Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nikotinové sáčky se stávají nebezpečnou módou mezi dětmi

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2160x )

Nikotinové sáčky měly původně pomáhat dospělým, kteří chtějí přestat s kouřením. Bohužel se staly hitem mezi dětmi a mladistvými. Na rozdíl od cigaret jejich prodej zatím není nijak regulovaný, a tak si je mohou koupit i děti, v trafice nebo na internetu. Jsou cenově dostupné, zabalené v barevné krabičce a příchutě lákají i děti.

shutterstock.com

Nikotinové sáčky patří mezi nejnovější produkty, které jsou na trhu nabízené jako alternativy kouření. V podstatě jde o malé polštářky v krabičce, která vypadá jako puk. Jsou to sáčky, které obsahují nikotin a další látky, jako je celulóza, různé příchutě a další konzervační látky. Sáčky se vkládají do úst mezi ret a dáseň na 10-15 minut. Nástup je velmi rychlý – dojde k uvolnění dopaminu v mozku. Dostaví se pocit štěstí, zlepšuje se koncentrace, uvolní se adrenalin. Skryté nebezpečí sáčků tkví i v tom, že koncentrace nikotinu je v nich vyšší než u jiných tabákových výrobků. Jeden sáček průměrně obsahuje 4–7 mg nikotinu. Na trhu jsou ale dostupné varianty s mnohonásobně vyšším obsahem, například až 50 mg nikotinu na jeden sáček. Nikotin patří mezi látky, na které vzniká velmi silná závislost, navíc jeho pravidelné užívání je spojené se zvýšenými riziky onemocnění srdce a cév.

Sáčky lze bohužel využít i tam, kde konzumovat klasické cigarety ani jejich bezdýmné varianty není možné. Tedy například v kině, v autobuse, ve vlaku, v kanceláři nebo ve škole. Nejsou vidět, děti se s tím nemusí schovávat někde před školu, ale klidně je mohou konzumovat i během vyučování. Navíc rodiče a učitelé tyto výrobky často neznají, takže nevědí, že mohou být rizikové

Bezproblémová dostupnost a žádná regulace

Zkušenosti odborníků ze základních škol naznačují, že první kontakt probíhá už na školách samotných. Pak je tu také poměrně masivní mediální masáž, kterou kvůli podpoře prodejů nikotinových sáčků i jiných alternativ ke klasickým cigaretám produkují všechny významné tabákové společnosti. S reklamou na tyto produkty se setkáváme v hromadné dopravě, úplně běžně pak v trafikách. Tyto společnosti těží z toho, že mohou propagovat výrobky, u kterých jim to omezení reklamy umožňuje.

Nebezpečí nikotinových sáčků nespočívá ani tak v tom, že by byly zásadně škodlivější než klasické cigarety, ale v tom, že na rozdíl od běžných tabákových výrobků nepodléhají žádné zákonné regulaci. Jak už název napovídá, nikotinové sáčky obsahují jen nikotin, nikoliv tabák jako takový. Proto se na ně veškerá omezující legislativa proti tabáku nevztahuje. To nemění nic na tom, že jsou vysoce návykové a z výše zmíněných důvodů i lépe dostupné dětem a mladistvým. Cenově zákazníka vyjdou srovnatelně jako krabička cigaret.

Experti napříč spektrem se shodují, že by se potenciální uživatelé neměli nechat uchlácholit tím, že jsou tyto výrobky méně škodlivé pro plíce, srdce nebo cévy. V negativním smyslu je kompenzují problémy se sliznicemi dutiny ústní a zažívacího ústrojí. Předávkování může vést až k otravě nikotinem a selhání celého organismu. Nejviditelnějším rizikem je ale rychlý nástup silné závislosti na nikotinu samotném. To je provázeno navyšováním tzv. tolerance, což uživatele nutí neustále zvedat pravidelné dávkování látky.

Při spolknutí hrozí dítěti otrava

Nikotin působí na lidský organismus jako jed, a u dětí se jeho účinky projevují jinak než u dospělých. Může například poškodit vývoj mozku, protože je zčásti neurotoxický. Rychleji se u nich také rozvíjí fyzická závislost.

Skryté nebezpečí sáčků tkví i v tom, že koncentrace nikotinu je v nich vyšší než u jiných tabákových výrobků. S vyššími koncentracemi stoupá riziko otravy, která může vést k bezvědomí nebo smrti. Předávkování může nastat tehdy, pokud dítě žvýká více sáčků najednou nebo sáčky omylem spolkne. U dítěte v takovém případě může dojít k intoxikaci nikotinem. Dávka nikotinu totiž účinkuje jinak u dospělého a jinak u dítěte, které má nižší tělesnou hmotnost. 

Příznaky předávkování nikotinem

  • bušení srdce
  • úzkost
  • bolesti hlavy
  • roztěkanost
  • nevolnost od žaludku
  • zvracení
  • průjem
  • zvýšené slinění v ústech
  • při velmi vysokých dávkách dochází k výrazném útlumu až poruchám vědomí

Sáčky nejsou dobré ani pro odvykání

Ze zkušeností Národní linky pro odvykání 800 350 000 vyplývá, že se počet volajících, které trápí závislost na nikotinových sáčcích, rok od roku mírně zvyšuje. Nejlépe to lze ilustrovat na tom, že zatímco za celý rok 2018 vypořádali odborní konzultanti pouze jeden hovor na téma nikotinových sáčků, za necelý půl rok od začátku roku 2022 se na ně s tímto problémem obrátilo už 26 volajících. Klienti nejčastěji volají, protože nechtějí být závislí a stěžují si na nepříjemné průvodní příznaky typu úzkostnosti nebo nepříjemných fyzických i emočních abstinenčních projevů. Mezi hlavními důvody, proč se sáčky vůbec začali, se nejčastěji objevuje nadměrná stresová zátěž.

„Je ale nutno zdůraznit, že nikotinové sáčky rozhodně nejsou vhodným nástrojem pro odvykání. Je s nimi totiž spojeno riziko silné závislosti, která je ještě umocněna tím, že dávku nikotinu uživatel nemůže nijak regulovat. Na naše konzultanty se ale často obrací i blízké osoby samotných uživatelů – to se pak primárně bavíme o rodičích, kteří volají kvůli svým dětem,“ zmiňuje Ladislav Dékány, adiktolog a odborný garant Národní linky pro odvykání 800 350 000.

Možné vysvětlení tohoto znepokojujícího trendu nabízí adiktolog Dékány.
 „Společnost – a tudíž často ani sami rodiče – nevnímají výrobky jako vaporizéry nebo nikotinové sáčky jako něco špatného. Mediální propagace tabákových firem totiž působí podprahově, a ač to vyloženě neříká, vyvolává u uživatelů pocit, že jde o výrobky se zanedbatelnou mírou rizika. Informovanost o skutečných dopadech na zdraví je mizivá – o čemž svědčí i fakt, že se nás většina volajících v první řadě ptá, zda mají třeba nikotinové sáčky vůbec nějaká rizika. Obecně víme, že tabák je problém. O nikotinu se ale ve společnosti všeobecně moc v negativním smyslu nemluví,“ dodává.

Jak může rodič poznat, že jeho dítě používá nikotinové sáčky?

V první řadě je důležité, aby rodič vnímal své dítě, signály jeho těla, jestli se třeba nemění jeho chování, protože opravdu jde o nikotin, který je oproti běžné cigaretě obsažen ve vysoké míře. Pro srovnání cigareta má jeden a půl až dva mg nikotinu, ale sáček může mít až 50 mg. To je opravdu velké množství, které může s dětským organismem velice zamávat. Dítě může pociťovat nevolnost, bušení srdce. Při klasickém užívání, kdy se odhadne míra, je to pak euforie a pocity podobné jako při užívání nikotinu.

Často se říká, že nikotinové sáčky pomáhají na stres, ale ony naopak spíše do stresu vybudí. A rodič, když bude vnímavý ke svému dítěti, tak by měl signály rozpoznat. Velice dobrým prostředníkem může být škola a metodik prevence, který může podat informaci, že se to ve škole užívá, že se to objevuje. Rodiče potom můžou být více obezřetní a více s dítětem o této problematice mluvit.

Jak dětem pomoci?

S dětmi je třeba o problematice otevřeně mluvit: jestli se s nimi už dítě setkalo, jak to vypadá u nich ve škole a mezi kamarády. Rozhovor by měl být veden partnersky a v prostředí důvěry. Zákazy a vyslýchání v prevenci nefungují a mohou mít u některých jedinců i opačný efekt. Rodiče by dětem měli popsat, v čem konkrétně jsou nikotinové sáčky rizikové a co by jim mohlo při jejich užívání hrozit.

Rodič by také měl u dítěte upevňovat pozitivní zdravé chování – například sport, smysluplné volnočasové aktivity, vztahy s kamarády. Měl by také dítě oceňovat a projevovat mu upřímnou rodičovskou lásku a zájem.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku

Přes nebezpečí tvorby závislosti je prodej nikotinových sáčků legální i pro osoby mladší 18 let. Řešit by to měla nová vyhláška, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví.

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Kouření neničí jen plíce, ale také cévy

Dříve se kouřením zabývali především onkologové, dnes je ale zřejmé, že jeho vliv na stav a fungování cév je také důležitý.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce