proto velice vítáme,“ říká profesor Václav Špičák, ředitel Iniciativy pro astma z alergologického oddělení pražské Fakultní nemocnice Bulovka.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Eduard Sova
4x

Zdravý den. Astma je jen další varování daného těla o nefunkčnosti kompletního imunitního systému. A toto má vždy nějaký podnět. Žádná nemoc nevzniká bez příčiny. Všechny informace o imunitním systému a věcech sounáležících najdete na www.moudrasova.eu pod projektem JEZTE ZDRAVĚ, JDE TO HRAVĚ......projekt o lidech pro lidi...... Zdravíme uzdravené E+E Sovovi


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce