Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vědci popřeli blahodárné účinky červeného vína na rakovinu

( Eva Vlastníková | přečteno: 13662x )

Vypadalo to, že je na světě zázračný lék na rakovinu. Vědci se radovali, že látka obsažená ve slupkách červeného vína působí velmi pozitivně na kardiovaskulární systém a také proti rakovině v různých stádiích. Bohužel tyto naděje právě pohasly.

shutterstock.com

Resveratrol, tedy ona látka ze slupek červeného vína, nikomu zdraví nezachrání. Důvody vysvětluje profesor Milan Šamánek, přední český kardiolog, který jako první u nás zkoumal účinky pití vína na rizikové faktory aterosklerózy.

Hodně se mluvilo o účincích resveratrolu. Je tedy červené víno skutečně elixírem mládí díky této látce?

„Francouzi ukázali na obrovský rozdíl mezi úmrtností na srdeční infarkt v USA a ve Francii. Ve Francii byla úmrtnost na srdeční infarkt ve srovnání s USA poloviční, a přitom ve Francii se konzumovala podstatně méně zdravá strava. Francouzi milují tučné sýry i paštiky, konzumují třikrát více tučného masa než v Americe, používají čtyřikrát více másla než Američané a kromě toho daleko častěji kouřili své těžké cigarety. Rozdíl v nižší úmrtnosti na srdeční infarkt ve Francii byl přičítán pití červeného vína a po vystoupení francouzského profesora S. Renauda v roce 1991 v americké televizi se těmto rozdílům v úmrtnosti na srdeční infarkt a v konzumaci stravy začalo říkat „francouzský paradox“. Pak se rozšířil názor, že francouzský paradox je způsoben přítomností resveratrolu v červeném víně.“

Resveratrol měl mít mnoho zázračných účinků, opravdu se nepotvrdil žádný vliv na zdraví?

„Resveratrol je zázračná látka, která působí výborně u srdečních onemocnění, proti nejrůznějším druhům rakoviny, proti ateroskleróze, vzniku a průběhu demence a dávaly se mu velké naděje při léčení Alzheimerovy choroby, ale hlavně proti stárnutí. Všechny poznatky o příznivém účinku resveratrolu se však opírají pouze o pokusy na buňkách a nálezy u pekařského droždí a na krátce žijícím druhu malých rybiček. Dosud neexistuje žádná studie u lidí. Ze studií u zvířat a z velmi omezených dat získaných u lidí je zřejmé, že se resveratrol po požití velmi rychle začne metabolizovat již v žaludku a střevech a je tak rychle metabolizován a vyloučen, že nemůže vůbec působit. U zdravých lidí byly po podání resveratrolu nalezeny v plasmě pouze jeho stopy. Také kyslík a světlo působící na resveratrol před požitím červeného vína ho ničí. Kdybychom chtěli použít pití červeného vína k dosažení hodnoty resveratrolu používané v experimentu, znamenalo by to vypít nejméně 200 litrů denně.“

Takže pilulka z vína proti rakovině nebude?

„Když se začaly vyrábět preparáty resveratrolu a zjistilo se, že vyšší dávky poškozují ledviny a proto výrobce zastavil v roce 2010 jejich výrobu. Nedávno jsem se dověděl, že pro falšování výzkumu o resveratrolu byl v USA okamžitě propuštěn profesor kardiologie, šéf Výzkumného centra kardiovaskulárních chorob v Connecticatu, který měl na výzkum resveratrolu grant 18 milionů. Takže musíme rychle zapomenout na resveratrol a na perspektivy, které nabízelo jeho používání a také na to, že by se nějak mohl uplatňovat na příznivých účincích alkoholických nápojů.“

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce