Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., 48 let

( | přečteno: 7146x )

Jan SkrhaV současné době pracuje na III. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze, specializace vnitřní lékařství, diabetologie.

Co má za sebou?
1973-1979 Fakulta všeobecného lékařství UK v Praze ukončená promocí
1979-1983 Interní aspirant na III.interní klinice FVL UK
1983-1988 Sekundární lékař na III.interní klinice
1988-1992 Odborný asistent na III.interní klinice
1990-1996 Vedoucí Metabolické jednotky III.interní kliniky
1996-dosud Vedoucí Laboratoře pro endokrinologii a metabolismus při III.interní klinice a zástupce přednosty III.interní kliniky

Od r.1975 pracoval v Laboratoři pro endokrinologii a metabolismus na III.interní klinice jako studentská vědecká síla. V letech 1975-1979 se zúčastnil čtyř ročníků studentské vědecké konference, v nichž se jeho práce umístily na předních místech v celostátním kole a v r.1978 získala jeho práce "Isoamylázy v krvi a v moči" první místo v mezinárodním kole. Vystoupil též na studentských vědeckých konferencích v Berlíně (1976) a v Debrecenu (1979). V době studia na fakultě publikoval 6 odborných sdělení, z toho tři v zahraničních časopisech.

Po nástupu na III.interní kliniku pokračoval ve výzkumné práci v Laboratoři pro endokrinologii a metabolismus. V r.1983 obdržel spolu s Dr.Štěpánem autorské osvědčení č.199433 Úřadu pro vynálezy a objevy v Praze za vynález "Způsob oddělování isoenzymů amylázy", který se stal československým patentem.

Ve vědecko-výzkumné práci se zaměřil jednak na laboratorní průkaz cévních změn při diabetes mellitus včetně možností terapeutického ovlivnění, jednak se věnoval studiu působení inzulinu.

Publikoval 194 sdělení, z nichž 168 bylo původních sdělení (z nich jako první autor 112). Celkem 65 sdělení bylo otištěno v zahraničních časopisech, z nichž u 48 byl prvním autorem. Na zahraniční články byl ohlas v letech 1980-2000 celkem 92x (podle SCI). Je autorem dvou monografií a do šesti přispěl kapitolou. Přednesl přes 170 přednášek na domácích i zahraničních odborných akcích.

Jak žije?
Výborně - s rodinou (2 synové studující gymnázium)

Co dělá ve volném čase?
Mineralogii, studium umění (zejm.malířství, architektury) a historie, cestování

Co dělá pro své zdraví?
Nepřejídá se a hodně chodí pěšky (denně aspoň 5-6 km)

Vzkaz pro chatující
Zařaďte si denně do svého režimu pohyb, snažte se nalézat pozitivní stránky v denním životě a pěstujte si dobrou náladu.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce