Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vitamin B1 - thiamin

(Mgr. František Červenka | přečteno: 9252x )

Thiamin je důležitým vitamínem, protože přispívá ke zdravé látkové přeměně a správné funkci nervového systému. Je to klíčový vitamín skupiny B, vitamín B1, protože byl objeven v této skupině jako první. Nejlepším zdrojem...

Thiamin je důležitým vitamínem, protože přispívá ke zdravé látkové přeměně a správné funkci nervového systému. Je to klíčový vitamín skupiny B, vitamín B1, protože byl objeven v této skupině jako první. Nejlepším zdrojem je libové vepřové maso, dále pak celá zrna, fazole, ořechová jádra a rostlinná semena. Vhodné jsou také celozrnné výrobky.

Účinky

Thiamin se podílí na správné látkové přeměně cukrů, při jeho nedostatku se tvoří patologické produkty, které se projevují syndromy označovanými beri-beri (záněty periferních nervů, anorexie, bolesti v dutině břišní, poruchy spánku, paměti, kardiovaskulární poruchy, edémy, palpitace, pelagra, záněty nervů v těhotenství).

Dávkování

Jako doplněk stravy je běžná dávka pro dospělého člověka 1-2 mg denně. Pijete-li více kávy nebo čaje denně, potřebujete zvýšit příjem thiaminu. Tyto nápoje totiž zásoby tohoto vitaminu vyčerpávají.

Použití

Thiamin je používám při nedostatku vitaminu B1, dále je používán při nechutenství, ulcerózní kolitidě, chronických průjmech, poruchách spojených s očima, nervových poruchách, diabetické neuropatii, stresu, chronickém alkoholismu, srdečních chorobách, nádorech a AIDS. Thiamin zlepšuje proces učení, na hmyz působí jako repelent – odpuzovač hmyzu.

Nežádoucí účinky

Při perorálním podání se u některých jedinců mohou vyskytnout alergické kožní reakce. Více nežádoucích účinků se může vyskytnout při injekčním podání.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce