Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příčiny srdečních onemocnění, o kterých možná nevíte

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12221x )

Je známé, že špatná strava a příliš málo pohybu jsou jednou z příčin problémů se srdcem. Existuje však spousta dalších, méně známých, důvodů srdečních chorob, kterých si nemusíte být vědomi. Zde najdete některé z nich spolu s doporučeními, jak se jim vyvarovat.

WebMD.com

Problémy s ústní dutinou

Potřebujete zvláštní motivaci pro čištění zubů a používání zubní nitě každý den? Lidé s onemocněním dásní mají také větší pravděpodobnost srdečních chorob. Souvislost není zatím zcela jasná, ale někteří odborníci se domnívají, že bakterie z dásní se mohou dostat do krevního oběhu a způsobovat záněty cév a další problémy oběhového aparátu. Navštivte preventivně svého zubaře každých 6 měsíců, pokud si všimnete zarudnutí, bolestivosti dásní nebo změn na vašich zubech, domluvte si kontrolu okamžitě.

Práce na směny

Podle nedávné studie z Western University v Kanadě práce v noci nebo v nepravidelných hodinách zvyšuje riziko srdečního infarktu. Výzkumníci říkají, že práce na směny má neblahý vliv na cirkadiánní rytmus v těle (tj. "vnitřní hodiny"), a myslí si, že škodí srdci. Takže pokud nepracujete ve standardní denní čas, měli byste přijmout kroky k omezení rizika srdečních onemocnění: cvičte, jezte vyváženou stravu a nezanedbávejte pravidelné lékařské prohlídky.

Časná menopauza

Pokud jste žena a procházíte menopauzou před dovršením 45 let, vaše šance na infarkt nebo mozkovou mrtvici mohou být až dvakrát vyšší, něž u žen, které mají menopauzu později. Může v tom hrát roli pokles estrogenu, hormonu s příznivými účinky na srdce. Požádejte svého lékaře, aby vás otestovat na rizikové faktory srdečních chorob jako je například vysoká hladina cholesterolu.

Chrápání

Pokud váš partner či partnerka říká, že pravidelně chrápete, navštivte svého lékaře. Mohlo by se jednat o závažný stav zvaný apnoe. Ten může nastat, když jsou vaše dýchací cesty částečně blokovány a může tak docházet k nekontrolovaným pauzám v dýchání. Tato porucha je spojena s vysokým krevním tlakem, nepravidelným srdečním rytmem, mrtvicí nebo srdečním selháním. Léčba může pomoci s lehčím dýcháním a snížit tak i riziko srdečních chorob.

Hepatitida C

Pokud máte tuto infekci jater, máte předpoklady pro nízkou hladinu cholesterolu a nízký krevní tlak. Nicméně i tak máte vyšší riziko srdečních onemocnění. Vědci si myslí, že Hepatitida C může způsobovat záněty buněk a tkání v těle, včetně těch v srdci. Úzká spolupráce s vaším lékařem vám pomůže mít všechny možné příznaky srdečních onemocnění pod dohledem.

Nedostatek dobrého spánku

Pokud je pro vás běžné spát méně než 6 hodin, zvyšujete si riziko na vyšší krevní tlak a vyšší hladinu cholesterolu v krvi. To zvyšuje šance stát se obézní nebo dokonce onemocnět diabetem. Obojí může poškodit vaše srdce. Neznamená to, že byste se měli prospat celým dnem, protože když budete pravidelně trávit v horizontální poloze více než 9 hodin denně, zvyšujete také své šance na cukrovku a mrtvici. Pečujte o váš mozek, tělo a srdce tím, že budete spát 7 až 9 hodin za noc.

Osamělost

Když trávíte čas se svými blízkými, odbouráváte stres a zůstáváte aktivní. Osamělí lidé mohou být více náchylní k srdečním chorobám. Pokud nejste v blízkosti rodiny nebo přátel, pořiďte si třeba psa nebo kočku. Majitelé domácích mazlíčků se těší lepšímu zdraví srdce a statisticky žijí déle.

Břišní tuk

Jakákoli kila navíc jsou zátěží pro srdce, ale ta kolem břicha jsou obzvláště nebezpečná. Mohou  přinutit  vaše tělo, aby produkovalo hormony a jiné chemické látky, které zvyšují krevní tlak a mají špatný vliv na vaše cévy a hladinu cholesterolu v krvi. Pokud jste žena a kolem pasu měříte víc než 90cm, nebo 100cm u mužů, poraďte se se svým lékařem o dietě a cvičebním plánu. Výzkumy ukazují, že například jóga nebo krátká intenzivní cvičení jsou skvělé způsoby, jak redukovat vaše střední partie.

Příliš mnoho cvičení naráz

Cvičení je skvělé pro vaše srdce, ale pokud jste z formy, nebo cvičíte jen zřídka, začněte pomalu a pracujte na své kondici. Pokud se přepínáte příliš dlouhým nebo náročným cvičením, vystavujete se riziku srdečního infarktu a dalších problémů. Nejste si jisti, zda je pro vás cvičení bezpečné? Začněte s mírnou zátěží, jako je chůze. Patříte-li do rizikové skupiny ohrožené kardiovaskulárními onemocněními, poraďte se s lékařem, který případně prověří vaši kondici zátěžovým testem.

Zdroj: WebMD.com
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce