Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vypadávání vlasů - co je na vině a jak s tím bojovat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13093x )

Padání vlasů je do jisté míry přirozený, samovolný proces a nejde mu zabránit. Jiná situace je, když tento jev, který nesou nelibě jak ženy, tak muži, přeroste únosnou mez a vy s hrůzou pozorujete celé chuchvalce uvězněné v kartáči. Na vině může být celá řada faktorů – zjistěte ten odpovědný za škody včas, aby bylo možné vybrat účinné řešení.

Dobrá rada
Vitar

Vlasy, stejně jako nehty a pleť, jsou odrazem celkového stavu organismu. Projeví se na nich náš životní styl, špatná strava, stres, nedostatek spánku i dlouhodobá nemoc či porucha. Negativní vliv konkrétně na vlasy má pak i nešetrné zacházení, mechanické i tepelné namáhání a nevhodná kosmetika. Denně zdravému jedinci vypadne zhruba mezi 50 až 100 vlasy. Problém nastává, když počet vypadlých vlasů překročí tuto normu, vy je sbíráte všude a z česání se stane panicky obávaný úkon. V tomto případě je třeba nalézt příčinu.

Mezi nejčastější příčiny vypadávání vlasů u žen patří:

  • Nízká hladina železa
    Nedostatek železa a anémie může způsobit vypadávání vlasů.Pro zjištění, zda se skutečně jedná o tento problém, je potřeba udělat krevní testy a až poté můžete sáhnout po nějakém suplementu (doplňku stravy). Konzultace s lékařem je však nutná, protože i příliš mnoho železa organizmu škodí. Stačí jíst potraviny bohaté na železo, jako například hovězí, vepřové, ryby, listová zelenina, obohacené cereálie, fazole a výhodou je doplnit i potraviny bohaté na vitamín C. Lékař může také doporučit užívat železo jako doplněk ve výživových tabletách.
  • Diety a strava
    Kvalita výživy se projeví i na kvalitě vlasů. Např. pokud ze své stravy eliminujeme bílkoviny, povede to ke zpomalení růstu vlasů a zhoršení jejich vzhledu. Důležitý je každodenní přísun vitaminů a minerálů (vitaminy skupiny B, zinek, železo, křemík), které je vhodné dodat organismu ve formě multivitaminových preparátů. Důležité jsou i aminokyseliny, na které jsou bohaté především ořechy a slunečnicová nebo lněná semínka, ale i tučnější mořské ryby.

  • Problémy se štítnou žlázou
    Ať už se jedná o sníženou či zvýšenou funkci štítné žlázy, v obou případech má tato porucha za následek padání vlasů, při zvýšené funkci jsou navíc vlasy jemnější a slábnou. Pokud se po vyšetření onemocnění potvrdí, bude následovat léčka, která by měla padání vlasů zastavit.
  • Nízká hladina estrogenu
    Mnoho žen zaznamenává problémy s padáním vlasů v období menopauzy a po ní, kdy hladina tohoto hormonu výrazně klesá. Je mnoho doplňků stravy, které období menopauzy pomáhají lépe zvládnout, ale i v tomto případě je vhodná návštěva lékaře. Pomůže také změna životního stylu a jídelníčku.
  • Hormonální změny v těhotenství
    Těhotenství je jedním z příkladů fyzického stresu organismu, při němž dochází k plešatění. Na vině jsou samozřejmě i rozkolísané hladiny hormonů. Ztráta vlasů se projevuje spíše po porodu než během těhotenství. Nemusíte se ale bát, stav vlasů se během pár měsíců po porodu zlepší.Současně vydatná a zdravá strava urychlí proces regenerace.
  • Stres
    Tento jev vysvětluje mnohé náhlé ztráty vlasů. Vypadávání vlasů se objevuje zhruba dva až tři měsíce po překonání silného stresu, a to i následkem operace, nemoci atd. Rovněž sem můžeme počítat i „stres“ organizmu po porodu.
  • Užívání léků
    Vedlejším účinkem mnohých léků může být vypadávání vlasů. Pokud se tak děje, konzultujte jejich užívání u svého lékaře, příp. požádejte o alternativu.
  • Předávkování vitaminem A nebo selenem
    Nedostatek vitaminu A nebo selenu může způsobit vypadávání vlasů rovněž i jejich nadbytek způsobené předávkováním. Buďte proto opatrní při užívaní multivitamínových preparátů. Vitamin A i selen jsou ve větším množství toxické.
  • Nevhodná kosmetika a styling
    Někdy si za vypadávání můžeme sami, protože příliš dbáme na styling, což je velká zátěž. Vlasové vlákno se poškozuje při tepelných úpravách, jako je fénování, žehlení a kulmování, stejně jako při chemických procedurách zahrnujících barvení a zesvětlování. Toto zacházení může způsobit poškození vrchní vrstvy vlasu, poškození vlasového stvolu, štěpení a lámání vlasů. Dalším faktorem možného poškození je časté svazování vlasů do gumičky. Obzvláště jestli máte od přírody jemné a slabé chmýří, úpravy omezte na minimum. 

K hlavním faktorům, které se podílí na padání vlasů u mužů, patří: 

  • dědičnost
  • hormonální činnost
  • stárnutí

Nejčastější příčinou ztráty vlasů u mužů je androgenetická alopecie, tedy citlivost vlasů na pohlavní hormon testosteron, která se dědí generačně. Pokud je hladina testosteronu v krvi vyšší, obvykle se ničí vlasové kořínky a vlasy začnou vypadávat. Proto muži plešatí mezi dvacátým a třicátým rokem, kdy mají hladinu testosteronu nejvyšší. S léčbou je třeba začít dřív, než dojde ke zničení vlasových kořínků.

Kromě těchto faktorů se podílí na ztrátě vlasů  špatný krevní oběh, akutní onemocnění, úbytek hmotnosti, vysoká horečka, nedostatek železa, diabetes, poruchy štítné žlázy, specifické poruchy výživy a stres. Ať už se jedná o dlouhodobý stres, nebo náhlý, intenzivně prožívaný šok po traumatické události, to vše způsobuje ztrátu vlasů. Pokud jde o chronický stres, jeho důsledkem je rychlé prořídnutí kštice, která však ubývá rovnoměrně, nikoliv ohraničeně, takže nevznikají lysá místa. Naučíte-li se s náporem stresu pracovat a efektivně ho odbourávat, k obnovení vlasového porostu dojde v řádu měsíců. Horší je případ, kdy dojde k vzniku holých ploch. V takových případech je nutná konzultace dalšího postupu s dermatologem.

Zajímavost: kouření a padání vlasů

Několik studií prokázalo souvislost mezi kouřením a padáním vlasů u mužů, kdy kouření zvyšuje pravděpodobnost plešatění. Žádná podobná studie prokazující tuto souvislost u žen však zatím neexistuje. Bez ohledu na tento fakt je důležité si uvědomit, že kouření je škodlivé z mnoha důvodů bez ohledu na to, zda vypadávání vlasů patří mezi ně. Jak postupovat při padání vlasů? Nejlepším řešením je vyhledat odborného lékaře a požádat o vyšetření. Z krevních testů se zjišťuje hladina želena, zinku, funkce štítné žlázy a hladina hormonů estrogenu. Pokud se příčina nezjistí, pak je další možností genetická predispozice, špatná péče či životospráva.

Diagnostika vypadávání vlasů

K diagnostice vypadávání vlasů většinou postačí zkušenému lékaři podrobná anamnéza, kterou získá rozhovorem s pacientem, a pohled na kštici, kdy posoudí stav vlasu a kůže.

Při nutnosti podrobnějšího zhodnocení počtu a kvality vlasů sestaví trichogram.

Trichogram je metoda, při níž dermatolog vytrhává pacientovi na různých místech hlavy malé chomáčky vlasů a zkoumá jejich kořínky pod mikroskopem. Modernější, ale ne běžně dostupnou metodou je fototrichogram; při této metodě se ve vlasové pokrývce hlavy hladce vyholí malá ploška kůže a silně zvětšená se vyfotografuje. Lékař po třech dnech spočítá jednotlivé znovu vyrůstající vlasy. Častěji něž trichogram a fototrichogram se provádějí běžné krevní testy. Vzácně při podezření na jizvící procesy se provede v lokálním znecitlivění malý odběr kůže a mikroskopické vyšetření stavu vlasových cibulek a okolí tkáně.

Co pro své vlasy udělat?

Pokud vlasy padají více než doposud, obecná doporučení radí začít s vyváženou a zdravou stravou a zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podporu růstu nových. Klíčovým faktorem u těchto přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Pokud však vlasy padají výrazně více, prvním krokem v léčbě by měla být konzultace s odborníkem, v tomto případě tedy lékařem, dermatologem. Ten na základě konzultace, krevních testů nebo specializovaného rozboru vlasu může zjistit příčinu problému padání vlasů a poradit, jak jej řešit.

Mnoho výrobků nabízí internetová Lékárna.cz.

Pokud vlasy v poslední době výrazně ztratily lesk, jsou křehké, lámou se či štěpí, můžeme hovořit o poškozených vlasech. Tyto příčiny většinou vznikají mechanickým poškozením, jako je fénování, barvení, žehlení a jiné nešetrné úpravy vlasů. Mnohdy pomůže kvalitní a pravidelná péče a výživa. Na takové poškození jsou vhodné vyživující šampony a kondicionéry, zábaly a masky. Zatímco u zábalů, které mají za úkol zlepšit stav vlasů nad povrchem pokožky, můžeme efekt účinku pozorovat okamžitě, plnou účinnost vlasových sér pro obnovu, růst a zhoustnutí vlasů, můžeme v plném rozsahu posoudit nejdříve po uplynutí čtyř měsíců. Nejúčinnější formou vnější péče o vlasy jsou vlasová séra a zábaly s obsahem vyšší koncentrace účinných látek v kombinaci s kvalitními šampony a kondicionéry. Každý přípravek pak používá jiné složení účinných látek a technologií. Pro zvolení vhodného přípravku je dobré se poradit s dermatologem. Vhodná je také masáž pokožky hlavy k povzbuzení krevního oběhu a uvolnění stresu, který k padání vlasů může přispívat.

Jídelníček bohatý na vitaminy a minerály

Pro to, abyste se mohla těšit z bohaté, zdravé a silné hřívy, je podstatná hladina konkrétních vitaminů a minerálů v těle. Nadměrné vypadávání vlasů bývá způsobeno nedostatkem železa, jehož malé zastoupení v organismu pomůže zjistit krevní rozbor. Vhodné je jíst potraviny bohaté na železo, jako například hovězí, vepřové, ryby, listová zelenina, obohacené cereálie, fazole a výhodou je doplnit i potraviny bohaté na vitamín C. Lékař může také doporučit užívat železo jako doplněk ve výživových tabletách. Vlasům prospívá konzumace brokolice, špenátu, mrkve a rybího tuku, obilovin, oříšků a rýže. Pro posílení křehkých a lámavých vlasů je potřeba zvýšit příjem selenu a zinku, pomůže také aminokyselina methionin. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy)

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která vytváří a do krve vydává hormony - tyroxin a trijodotyronin - regulující intenzitu látkové přeměny a ovlivňující vývoj organizmu včetně vývoje mozku. Nemocní s onemocněním štítné žlázy jsou nejčastějšími návštěvníky endokrinologických ambulancí.

Výpad vlasů

Latinsky defluvium, allopecie. Jedná se o příznak nesourodé skupiny chorob se společným rysem, výpadem vlasů a různými příčinami.

Kdo je ohrožen nedostatkem vitaminů a minerálů?

Za normálních okolností zajistí všechny potřebné živiny dostatečně pestrá strava. Existují však lidé, u nichž příjem vitaminů a minerálních látek ve stravě dostačující není. Jsou to zejména ženy a děti v některých fázích života, senioři, lidé držící redukční dietu, někteří chronicky nemocní a také kuřáci.

Hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)

Porucha funkce štítné žlázy je velmi častým problémem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce