Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pacientům na dialýze pomůže elektroléčba

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 13309x )

Každý rok proleží pacienti s chronickým onemocněním ledvin až 800 hodin na dialýze. Není tedy divu, že jejich svaly ztrácí sílu. Způsobuje to kromě častého polehávání i narušený metabolismus a zadržování toxických odpadních látek ve svalové tkáni. Dobrou zprávou je, že existuje metoda, jak dialyzovaným pomoci vrátit se do kondice.

shutterstock.com

Problémy s ledvinami má přes milion obyvatel Česka, tedy asi každý desátý z nás. Zrádné na tom je, že o tom nemusíme ani vědět, protože nemáme dlouho žádné potíže. A když je objeví první příznaky, bývá už docela pozdě a skončíme na dialýze - podle statistik dialyzační přístroj v ČR potřebuje asi osm tisíc lidí. Znamená to, že musí několikrát týdně trávit hodiny v dialyzačním centru na přístroji. Ročně to je průměrně 800 hodin. Výsledkem je také ochabnutí svalů zejména na nohách.

Odborníci z Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace (KTLR) a II. interní kliniky (II.IK) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně mají dobré výsledky s působením tzv. intradialytického kondičního tréninku. Novinkou v rehabilitaci hemodialyzovaných pacientů je nízkofrekvenční svalová elektrická stimulace (elektromyostimulace - EMS). Metoda je založena na přirozené přizpůsobivosti svalových vláken k přeměně jejich složení, pokud jsou dlouhodobě vystavena účinkům elektrického proudu o nízkých frekvencích 10 - 50 Hz. Jak uvádí Petr Dobšák, přednosta KTLR: "Díky stimulaci elektrickými impulzy se mění charakter svalu – ten je pak odolnější vůči únavě a metabolicky stabilní." Přednosta II. IK Miroslav Souček dodává: "Tato metoda není pro kardiovaskulární systém nemocných riziková a dokáže je udržet v potřebné kondici, a to je důležité pro dobré výsledky léčby."

"Ve výzkumu a v klinické aplikaci EMS patří Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně mezi špičková pracoviště v celosvětovém měřítku, a tuto metodu dále rozvíjí ve spolupráci s francouzskými kolegy z kardiocentra v Dijonu a s japonskými odborníky v Sendai. S ohledem na získaná data a praktické zkušenosti lze konstatovat, že metody intradialytické rehabilitace mají absolutně stejný význam jako jiná terapeutická opatření, včetně vlastní hemodialýzy," uvádí Petr Koška, ředitel FNUSA.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce