Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přecenili jste své síly hned zjara? Povolejte léčivou sílu přírody

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1351x )

Teploty pomalu, ale jistě stoupají, sluníčko svítí a takové počasí nás láká k venkovním aktivitám a pohybu. Zdravotní statistiky proto každoročně evidují v tomto období zvýšený výskyt nejrůznějších zranění. Většina z nich není závažná a můžeme si s nimi hravě poradit sami. Jaké bylinky pomáhají při hojení ran?

shutterstock.com

Příroda umí zázraky

Kdo z nás se někdy neřízl, nespálil, nevymknul si kotník nebo třeba nepohmoždil končetiny? Podobná zranění se dějí běžně a člověk ani nemusí podnikat vrcholně sportovní aktivity. Stačí na chvíli ztratit pozornost, špatně dostoupnout nebo nešikovně manipulovat s ostrými předměty a zranění je na světě. Pro zhojení ran není třeba hned běžet do ordinace za lékařem a nechat si předepisovat antibiotické masti. Léčivé látky v nich obsažené sice spolehlivě zaberou a přinesou rychlou úlevu od bolesti, avšak u lehkých a středně závažných poranění pohybového aparátu představují pro už tak šokovaný organismus velkou zátěž. Pokud jste si nezpůsobili závažné zranění a do rány se vám nedostala ošklivá infekce, zkuste nejprve přírodní léčbu. Přírodní léčba umí vhodně podpořit samovolné hojivé a regenerační procesy organismu a léčbu urychlit.

Čtěte také: Lehká sádra - alternativa klasické sádry

Na jaké léčivé rostliny vsadit?

Jitrocel

Jitrocel kopinatý je bylinka známá pro své výrazné protizánětlivé a hojivé účinky. Její léčivé schopnosti využívá evropská i čínská medicína po celá staletí. Protizánětlivé a hojivé účinky jsou dokonce tak silné, že se rovnají účinnosti antibiotických mastí. Díky vysokému obsahu zinku a křemíku napomáhá jitrocel rychlému a bezproblémovému zhojení rány. Stačí přiložit nadrcené listy jitrocele přímo na postižené místo.

Čtěte také: První pomoc při popálení má zásadní vliv na míru bolesti

Heřmánek

Heřmánek lékařský je uklidňující bylinka pro všestranné zevní i vnitřní užití. Neotřesitelnou pozici získal v léčbě zánětů kůže, popálenin, ran, pohmoždění či vředů. Heřmánkové odvary dělají dobře i lidem s chronickým onemocněním kůže. Není tedy divu, že je přímo ideální surovinou pro výrobu produktů pečujících o pleť. Heřmánek obsahuje flavonoidy a éterické oleje, které mají silné protizánětlivé účinky. Jeho použitím zároveň zabráníte tvoření nevzhledných bolestivých jizev. Heřmánek použijte jako obklad či na koupel postižených míst.

Čtěte také: Hojení drobných ran - po generace k němu přistupujeme špatně

Kostival

Využití kostivalu je podobné jako například u přesličky rolní. Rozdíl je v tom, že u přesličky se na přípravu odvaru sbírá nať, která se poté usuší, zatímco u kostivalu se zužitkovává především kořen. Obě bylinky se nejčastěji přikládají na různé vředy včetně těch bércových, řezné poranění či na hnisající a mokvající rány. Kromě odvaru z kostivalu je k dostání i kostivalová mast, která má rovněž hojivé účinky. Její použití je časté zejména při různých zhmožděninách, podvrtnutí a jiných poranění svalstva a kostí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce