Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přehled vitamínů a jejich účinku

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 27264x )

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

shutterstock.com

Vitamíny se řadí do rozsáhlé, biochemicky nejednotné skupiny , které jsou označovány jako "esenciální" či ochranné, jejíchž přívod je pro organismus nezbytný, i když potřebné dávky jsou velmi malé. Z funkčního hlediska působí jako "katalyzátory" různých biologických reakcí.

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

V civilizovaných zemích se můžeme s deficitem vitamínů setkat u těžkých malnutricí, při poruchách střevní absorpce, jako komplikace při dlouhodobé hemodialýze. Jsou však známy i hypovitaminózy vázané pouze na určitá roční období (např. na jaře) Nejčastější skupinou u nás jsou alkoholici, u nichž se kombinuje několik faktorů (snížený přívod vitamínu potravou, zhoršená resorpce, zhoršené schopnosti jejich ukládání do rezerv...)

Základní dělení vitamínů je:

  • na vitamíny rozpustné v tucích
  • na vitamíny rozpustné ve vodě

Dále jsou uvedeny jednotlivé vitamíny, příznaky jejich nedostatku, seznam potravin v nichž jsou obsaženy, možnosti léčby a prevence:

Vitamíny rozpustné v tucích:

Vitamín A: Vitamín A se podílí na všech hlavních funkcích našeho organismu. Je nutný k vidění, nezbytný pro růst, vývoj kostí, funkci pohlavních žláz a pro zdravý vzhled pleti i očí. V posledních letech se upozorňuje na protinádorový účinek. Hlavními zdroji vitamínu A jsou játra, žloutky, ovoce a zelenina se žlutým nebo oranžovým zabarvením a pak tmavozelené listy zelenin (papriky, dýně, hrášek, petržel). Nedostatek vitamínu A se projevuje šeroslepostí, přecitlivělostí na světlo, pálením pod víčky. Vitamín A je rozpustný pouze v tucích, ne ve vodě. Ohříváním se neničí, ale oxidací ano. Potraviny doporučujeme uchovávat v temnu.

Vitamín D: Vitamín D je potřebný pro normální vstřebávání vápníku a jeho ukládání v kostech. Nejbohatším zdrojem je stále sluneční záření. Pozor však na jeho karcinogenní účinky. Malé množství vitamínu D je také ve žloutku a v rybím tuku. Nedostatek vitamínu D v dětství způsobuje křivici (rachitis, osteoporózu), což znamená měknutí kostí z nedostatečného ukládání vápníku. Obdobou křivice u dospělých je odvápnění kostí (osteomalacie).

Vitamín E: Vitamín E zabraňuje sterilitě a zvyšuje potenci u mužů, má antioxidační působení, což má příznivý účinek na tlumení rozvoje chorob krevního oběhu, cévních komplikací a chrání před nádorovým onemocněním. Mimoto pomáhá samozřejmě i při méně těžkých chorobách , např. likviduje noční křeče lýtek, pomáhá léčit rány a odstraňovat jizvy. Navíc zvyšuje živost, vitalitu, chuť do života, radost a dokonce prý i sex-appeal. Používá se při léčení různých jaterních onemocnění.

Vitamín E má důležité místo v látkové přeměně těla. Denně bychom měli přijímat 100 - 400 mg vitamínu E. Pro příznivé působení vitamínu E v lidském těle mluví i lékařská porovnání z poslední doby na výskyt rakoviny a srdečního infarktu. Potraviny bohaté na vitamín E jsou rostlinné oleje, obilné klíčky, ořechy, slunečnicová semena, špenát, kapusta, kopřivy a chřest. V období různých zátěží doporučujeme obsah vitamínu E zvýšit přidáním vitamínu E v přírodních tabletách.

Vitamíny rozpustné ve vodě:

Vitamín B1 - thiamin: Pomáhá udržovat dobré pocity, brání únavě, napomáhá dobrému trávení a chuti k jídlu. Nedostatek vitamínu B1 způsobuje nespavost, nedostatek iniciativy, neschopnost koncentrace, nejistotu a deprese, únavu a zmatenost ( nemoc beri - beri) Potřebu vitamínu B1 zvyšuje větší konzumace moučných jídel a sladkých pokrmů a také alkohol. Potřeba vitamínu B1 stoupá v těhotenství a při kojení, také roste při léčbě antibiotiky, průjmech při těžkých stresech a při velké fyzické námaze. Výhodou je, že pokud konzumujeme zdroje vitamínu B1, automaticky dostáváme i jiné vitamíny skupiny B. Zdroje: sušené pivovarské droždí, pšeničné klíčky, otruby, játra. Není v semenech slunečnice a sezamu. Dále ovesné vločky, fazole a brambory. Také černý chléb, vepřové vnitřnosti , neloupaná rýže, pohanka, chřest, listnatá zelenina, lískové ořechy, sušené ovoce obsahují vitamín B1.

Vitamín B2 - riboflavin: Pomáhá spalovat cukry, upravuje energetické mechanismy. Je velmi potřebný pro vývoj mozku dítěte. Nedostatek se projevuje drobnými vrásky nad ústy, pálením nebo suchem v očích, loupání nosu, uší a čela, mastícími se vlasy a červenáním očních víček. Některé z příznaků jsou podobné i při nedostatku železa. Vitamíny skupiny B2 snáší dobře vysoké teploty, ne však světlo a je ve vodě rozpustný. Tedy potraviny nikdy nevařit bez přikrytí a po vaření vodu nevylévat! Část vitamínu se ničí v lednici. Dále tento vitamín ničí antibiotika, antikoncepční tabletky, utišující léky a nesprávné rozmrazování masa.
Zdroje: droždí, pivovarské droždí, mléko, tvaroh, vejce, kakao, vlašské ořechy, ryby a brambory.

Vitamín B3 - niacin: pomáhá likvidovat některé složky cholesterolu a tuků v krevním oběhu. Bez vitamínu B 3 nemůže pracovat mozek. Nedostatek se projevuje nespavostí, neklidem, podrážděností, rozptýleností a neschopností se soustředit. Pozor při odtučňovacích dietách se ztrácí spousty vitamínů a navíc se mnohonásobně zvyšuje metabolismus! Kdo má rád sladkosti a pije alkohol, u toho se spotřeba vitamínu B3 zvyšuje asi 2-3x. Zdroje: játra, tuňák, maso hlavně krocan. Dále je obsažen v semenech slunečnice, v arašídech, černém pečivu, suchých fazolích i hrachu a nejvíce v pivovarském droždí.

Vitamín B6 - pyridoxin: Pomáhá při mnoha mechanických reakcích, je součástí enzymů a hraje velkou roli v metabolismu tuků a bílkovin. Nedostatek vitamínu B6 se špatně rozlišuje, protože je podobný jiným nedostatkům. Při velkých bolestech v lýtkách během noci je možno předpokládat, že se jedná o nedostatek vitamínu B6. Jestliže se objevuje brnění v rukou, třepotání očních víček a přitom se špatně spí a hodně zapomíná, je nedostatek vitamínu B6 dost pravděpodobný. Velmi důležitý je tento vitamín při onemocnění cukrovkou. Zdroje: především droždí, pšeničné klíčky, ořechy, arašídy, otruby a černé pečivo, brambory, banány, vejce, zelí a fazole.

Vitamín B12 - kobalamin: Pomáhá především při léčbě anémie. Je to velmi potřebný vitamín a jako lék velmi oblíbený. Vitamín B12 hraje velmi důležitou úlohu v regulaci a správné funkci nervové soustavy. V podstatě by k nedostatku vitamínu B12 nemělo vůbec docházet, protože denní dávku bezpečně pokryje pestrá strava s obsahem masa, mléka a vajec.
Nedostatek se projevuje únavou, oslabením, pálením jazyka, žaludečními potížemi s nespavostí. Jedná se o typicky anemické příznaky, které doprovází bledost kůže až "průsvitná" pokožka. Zdroje: Hovězí a telecí játra, droždí. Jinak jediným zdrojem jsou živočišné produkty.

Ostatní vitamíny skupiny B:

Kyselina pantotenová prodlužuje lidský život, léčí některé alergie, pomáhá růstu vlasů atd.

Biotin - vitamín H je nezbytný pro pokožku v dobrém stavu. Nedostatek brzdí růst a snižuje odolnost vůči chorobám.

PABA (PAB) - kyselina paraaminobenzoováse přidává do krémů na opalování, kde chrání citlivou pokožku před slunečním zážením.

Inozitolsnižuje přebytky cholesterolu v krvi.

Acetylcholin je nezbytný pro činnost nervů.

Bioflavonidy - vitamín P pomáhá při léčbě křečových žil, hemeroidů a bércových vředů. Nedostatek může vést až k nádorům na mozku, k lámavosti cév-kapilár. Následkem jsou snadné modřiny, krevní podlitiny "červené žilky" zejména na stehnech žen.

Vitamín P je nejvíce obsažen v borůvce, citrusových plodech a grapefruitech, dále pak šípky, černý rybíz, hrozny, kořenová zeleniny, lusky, paprika a pohanka.

Vitamín C: Představuje 80% celé naší potřeby vitamínů. Skutečná potřeba vitamínu C je velmi individuální a závisí na mnoha okolnostech. Stoupá při nachlazení, v období chřipek, u kuřáků, při pravidelném požívání alkoholu, u cukrovkářů a u lidí, kteří požívají často maso a dusičnany. Dále při vleklých a chronických chorobách, při stresech a šocích. Pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti veškerým chorobám, regeneruje nemocné tkáně, buňky a zvyšuje aktivitu leukocytů. Pomáhá i žlázám s vnitřní sekrecí při produkci hormonů, a tím bojuje proti stresům. Skutečností je, že vitamín C může organismus chránit před rakovinou, ale nemůže ji léčit. Dále je nejlepším prostředkem proti nachlazení. Nedostatek postihuje centrální nervový systém způsobí psychické změny, např. rychlou únavu, deprese, nespavost a neklid. Zdroje: čerstvé i sušené šípky, černý rybíz, paprika, jahody, pomeranč, petržel, křen, řeřicha, kopřiva a další ovoce a zelenina.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce