Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Není rýma jako rýma

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 26864x )

"Léčená rýma trvá sedm dní, neléčená rýma týden". Použitím nosních kapek ulevíte svým potíží a vyhnete se komplikacím.

Pravděpodobně každý z nás má své zkušenosti s rýmou

S rýmou se setkal, setkává a bude setkávat každý z Vás. Jistě znáte okřídlenou větu: "Léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden". Odborně řečeno, rýma je zánět nosní sliznice, který bývá doprovázen snížením nosní průchodnosti, výtokem z nosu, kýcháním a svěděním.

Představit si rýmu, umí pravděpodobně každý. Ne každý ale ví, jaké jsou její příčiny. Tou nejčastější je infekce, v prvé řadě virová. Jedná se o běžné nachlazení, často spojené i s bolestí v krku, případně kašlem, tedy celkovým zánětem sliznic horních cest dýchacích. Známe ale i rýmu bakteriální, plísňovou. Existuje také rýma alergická, která velice často doprovází bronchiální astma.

Rýma patří k onemocněním, které pozná většina pacientů i bez lékaře. Projevuje se snížením nosní průchodnosti, tedy nemůžete pořádně dýchat nosem, dále výtokem z nosu, kýcháním a svěděním. Akutní virová rýma je velice běžným onemocněním. Je provázena vodnatým výtokem z nosu. Můžete mít i celkové příznaky jako jsou zvýšená teplota a schvácenost. Většinou trvá průměrně 5 – 7 dní. Může však dojít ke komplikacím, kterými jsou zánět středního ucha či zánět nosních dutin.

Jiným typem je rýma způsobená bakteriemi. Ta velice často navazuje právě na rýmu virovou. Viry oslabí sliznici v nose a tak pak neodolá nájezdu škodlivých bakterií. Výtok z nosu zhoustne, zežloutne až zezelená. Huhňáte, často i zaléhají uši, protože se ucpává Eustachova trubice, která vyrovnává tlak ve středním uchu. Bakteriální zánět v nose bývá spojen se zánětem vedlejších dutin nosních. Ten se projevuje bolestí čela a tváří nad postiženou dutinou. U dětí dochází velmi často k zánětu středního ucha, který se projevuje silnou bodavou bolestí a pocitem tlaku v nemocném uchu.

Rýma může probíhat i dlouhodobě, kdy se střídavě lepší a následně zase vrací. V tomto případě mluvíme o chronické rýmě. Většina pacientů se domnívá, že rýmu je třeba nějak přetrpět a nemá cenu chodit ani do lékárny, ani k lékaři. Jak se dozvíte v dalším článku, pokud začnete hned na začátku onemocnění používat nosní kapky, nejen že ulevíte svým potíží, ale můžete se vyhnout i komplikacím. U dětí toto pravidlo platí dvojnásob.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Zadní rýma

Moje tříletá dcera trpí neustálou zadní rýmou. V noci se suchým a dráždivým kašlem dusí, protože neumí hleny vyplivnout. Takto už nespíme přes půl roku, vyzkoušeli jsme snad všechno co jde, ale nic. Poradíte mi, prosím, co s tím. Má nárok na ozdravovnu? Otužování? Mateřská školka? Petra

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Krvácení z nosu - epistaxe

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce