Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prevence náhlého úmrtí kojenců: poloha na zádech a dudlík

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1817x )

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS) je pojem, který označuje náhlé úmrtí kojenců do jednoho roku života během spánku bez varovných signálů nebo jasného důvodu.

shutterstock.com

Většinou dochází k náhlému úmrtí u novorozenců, kteří se jeví zcela zdraví, po uložení ke spánku, přičemž není možné vypátrat žádné vnější zavinění nebo způsobení smrti. Poté, co jsou vyloučeny všechny možné jiné příčiny úmrtí, je obvykle stanovena diagnóza SIDS. Důvody, které k SIDS vedou, zůstávají prozatím záhadou. Je však jisté, že SIDS není způsobena udušením, poruchou imunity, dávením, nebo jiným onemocněním jako je nachlazení nebo jiné infekce.

SIDS má obvykle tyto typické rysy:

  • K úmrtí dochází velmi náhle, řádově hodiny od uložení dítěte ke spánku.
  • Pro SIDS je velmi typické, že dítě nepláče, nekřičí.
  • Dítě se před událostí většinou projevuje jako zcela zdravé, dobře živené a celkově se zdá, že se cítí dobře. Pravdou je, že není neobvyklé, když se před SIDS zaznamená výskyt symptomů typických u virových nákaz, zejména horních cest dýchacích a zažívacího ústrojí.

Která skupina dětí je nejohroženější?

Tato událost může postihnout kojence nejčasteji do 6 měsíců věku. Nejčastější výskyt náhlého úmrtí kojence je v jeho věku mezi 2. až 4. měsícem, dále toto nebezpečí prudce klesá. K náhlému úmrtí dítěte dochází v noci, ve spánku. 

Proč k úmrtí dochází?

Jednoznačná příčina náhlého úmrtí se zpravidla v daném případě nikdy neprokáže. Všechna následná dostupná vyšetření jsou negativní. Z řady studií však vyplývá, že některé faktory mohou hrát v náhlém úmrtí kojenců významnou roli.

Mezi faktory spojované s častějším výskytem SIDS patří:

  • příhoda úmrtí jiného sourozence – kojence v rodině
  • předčasně narozené děti
  • dítě nebylo kojené nebo bylo kojené omezeně
  • dítě je z horšího sociálně-ekonomického zázemí rodiny
  • matka dítěte je kuřačka nebo je dítě v kuřáckém domácím prostředí
  • matka je drogově závislá
  • dítě je ukládáno v poloze na bříško
  • dítě spí v přehřáté místnosti

Prevence náhlého úmrtí kojenců

Ačkoli neexistuje 100% způsob, jak zabránit SIDS, existuje toho mnoho, co můžete udělat, abyste snížili riziko u svého dítěte.

Kouření

Větší výskyt úmrtí v rodinách kde je matka nebo jiný příslušník domácnosti kuřákem se přikládá účinku nikotinu. O nikotinu je známo, že ve vyšší koncentraci má tlumivý účinek na dechové centrum člověka. Nikotin pronikne do organizmu dítěte a zde tak může nepříznivě působit.

Pokud kouříte, je vhodné přestat ještě než otěhotníte. Děti narozené ženám, které během těhotenství kouřily, umírají na SIDS třikrát častěji než děti narozené nekuřákům. Kouření, když jste těhotná, je hlavním rizikovým faktorem pro SIDS. Šance na SIDS také zvyšuje pasivní kouření kolem vašeho dítěte. V místnosti, kde dítě spí, bychom tedy neměli kouřit a všichni kuřáci v rodině by měli zachovávat pokud možno nekuřácký režim v domácnosti.

Chraňte své dítě před přehřátím

Obdobný mechanismus účinku nepříznivých faktorů prostředí vysvětluje jiná hypotéza o přehřátí organizmu dítěte. Podle této hypotézy by při přehřátí mělo dojít k větší aktivaci mikrobiální flóry a následně některých imunitně aktivních látek, které by rovněž mohly nepříznivě zapůsobit na dechové centrum dítěte. 

V místnosti, kde dítě spí, bychom tedy měli udržovat přiměřenou pokojovou teplotu a dítě obléknout do lehkého a pohodlného oblečení. Dítě můžete uložit i do „pytle na spaní“. Spaní ve spacím pytli je pro dítě nejen pohodlné, ale zejména bezpečné. Spací pytel na rozdíl od běžné přikrývky znemožňuje zamotání miminka do peřiny či případné překrytí jeho hlavičky a možné omezení dechu. 

Poloha dítěte ve spánku

Velmi významným údajem o častějším výskytu SIDS je informace o poloze dítěte ve spánku. Větší výskyt SIDS byl zjištěn u kojenců, kteří byli pokládáni na bříško. Tato poloha vloží obličej vašeho dítěte do matrace, což je může dusit. 

Takže pokaždé, když dáte své dítě spát, položte ho na záda. Pokud máte strach, že by se vaše dítě mohlo při spánku na zádech udusit, zeptejte se svého pediatra na zvednutí hlavičky dětské postýlky. Udušení je však velmi vzácné a zdravé děti mají tendenci automaticky polykat nebo vykašlávat tekutiny. 

Jakmile se bude dítě umět  převrátit oběma směry, což se obvykle stane kolem 6 měsíců, nemusí zůstat na zádech. V tomto věku si již samo zvolí vlastní spánkovou polohu.

Pevná postel, žádné měkké hračky

Abyste zabránili udušení nebo udušení, vždy dejte dítě spát buď na pevnou matraci nebo na podložku. Postýlka vašeho dítěte potřebuje pouze přikrývku, do postýlky dítěte nedávejte polštáře, vycpané hračky nebo další zbytečné věci.

Udržujte své spící dítě blízko, ale ne ve své posteli

Studie ukazují, že když dítě spí ve stejné místnosti jako maminka, snižuje se riziko SIDS. Je však nebezpečné, aby dítě spalo s jiným dítětem nebo dospělým ve stejné posteli. Pokud své dítě vezmete do postele pro uklidnění nebo kojení, nezapomeňte ho dát zpět do postýlky, až budete chtít spát. Nikdy neberte dítě s sebou do postele, když jste velmi unavení nebo užíváte léky, které ovlivňují váš spánek.

Kojte tak dlouho, jak můžete

Kojení dítěte může snížit riziko SIDS až o 50%, i když odborníci si nejsou jisti proč. Někteří si myslí, že mateřské mléko může chránit děti před infekcemi, které zvyšují jejich riziko SIDS. Pokud kojíte, nepijte alkohol, protože to zvyšuje riziko SIDS u vašeho dítěte. 

Zvažte použití dudlíku k uspání dítěte 

Nedávné studie poukazují na ochrannou roli dudlíku v případě náhlého úmrtí kojenců. Děti s dudlíkem přecházejí snadněji z fáze spánku do fáze bdění v případě nečekaných negativních událostí, jako je třeba dechová pauza. Při sání dudlíku kojenec leží na zádech, vzduch cirkuluje v puse a v nose, nehrozí, že by jazyk zapadl a dítě se začalo dusit. Americká i francouzská pediatrická společnost tedy doporučuje dávat dudlík na spaní kojencům až do jednoho roku. Palec má podobný efekt. Když si však dítě navykne usínat s dudlíkem v puse, nečeká obvykle rodiče příliš klidný spánek. Při každém nočním probuzení se miminko svého dudlíku domáhá. Pokud klidně spí, je vyhráno. Ochranný efekt dudlíku přetrvává celou noc, a to i když malému spáči obvykle po 20 minutách vypadne z pusy.

Při používání dudlíku je třeba dodržovat několik tipů:

  1. Nenuťte své dítě, aby dudlík bralo, pokud ho nechce.
  2. Když ukládáte dítě ke spánku, dejte mu dudlík do úst, ale po usnutí mu ho nedávejte zpět do úst.
  3. Udržujte dudlík čistý a kupte nový, pokud je poškozen.
  4. U kojených dětí se doporučuje počkat se zavedením po dovršení 1. měsíce věku, aby nedošlo k narušení začátku kojení. 
Používání dudlíku má své odpůrce i příznivce, vždy je potřeba použít zdravý rozum a reagovat na potřeby miminka. Sami zvažte používání dudlíku. 

Předčasný porod

Lékařům je dobře známo, že pokud se dítě narodí předčasně, je v souvislosti s nezralostí jednotlivých orgánů a jejich funkcí daleko více ohroženo různými poporodními i pozdějšími komplikacemi. Mezi tyto komplikace patří především výskyt apnoických pauz, které vedou u nedonošeného dítěte k poruchám srdečního rytmu. Současně dochází ke změně okysličení tkání, což se projeví prošednutím až cyanózou (zmodráním až zfialověním) dítěte. U nedonošených dětí je také zaznamenáván vyšší počet případů rozvoje SIDS a to i v pozdějším kojeneckém věku.

Čtěte také: Předčasný porod. Lékaři již dopředu dokážou zjistit, že se tak stane

Rodinná anamnéza

Je-li v rodině nebo v blízkém příbuzenstvu dítě, které zemřelo na SIDS, měli bychom být u kojence více obezřetní.

Monitory dechu ano nebo ne?

S uvedenou problematikou souvisí možnost monitorování dítěte v rodinném prostředí. Vzhledem k tomu, že výskyt SIDS je velmi ojedinělý, není plošně doporučováno a ani nijak zaváděno monitorování kojencůPřístroje pro monitorování dýchání však existují i pro ambulantní péči. Tyto přístroje jsou spíše určeny k používání pro děti, kde byl již v rodině zaznamenán SIDS, a nebo pro děti, které se narodily jako nedonošené a měly v následném poporodním období apnoické pauzy. Uvádí se, že užívání monitorovacího přístroje jinak nesnižuje počet úmrtí dětí na SIDS. Rodiče musí být s obsluhou přístroje dobře obeznámeni, aby zbytečně nedocházelo k falešným alarmům. Z psychologického hlediska je používání těchto přístrojů pochopitelné, i když velmi často zcela zbytečné.

Zdroj: webmd.com, nadacekrizovatka.cz, sidsforum.cz

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce