Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kreatin

( Redakce | přečteno: 74416x )

Legální anabolikum? Ne, kreatin mezi anabolika samozřejmě nepatří. Není to hormon, pouze výživa pro svalovou tkáň. Svým účinkem se však žádoucímu působení anabolik přibližuje.


Legální anabolikum?

Ne, kreatin mezi anabolika samozřejmě nepatří. Není to hormon, pouze výživa pro svalovou tkáň. Svým účinkem se však žádoucímu působení anabolik v mnohém přibližuje.

Kreatin je poměrně jednoduchá chemická sloučenina. Vyskytuje se v našem těle přirozeně jako rychlý a efektivní zdroj energie pro svalovou tkáň. Většinu potřebného množství kreatinu si dokážeme vytvořit ve svém těle sami. Postačí nám k tomu pár běžných aminokyselin. Pokud příjmem kreatin v potravě ušetříme si však krok navíc.

Jak kreatin působí

Kreatin vzniká především v játrech a v ledvinách. Z místa vzniku je transportován krví na místa, kde je ho jako zdroje energie nejvíce třeba – do svalů, srdce a mozku. Kreatin slouží jako velmi pohotový zdroj energie.

Jako rychlý zdroj energie je kreatin výhodný zejména pro rychlostní sporty. Pro vytrvalostní sporty nemá užívání zvýšených dávek kreatinu prakticky význam.

Kromě vlivu na výkonnost svalové tkáně bylo prokázáno také příznivé působení kreatinu na hladinu krevního cholesterolu. Kreatin snižuje hladinu celkového cholesterolu a hladiny neutrálních tuků. Mimo to zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (tzv. HDL cholesterolu. Brání tak vzniku vážných srdečně-cévních onemocnění.

Kde kreatin najdete

V našem těle je naprostá většina z celkového množství kreatinu obsažena v kosterním svalstvu. O zbývající část se pak dělí srdce a mozková tkáň. Celkové množství kreatinu v našem těle je asi 100 gramů.

Nejdůležitějším potravním zdrojem kreatinu je maso. Velké poměrné množství obsahuje maso ryb a ptáků. Půl kilogramu masa obsahuje asi 2 gramy kreatinu.

Kreatin a ledviny

Kreatin se rychle spotřebovává při zvýšené fyzické námaze. Uvolní se energie a molekula kreatinu se přemění na odpadní produkt – kreatinin. Mnozí již o této látce slyšely v souvislosti s laboratorním vyšetřením činnosti ledvin. Kreatinin se vylučuje z našeho těla pouze ledvinami, slouží tak jako poměrně vhodný indikátor jejich činnosti.

Před vyšetřením hladiny a vylučování kreatininu je třeba vyloučit zvýšenou fyzickou námahu. Ta totiž vede ke zvýšení hladiny kreatininu v krvi. Hodnoty vyšetření by tak falešně naznačovaly zhoršenou funkci ledvin.

Vedlejší účinky

Jednoznačně negativní účinky u kreatinu doposud prokázány nebyly. Při dlouhodobém užívání vyšších dávek může dojít ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Jak a kdy kreatin užívat

Denní potřeba kreatinu se u dospělého člověka pohybuje kolem 2 gramů. Výhodou v případě kreatinu je, že na rozdíl od vitamínů si jej dokážeme vytvořit v našem těle zcela sami. Zvýšený příjem v podobě potravních doplňků je jakýmsi nadstandardem, který nám pomůže zlepšit krátkodobou fyzickou výkonnost.

Oblíbeným se stal kreatin jako potravní doplněk zejména u sportovců. Umožňuje zlepšit výkonnost v mnoha rychlostních sportech. V první fází podávání kreatinu dochází k tzv. nasycení svalové tkáně. Tato fáze trvá přibližně 1 týden. Podává se při ní 5 gramů kreatinů čtyřikrát denně.

Po této úvodní fázi se již podávají pouze menší udržovací dávky – asi 3 gramy na den. Protože efekt dlouhodobého užívání kreatinu zůstává stále spíše pochybný, doporučuje se nepřekračovat s celkovým podáváním dobu jednoho měsíce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
krokous
2x

Zda se mi to nebo pri uzivani kreatinu chlapi plesati? At jsou to kamaradi, at jsou to chlapi na fotkach, at jsem to ja, vsichni maji alespon kouty? Nikde jsem o tom nic nenasel :-)

Katz
2x

Kreatin podporuje premenu testosteronu na ucinejsi dihydrotestosteron (DHT) jehoz vedlejsim ucinkem je niceni vlasovych folikul, tedy plesateni. Mozno dorovnavat prijmem selenu a zinku.

Karlos
1x

Dobrý den, rád bych ze zeptal, po jaké době je znát užívání kreatinu. Pakliže k nasycení tkáně dochází cca po týdnu, znamená to, že po týdnu by mi měly vyrůst svaly?:-) Kreatin jsem užíval přesně týden po 5g - 4x denně a nevidím na sobě naprosto žádný výsledek. Přitom dle různých návodů je týden přesně ta doba,kdy jsou svaly kreatinem plně nasyceny a pak už se užívá jen udržovací dávka.Nebo špatně chápu pojem "nasycení" a je tím myšleno něco jiného, než nárůst svalové hmoty? Děkuji za odpověď


Celkový počet příspěvků v diskusi: 20. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce