Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

S nikotinem nemusíte bojovat sami

( Redakce | přečteno: 11872x )

Referenční centrum léčby závislosti na tabáku v Praze 2 pomáhá kuřákům zbavit se závislosti na nikotinu.


Referenční centrum léčby závislosti na tabáku v Praze 2 pomáhá kuřákům zbavit se závislosti na nikotinu

Centrum léčby závislosti na tabáku najdete při poliklinice VFN na Karlově náměstí 32, Praha 2 . Pracoviště bylo zřízeno v rámci projektu „Center léčby závislosti na tabáku“ za podpory Ministerstva zdravotnictví, české kanceláře WHO a tří farmaceutických firem.

V Centru se Vám dostane odborného vedení při odvykání kouření. To se Vám určitě vyplatí, zvlášť pokud jste již zkoušeli přestat a z nějakého důvodu to nevyšlo. Léčba začíná vstupní konzultací , tzv. sreeningovou, která trvá asi 1–1,5 hodiny a během které budete vyšetřeni a vyplníte psychodiagnostické testy. Na základě zjištěných údajů Vám lékař vysvětlí průběh léčby a doporučí léky vhodné pro zmírnění abstinenčních příznaků z nedostatku nikotinu. Pokud se rozhodnete odvykat pod odborným dohledem, pak se můžete objednat na vstupní návštěvu . Ta potrvá také asi 1,5 hodiny a můžete se během ní setkat s ostatními kuřáky, kteří si stanovili stejný cíl jako Vy.

V průběhu takového setkání můžete probrat své předchozí zkušenosti s odvykáním, důvody selhání, očekávání, motivaci, odměny a mnoho jiných aspektů, které by Vás při pohovoru s lékařem například nemusely napadnout. Zároveň budete mít podporu od ostatních, můžete společně hledat řešení, jak se zachováte v klasických situacích, kdy byste jinak zapálili.

Abstinenční příznaky jako neovladatelná touha po cigaretě, podrážděnost, zlost, úzkost, neschopnost se soustředit, netrpělivost, nervozita, neklid nespavost, neschopnost odpočívat, zvýšená chuť k jídlu a přibývání na váze bývají nejčastějším důvodem, který vede kuřáky zpět k cigaretě. Pro potlačení abstinenčních příznaků existují léky – nikotin (např. řada přípravků Nicorette) nebo bupropion. Léky nejsou samospasitelné , nezabrání Vám v tom, abyste si zapálili. Pomohou Vám ale v překonávání abstinenčních příznaků po dobu tří měsíců. Pokud na základě vyšetření stanoví lékař, že jste závislý/á na nikotinu, Centrum léčby závislosti na tabáku Vám v roce 2005 poskytne některé výrobky Nicorette na dobu tří měsíců zdarma.

Máte tedy za sebou úvodní návštěvu, vstupní návštěvu a čekají Vás ještě kontrolní návštěvy . Ty už jsou kratší a první by měla být asi týden po dni „D“, kdy jste se rozhodli nekouřit . Pokud užíváte léky Nicorette, pak si pro další balení přijdete každé dva týdny po dobu tří měsíců. Na ostatních návštěvách se lze dohodnout s lékařem i jinak. Po půl roce, kdy patříte mezi nekuřáky Vás čeká další návštěva a prohlásit o sobě, že jste nekuřák, můžete teprve po roce ode dne „D“, kdy do Centra zajdete na poslední návštěvu. Během těchto konzultací Vám mohou být provedena některá vyšetření, případně upravena léčba na základě Vašich osobních zkušenosti s odvykáním.

Nezapomeňte, že v CLZT vědí, jak je těžké přestat kouřit, proto se nebojte přijít i když se Vám to nepodaří na poprvé. Pokud jste stále pevně rozhodnuti přestat kouřit, což je to nejdůležitější, podaří se Vám to napodruhé. S lékařem nebo ostatními odvykajícími kuřáky se můžete zamyslet nad tím, proč jste selhal/a a napříště se takové situace vyvarovat. Návštěvy a konzultace v Centru léčby závislosti na tabáku jsou zdarma . V případě závislosti na tabáku si hradíte léky na potlačení abstinenčních příznaků, nebo se v průběhu roku 2005 můžete rozhodnout pro jeden z vybraných přípravků Nicorette, za který nezaplatíte nic.

Zdroj: informační materiály Referenčního centra

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Aniette

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce