Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Šalvěj lékařská

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 18930x )

Šalvěj je bohatá na silice, třísloviny a různé kyseliny.

shutterstock.com

(Salvia officinalis L.)



Příprava čaje

1 čajová lžička řezané drogy na šálek (200 ml) vody.

Užívaná část

nať Nať    (Herba salviae)
list List    (Folium salviae)

Sběr a sušení

Nejúčinnější je nať sbíraná krátce před květem rostliny, tedy v květnu a červnu. Důležité je sbírat šalvěj za suchého počasí, neboť v opačném případě snadno hnědne a tím je znehodnocena. Rychle se prosuší v tenké vrstvě ve stínu. Při sušení umělým teplem nemá teplota přesáhnout 35 st. C. List můžeme zdrhnout z již usušené nati.

Jak vypadá

Vytrvalá bylina dosahující výšky až do 1 metru. Dolní části bylin dřevnatí a mají hustě plstnaté listy. Listy jsou vejčitého tvaru, okraje mohou být pilovité, mají našedlou barvu. Na koncích lodyh tvoří rostlinka dvoupyské květy modrofialové barvy. Kvete v období léta. Celý keř má velmi příjemnou vůni.

Kde se rostlina vyskytuje

Šalvěj je pěstovanou rostlinou, kterou často najdeme v zahradách a truhlících.

Co šalvěj obsahuje

Šalvěj je bohatá na silice, třísloviny a různé kyseliny. Jsou zde přítomny také další látky, které společně vytvářejí komplex blahodárně působící na organismus.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Šalvěj byla velmi ceněna pro svou schopnost zastavovat krvácení a močopudný účinek. Při průjmu se podávala s vermutem. Své místo měla při léčbě hadího uštknutí, bolestí hlavy a teplot.

Dnes: Šalvějovou nať lze použít vnitřně i zevně.

Vnitřně: Šalvěj je vhodné používat jen v malých dávkách a krátkodobě. Při takovém použití působí protizánětlivě, snižuje vylučování potu, zvyšuje vylučování moči a má protibakteriální účinky. Výrazný účinek má při infekcích trávicího traktu. Je vhodná při trávicích obtížích spojených s nízkou produkcí žaludečních šťáv, při onemocněních jater a žlučníku, ale také k mírnění nočního pocení v klimakteriu (přechodu). Díky vysokému obsahu silic je oblíbeným prostředkem používaným při onemocněních dýchacího systému.

Vzhledem k tomu, že snižuje hladinu cukru v krvi, považuje se rostlina za pomocný lék při cukrovce.

Zevně: Výborný protizánětlivý prostředek, který se může použít jako kloktadlo při bolesti v krku a zánětech v dutině ústní. Ve formě obkladů ji můžeme použít k lokálnímu ošetření při onemocněních kůže.

Na co si dát pozor

Droga obsahuje tzv. thujon, díky kterému ji není vhodné používat v libovolném množství nebo dlouhodobě.

Pozn.: Šalvěj je součástí originálně vyráběných přípravků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce