Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rozchodnice růžová

(Doc. RNDr. Lubomír Opletal CSc. | přečteno: 36985x )

Rozchodnice růžová je jedinou adaptogenní rostlinou, která roste na území bývalého Československa. Její rozšíření je velmi široké: roste od Turecka až do oblasti Dálného východu.

Rozchodnice růžová

Chráněná otylka

Rozchodnice růžová je jedinou adaptogenní rostlinou, která roste na území bývalého Československa. Její rozšíření je velmi široké: roste od Turecka přes Alpy až do oblasti Dálného východu, Číny a Mongolska. V České republice je však zákonem chráněna a není možné ji sbírat.

Tento druh z čeledi tučnolistých se však dobře rozmnožuje dělením oddenků (resp. odřezáním kořenových hlav) anebo výsevem semeny.

Co obsahuje

Kořen rozchodnice obsahuje jednoduché fenolické látky, především glykosid rhodiolosid a jeho aglykon p-tyrosol a glykosidy skořicového alkoholu. Tyto látky působí stimulačně a adaptogenně (zvyšují odolnost vůči nepříznivým vlivům stresových faktorů): zvyšují odolnost vůči ozáření, pracovní schopnosti, oddalují vyčerpání a zlepšují učení a paměť.

Kde ji získáte

V poslední době se na trhu začínají objevovat sušené kořeny, případně různé výtažky z těchto kořenů, a proto není nutné rostlinu pěstovat.

Jak na nás působí

Extrakt z kořenů působí u zvířat na srdce antiarytmicky a chrání srdce při ischemii. Působí také antimutagenně (může snížit nebezpečí vývoje zhoubného bujení). Bylo zjištěno, že v určité míře chrání jaterní tkáň před poškozením některými jedy.

Možná rizika

V současnosti lze říci, že neexistují žádné údaje o tom, že by po podání extraktů z rozchodnice růžové byly pozorovány nežádoucí vedlejší reakce, případně že by docházely k interakcím s jinými léčivými rostlinami, potravními doplňky, léky, nebo potravou. Obsahové látky rozchodnice neovlivňují výsledky laboratorních testů, ani nedochází k interakcím s projevy chorob nebo chorobných příznaků. Je vhodné nepodávat tyto extrakty těhotným a kojícím ženám.

Použití

Extrakty z kořenů rozchodnice růžové se používají pro zvýšení fyzické energie, vitality, obranyschopnosti, síly a mentální kapacity, jako adaptogenní prostředek, který adaptuje organizmus vůči fyzikálním a chemickým stresorovým faktorům a vlivům znečištěného životního prostředí. Jsou také používány ke zvýšení sexuální aktivity, ke snížení depresí, při onemocnění oběhového systému, jako jsou arytmie a zvýšená hladina krevních tuků.

Tyto extrakty nalezly také použití jako pomocné prostředky při léčbě rakoviny, tuberkulózy a diabetu. Ví se, že působí preventivně proti nachlazení a chřipce, brání poškození jaterní tkáně a zpomalují stárnutí. Zlepšují také sluch, „posilují“ nervový systém, zvyšují imunitu a zrychlují regeneraci organizmu po zátěži.

V současné době nalézají tyto extrakty stále větší použití ve sportu: jsou součástí přípravků pro sportovní výživu určenou zejména pro vytrvalostní sporty (cyklistika, běh), ale uplatnily se také u silových sportů (vzpírání).

Léčebná denní dávka se pohybuje v rozmezí 50-250 mg suchého extraktu jednou až 3krát denně. Pro zlepšení psychiky a psychomotorických funkcí v průběhu stresu se doporučuje podávat 2krát denně 50 mg suchého extraktu. V případě použití tekutého extraktu se doporučuje podávat 2-3krát denně 25-40 kapek.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce