Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kdy máme nárok na dopravu k lékaři sanitkou?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 44114x )

Převoz sanitkou navrhuje lékař z důvodů zdravotního stavu, který neumožňuje dopravu běžným způsobem. V takovém případě vám vystaví na převoz poukaz a náklady jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Potřebujete se dostat k lékaři, ale zdravotní stav vám neumožňuje cestování hromadnou dopravou? Kdy máte nárok na bezplatnou dopravní zdravotní službu.

Dobrá rada
shutterstock.com

Zdravotnická záchranná služba a dopravní zdravotní služba

Obecně lze říci, že můžete potkat dva typy sanitek. Ten důvěrně známý typ je žluté vozidlo s houkačkou a majáčkem. Jedná se o zdravotnickou záchrannou službu (ZZS), která je  v přenesené působnosti provozovaná státem, respektive krajskými úřady a hlavním městem Prahou. V daném regionu zabezpečuje přednemocniční neodkladnou péči. To znamená ošetření akutních případů přímo na místě úrazu nebo náhlého zdravotního selhání a dále v průběhu transportu k dalšímu odbornému ošetření do zdravotnického zařízení.

Druhý typ sanitky se oficiálně nazývá dopravní zdravotní služba (DZS) nebo také doprava raněných, nemocných a rodiček (DRNR).

DZS můžete spatřit v různém barevném provedení, ale většinou je bílá. Provozují ji soukromé společnosti a majáček ani houkačku zpravidla nepoužívá, ve výjimečných případech ji však může zapnout. Dopravní zdravotní služba odveze pacienta k lékaři nebo z nemocnice domů do domácího léčení, pokud se tam nezvládne dostat vlastními silami. Přeprava DZS ho nic nestojí, cestu hradí zdravotní pojišťovna. Pacient však musí mít dopředu žádanku od lékaře.

Čtěte také: Kontrola na nemocenské

Kdy zvolit záchrannou či dopravní zdravotnickou službu?

Hlavní rozdíl mezi sanitkami spočívá v situaci, kdy kterou z nich využijete. Zdravotnickou záchrannou službu budete volat ve chvíli náhlého neštěstí či závažných akutních zdravotních potížích a kontaktujete ji na lince 155 nebo 112. Dopravní zdravotní službu použijete při plánovaných cestách spojených s lékařskou péčí a termín přepravy si musíte předem domluvit a objednat. Telefonní kontakt naleznete na webové stránce dispečinku DZS, jež působí v místě vašeho bydliště.

Pokud chcete využít DZS, nesmíte zapomenout na to, že je zapotřebí mít od lékaře předem vypsanou žádanku. Pokud se jedná o cestu z domova na vyšetření, musí vám poukaz na dopravu dát lékař už dopředu současně se žádankou na dané vyšetření.

Čtěte také: Jak ušetřit náklady za léky?

Dopravní zdravotní službu nabídne lékař

Nárok na transport sanitkou se řídí českým zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Transport se zdravotnickým dohledem by vám měl zajistit váš ošetřující lékař v situaci, kdy není ze zdravotních důvodů vhodné využití jiných druhů přepravy, například kvůli vaší snížené pohyblivosti, malátnosti, infekčnosti daného onemocnění, při pooperačních stavech nebo psychiatrických onemocněních.

V takových případech vám lékař vystaví Příkaz ke zdravotnímu transportu, na jehož základě je dopravní zdravotní služba proplacena vaší zdravotní pojišťovnou. Tento dokument vyplňuje vždy ten odesílající ošetřující lékař, který poskytnutí zdravotní péče (například odborné vyšetření) požaduje, a vždy platí, že použije sanitku toho zařízení, které je pro danou oblast smluvním partnerem zdravotní pojišťovny. Vy pak žádanku předáte řidiči sanitky, a o nic dalšího se starat nemusíte. Úhradu nákladů za dopravu si vyúčtuje sama zdravotní pojišťovna.

Čtěte také: Jak dlouho platí recept?

Co dělat, když lékař dopravní zdravotní službu nenabídne?

Pokud vám váš ošetřující lékař dopravní zdravotní službu sám nenabídne, ale vy se cítíte tak, že přepravu sami nezvládnete, můžete o to lékaře požádat. Další možností je pak zavolat zdravotní pojišťovně a ověřit si u revizního lékaře, zda vaše diagnóza opravdu odpovídá stavu vhodnému pro převoz sanitkou. Pokud vám sdělí, že nárok máte, musí váš ošetřující lékař příkaz vystavit.

Nárok na převoz sanitou zdarma není:

  • pokud vaše diagnóza není indikována na převoz sanitním vozidlem (může o tom rozhodnout revizní lékař vaší ZP)
  • pokud si svévolně vyberete vzdálenější zdravotnické zařízení, než je vaše spádové
  • když chcete převézt svého příbuzného ze zdravotnického zařízení, kde je trvale hospitalizován, na pobyt domů (svátky apod.), nebo uskutečnit přepravu klienta do jiného bydliště, domova seniorů, hospice atd., je tento převoz klasifikován jako nadstandardní péče a je plně hrazen vámi

Pokud vám vaše diagnóza neposkytne právo na přepravu DZS proplacenou zdravotní pojišťovnou, i přesto jsou vám k dispozici vozidla DZS, jakožto samoplátcům. Navíc vzhledem k efektivnímu plánování transportů více pacientů najednou jsou smluvní ceny nastaveny tak, že je převoz sanitkou DZS v některých případech levnější než doprava prostřednictvím taxi služby.

Čtěte také: Jak je to s hlášením úrazu zdravotní pojišťovně

Jak probíhá převoz dopravní zdravotní službou?

Speciálně školený personál vás vyzvedne přímo u vašich dveří a po celou dobu cesty zajišťuje váš komfortní a bezpečný převoz k lékaři, nebo od lékaře k vám domů. Sanitky jsou vybaveny polohovatelnými lehátky, zádržnými systémy a další profesionální transportní technikou a řidiči proškoleni tak, aby věděli, jakým způsobem vám ve vašem konkrétním zdravotním stavu pomoci. V případě, že se pacientovi cestou udělá nevolno, posádka DZS mu dokáže poskytnout odbornou první pomoc.

Vozy dopravní zdravotní služby jsou připraveny i na převoz nepohyblivého pacienta nebo vozíčkáře.

Nárok na náhradu cestovních nákladů

Pokud se pacient rozhodne místo transportu sanitkou pro dopravu soukromým vozidlem a ošetřující lékař takovou dopravu předem schválí, vzniká nárok na náhradu cestovních nákladů. Podmínkou je, že vozidlo řídí jiná osoba než pacient. Tato podmínka koresponduje s tím, že jde o pacienta, jemuž aktuální zdravotní stav neumožňuje dopravu běžným způsobem bez použití dopravní zdravotní služby a samozřejmě ani neumožňuje řídit soukromé vozidlo.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce