Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Profesor Klener: Pokrok v medicíně umožňuje některé nádory zcela vyléčit (1. díl)

( Renata Vyšínová | přečteno: 16504x )

Léčba rakoviny nemusí být tak smutný obor, jak si možná pacienti myslí. Zvlášť díky moderní léčbě, která už některé typy nádorů umí léčit a dokonce i vyléčit. „Jsem rád, že jsem se dočkal pokroku, který umožní dávat pacientům velkou naději,“ říká profesor MUDr. Pavel Klener, Dr.Sc.

shutterstock.com a Všeobecná fakultní nemocnice Praha

Profesor MUDr. Pavel Klener, DrSc.Na mnoho pacientů působí onkologie jako obor plný smrti a beznaděje. Jak ho vidíte Vy?

"Je pravda, že diagnóza nádorového onemocnění znamenala pro nemocného velmi závažnou až beznadějnou prognózu. Proto mě naopak lákalo nacházet možnosti, jak tato onemocnění úspěšněji léčit. Jsem rád, že jsem se dočkal pokroků, které dnes umožňují některá nádorová zcela vyléčit, a mnohá úspěšně léčit s nadějí na dlouhodobé přežití. To přináší povzbuzení k práci v tomto smutném oboru."

Opravdu tak roste počet případů rakoviny? Usuzuji z novinových titulků, ale i ze svého okolí – a nemocní jsou stále mladší lidé… Bude za pár let rakovina „běžnou“ civilizační nemocí?

"Výskyt zhoubných nádorů skutečně v celosvětovém měřítku trvale narůstá. Úmrtnost však stoupá jen mírně a u některých nádorů dokonce klesá. To je důsledek již zmíněných pokroků v jejich léčbě."

Existuje podle vás prevence vzniku rakoviny?

"Existuje celá škála preventivních opatření. Tzv. primární prevence spočívá ve vyloučení škodlivých vlivů prostředí, o nichž je známo, že přispívají ke vzniku zhoubného bujení (například kouření, ionizující záření, chemické kancerogeny v potravě nebo v ovzduší, nadměrný přívod tuků, nedostatek fyzické aktivity aj.). Sekundární prevence znamená včasný záchyt nádoru- včasné vyšetření trávicího ústrojí při nálezu krve ve stolici, preventivní gynekologické prohlídky, mamografie a další. Ani přes preventivní opatření ale nelze vzniku nádorového onemocněná spolehlivě předejít."

Co považujete v léčbě rakoviny za poslední léta za zásadní přelom?

"Úspěch v léčbě nádorů lze přičíst především hlubšímu poznání mechanismů vzniku zhoubného bujení, na základě pokroků molekulární biologie a genetiky. Svým podílem nepochybně přispívá i zavedení moderních diagnostických metod, které umožňují nádor odhalit v počátečních stadiích, kdy je jeho léčba podstatně účinnější než v pokročilém stadiu."

Aktuálním tématem je biologická léčba a pak i její cena, která zabraňuje jejímu plošnějšímu využití – myslíte si, že ji dostávají všichni, kterým by prospěla?

"Biologické léčba je nepřesné označení, protože značná část přípravků tzv.biologické léčby nejsou biologické přípravky, ale chemické sloučeniny, které cíleně zasahují do nitrobuněčných pochodů. Proto je správnější označení cílená (biologická) léčba. Je účinná jen tehdy, jsou-li na nádorových buňkách určité struktury, se kterými může cílené léčivo reagovat. Pokud se předběžným vyšetřením tyto struktury nenajdou, nemá smysl ji nemocnému podávat. Tak si ale někdy nemocní nesprávně vysvětlují neochotou lékaře nebo snahu uspořit náklady na drahé léky. Myslím, že v současné době je tato léčba dostupná všem nemocným, kteří ji potřebují."

Jste autoritou v onkologii, jistě se na vás obracejí lidé, kteří se chtějí ujistit, že dostávají tu správnou léčbu – jak reagujete, pokud náhodou zjistíte opak?

"Máte pravdu, že se na mne obrací značné množství pacientů s žádostí o „druhý názor“. Jsem rád, že nejméně 90 procent z nich mohu ujistit, že jsou léčeni správně. Pokud tomu tak není, snažím se jejich adekvátní léčbu zajistit na jiném pracovišti."

Vidíte nějaké zásadní rozdíly v kvalitě léčby v Praze a mimo ni?

"Určitě ne. Mimo Prahu existují velmi kvalitní pracoviště a stejně tak v Praze jsou pracoviště, která kvalit některých mimopražských zařízení nedosahují."

Měla by podle vás pro léčbu rakoviny být specializovaná centra?

"Není možné, aby všichni onkologičtí nemocní byli léčeni v centrech. Na druhé straně je však existence center nutná. Nejen pro diagnostiku nádorů, vázanou často na specializované metody nebo přístroje, kterými nelze vybavit každé onkologické pracoviště. Dále také proto, že v centru může být navržena optimální léčba, kterou pak lze realizovat i mimo centrum."

V dalším díle se dočtete o tom, proč si profesor Klener myslí, že by lékaři měli víc myslet na psychiku pacientů a naučit se s nimi mluvit.

Prodělali jste rakovinu, nebo s ní bojujete právě teď? Podělte se s námi o své pocity, průběhem léčby a tím, jaké zkušenosti máte se svými lékaři. Vaše příspěvky můžete poslat prostřednictvím diskuse nebo na tohoto mailu.


Celý seriál
Diskuse k článku
Jarka
1x

Včasné zachycení znamená co? Při nálezu na slinivce následuje odborné vyšetření téměř po dvou měsících - je to odpovídající "včasnost" nebo odsouzení k smrti? Jaká je situace v léčbě nádorů slinivky? Je to skutečně tak beznadějné, že jediným "lékem" jsou léky proti bolesti?

Jana

Od března 2011 jsem se začala léčit s akutní leukémii. Léčila jsem se pomocí chemoterapií. Moje léčba trvala jen 3měsíce. Prodělala jsem prefázi + 4cykly chemoterapií. Léčba byla úspěšná. Rakovina kostní dřeně se mě už nevrátila.Teď chodím jen na pravidelné kontroly krve a kostní dřeně a zatím je všechno v pořádku. Tak mě držte všichni palce.

zuzana
2x

Vyjádření všech lékařů k cílené (biologické) léčbě je, že působí na nádorové buňky URČITÉ struktury. Pacient však nemá žádnou možnost zjistit: 1) Jaké URČITÉ struktury by měl mít, aby tuto šetrnou a účinnou dostal. 2) Nemá možnost se dát nikde vyšetřit, aby zjistil, zda tyto URČITÉ struktury má.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce