Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příběh pacienta: Na tuberkulózu mě upozornil kolemjdoucí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4983x )

Pan Vladimír (63) pracoval většinu života jako učitel autoškoly, nejvíce se věnoval školení profesionálních řidičů. Setkával se při tom s mnoha lidmi. Osudným se mu stal rok 2011.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

„V lednu jsme byli s kamarády na běžkách a já se najednou ve stopě necítil vůbec dobře. Měl jsem tlaky na hrudníku, špatně se mi dýchalo,“ vzpomíná pan Vladimír a doplňuje:
„Po návratu jsem šel k lékaři, ten však nezjistil nic zásadního, a tak jsem v únoru vyrazil opět do hor.“ Při výstupu na Praděd se ale rozkašlal jako o život. „Byl to suchý, křaplavý kašel a jeden kolemjdoucí to dokonce komentoval, ať se mi všichni raději vyhnou pořádným obloukem, že prý kašlu jako bych měl tuberu,“ popisuje Vladimír a s úsměvem dodává.
„Ten člověk dodnes netuší, že jako jediný to už tehdy poznal.“

Čtěte také: Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Zdravotní stav se začal panu Vladimírovi zhoršovat. Navštívil proto nejrůznější specialisty, kteří mu provedli rentgen, CT a další vyšetření, nikdo ale s jistotou nedokázal určit diagnózu. Lékaři jej posílali na další a další vyšetření až skončil na Plicní klinice Fakultní nemocnice v Olomouci. Tam i přes veškerou péči stále tápali, co že to má pan Vladimír za záhadnou chorobu.
„Začali přibývat pochybnosti, jestli se jedná o atypický zápal plic, atypickou fibrózu, atypickou rakovinu anebo kombinaci všech těchto nelehkých chorob,“ vypráví pan Vladimír a dodává:
„Toto všechno rozhodně nepřidávalo na psychice mé rodině a už vůbec mě samotnému. Všichni jsme doufali, že lékaři snad už brzy přijdou na to, co mi vlastně je a že se konečně začnu léčit.“  Po další sérii vyšetření a laboratorních testů se diagnóza konečně vyjevila – k překvapení všech panu Vladimírovi zjistili přítomnost Kochova bacilu a diagnostikovali mu tuberkulózu, po téměř 4 měsících od počátku potíží. Ihned byl umístěn do izolace a lékaři mu nasadili potřebné léky.
„Po těžkých dvou měsících v léčebně v naprosté izolaci a velkých dávkách léků jsem nyní zcela zdráv,“ říká pan Vladimír.
„Musím nesmírně poděkovat své rodině, přátelům a kolegům za jejich neuvěřitelný přístup. Nikdy mi nikdo z nich nedal absolutně najevo, že tuberkulóza je pro ně z nějakého důvodu nepřijatelná. Prostě všichni se chovali úplně normálně a podporovali, za což jsem moc rád.“ Blízcí pana Vladimíra museli také podstoupit testy na tuberkulózu, u nikoho dalšího se nemoc nepotvrdila.

Čtěte také: Nejčastější nemoci plic

Vladimír se po vyléčení opět vrátil do práce a ke svým koníčkům. Nyní je v důchodě, v aktivitě ale nepolevuje.
„I po takovéto nemoci se dá žít skoro plnohodnotný život. Chodím po horách, vloni jsem naběžkoval asi 450 kilometrů a letos už jsem na 250. Denně ujdu 8 kilometrů s pejskem a ujedu 5 km na kole,“ uzavírá pan Vladimír.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetik: Nechci si píchat inzulín, proto krotím kila

Bohumil Veselý je aktivní muž v důchodu studující univerzitu třetí věku. Jeho diagnóza zní: diabetes 2. typu. Kvůli cukrovce musí zhubnout ať chce, nebo ne. Spoustu let se snažil svoje kila zkrotit, podařilo se mu to až pod pohrůžkou inzulínu.

Josef: O mozkové mrtvici musíme mluvit a naučit se rozeznat příznaky

Pan Josef pečuje o svou ženu, kterou postihla cévní mozková příhoda. Díky rehabilitaci a podpoře svého muže i celé rodiny se stav Josefovy manželky stále lepší. Pan Josef všem vzkazuje: Nepodceňujte tuto nemoc, informujte se o ní. A hlavně: Když už nemoc přijde, nevyřazujte nemocné ze svého života, potřebují každý váš úsměv.

Skutečný příběh: Epilepsie mi vzala pocit lehkosti ze života

Epilepsii zná většina z nás jen z filmů. Člověk v nich náhle padá k zemi, většinou nedýchá, promodrává a má křeče. Ovšem v praxi je právě tento "velký záchvat" spíše výjimkou. Spousta epileptiků má naštěstí mírnější projevy své choroby. I tak s ní ale není jednoduché žít. Vyprávět o tom může i Ondra, který má epilepsii jaké následek úrazu před třiceti lety. Se svými životními zkušenostmi se svěřil i ostatním čtenářům našeho webu.

Berenika: Na atopický ekzém už mám osvědčené finty

Atopický ekzém je kožní onemocnění, které postihuje děti i dospělé. Příčiny jeho vzniku zatím nejsou jednoznačně určeny. Ví se, že může být dědičným zatížením, alergickým projevem kůže, podivnou imunologickou reakcí organismu, ale i psychosomatickou poruchou… Bohužel, s ním mnozí bojují od raného dětství až do dospělosti. Jedním z takových je i naše čtenářka Berenika, která popsala svůj příběh v rámci diskuse k našemu článku o atopickém ekzému.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce