Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Preventivní prohlídky u dítěte: Které jsou hrazené a jak často je má dítě absolvovat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1912x )

Všeobecné preventivní prohlídky u dětí jsou prováděny praktickým lékařem pro děti a dorost od narození během celého dětství a dospívání až do předání do péče všeobecného praktického lékaře. Preventivní prohlídky mají za cíl zjistit, jak dítě prospívá a vyvíjí se, a také včas odhalit případné zdravotní problémy či onemocnění.

shutterstock.com

Obsah a frekvence preventivních prohlídek jsou určeny samostatně ve vyhlášce č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách. Všechny preventivní prohlídky u dětí jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou.

Praktický lékař pro děti a dorost, u kterého své dítě zaregistrujete, bude vás a vaše dítě na tyto prohlídky zvát. Pro správný vývoj dítěte je důležité nic nezanedbat a dodržet doporučení. Dítě dále čeká pravidelné očkování a také nepovinné (dobrovolné) hrazené očkování dle harmonogramu českého očkovacího kalendáře.

Níže uvádíme rozpis hlavních vyšetření v rámci preventivních prohlídek u jednotlivých věkových kategorií u dětí (kompletní přehled je uveden ve vyhlášce č. 70/2012 Sb.).

Čtěte také: Zvracení a průjem u dětí. Kdy k lékaři?

Preventivní prohlídky u dětí od narození do 18 měsíců

První preventivní prohlídku, tzv. vstupní, by mělo dítě absolvovat do 2 dnů po propuštění z porodnice, pokud je to možné, tak ideálně v domácím prostředí. Následují preventivní prohlídky ve 14 dnech, v 6 týdnech, ve 3 měsících, poté ve 4–5 měsících, v 6, 8, 10–11 a ve 12 měsících. Další prohlídka bude probíhat s odstupem půl roku, tzn. v 18 měsících.

Obsahem všeobecných preventivních prohlídek dětí od narození do 18 měsíců věku je:

  • založení zdravotnické dokumentace při přijetí dítěte do péče, získání základních kontaktních údajů
  • zjištění anamnézy a změn zdravotního stavu, kontrola a plán očkování
  • fyzikální vyšetření včetně zjištění hmotnosti, délky dítěte a obvodu jeho hlavy, interní vyšetření a vyšetření psychomotorického vývoje
  • diagnostická rozvaha
  • poučení rodiče o výživě a režimu dítěte včetně úrazové prevence podle specifik pro daný věk
  • kontrola podávání vitaminu D

Kromě výše uvedeného provádí lékař u dětí během preventivní prohlídky tato vyšetření:

  • ve 14 dnech – vypsání žádanky na vyšetření kyčlí k ortopedovi (to by mělo proběhnout mezi 3. až 6. týdnem)
  • v 6 týdnech – kontrola výsledku ortopedického vyšetření
  • od 6. týdne až do 18. měsíce – pravidelné orientační vyšetření zraku a sluchu
  • v 6 měsících – kontrola vývoje chrupu a poučení rodiče o registraci dítěte u zubního lékaře
  • ve 12 měsících – zjištění základních antropometrických ukazatelů a jejich zhodnocení, zjištění velikosti velké fontanely, posouzení vývoje řeči a chrupu
  • v 18 měsících – kontrola stavu velké fontanely, vývoje a stavu chrupu, posouzení psychomotorického vývoje (jemné a hrubé motoriky), posouzení rozvoje řeči a sociálního chování dítěte

Čtěte také: Co dělat, kdy dítě bolí ucho?

Preventivní prohlídky u dětí od 3 let do 18 let (18 let + 364 dní)

Od 3 let se preventivní prohlídky konají ve dvouletých intervalech, a to až do 17 let. Poslední všeobecná preventivní prohlídka, tzv. výstupní, probíhá před ukončením péče u praktického lékaře pro děti a dorost, nejpozději přede dnem dovršení 19 let věku (18 let + 364 dní). Do své péče může všeobecný praktický lékař dítě převzít již od 14 let.

Preventivní prohlídky, které děti absolvují ve 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 a 18 letech (18 let + 364 dní), obsahují:

  • aktualizaci anamnézy a změn zdravotního stavu od poslední kontroly, kontrolu a plán očkování
  • zjištění hmotnosti a výšky a následné posouzení dle růstových grafů (z důvodu odhalení případné podvýživy, nadváhy nebo obezity)
  • kompletní fyzikální vyšetření včetně pohybového aparátu, prohlídky kůže, mízních uzlin, štítné žlázy a sekundárních pohlavních znaků
  • měření krevního tlaku a pulzu, vyšetření sluchu, řeči, hlasu, kontrolu dutiny ústní a chrupu (popřípadě doporučení stomatologického vyšetření)
  • vyšetření moči diagnostickým papírkem
  • rozhovor s rodiči včetně cílených dotazů směřujících k včasnému odhalení celiakie, nemocí a stavů, které se v počátku projevují nejasnými příznaky
  • vyloučení známek týrání, zanedbávání a zneužívání dítěte, počátků různých závislostí a rizikového chování dítěte
  • poučení rodiče o zdravém životním stylu včetně úrazové prevence

V rámci preventivních prohlídek u dětí dělá pediatr také následující vyšetření:

Ve 3 letech: 

U tříletého dítěte lékař zhodnocuje také jeho psychosomatický a psychomotorický vývoj (jemnou a hrubou motoriku), sociální chování a komunikační schopnosti, hygienické návyky. Součástí je rovněž orientační vyšetření laterality (tzv. dominance pravé či levé ruky) a prověřena je i znalost barev.

V 5 letech: 

U předškolního dítěte posuzuje lékař psychomotorický vývoj a komunikační schopnosti z důvodu posouzení školní zralosti a docházky. V rámci testu znalosti barev má dítě za úkol je samo slovně pojmenovat. Lékař také zkontroluje hygienické návyky a doporučí audiometrické vyšetření sluchu.

Ve 13, 15, 17 a 18 letech (18 let + 364 dní): 

Třináctiletého čeká v rámci preventivní prohlídky kontrola zraku a test barvocitu. Při rodinné anamnéze pak vyšetření krevních tuků. Lékař informuje rodiče a dítě o možnosti očkování proti lidskému papilomaviru. Na závěr lékař zhodnotí psychosociální vývoj a motorické dovednosti dítěte.
Během prohlídky ve 13, 15 a 17 letech lékař poučí dospívajícího o zdravotních rizicích souvisejících se sexuálním životem a o chráněném sexu, u dívek pak doporučí gynekologické vyšetření. Pediatr zároveň zhodnocuje u dítěte rizika do dalšího života vyplývající z rodinné i osobní anamnézy.

U 15 a 17letých adolescentů se má lékař vyjádřit k pracovnímu, případně studijnímu zaměření v souvislosti s ukončením povinné školní docházky. U osob zdravotně postižených pak k omezení přípravy na pracovní uplatnění a k pracovní schopnosti.

Obsahem poslední všeobecné preventivní prohlídky, tzv. výstupní, je také závěrečné zhodnocení zdravotního stavu před ukončením péče u praktického lékaře pro děti a dorost a převedení do péče praktického lékaře pro dospělé.

Zdroj: vzp.cz

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské nemoci
Partner rubriky Dětské nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Vysoký krevní tlak ohrožuje také děti

Vysoký krevní tlak není jen záležitostí dospělých. Hypertenzi může mít i dítě. V dětském věku znamená zvýšený krevní tlak (hypertenze) krevní tlak, který přesahuje normální hodnotu krevního tlaku zdravých dětí stejného pohlaví, věku a výšky při alespoň při 3 opakovaných měřeních ve 3 různých dnech.

Když bolí ouško

Bolest ucha se v dětském věku objevuje relativně často. Nejčastěji je vyvolána zduřením sliznice zevního zvukovodu nebo středoušní dutiny při zánětu.

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Onemocnění ledvin u dětí nemusí provázet žádné typické příznaky

Nechutenství, bolesti hlavy, zpoždění v růstu nebo třeba zhoršení prospěchu, i tak mohou vypadat příznaky onemocnění ledvin u dětí. Na problémy s ledvinami tak nemusí upozornit typické potíže jako časté močení, slabý nebo přerušovaný proud moči, změna barvy moči či pomočování u starších dětí. I proto by rodiče měli mít alespoň základní povědomí o tom, že onemocnění ledvin se mohou vyskytnout i u jejich dítěte.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce