Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékaři úřadům nahlásili již stovky pacientů, kteří by neměli řídit

( ČTK | přečteno: 5734x )

Epileptici, kardiaci, diabetici, ale i lidé s chorobami zraku. Tito pacienti se musí bát o své řidičské oprávnění. Pokud lékař shledá, že jsou kvůli zdravotnímu stavu na silnici nebezpečím, musí od nového roku lékaři hlásit úřadům. Stalo se tak už ve stovkách případů po celé republice.

shutterstock.com

Pražský magistrát od počátku roku obdržel téměř 300 lékařských oznámení upozorňujících na pacienty, kteří by mohli být nezpůsobilí k řízení vozu. Konečné rozhodnutí zatím padlo v polovině nahlášených případů - zhruba 50 Pražanů si vyslechlo verdikt, že za volant již usednout nesmí, zbylých 100 pak řídit může jen za určitých podmínek. Desítky oznámení hlásí i další krajská města.

Zatímco do konce loňského roku oznamovali podezření na příslušný úřad jen praktičtí lékaři, od letoška mají tuto povinnost nově i specialisté. Na základě nové části zákona o silničním provozu musí ohlásit každého pacienta, kterému se změnila zdravotní způsobilost k řízení vozu, a za volantem by tak mohl být sobě i svému okolí nebezpečný. Jedná se například o epileptiky trpící častými záchvaty, těžké kardiaky či diabetiky. S omezeními by ale měli počítat také lidé s vadami zraku.

"V současné době eviduje Magistrát hlavního města Prahy 291 oznámení lékařů, ve kterých bylo zahájeno správní řízení," sdělila mluvčí radnice Tereza Krásenská. Uzavřeno bylo celkem 148 oznámení, z toho v 51 případech odborná komise rozhodla o odebrání řidičského průkazu. Necelé stovce řidičů pak bylo řidičské oprávnění odebráno podmíněně. Dotyční tak mohou řídit jen s brýlemi, kontaktními čočkami či s naslouchadlem.

V Plzni dokonce stoupl počet oznámení oproti loňsku až pětinásobně. Za leden a únor přijali úředníci 64 podnětů od lékařů, loni za stejnou dobu jich bylo 12, řekl  vedoucí odboru registru vozidel a řidičů plzeňského magistrátu Jiří Marek. Loni za celý rok tak úředníci v Plzni řešili na základě upozornění od praktických lékařů celkem 148 případů. Ve 40 nakonec odebrali řidičský průkaz ze zdravotních důvodů, v ostatních případech se jednalo o omezení.

Ostravskému magistrátu došlo od 1. ledna do 7. března celkem 73 oznámení, uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. "K dnešnímu datu máme uzavřeno 22 správních řízení, zbytek je v řízení. Do těchto počtů nejsou zahrnuty posudky o zdravotní způsobilosti způsobené změnou zraku. Těch je do současné doby cca 50," uvedla Vojkovská.

Do roku 2012 mohli specialisté pacientům, kteří by ze zdravotních důvodů neměli řídit auto, pouze doporučit, aby svou indispozici úřadům nahlásili a řidičský průkaz dobrovolně odevzdali. Sami ale úřady informovat nesměli.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
václav
1x

Ano je nutné,mimochodem nahlásit všechny kteří pracují ve vedoucích místech a dochází u nich ke stresovým situacím,feťákům,kuřákům,těžce manuálně pracujícím,učencům,vědátorům a v neposlední řadě lékařům,kteří vydávají tato oznámení.Jsou to lidé psychicky pracující.No prostě každý kdo má řidičký průkaz je potencionální vrah a zločinec.Tak nevím proč jen někteří jakoby absolutní naprogramovaní roboti byli schpnější a snad i bez vady.

Sylva

Naprosto souhlasím,aby se odebraly řidičáky epileptikům .Sama jsem se léčila dlouhodobě na toto onemocnění a vím jak je zrádné. také znám případ kdy epileptik zavinil dopravní nehodu,usmrtil člověka a ještě byl sproštěn viny pro toto onemocnění.Přitom o epilepsii věděl tudíž za volant neměl usednout!

Jarda
3x

Další důkaz o stavu této země. Je to diskriminace z důvodu věku. Kdo nakoupí těžké nákupy nikdo neřeší-chcípni.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce