Inzerce

Místo bílé mouky použijte raději celozrnnou

1. prosince 2008, Pavla Skurovcová   |   přečteno: 5645x

Obézních lidé přibývá, víc než polovina Čechů má vysoký cholesterol. Jaké si mohou dopřát vánoční cukroví?

foto: shutterstock.com
Obézních lidé přibývá, více než polovina Čechů by si měla hlídat cholesterol. Jaké si mohou dopřát vánoční cukroví, aniž by hřešili proti své dietě?

Pod slovem dieta si lidé většinou představí různá často až drastická opatření, co se stravy týče. Období Vánoc pak chápou jako utrpení, protože tradičná vánoční cukroví bývají plné tuku a cukru, které by si v rámci „své diety“ měl odepřít. Ovšem i při dodržování zásad předepsané diety (například od lékaře), je možné připravit chutné vánoční pokrmy. Je třeba vědět jak.

Lidé, kteří se snaží zbavit pár kilogramů, by se měli snažit snižovat množství tuku a jednoduchých sacharidů (například bílá mouka a cukr). Je tedy dobré vybírat takové vánoční recepty, kde se těchto surovin používá co nejméně. Nebo se také doporučuje použít místo klasického másla raději méně tučnou variantu rostlinného tuku. Podobně je možné nahradit tučnou smetanu nízkotučnou nebo rostlinnou variantou, případně mlékem. Do těsta je vždy lepší dávat celozrnnou mouku nebo ji alespoň s klasickou bílou moukou zkombinovat. Celozrnná mouka je totiž dražší.

Nechcete-li se vzdát se sladké chuti, můžete místo cukru použít nejen nízkokalorické náhradní sladidlo, ale i sušené ovoce. Nesladkou chuť pečiva je možné vyměnit za chuť koření, které má výraznější chuť (skořice, zázvor, badyán, muškát, vanilka, citrónová či pomerančová kůra).

Až polovina Čechů by si měla hlídat hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol bývá v živočišných potravinách, tedy hlavně ve vnitřnostech a výrobcích z nich, ve vaječném žloutku a v živočišných tucích jako máslo, sádlo nebo lůj. Dále také v tučném mléce a tučných mléčných výrobcích, v tučném mase a uzeninách. Při přípravě vánočního cukroví to pak znamená vyhnout se použití velkého množství celých vajíček nebo žloutků, másla, sádla, tučného mléka nebo smetany. Žlutou barvu pečiva, kterou vaječné žloutky vytváří, může dodat i přidání sojové mouky.

Protože cholesterol je látka živočišného původu a v rostlinných potravinách se tedy nevyskytuje, doporučují odborníci používat místo másla rostlinný tuk. Stejně tak místo klasické smetany je možné použít smetanu rostlinnou.

Recepty na přípravu vánočního cukroví pro tyto typy diet najdete na internetové stránce www.receptnazdravi.cz

autor: Pavla Skurovcová , Hospodářské noviny

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Inzerce http://www.doktorvkapse.cz/astmainfo/
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Jana (Operace hemoroidů) 9. prosince 2017, 23:42:15

    Sice je to už staršího data tyto příspěvky,ale i přes tu ukrutnou bolest řiti jsem se od… Diskutovat

  • Tomaš (Odchlípení sítnice (Amotio retinae)) 13. prosince 2017, 07:02:20

    Me se zatim cocka nezkalilla,coz je po takovem uraze zazrak,ale kdyby jo tak lekari jsou pripraveni… Diskutovat

  • Michael (Rivotril) 9. prosince 2017, 20:19:44

    Dobrý večer, Peter, Guajacuran , ktorý spomína Petra, vo vyšších dávkach uvoľňuje… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.