Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Uvažujete o liposukci? Začněte konzultací

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1411x )

Liposukce je lékařský zákrok, který zbavuje tělo podkožního tuku. „Různých typů liposukcí je celá řada, jedině konzultace u plastického chirurga ale může určit, jestli ji opravdu potřebujete,“ říká MUDr. Jiří Bayer z Kliniky GHC Praha a současně vedoucí lékař oddělení dospělých na klinice plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

shutterstock.com

Liposukce patří – hned po operacích prsou – k nejžádanějším výkonům plastické chirurgie. Jak ale vybrat tu pravou? A jak zjistit, jestli problém s nehezky usazeným tukem odstraníme právě liposukcí?

„Liposukce je vhodná pro lidi, kterým se tukové polštářky tvoří vlivem dědičné dispozice. A některá místa na těle proto nemohou dotvarovat ani dietou, ani pravidelným cvičením. K takovým partiím patří například boky, stehna nebo vnitřní strana kolen. Také dolní část břicha je velmi žádanou lokalitou. Liposukcí se dnes ale dají ošetřit i paže, podbradek nebo u mužů oblast prsů,“ říká MUDr. Jiří Bayer, špičkový český operatér s bohatými zkušenostmi mimo jiné z mikrochirurgie. A také vyhledávaný konzultant v oblasti plastických operací.

Vibrace, ultrazvuk, laser?

K moderním typům liposukcím patří podle odborníků – vedle laserové a ultrazvukové – také vibrační metoda MicroAire. „Všechny tři druhy liposukcí jsou stejně invazivní, jen se tuk rozbíjí pokaždé jinou technikou a jinou hlavicí. V případě laserové a ultrazvukové se hrot kanyly se při výkonu zahřívá, takže tu je jisté riziko popálení, u vibrační to ale nehrozí. I proto bych ji označil za bezpečnější,“ říká doktor Bayer z Kliniky GHC Praha, který vibrační liposukci dává přednost i z dalších důvodů. 

„Vibrační liposukce je šetrnější ke tkáním, pro pacienty je méně bolestivá a menší je u ní i riziko vzniku modřin. Velmi tenké kanyly také výrazně snižují možnost, že podkoží zůstane po odsátí tuku nerovné. Zákrok je i rychlejší: vibrační pohyby kanyly pomáhají operatérovi rozrušovat tkáň, zatímco při klasické liposukci musí chirurg totéž provádět manuálně,“ vysvětluje doktor Bayer.  

Podle rozsahu ošetřených míst se liposukce provádí buď v lokální, nebo v celkové anestezii. Operatér nejprve napustí do ošetřovaných míst tenkou jehlou fyziologický roztok obsahující anestetikum a adrenalin – to proti bolesti a krvácení. Tenkou kanylou pak tukovou tkáň rozbije a uvolněný tuk odsaje. V případě vibrační liposukce vše umocňují a usnadňují vibrace. 

Jak samotný zákrok, tak doba zotavení je u vibrační liposukce kratší. A kompresivní prádlo se nosí místo obvyklých šesti týdnů pouze čtyři.  „Liposukce je miniinvazivní a rekonvalescence je většinou bezproblémová, uvádí doktor Bayer.

Ten na konzultacích také často vysvětluje, jestli lze liposukcí odstranit problém navždy a úplně.
„Dobrá zpráva je, že liposukce počet tukových buněk v ošetřeném místě snižuje, proto se v něm tuk ukládá daleko méně. Pouhé odsátí ale nemusí vždy znamenat, že bude výsledek vypadat hezky. V případě ochablé kůže, třeba po porodu nebo v souvislosti s věkem, je potřeba vymyslet ještě další řešení a přebytečnou kůži odstranit spolu s tukem, například formou miniabdominoplastiky. I proto je tak důležitá porada s plastickým chirurgem, který posoudí stav tkání a navrhne ten nejvhodnější postup,“ zdůrazňuje doktor Bayer.

Pro jednoho liposukce, pro jiného fyzioterapie

Právě dobře provedené vyšetření může odhalit i to, že liposukci vlastně vůbec nepotřebujeme. 
„Liposukce je skvělým prostředkem k tvarování postavy, ne však k léčbě nadváhy. Pokud ke mně do ambulance přijde člověk, u něhož by konzervativní postup – tedy snížení hmotnosti – vedl k úspěchu, pak mu ho jednoznačně doporučím. A na Klinice GHC Praha, kde se o klienty dovedou postarat komplexně, ho rád svěřím specialistům v oblasti výživy a zdravé životosprávy. Plastická chirurgie nemusí být vždy první volba a někdy mohou k cíli vést i jiné cesty,“ radí MUDr. Jiří Bayer. Tou může být třeba i návštěva estetické dermatoložky, která ložiska tuku odstraní biologickou liposukcí prováděnou injekčně.

Zdroj: www.ghc.cz

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce