Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Krušina olšová

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 20375x )

Pro krušinu je charakteristický vysoký obsah antrachinonových glykosid a tříslovin.

(Frangula alnus Miller)



Příprava čaje

1 čajová lžičky řezané drogy na šálek (200 ml) vody.

Užívaná část

kůra Kůra    (Kortex frangulae)
plod Plod    (Fructus frangulae)

Sběr a sušení

Nejúčinnější je kůra získaná z mladých větví během dubna až května. Před slupováním kůry mladé větve nejdříve uřízneme. Kůru sušíme na slunci nebo za pomoci umělého zdroje tepla, teplota by neměla přesáhnout 40 st C. Použít ji můžeme až po následujícím zpracování kůru skladujeme jeden rok, nebo ji zahříváme po dobu 1 hodiny teplotou 100 st. C. Plody sbíráme po dozrátí a dobře prosušíme. Vzhledem k obsahu vody podléhají snadno plesnivění.

Krušina olšová

Jak vypadá

Vytrvalý vysoký a řídký keř. Tenké větve pokrývá lesklá kůra, tečkovaná mnoha dýchacími otvory. Na krátkém, chlupatém řapíku vyrůstají střídavě listy vejčitého tvaru. Kvete bíle. Plody jsou peckovice se třemi semeny, barva se mění postupně ze zelené v černou v době plného dozrání. Kvete začátkem léta.

Kde se rostlina vyskytuje

Krušinu najdeme v lesích, kde je velmi rozšířenou rostlinou.

Co krušinová kůra obsahuje

Pro krušinu je charakteristický vysoký obsah antrachinonových glykosidů a tříslovin.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Krušina byla tradiční prostředek na zácpu, protože působí projímavě. Kromě chronické zácpy se používala k léčbě hemoroidů.

Krušina olšová

Dnes: Krušinovou kůru použít vnitřně i zevně.

Vnitřně: Obsahové látky povzbuzují vylučování žluči a působí povzbudivě na tlusté střevo. Pro tento účinek se používá při zácpě.

Zevně: V koupelích nebo obkladech na špatně se hojící rány a vředy.

Na co si dát pozor

Při užívání krušiny se mohou objevit zažívací obtíže. Při dlouhodobém užívání hrozí nebezpečí narušení hospodaření s vodou a minerály.


Pozn. Zralé plody krušiny mají stejný účinek jako kůra, jen několikrát silnější! Krušina je součástí originálně vyráběných přípravků, především směsí určených k redukci hmotnosti a zmírnění obtíží se zácpou.

Ilustrační foto: Internet

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
zdeněk

o plodech je tu nějak málo informací....???......a já to mám letos samý plod.....(jak užívat -sušit či nesušit...???....)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce