Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Multivitaminy - ano či ne?

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 14675x )

Vitaminy jsou životně důležité látky, které si lidský organismus podobně jako minerální látky a stopové prvky nedokáže sám "vyrobit" a musí je přijímat stravou nebo pomocí doplňků stravy. Odborníci na výživu se shodují v tom, že ideální případ je příjem zmíněných látek prostřednictvím...

shutterstock.com

Vitaminy jsou životně důležité látky, které si lidský organismus podobně jako minerální látky a stopové prvky nedokáže sám "vyrobit" a musí je přijímat stravou nebo pomocí doplňků stravy. Odborníci na výživu se shodují v tom, že ideální případ je příjem zmíněných látek prostřednictvím zdravé a vyvážené stravy. Ne vždy je to však možné. V některých případech nepokrývá strava potřebu organismu nebo se v určitých fázích života jeho potřeba zvyšuje. Také lidé s určitým dietním omezením mohou trpět nedostatkem vitaminů a minerálních látek. Proto je třeba v některých případech doplnit potřebné látky pomocí doplňků stravy.

Pod pojmem doplňky stravy rozumíme preparáty s významným biologickým účinkem, které můžeme zakoupit v lékárnách, případně v prodejnách zdravé výživy. Do této skupiny řadíme vitaminy, minerální látky, stopové prvky, specifické mastné kyseliny a další látky.

Kdy nám tedy mohou speciální preparáty pomoci?

Nákup multivitaminových přípravků s minerálními látkami a stopovými prvky by měly zvážit následující skupiny lidí:

Ženy v určitých životních etapách

Těhotenství a kojení klade zvláštní nároky na výživu ženy, např. potřeba vitaminů je v této době zvýšena o 30 až 100 %. Ženy v tomto období potřebují více kyseliny listové, vitaminu C, některých dalších vitaminů skupiny B (především vitaminu B1, B2, B6), železa, zinku, jódu, vápníku a hořčíku.

Ženy, užívající hormonální antikoncepci, by měly dbát na dostatečný přívod vitaminu E, C, beta-karotenu a vitaminů skupiny B.

Adolescenti a děti v období růstu

V období růstu a dospívání se zvyšují potřeby organismu na energii a nutrienty, potřebné k procesu tvorby nových tkání. Jedná se především o kyselinu listovou, vitamin B1, B2, železo, vápník a jód.

Senioři

U starších lidí často dochází k deficitu některých látek, podmíněných změnou životního stylu a stravovacích zvyklostí. Také určitá onemocnění, ve větší míře se vyskytujících u starších osob, mohou být příčinou nedostatku některých nutričně důležitých látek. Senioři mají zvýšenou potřebu beta-karotenu, vitaminu D, C, E, B1, B2, B6 a vápníku.

Kuřáci

Silní kuřáci potřebují především více antioxidantů, např. potřeba vitaminu C je oproti nekuřákům o 30-35% vyšší (někteří autoři udávají až třikrát vyšší). Dále potřebují více vitaminu E a kyseliny listové.

Lidé, držící redukční dietu

Při redukčním režimu 1500 kcal je velice těžké dodržet přísun všech potřebných nutrientů. Při déletrvající redukční dietě, kdy je omezena konzumace tuků, může dojít zejména k nedostatku vitaminů rozpustných v tucích - vitaminu A, D, E, K. Pokud není součástí diety zvýšená spotřeba ovoce a zeleniny, je denní konzumace multivitaminových preparátů s minerálními látkami v podstatě nezbytná.

Lidé s určitým onemocněním

Lidé s onemocněním trávicího traktu, s poruchou absorbce tuků, diabetici, lidé, kteří musí dodržovat určitou dietu, např. bezlepkovou, mohou v důsledku omezených stravovacích možností trpět nedostatkem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Po konzultaci s lékařem by měli užívat některý speciální preparát, který nedostatky stravy eliminuje. Tak např. pro diabetiky se v důsledku jejich diety doporučuje zvýšit příjem vitaminu C, E a vitaminů skupiny B. Lidé s poruchou vstřebávání tuků potřebují doplnění vitaminů rozpustných v tucích (především vitamin A, D a E). Lidé s dispozicemi ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění by měli dbát na dostatečný přívod antioxidačních vitaminů (vitamin C a E), kyseliny listové, vitaminu B2 a B6 a vícenenasycených mastných kyselin. Při prevenci a léčbě osteoporózy je nutný nejen přísun vápníku, ale také doplnění látek, které umožňují jeho vstřebání a využití. Jedná se např. o vitaminy D, K1, B6.

Doplňky stravy ve formě multivitaminových preparátů jsou tedy cenné všude tam, kde je porušena spotřeba přirozených zdrojů vitaminů nebo je z mnoha různých důvodů nedostatečná. Jsou vhodné především pro zátěžové podmínky, pro preventivní ochranu a posílení imunitních systémů.

Mohou být doplňky stravy škodlivé ?

Volné použití doplňků stravy však může být v některých případech nežádoucí. U volně prodávaných preparátů může dojít k nežádoucím zdravotním komplikacím tím, že nedodržíme doporučené dávkování. Proto při spotřebě preparátů s vitaminy i minerálními látkami a stopovými prvky je důležité dbát návodů na jejich používání a poradit se s odborným lékařem. Předávkování může být nebezpečné především u vitaminu A a D, fluoru, také nadbytek selenu a železa je považován za rizikový. Nákup preparátů by měl být rovněž cílený, není např. nutné jíst multivitaminový preparát s minerálními látkami, pokud nám chybí pouze vitamin C. A poslední doporučení -- nakupujme v lékárnách nebo v odborných prodejnách a nechejme si při nákupu poradit od odborníků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ing. Jarin

multivitamínové džusy, je v nich moc cukru. Dejte si radši nějakou minerálku bohatou na vápník

loveman

taky piju dost minerálek, hlavně ondrášovku - džusy jsou přeslazený


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce