Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příbě Jany: Ke zlepšení kondice mi pomohlo doplnění zásobního železa

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 400x )

Jana (60) se po dvou prodělaných infarktech myokardu léčí s chronickým srdečním selháním. Zároveň trpí autoimunitním onemocněním, které způsobuje zvýšené riziko vzniku krevních sraženin. Ke zlepšení fyzické kondice jí pomohlo doplnění železa přímo do žíly.

shutterstock.com

První vážné potíže se u Jany ohlásily náhle ve čtyřiceti letech – prodělala infarkt. Do té doby se cítila zcela zdravá.
„Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Byla jsem tehdy třetím rokem na mateřské dovolené a v noci mě vzbudila bolest na hrudi, nemohla jsem se nadechnout,“ popisuje Jana.

Po prodělaném těžkém infarktu Janě kardiologové diagnostikovali chronické srdeční selhání a nasadili jí léčbu. Janě zjistili autoimunitní poruchu srážení krve – lupus antikoagulans, která pravděpodobně infarkt způsobila. Následně byla opakovaně hospitalizována na klinice a trvalo několik let, než se její stav stabilizoval. Ve 47 letech bohužel prodělala druhý infarkt.
„Seděla jsem v kanceláři a najednou se mi udělalo špatně. Příznaky byly ale jiné než poprvé, takže jsem netušila, že mám další infarkt,“ popisuje Jana. Její tělo se ale i s další srdeční atakou popralo statečně. Změnili jí léky snižující srážlivost krve a implantovali kardiostimulátor. Léky na chronické srdeční selhání i antikoagulační léčbu snáší Jana dobře. Již 20 let pravidelně dochází na kontroly do ambulance srdečního selhání a 13 let do kardiostimulační ambulance.
„Zpočátku jsem nesla svoje onemocnění psychicky velmi špatně. Na srdeční selhání zemřel můj dědeček i tatínek a to mě optimismem nenaplňovalo. Moje maminka měla ve 47 letech cévní mozkovou příhodu. Má 82 let a také se léčí se srdečním selháním. Rodinná zátěž je tedy jednoznačná“ vysvětluje.

Nemoc Janu omezuje hlavně fyzicky.
„Rychleji se unavím, při námaze se zadýchávám, otékají mi nohy a zadržuje se mi tekutina na plicích,“ popisuje a pokračuje:
„S postižením srdce jsem se ale naučila žít. Poslouchám své tělo a vím, co si mohu a nemohu dovolit. Jakmile jsem se dostala z nejhoršího, začala jsem znovu pracovat a snažím se žít a myslet pozitivně.“

Po letech, kdy měla svůj stav dobře kompenzovaný, se však Jana na jaře letošního roku začala cítit špatně.
„Radikálně se mi zhoršilo dýchání – musela jsem se zastavovat i při chůzi po rovině. Byla jsem stále unavená a spavější i přes den. Dříve jsem potřebovala krátký spánek jen odpoledne a najednou jsem si musela jít lehnout i dopoledne, abych vůbec mohla fungovat,“ popisuje Jana. Její stav v červnu vyústil až v hospitalizaci. Lékaři ani po řadě vyšetření zhoršení kardiologického stavu nezjistili. Objevili u ní však výrazně zhoršenou hladinu zásobního železa.
„Můj ošetřující lékař mi rovnou nasadil léčbu ve formě infuze – poslední den hospitalizace jsem dostala potřebnou dávku železa rovnou do žíly a účinek se k mému překvapení dostavil velmi rychle,“ vzpomíná Jana a pokračuje:
„Zlepšilo se mi dýchání, spánek, prostě celková kvalita mého života. Do dnešního dne, tedy po více než čtyřech měsících po infuzi, jsem neměla potřebu spát přes den.“ Na poslední kontrole měla Jana hladinu železa stále v normě, aktuální stav vyhodnotí její lékař na příští prohlídce v lednu. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce