Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nejčastější těhotenské obtíže. Jak jim předcházet a jak je zmírnit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 925x )

Těhotenské obtíže jsou běžné a v určité míře přirozené. Přesto se však vždy vyplatí věnovat jim pozornost a snažit se jejich projevy mírnit. Co tedy zabírá na tyto potíže?

shutterstock.com

Těhotenské nevolnosti

Často se mluví o „ranní nevolnosti“, protože ráno je právě tou dobou, kdy jsou tyto příznaky nejhorší. Nevolnost a pocit na zvracení vás může v těhotenství ale trápit kdykoli během dne. Pocit žaludeční nevolnosti a nutkání na zvracení způsobuje kombinace více faktorů: jednak hormonální změny, jednak tlak zvětšující se dělohy na okolní orgány v dutině břišní. K ranní nevolnosti v prvním trimestru může také přispívat nízká hladina cukru v krvi, vyšší obsah kyselin v žaludku, stres a únava. Přitížit může i zbystřené či změněné čichové vnímání, kdy vadí třeba káva, parfémy, aromatická jídla, ale i nelibé pachy nebo intenzivní vůně.

Dobrou zprávou je, že u většiny žen ranní nevolnost končí čtvrtým měsícem těhotenství, jakmile se hladina hormonů začne trochu snižovat. Pokud budou vaše příznaky nevolnosti a zvracení výrazné, budou vám úplně bránit v jídle a pití nebo neskončí po prvním trimestru, informujte svého lékaře.

Tipy, jak zvládnout těhotenskou nevolnost

  1. Než ráno vstanete z postele, snězte sladký suchar nebo sušenku, aby se vám zvýšila hladina cukru v krvi. Snídani si poté dejte, jak jste zvyklé. Vstávejte pomalu, na posteli se protáhněte, v klidu se posaďte, spusťte nohy na zem a teprve po chvíli vstaňte.
  2. Vyhýbejte se spouštěčům: Podle většiny těhotných žen mohou ranní nevolnost vyvolat určité faktory jako specifické jídlo nebo čichový počitek. Vyhýbejte se přeplněným dopravním prostředkům a vydýchaným a zakouřeným místnostem, zaveďte pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu alespoň o víkendech.
  3. Proti nevolnosti zabírá zázvor. Pomoci může nejen čaj, ale i žvýkačky, bonbóny, lízátka. Tyto produkty je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz. 
  4. Než půjdete spát, snězte něco malého a lehkého. Malá svačinka před spaním, jako malý kousek sýra a některé ořechy, mohou pomoci uklidnit hladinu cukru v krvi přes noc, takže se nemusíte probudit s pocitem nevolnosti.
  5. Při pocitu na zvracení se vsedě předkloňte a hlavu dejte na chvíli mezi kolena.
  6. Váš lékař vám může doporučit přípravek, který pomáhá proti ranním nevolnostem. Velmi účinná a šetrná k organismu těhotné ženy jsou homeopatika. Mají schopnost stimulovat organismus k lepšímu využití vlastních obranných sil, nejsou toxická a nepředstavují tudíž pro organismus riziko nežádoucích účinků.

Široký výběr produktů před porodem naleznete na Lékárna.cz

Při intenzivních nevolnostech, které doprovází zvracení a nechutenství, je důležité svůj stav konzultovat s ošetřujícím gynekologem, který doporučí další postup.

Zácpa

Rovněž vzniká působením zvýšené hladiny některých hormonů, které zpomalují přirozený pohyb ve střevech, v pozdějších stadiích těhotenství pak i přirozeným utlačováním orgánů v dutině břišní rostoucí dělohou. Pakliže je vyprazdňování obtížné a vyskytuje se 1krát za 3 nebo více dnů, je zapotřebí zácpu řešit ihned, jak se objeví. Nejen že obtíže s vyprazdňováním zatěžují organismus, mohou ale přispět také k rozvoji hemoroidů a mají celkově negativní vliv na psychiku těhotné ženy.

Co pomáhá na zácpu?

Je důležité zvýšit příjem vlákniny, která zlepšuje střevní mikroflóru, činnost střev a zvláčňuje stolici, která pak nedráždí postižené úseky konečníku. V praxi to znamená jíst potřebné množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin. Prospět mohou i probiotika, švestková šťáva nebo kompot a zakysané mléčné výrobky.
Vhodné jsou preparáty v podobě přírodní vlákniny, neboť zvyšují podíl vody ve stolici a činí ji vláčnou. Konzultujte se svým lékařem či lékařkou rozpustnou vlákninu jako vhodný doplněk stravy.
Dále pomáhá pití vhodných tekutin (2,5 až 3 litry), to znamená hlavně čisté vody, bylinných čajů a ne příliš sladkých džusů. Neméně důležitý je pravidelný pohyb, a úplně stačí obyčejná chůze.  Pohyb pomůže vašim střevům s trávením potravy a uvolněním plynů.

Co se týče projímadel, mezi poměrně šetrné produkty patří osmotická laxativa. Vyhnout by se těhotné ženy naopak měly kontaktním projímadlům se silným projímavým účinkem, která dráždí střevní sliznici a omezují vstřebávání vody do organismu.

Hemoroidy

Zácpa úzce souvisí se vznikem hemoroidů kvůli tlaku, který je vyvíjen při vyprazdňování a také tuhé stolici nadměrně dráždící vnitřní sliznici.

Prevence hemoroidů

  • Především se vyhněte zácpě. Prostředky na zácpu nabízí internetová Lékárna.cz.
  • Nevysedávejte dlouho na toaletě a snažte se vyhnout přílišnému tlaku na svěrač.
  • Posilujte svaly pánevního dna pomocí vhodných cviků. Nechte si poradit těhotenské cviky od porodní asistentky nebo lékařky! Při sedavém zaměstnání každou hodinu na pár minut vstaňte a projděte se.

Léčba hemeroidů v těhotenství

Léčení je možné u lehčích forem konzervativně – sedací koupele v dubové kůře, místně působící masti a čípky. Ty může těhotné ženě předepsat jedině lékař. Od lékaře se také můžete dozvědět, zda nepostačí rozumným způsobem upravit dietu. Pro lepší prokrvení postižené oblasti jsou vhodné střídavé teplé a studené sedací koupele, popřípadě při větší bolesti ledování oblasti.

Dobrou zprávou je, že pokud jste před těhotenstvím nikdy tímto problémem netrpěla a nemáte k němu dědičné předpoklady, má tendenci po porodu sám vymizet.

Únik moči

U těhotných žen dochází s postupujícím těhotenstvím k uvolnění svalů pánevního dna, aby byl porod snadnější. Proto se vám může stát, že ke konci těhotenství vám občas pár kapek unikne. Zejména pak při smíchu, kýchnutí apod. Můžete zkusit cvičit speciální cviky pro posílení pánevního dna a prevence. Choďte raději častěji na záchod. Ve třetím trimestru stejně nejspíš budete muset. A preventivně můžete nosit i vložku.

Výtok, špinění a krvácení v těhotenství

Špinění či krvácení na začátku těhotenství zpravidla vyděsí každou ženu. Ačkoli se většinou nejedná o nic vážného, skutečnou příčinu dokáže určit jedině váš lékař. Pokud krvácení způsobilo uhnizďování embrya v děloze, prasklá cévka či malá krevní sraženina, není důvod k obavám - problém zpravidla vyřeší klid na lůžku.

Co se týče bílého či růžového výtoku v těhotenství, záleží na okolnostech. Pokud výtok doprovází svědění, pálení, otok či zarudnutí sliznice, pravděpodobně jde o relativně neškodnou kvasinkovou infekci. Její léčba je u nastávajících maminek sice omezená, ale pomůže. Stejně jako v případě krvácení byste tak měla co nejdříve navštívit svého lékaře.

Pálení žáhy

Stav, kdy žaludeční šťávy vniknou zpět do jícnu a tam vyvolávají nepříjemné pálivé pocity, v těhotenství trápí mnoho žen. Odborně se nazývá žaludeční reflux a v některých případech se žaludeční šťávy dostávají až do úst. Na vině je jednak rostoucí děloha, která utlačuje žaludek, jednak rozvolnění jícnového svěrače, jenž by měl bránit posunu žaludečních šťáv směrem vzhůru. Pálení žáhy může zapříčinit i přejídání nebo nevhodné složení stravy.

Předcházejte pálení žáhy:

  • Jezte menší porce 6 – 8krát denně.
  • Omezte čerstvá rajčata, papriky, citrusové plody, čokoládu, kávu, džusy, perlivé nápoje, sladká, tučná a kořeněná jídla.
  • Po vydatnějším jídle omezte intenzivní pohyb a nezvedejte těžké předměty.
  • Po vydatnějším jídle si nelehejte.

Při častém a bolestivém pálení žáhy se poraďte se svým ošetřujícím gynekologem, je možné užívat některá léčiva na zmírnění obtíží. Vhodné léky je možné zakoupit na Lékárna.cz.

Otoky

V těhotenství jsou otoky přísně sledované, mohou být totiž indikátorem nebezpečné preeklampsie, která může ohrozit zdraví maminky i miminka. Mírné otoky, zejména dolních končetin a ve večerních hodinách, jsou ale běžné. Pokud přes noc zmizí, obvykle není důvod k obavám. V případě přetrvávajícího otoku však navštivte co nejdříve svého ošetřujícího gynekologa.

Běžným denním otokům můžete předcházet jednoduchými triky:

  • Neseďte a nestůjte dlouho v jedné pozici. Tak často, jak to jen bude možné, se projděte (klidně jen po místnosti), případně si na pár minut dejte nohy do zvýšené polohy.
  • Natírejte si dolní končetiny chladivými mastmi. 
  • Dodržujte pitný režim.
  • Omezte slaná a kořeněná jídla.
  • Dopřejte si každý den dostatek pohybu, stačí chůze, pomůže ale i plavání nebo těhotenská jóga.
  • Vyzkoušet můžete i kompresní terapii za použití kompresních těhotenských punčochových kalhot.

Kdy vyrazit ihned k lékaři:

  • Otok je asymetrický, například oteče pouze jedna ruka atp. Tehdy se může jednat o usazenou krevní sraženinu, která ucpává cévu.
  • Otok je zarudlý, horký – takové bývají příznaky zánětu.
  • Otok se rychle zvětšuje. I to může ukazovat na trombózu, někdy ale také na prudkou alergickou reakci, například po bodnutí hmyzem.
  • Pokud jsou otoky patrné v obličeji nebo přetrvávají i přes noc, je pravděpodobný náběh na preeklampsii.

Křeče nohou

Ve druhé polovině těhotenství dochází často ke křečím v lýtkách a nejčastěji v noci. Ve většině případů za to může nadměrné zatížení nohou přes den a útlak žil a nervů v pánvi. Další příčinou, i když méně častou, je nedostatek některých minerálů, např. hořčíku nebo sodíku.

Předejít křečím v lýtkách je možné pravidelným pohybem, spánkem na levém boku, nošením bot bez podpatku, zvedáním nohou do zvýšené polohy během dne, masáží a protažením lýtek přes spaním a na delší stání přes den se hodí kompresní punčochy. Pomoci může i hořčík nebo sodík.

Když už se křeč objeví, natáhněte nohu, vystrčte dopředu patu a nárt naopak stlačte směrem k tělu. V případě, že jsou křeče až moc časté a bolí nebo máte lýtko nateklé a červené, jděte ihned k lékaři. Může to být známkou žilní trombózy, které se v těhotenství objevuje častěji.

Bolesti zad 

Spouštěčem bolestí zad v těhotenství jsou především hormonální změny, narůstající váha dítěte, svalová ochablost nebo stres. V těhotenství není vhodné užívat jakékoliv léky proti bolesti, proto se doporučuje několik pravidel, které fungují jako prevence nebo bolest pomohou alespoň snížit. 

  • Myslete na správné držení těla - vyhněte se dlouhému stání, hodně odpočívejte a správně seďte (s koleny ohnutými do pravého úhlu, s celou plochou chodidel na zemi).
  • Mějte dostatek vápníků - pokud vašemu tělu chybí vápník, automaticky ho uvolňuje z kostí, které začnou bolest. Jezte proto potraviny bohaté na vápník (ryby, sýry, tvarohy).
  • Nezapomeňte na pohyb - možnosti pohybu a sportování se mění podle stádia těhotenství, každodenní procházka vám ale nikdy neuškodí.
  • Nenoste a nezvedejte těžká břemena - pokud nemáte na výběr, rozprostřete váhu předmětu rovnoměrně do obou rukou a vše zvedejte s rovnými zády.
  • Noste vhodnou obuv - vyhněte se botám na podpatku vyšším 5 cm, způsobují totiž bolesti zad. Zcela ploché boty ale také nejsou vhodné. 
  • Dopřejte si těhotenskou masáž - přináší nastávajícím maminkám potřebnou relaxaci a příjemné uvolnění celého těla. 

V případě, že vás trápí další problémy v těhotenství, neváhejte se obrátit na lékárníky v Odborné poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce