Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nádory jícnu

(Brno Masarykův onkologický ústav | přečteno: 100331x )

Jícen je tvořen několika typy buněk. Nádor vzniká zvrhnutím kterékoliv z nich.

Jak se stanoví diagnóza nádoru jícnu?

Aby lékař přesně určil příčinu potíží nemocného, musí získat podrobné údaje o jeho celkovém zdravotním stavu a důkladně jej vyšetřit. V této fázi je spolupráce pacienta enormně důležitá. Následuje laboratorní vyšetření krve, eventuálně další speciální vyšetření, která lékař určí podle toho, jakým směrem se na základě získaných údajů jeho podezření ubírá. Nejčastěji užívanými metodami jsou:

rentgenové vyšetření jícnu pomocí vypité kontrastní látky (baryové kaše), které nám umožní zjistit nerovnosti vnitřní stěny jícnu (provádí se na pracovišti radiodiagnostiky)

esofagoskopie je druh endoskopického vyšetření spočívající v zavedení tenké ohebné hadičky (optického přístroje - endoskopu) přes ústa postupně do celého jícnu a prohlédnutí nitra orgánu pomocí malé kamery na konci přístroje, která přenáší obraz na televizní obrazovku a umožní tak lékaři poměrně přesně a podrobně posoudit stav vnitřní části jícnu, eventuálně, objeví-li lékař podezřelé struktury, odběr vzorku (=biopsii) k podrobnému vyšetření pod mikroskopem (=histologickému hodnocení, jež se provádí specialistou z oddělení patologie). Teprve to s určitostí stanoví přítomnost zhoubných nádorových buněk (endoskopická vyšetření se opět provádí specialistou - gastroenterologem)

endosonografie spočívá v zavedení podobného přístroje jako v předcházejícím případě, ale pro změnu s ultrazvukovou sondou, která nám umožní podrobně posoudit stěnu jícnu v celé její šíři, vyšetření tak umožňuje diagnostikovat i procesy, jež jsou lokalizovány uvnitř stěny jícnu, a tudíž se nedají detekovat běžnou esofagoskopií.

CT hrudníku je vyšetření na podobném principu jako rentgen, umožňuje nám však provést sérii snímků (jednotlivých řezů hrudníkem), které nám nakonec poskytnou dobrou prostorovou orientaci, včetně posouzení vztahu nádoru k okolním strukturám.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Šárka
2x

Děkuji za tento článek! Je v něm skutečně mnoho informací, vždy, když mě napadlo "se na něco dalšího zeptat" našla jsem to v dalším odstavci. Také forma je výborná. Není příliš odborná, ale zároveň je článek podrobný a skutečně dobře informuje. Přeji hodně dalších takových článků a jednoduše hezký den! Šárka

Jana
1x

Cetla jsem velmi zajimave stranky, snad pomuzou: www.aloeveragel.estranky.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zhoubné nádory kůže

Rozeznáváme tři hlavní typy zhoubného bujení kůže. Nejčastějším vyvolávajícím faktorem je UV záření. Schopnost UV radiace iniciovat vznik nádoru kůže je ovlivněna...

Zhoubné nádory prsu

Zhoubné nádory prsu figurují na čelném místě mezi nejčastějšími nádorovými onemocněními u žen. Ve velmi malé míře se však týkají i mužů...

Rakovina žaludku

Řada statistik ukazuje, že se výskyt rakoviny žaludku ve většině vyspělých států snižuje. Příčina není bohužel zcela známa.

Dotaz na nádor slinivky břišní

Moje maminka má nádor slinivky břišní. Lékaři ji odmítli operovat i ozařovat. Je možná homeopatické léčba? Standa

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce