Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Tuberkulóza je stále živou hrozbou

(Prof. MUDr. Jiří Homolka DrSc. | přečteno: 35250x )

Třetina obyvatel planety je infikována tuberkulózou a ročně na ni zemře 250 000 dětí. I v naší republice se vyskytuje mezi bezdomovci, cizinci a vězni. Jde o onemocnění závažné, které se léčí minimálně několik měsíců.

shutterstock.com

Tuberkulóza dříve a nyní

Tuberkulóza provází lidstvo od pradávna, každá epocha měla svou epidemii tuberkulózy. Na kosterních pozůstatcích z mladší doby kamenné i na egyptských mumiích jsou nálezy svědčící pro kostní tuberkulózu. Tuberkulóza se vyskytovala ve starém Řecku i v Říši římské. Řecký název ftíza- phthisis (souchotiny) vystihuje úbytek tělesné hmoty jako jeden z hlavních příznaků tuberkulózy. Ve středověku patřila tuberkulóza k velmi častým příčinám smrti a tato situace se nezměnila ani v novověku.

 V 18. a 19. století během průmyslové revoluce byla tuberkulóza v Evropě velmi rozšířena a toto velké rozšíření je patrné i dnes v rozvojových zemích. Tuberkulóza je celosvětově rozšířené specifické infekční onemocnění, které stojí každoročně téměř 3 milióny lidských životů. Každým rokem tuberkulóza usmrtí 250 000 dětí. Toto se odehrává v době, kdy jsou k dispozici účinné léky proti tuberkulóze a tak teoreticky by na tuto chorobu nemusel nikde zemřít. Světová zdravotnická organizace (SZO) má boj s tuberkulózou mezi svými prioritami. Celosvětově jsou dle údajů SZO tuberkulózou infikovány 2 miliardy lidí, tj. asi třetina obyvatel naší planety. Tuberkulózu jako chorobu má přibližně 20 milionů osob. 90% nemocných je v rozvojových zemích, nejhorší je situace v subsaharské Africe a v jihovýchodní Asii. Nejvíce nemocných s tuberkulózou je v Indii a Číně. Závažnost problému si uvědomují jak zdravotníci, tak nezdravotnické instituce u nás i v zahraničí. Kontrola tuberkulózy v rozvojových zemích je organizační a finanční otázkou. Nejbohatší instituce světa (Světová obchodní banka) i jedinci ve svých nadacích (Nadace Melindy a Billa Gatesových) věnují finanční prostředky na boj s tuberkulózou. V době snadného cestování si nelze představit jiné než celosvětové řešení problému tuberkulózy.

Tuberkulóza je specifické infekční onemocnění, které bylo vždy vzhledem ke své zvláštnosti a závažnosti sledováno odděleně od ostatních infekčních chorob. Tuberkulóza byla a je sociální chorobou a za špatných podmínek vždy dojde k nárůstu počtu onemocnění, což lze dokumentovat např. výrazným nárůstem počtu onemocnění během 1. a 2. světové války. Optimistické předpovědi týkající se eliminace tuberkulózy do roku 2000 se ukázaly být nereálné. SZO nyní odhaduje, že tuberkulóza přestane být závažným celosvětovým problémem v roce 2050.

K nárůstu výskytu tuberkulózy dochází vždy v důsledku oslabení pozornosti vůči tuberkulóze  a  omezení  programu  kontroly  tuberkulózy, dále se na tomto zhoršení podílí epidemie AIDS, příliv imigrantů ze zemí s vysokým výskytem tuberkulózy a nedodržování  zásad léčby tuberkulózy některými nemocnými.

 V České republice počet nemocných s tuberkulózou od roku 1989 do roku 1999 neklesal, teprve v letech 2000 a 2001 jsme zaznamenali pokles výskytu nových onemocnění. V České republice přibývají případy tuberkulózy u cizinců, v roce 2010 podíl cizinců na celkovém výskytu byl okolo 17%.  I v naší republice existují rizikové skupiny, u nichž je výskyt tuberkulózy výrazně vyšší proti celostátnímu průměru např. bezdomovci, nezaměstnaní, lidé narození mimo ČR, vězňové a další osoby. V těchto skupinách obyvatel je musíme tuberkulózu aktivně vyhledávat, nemocné izolovat a léčit.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza ještě zdaleka není onemocněním "z minulosti"

Každou vteřinu se na světě infikuje tuberkulózou jeden člověk.

Tuberkulóza je stále živou hrozbou

Třetina obyvatel planety je infikována tuberkulózou a ročně na ni zemře 250 000 dětí. I v naší republice se vyskytuje mezi bezdomovci, cizinci a vězni. Jde o onemocnění závažné, které se léčí minimálně několik měsíců.

Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Každý případ tuberkulózy lékaři nahlásí speciálnímu registru. I proto můžeme s jistotou říci, že v loňském roce onemocněno 680 lidí. A 117 z nich byli cizinci. Ukazuje se, že častěji onemocní muži – dokonce dvojnásobně. Každý pátý nemocný s tuberkulózou je starší než 75 let. Kromě plicní formy této nemoci existuje i mimoplicní, která napadá lymfatické uzliny, mozkomíšní pleny, pohlavní ústrojí nebo zuby.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce